De stappen tot het hebben van een rijbewijs.


Publicatie datum:

Ik ga alle stappen aflopen vertrekkend van de beslissing om een rijbewijs te halen tot het uiteindelijk behalen van een rijbewijs.

Gesponsorde koppelingen

Dus je hebt besloten dat je tot de wereld van de automobilist wil toetreden. Hierbij ga ik jou proberen te helpen door met jou alle stappen na te gaan die je gaat moeten ondernemen.

Theoretisch opleiding:

Vanaf 17 jaar mag je je theorie-examen doen:

  • dankzij 'Rijbewijs op School' kunnen leerlingen vanaf 17 jaar op school lessen theorie volgen en het theorie examen rijbewijs B afleggen en dit volledig gratis. Meer info: http://www.mobielvlaanderen.be/ros/stappenplan.pdf
  • via de rijschool: zelfstandig leren via een gratis theoriemodule en/of via een handboek of een CD-rom (+-20euro) via het internet: gratis je theorie leren:

http://www.vab.be/nl/rijschool/content.aspx?pid=119 http://www.soundandvision.be/rijbewijs/1.html

Genoeg geoefend, op naar het examencentrum in u buurt:

http://www.mobilit.fgov.be/data/route/examcentr.pdf

Het examen kost 15 euro en je moet je identiteitskaart meenenemen. Er zijn 50 vragen om te slagen moet je minstens 41 op 50 halen. Na je theorie-examen krijg je onmiddelijk je resultaat.

Niet geslaagd: dan moet je op een andere dag terugkomen en opnieuw proberen.

Geslaagd: bezit je nog geen rijbewijs dan moet je een leestest afleggen. Een kandidaat die niet voldoet moet een onderzoek bij een vrij gekozen oogarts ondergaan. Je krijgt dan informatie over het praktische gedeelte en een officieel document dat je aan de rijschool moet geven om verder te kunnen gaan.

Praktijkopleiding:

Je kiest nu eerst een rijschool uit:

http://goudengids.truvo.be/search/contentsource:PROM--YP--PAID_Auto_s_Rijscholen_met_staatserkenning.html?WT.srch=1&adrecip=google&WT.mc_id=97150308158313495

Je hebt keuze uit 3 modules:

  1. je wil alleen rijden: eerst 20 uur rijles, als je bekwaam wordt geacht krijg je je aanvraag voor een voorlopig rijbewijs. Maximum 18 maanden geldig. Je mag vergezeld zijn van één extra persoon die minstens 24 jaar oud moet zijn en in het bezit moet zijn van het rijbewijs B.
  2. je kiest voor een gecombineerde opleiding: half rijschool in combinatie met oefenen met een begeleider. Je kiest zelf hoeveel lesuren je wil volgen (2,4,6 of meer). Je vraagt een voorlopig rijbewijs met begeleider aan op het gemeentehuis. Minsten 6 uur wordt aangeraden en je begeleider mag de lessen bijwonen.
  3. je wil rijden met een begeleider: je vraagt een voorlopig rijbewijs met begeleider aan op het gemeentehuis. Dit rijbewijs is 36 maanden geldig. Je mag 1 of meerdere begeleiders hebben. De begeleider moet een Belgisch of Europees rijbewijs hebben sedert ten minste 8 jaar en dat geldig is om het voertuig te besturen. Je mag 1 extra persoon voeren buiten de begeleider. Je hebt een extra achteruitkijkspiegel nodig voor de begeleider.

Je krijgt van de rijschool een L, bij rijden met een begeleider moet je dat zelf kopen. Deze moet op de achterzijde van de auto zichtbaar bevestigd worden.

Je moet je voorlopig rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis en dit binnen de drie jaar achter het slagen voor het theorie-examen. (vergeet geen twee pasfotootje mee te nemen)

Iemand met een voorlopig rijbewijs mag niet rijden op:

vrijdagavond van 22u tot zaterdagochtend 6u                                   zaterdagavond van 22u tot zondagochtend 6u                                      zondagavond van 22u tot maandagochtend 6u                                              de avond voor een wettelijke feestdag van 22u tot ochtend van feestdag 6u de avond van een wettelijke feestdag van 22u tot ochtend dag erna 6u

Je moet bij alle drie, drie maanden wachten voordat je mag proberen voor je praktijkexamen én je moet 18 jaar zijn.

