De beste winterbanden, de goedkoopste winterbanden


Publicatie datum:

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste winterbanden en wat zijn de goedkoopste winterbanden.

Gesponsorde koppelingen

De populariteit van winterbanden voor personen auto’s is de laatste jaren sterk toegenomen ondanks dat het aantal  winterse dagen in Nederland de laatste decennia is afgenomen. Net als andere producten die niet direct noodzakelijk zijn wordt ook dit veroorzaakt door de commercie. Door een uitgekiende voorlichtingscampagne van de bandenproducenten en de bandenhandelaren hebben zij steeds meer Nederlanders er van weten te overtuigen dat ook zij winterbanden moeten hebben.

Winterbanden

Kenmerken winterband:
Winterbanden onderscheiden zich van standaard autobanden door het materiaal waar ze van gemaakt worden en het profiel waar winterbanden van zijn voorzien. Winterbanden worden gemaakt van een zachtere rubbersoort dan standaard autobanden en het profiel van winterbanden is voorzien van zogenaamde lamellen die ervoor zorgen dat de sneeuw sneller “gelost” wordt waardoor winterbanden beter ingrijpen op de ondergrond wat resulteert in een betere grip. Winterband kunnen ook voorzien zijn van zogenaamde “spikes”, dit zijn kleine spijkertje die in het profiel zijn bevestigd, deze zogenaamde “spijkerbanden” zorgen er voor dat je zelfs op glad ijs goed kunt rijden. Deze spijkerbanden zijn echter in Nederland bij wet verboden.

Wintermuts

Gebruik winterbanden:
Winterbanden worden aangeraden als de temperatuur beneden de 7 graden komt. Dit komt in Nederland gemiddeld neer op de periode van december tot en met april. Echt vriezen doet het echter meestal alleen in december, januari en maart. Als je je aan de door de autobandenbranche geadviseerde periode houdt rijdt je dus 5 maanden per jaar op winterbanden. Dit advies is echter niet objectief want  de autobandenbranche heeft er alle belang bij dat je zo lang mogelijk op winterbanden rijdt, winterbanden slijten namelijk sneller als gewone banden wat gunstig is voor de omzet van de autobandenbranche. Objectief gezien kun je in Nederland volstaan met het gebruik van winterbanden in de periode van december tot en met april. Wel moet men er rekening mee houden dat winterbanden een minimale profieldiepte van 4mm dienen te hebben. Het hele jaar door met winterbanden rijden is niet aan te raden. De remweg van deze banden neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen.

Profiel

De beste winterbanden:
De allerbeste winterbanden zijn de zogenaamde “spijkerbanden”, deze mogen echter in Nederland niet gebruikt worden.  De daarop volgende beste winterbanden zijn de echte winterbanden, herkenbaar aan het "Berg met daarin een sneeuwvlok"-logo. Deze echte winterbanden zijn echter niet verplicht in Europa. De na echte winterbanden beste banden zijn de zogeheten "Mud and Snow" banden, dit noemen ze ook wel vierseizoenenbanden. Dit is geen 100% winterband. Maar met een M & S/vierseizoenen band mag je gewoon door heel Europa rijden onder winterse omstandigheden. "Mud and Snow" banden kun je herkennen aan één van de volgende aanduidingen  M+S, M&S of M.S

Grafiek

De goedkoopste winterbanden:
Voor de actuele goedkoopste winterbanden verwijs ik je graag naar de website van de ANWB. http://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/de-goedkoopste-winterbanden

Winterbanden wisselen

Waarom winterbanden:
Echte winterbanden hebben niet alleen veel meer grip op sneeuw en ijs, maar u heeft er al ook wat aan op droge wegen bij lagere temperaturen. Dus is het voor de eigen en andermans veiligheid een goede zaak om deze zachtere banden soort te monteren in winterse omstandigheden.
Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:
Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter;
Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht maar ’s winters in Duitsland bijvoorbeeld wel. Controleer daarom altijd voor vertrek de regelgeving in de landen die u bezoekt of doorkruist.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie auto-verkeer

De mooiste kleur voor een Bentley Continental GT Imperium

Hoe kies ik de mooiste kleur voor mijn nieuwe Bentley Continental GT Imperium.

