Contrails oftewel vliegtuigstrepen


Publicatie datum:

In dit artikel komen de welbekende vliegtuigstrepen aan het licht... Wil je er meer over weten?

Gesponsorde koppelingen

Overal zie je ze. Die opmerkelijk lange strepen hoog in de lucht. Deze witte strepen (condenssporen), zijn kunstmatige wolken die het zonlicht voor een deel kunnen temperen (zwakker maken van het licht). Deze zogenaamde contrails (condensation + trails) ontstaan doordat de uitlaatgassen van vliegtuigmotoren de hoeveelheid waterdamp en roetdeeltjes in de lucht op de vliegroute doen laten toenemen.

Hoe ontstaan contrails?

Meestal hangen de contrails op zo'n 10 km hoogte in de atmosfeer waar de druk laag is en de temperatuur ver onder het vriespunt ligt. De lucht is hier dus ijzig koud. Het kan op deze hoogten tot wel 45 graden Celsius vriezen (-45). De minimale hoogte voor het ontstaan van contrails moet 8 km zijn; in de troposfeer (luchtlaag van 0 km tot 12 km hoogte).

Koude lucht kan maar weinig waterdamp bevatten. De extra waterdamp die door de uitlaatgassen in de lucht wordt gevormd zorgt er daarom direct voor dat er wolken gaan ontstaan in de vorm van dergelijke vliegtuigstrepen. Er treedt namelijk condensatie op van de waterdamp waardoor het waar te nemen is hoog in de lucht. De kleine waterdruppels kunnen ook weer gaan transformeren in ijskristallen, wat vaak het geval is. Miljoenen van deze waterdruppels en ijskristallen gaan een condensspoor vormen.

De strepen beginnen zich meestal een eindje achter het vliegtuig te vormen. De warmte die vrijkomt met de uitlaatgassen belemmert namelijk enige wolkenvorming dichtbij de vliegtuigmotoren.

Wat kunnen contrails zeggen over het weer?

Vliegtuigstrepen kunnen veel zeggen over de atmosfeer op grote hoogte:

Als de strepen vrij snel oplossen en dus verdwijnen betekend dit de lucht erg droog is. De kans op een weersomslag is dan klein.

Als de vliegtuigstrepen heel langzaam oplossen betekent dit dat er een weersverandering in aantocht is die nog een aantal dagen op zich laat wachten.

Contrails als sluierbewolking

Als contrails langzaam oplossen kunnen ze enorm gaan uitgroeien tot heuse wolkensluiers. Deze wolkensluiers zijn vaak moeilijk te onderscheiden van de natuurlijke bewolking.

Het hangt van de atmosfeer of hoelang contrails zichtbaar blijven. Soms wordt er een streep gevormd die na enkele seconden alweer begint op te lossen. Sommige contrails blijven uren zichtbaar. Het is bekend dat de meeste condensstrepen in Nederland en België wel meer dan een dag blijven hangen in de lucht. Een kwart van deze strepen blijven zelfs meer dan 2 dagen zichtbaar.

In weerberichten worden contrails meestal niet vermeld. Als ze echter wel worden vermeld worden ze tot sluierbewolking gerekend.

Bijzon

De wolken in de atmosfeer op hoogten van boven de 8 kilometer bestaan geheel uit ijskristallen, bevroren waterdruppel. Contrails bestaan ook voor het overgrote deel uit ijskristallen. Deze wolken worden ook wel cirrus- of vederwolken genoemd. De ijskristallen van deze wolken breken deels het zonlicht of weerkaatsen het waardoor er soms bijzondere verschijnselen waar te nemen zijn in de lucht. Een voorbeeld is de bijzon.

Een bijzon of 'parhelium' is een optisch fenomeen of halo-verschijnsel in de atmosfeer van onze aarde. Deze kan worden waargenomen wanneer de zon laag staat en door losse cirruswolken (bestaand uit ijskristallen) schijnt.

Het zonlicht wordt gebroken en gereflecteerd door de ijskristallen, waardoor als het ware een dubbele zon is te zien. Een bijzon kan gezien worden als een gekleurde vlek of staaf. Meestal is er sprake van een tweede bijzon. Aan elke kant van de zon is er dan één te zien.

Onderzoek naar contrails

Het is nog de vraag of contrails echt invloed hebben op het aardse klimaat. De aarde weerkaatst het zonlicht en schijnt dus zo te zijn dat contrails in de vorm van sluierbewolking de weerkaatsende straling als het ware tegenhouden waardoor er warmte wordt vastgehouden. Hierdoor hebben ze wel degelijke invloed op het versterken van het broeikaseffect. Naast de contrails zorgt de hoge bewolking ook voor versterking van het broeikaseffect.

