De boeiende geschiedenis van de moderne MotoGP


Publicatie datum:

De geschiedenis van de MotoGP is een boeiend verhaal dat meer dan 60 jaar teruggaat in de tijd. De moderne competitie is vanuit het wereldkampioenschap motorrijden langzaam uitgegroeid tot een van de topevenementen van de motorwereld.

Gesponsorde koppelingen

MotoGP is meer dan 60 jaar oud en is het oudste wereldkampioenschap in de motorsport: de eerste wedstrijd werd georganiseerd in 1949. De oorsprong ervan ligt echter nog veel eerder in het verleden. Sinds het begin van de 20e eeuw werden er in verschillende landen motorcompetities gehouden en in 1938 werd het eerste Europese kampioenschap door de FICM (Fédération Internationale des Clubs Motocyclistes), de voorloper van het FIM, georganiseerd.

Na de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1949 voordat het eerste wereldkampioenschap van start ging. Op dat moment waren er 4 klassen: 500cc, 350cc, 250cc en 125cc. In de jaren ’50 behaalden de Italiaanse merken, zoals Mondial, Moto Guzzi, Gilera en MV Agusta de meeste titels dankzij de sterke motorindustrie in het land op dat moment.

Tijdens de jaren ’60 begon de Japanse motorindustrie zich te roeren en wonnen merken als Honda, Yamaha en Suzuki hun eerste wereldkampioenschappen. In 1962 werd ook een nieuwe 50cc-categorie toegevoegd, waarin toen vooral Suzuki furore maakte. Aan het einde van het decennium werkte ook motorlegende Giacomo Agostini zich in de kijker. Hij reed zowel met 350cc- als met 500cc-motoren en won in beide klassen het kampioenschap voor MV Agusta.

Vanaf het midden van de jaren ’70 werd de dominantie van dat merk opnieuw gebroken door de Japanners met merken als Kawasaki, Suzuki en Yamaha, waarvan enkele vanwege de enorme kosten eerder het kampioenschap even hadden verlaten, en de Noord-Amerikanen met Harley Davidson. Ook Honda kwam in deze periode terug in de running met nieuwe tweetaktmotoren.

Het jaar 1983 luidde het einde van de 350cc-klasse in, waardoor het wereldkampioenschap werd teruggebracht tot vier grote klassen.Zelf ook zin gekregen om met de motor te gaan scheuren? Op de meeste racetracks kunt u onder speciale begeleiding een eigen rijervaring en training boeken. Op een circuit kunt u er zeker van zijn dat u geen verkeersobstakels zult tegenkomen en dus nooit zult moeten opdraaien voor bijvoorbeeld een herstelling van een autoruit. Als u zelf geen motorrijder bent, kunt u natuurlijk ook gewoon als toeschouwer van de wedstrijden genieten.

In 2002 vond er een grote hervorming plaats in het wereldkampioenschap motorracen. Het kreeg de uiteindelijke naam MotoGP en er werd een nieuwe viertaktcategorie met een beperking van 990cc ingevoerd. Deze werd later weer beperkt tot 800cc en er werden nieuwe regels opgesteld die het bandenmerk Bridgestone verplichtten in de MotoGP-klasse.

De volgende decennia waren de tijd van de Amerikaanse sterren zoals Eddie Lawson, Randy Mamola, Freddie Spencer, Wayne Rainey en Kevin Schwantz. Aan het einde van deze periode verdween ook de categorie met zijspannen uit de race en werd deze verder gezet in een afzonderlijk wereldkampioenschap.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie auto-verkeer

Xenon verlichting

Hier wordt in bescheven wat de verschilen en voordelen zijn

de viertaktmotor

werking van een automotor

Een prettige en comfortabele reis met de cabrio

Enkele tips om prettig te touren met uw cabrio

Waarom wil men de goedkoopste en de beste elektrische fietsen?

Elektrische fietsen zijn razend populair maar wel vrij prijzig, waarom wil men een goedkope en goede elektrische fiets?

Motor Rijlessen (2)

Chopper, Tour of Racer?

EGR

Hierin word de globale werking van uitlaatgasrecirculatie in viertakt-motoren uitgelegd

Motor Rijlessen (1)

Chopper, Tour of Racer?

Tips bij aankoop van Aanhangwagen of Boottrailer

Wilt u een aanhanger of boottrailer kopen en twijfelt u nog over de afmetingen of het totaalgewicht.? Hier een paar handige tips.

De Herkomst van Audi

Hoe Audi is ontstaan

Wie bepaald er wat je krijgt voor een vervangende auto na een aanrijding?

Door een voorrangsfout van een ander raakt je auto economisch total loss, wie bepaald er wat je voor vergoeding krijgt voor een vervangende auto.

Hoe je voorbereiden om je auto te verkopen?

Tips om je auto klaar te maken om te verkopen en meer aantrek te krijgen.

De beste elektrische fiets, de goedkoopste elektrische fiets

Op zoek naar een goede betaalbare elektrische fiets , lees dan deze objectieve productbeoordeling.

Auto koplampen: Halogeen, Xenon, of LED?

De koplampen van auto's zijn onderscheidende accessoires van nu. Xenon of LED lampen voor autoverlichting zijn ware technologische hoogstandjes. Welke verschillen zijn er? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Handleiding voor de dieptereiniging van uw wagen

Een schone wagen is een frisse wagen, en verhoogt ook de verkoopwaarde met een paar honderd euro. Deze korte handleiding geeft u tips overhoe u uw wagen er binnen een paar minuten weer als nieuw uit kunt laten zien.

Het nieuwe rijden

Hoe doe je dat?

Waarom rijden de treinen niet als het ook maar even sneeuwt?

5 centimeter sneeuw is voldoende om het treinverkeer plat te leggen in Nederland, hoe kan dat?

Luchtverkeersleider

De ogen en oren van piloten

Last van rooklucht of andere vieze luchten in uw auto?

Het verwijderen van vieze (rook)lucht uit uw auto

De nieuwste Ferrari, de goedkoopste Ferrari

De nieuwste Ferrari 458 Italia of de goedkope Ferarri Raptor

De mooiste kleur voor een Bentley Continental GT Imperium

Hoe kies ik de mooiste kleur voor mijn nieuwe Bentley Continental GT Imperium.

Boerka integraalhelm of aerodynamische vliegenvanger.

Een nieuwe uitvinding voor op de scooter of op de motorfiets, de Boerka integraalhelm of Boerka met aerodynamische vliegenvanger.

Review Polo 1.2 benzine 2010

Polo 1.2 benzine beste auto van 2010 en best verkochte auto over 2011

Je brandstofverbruik hangt af van je snelheid, maar hoe dan ?

Je verbruikt meer brandstof bij een hogere snelheid. Hoe veel meer? Dat hangt af van een paar factoren. In dit artikel ook meer over slim brandstof besparen.

Veersystemen

Dit artikel gaat over het veersysteem van een auto.

Racecircuits in Nederland

Nederland heeft een aantal mooie circuits. Sommigen zelfs met een rijke histori