Zuinige suv en de zuinigste suv

De zuinigste SUV’s van dit moment op een rijtje.

Comfortabele en ruimtelijke monovolume

Denk je eraan om een monovolumewagen te kopen? Wij zetten alle voordelen voor jou op een rijtje.

Handleiding voor de dieptereiniging van uw wagen

Een schone wagen is een frisse wagen, en verhoogt ook de verkoopwaarde met een paar honderd euro. Deze korte handleiding geeft u tips overhoe u uw wagen er binnen een paar minuten weer als nieuw uit kunt laten zien.

De Herkomst van Audi

Hoe Audi is ontstaan

Het groenekaartensysteem

Wat is het groenekaartensysteem? En wat houdt een groenekaartensysteem in?

Review Polo 1.2 benzine 2010

Polo 1.2 benzine beste auto van 2010 en best verkochte auto over 2011

Veel geld verdienen met mijn Hummer 1 op de kermis.

Ik trek overal heel veel bekijks met mijn Hummer 1, vooral op de kermis heb ik veel succes.

Is vliegen met Malaysia Airlines nog veilig?

Met twee grote vliegtuigongelukken vlak na elkaar vraagt menigeen zich af of vliegen met Malaysia Airlines nog veilig is.

Principes en werking van het remsysteem

Informatie over het remsysteem

Het belang van een onbeschadigde voorruit

Bijna Iiedere voorruit ongeacht merk, model of bouwjaar van de auto kunnen wij voor u repareren of vervangen. Carglass � aanbiedingen levenslange garantie op de montage.

Dodge Ram biedt u de beste luchtinlaat kleppen

Het primaire doel van dit artikel is om u de beste exterieur ontwerpen te bieden, voor de Dodge Ram. Deze worden geboden met de beste afmetingen

Alles over autoverzekeringen

Hier vindt u alle informatie over autoverzekeringen

Geschiedenis van de Ronde van Italië

De Ronde van Italië wordt is sinds 1909 het grootste wielerevenement dat op het Italiaanse schiereiland wordt georganiseerd. In die tijd is de race uitgegroeid tot een waar spektakel waar profrenners uit de hele wereld aan deelnemen.

De rijke geschiedenis van Harley-Davidson

Harley-Davidsons zijn karakteristieke motoren. Hoe is dat zo gekomen?

Auto koplampen: Halogeen, Xenon, of LED?

De koplampen van auto's zijn onderscheidende accessoires van nu. Xenon of LED lampen voor autoverlichting zijn ware technologische hoogstandjes. Welke verschillen zijn er? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Amsterdams gogme of gegoochel?

Wat moet er gebeuren met de Noord-Zuidlijn

Variabele klep timing

dit gaat over variabele kleptiming

E-bike of pedelec: verschillen en voordelen

Eigenlijk is de term e-bike niet juist. Veel van de fietsen met elektromotor die worden verkocht, zijn pedelecs. Mensen vragen zich af wat het verschil is.

Autobedrijf Welters in Echt, jonge gebruikte auto's, lichte bedrijfswagens en campers.

Autobedrijf Welters is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van jonge gebruikte schadevrije auto’s met weinig kilometers.

De beste winterbanden, de goedkoopste winterbanden

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste winterbanden en wat zijn de goedkoopste winterbanden.

Wie bepaald hoeveel geld je krijgt bij total loss van je auto?

Je wordt met je 18 jaar oude Toyota van de weg gereden, hoeveel geld je krijg je dan bij total loss van je auto?

Voordelen van een kilometerregistratie systeem

Het kilometerregistratie systeem biedt voor iedereen voordelen. Bekijk hier welke voordelen dat voor jouw onderneming zijn!

Stockcar F2

Een beschrijving van de raceklasse Stockcar F2

Waarom is de Chrysler 300C mijn favoriete auto?

Ik vind de Chrysler 300C SRT8 6.1L uit 2005 net zo mooi als de Bentley Mulsanne Speed. Daarom is de Chrysler 300C uit 2005 mijn favoriete Chrysler?