In de VS heeft het 3-daagse vliegverbod na de aanslagen op 11 september, tot nieuwe resultaten geleid. Het blijkt dat de vliegtuigstrepen daar invloed hebben op het temperatuurverloop van een dag met één graad. Overdag bleef het tijdens dit vliegverbod koeler en 's nachts koelde het weer minder snel af.

Chemtrails: Complottheorie?

Over chemtrails wordt tot nog toe gezegd dat ze niet bestaan:

Een chemtrail is letterlijk een chemisch spoor. Hierbij zouden naast de uitlaatgassen die een contrail veroorzaken ook andere chemische en giftige stoffen worden uitgestoten door de vliegtuigmotoren. En dat ook nog 's doelbewust: Sommige mensen beweren dat het hierbij gaat om de bevolking te besproeien met chemische stoffen waardoor men ziek of zwakker kan worden. 

Over deze chemtrails wordt gezegd dat ze minstens een aantal uren in de lucht blijven uitwaaien tot ze een groot oppervlak bestrijken. Contrails kunnen ook gemakkelijk een aantal uren in de lucht blijven hangen en flink uitgroeien, dus het verschil is nog wat onduidelijk.

Overheidsinstellingen en deskundigen op het gebied van atmosferische verschijnselen beweren dat chemtrails niet bestaan. Het zijn contrails die door bepaalde omstandigheden wat zijn afgeweken van normale contrails. Denk hierbij aan factoren als zonlicht, luchtvochtigheid en temperatuur.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie auto-verkeer

Autoweetjes en gerelateerde zaken

Een paar weetjes over auto's en dergelijke zaken

Geschiedenis van de Ronde van Italië

De Ronde van Italië wordt is sinds 1909 het grootste wielerevenement dat op het Italiaanse schiereiland wordt georganiseerd. In die tijd is de race uitgegroeid tot een waar spektakel waar profrenners uit de hele wereld aan deelnemen.

Hoe je voorbereiden om je auto te verkopen?

Tips om je auto klaar te maken om te verkopen en meer aantrek te krijgen.

Review Polo 1.2 benzine 2010

Polo 1.2 benzine beste auto van 2010 en best verkochte auto over 2011

Kun je gratis parkeren bij de Ziggo Dome?

Er is iedere week iets te doen in de Ziggo Dome maar kun je ook gratis parkeren bij de Ziggo Dome?

Last van rooklucht of andere vieze luchten in uw auto?

Het verwijderen van vieze (rook)lucht uit uw auto

De opvolger van de Chevrolet Matiz: de Spark

De opvolger van de Matiz, een nieuwkomer in het steeds populairder wordende A-segment van zuinige en goedkope auto’s.

Goedkoop autorijden, van oud mannetje geweest.

Autorijden is een hele dure bezigheid, lees hier hoe je goedkoop autorijden kan.

In india vallen de meeste verkeersdoden

In india is het zowel overdag als savonds (donker) erg hecties op de weg

De stappen tot het hebben van een rijbewijs.

Ik ga alle stappen aflopen vertrekkend van de beslissing om een rijbewijs te halen tot het uiteindelijk behalen van een rijbewijs.

Waarom het vermogen van een auto op den duur minder wordt

waarom een auto pk's verliest

Mobiel bellen beïnvloedt het rijgedrag

De invloed van mobiel bellen op het rijgedrag

E-bike of pedelec: verschillen en voordelen

Eigenlijk is de term e-bike niet juist. Veel van de fietsen met elektromotor die worden verkocht, zijn pedelecs. Mensen vragen zich af wat het verschil is.

Racecircuits in Nederland

Nederland heeft een aantal mooie circuits. Sommigen zelfs met een rijke histori

Principes en werking van het remsysteem

Informatie over het remsysteem

Stockcar F2

Een beschrijving van de raceklasse Stockcar F2

Hoe kun je zakelijk goedkoop autorijden op benzine?

Elektrisch rijden is goedkoop zolang er subsidies worden verstrekt maar daardoor wordt rijden op benzine ook goedkoop.

De een krijgt meer korting als de ander..

hoe brutaler de man, hoe goedkoper de auto

de viertaktmotor

werking van een automotor

Veersystemen

Dit artikel gaat over het veersysteem van een auto.

De snelste auto's ter wereld

Het beste koopadvies voor de snelste auto’s ter wereld.

Wie bepaald hoeveel geld je krijgt bij total loss van je auto?

Je wordt met je 18 jaar oude Toyota van de weg gereden, hoeveel geld je krijg je dan bij total loss van je auto?

Rijexamen tips

Tips voor het succesvol afleggen van het rijexamen.

Louche praktijken rijscholen Utrecht en omgeving

Rijscholen en instructeurs uit Utrecht en omgeving houden en louche praktijken op na. Lees hier meer informatie.

Het nieuwe rijden

Hoe doe je dat?