Praktijkexamen:

Je mag kiezen of je met je eigen auto wil rijden of met die van de rijschool. Wel op voorhand zeggen dat je met je eigen wagen gaat. En zeker je auto een beetje proper maken van binnen. Vergeet geen extra achteruitkijkspiegel.

Tijdens het examen mag je begeleider mee of anders als je met de rijschool je opleiding gevolgd hebt één van de rij-instructeurs. Deze zitten op de achterbank. Naast jou zit de examinator. 

Je krijgt vragen over onderdelen van de auto. Je mag dan volgens een bepaalde route rijden. Deze vragen en routes worden door een rij-instructeur van de rijschool verteld tijdens je laatste rijlessen. Je moet onderweg ook ergens parkeren. Vergeet je handrem niet op te zetten of ten minste je auto in een versnelling laten staan wanneer je uitstapt of anders ben je direct gebuisd. Links en rechts kijken naar de achterkant van je auto lopen dan langs andere zijde naar de voorkant wandelen links en rechts kijken en terug instappen. Als je terug bij het examencentrum bent zit het er op. Oef!

In het examencentrum overloopt de examinator wat dat je verkeerd hebt gedaan en waar je op moet letten en dan krijg je het oordeel.

Geslaagd: je krijgt officieel document mee dat je geslaagd bent.

Niet geslaagd: je mag direct terug een afspraak maken om opnieuw te proberen. Achter elke 2 keer achter elkaar niet geslaagd zijn moet je 6 uur rijlessen volgen bij een erkende rijschool. 

Joeppie ik ben geslaagd!

Je mag nu naar het gemeentehuis met twee pasfoto's en je officieel document dat je geslaagd ben voor het examen.

Welkom in de wereld van de automobilist.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie auto-verkeer

Autopech en de ANWB

Wanneer je met autopech langs de weg komt te staan, is het fijn te weten dat je lid bent van de ANWB!

Nooit meer vliegen

Tripoli een ramp, maar geen rede om niet meer te vliegen, Sole survivor

Je brandstofverbruik hangt af van je snelheid, maar hoe dan ?

Je verbruikt meer brandstof bij een hogere snelheid. Hoe veel meer? Dat hangt af van een paar factoren. In dit artikel ook meer over slim brandstof besparen.

Principes en werking van het remsysteem

Informatie over het remsysteem

Sneeuwkettingen en alternatieven

Informatie en tips over sneeuwkettingen en het gebruik ervan.

Gevaren bij het kopen van een gebruikte leaseauto

de voordelen en nadelen van het kopen van een gebruikte leaseauto

Review Polo 1.2 benzine 2010

Polo 1.2 benzine beste auto van 2010 en best verkochte auto over 2011

De rijke geschiedenis van Harley-Davidson

Harley-Davidsons zijn karakteristieke motoren. Hoe is dat zo gekomen?

Goedkoop autorijden, van oud mannetje geweest.

Autorijden is een hele dure bezigheid, lees hier hoe je goedkoop autorijden kan.

Verkeersveiligheidstips en de nascholing chauffeurs.

Als deelnemer aan het verkeer heb je zelf invloed op je veiligheid. Met deze tips (van de nascholing chauffeurs) krijg je meer te weten over hoe je zelf de verkeersveiligheid kan vergroten.

Total loss

Wanneer spreken we van total loss of perte totale?

Waarom is de Chrysler 300C mijn favoriete auto?

Ik vind de Chrysler 300C SRT8 6.1L uit 2005 net zo mooi als de Bentley Mulsanne Speed. Daarom is de Chrysler 300C uit 2005 mijn favoriete Chrysler?

Amsterdams gogme of gegoochel?

Wat moet er gebeuren met de Noord-Zuidlijn

Yamaha Maxim (XJ 700S)

Motorrijden, Yahama, Chopper.

Was de super zuinige Citroën 2 CV zijn tijd ver vooruit?

Nog steeds behoort de Citroën 2 CV tot de zuinigste auto aller tijde, was de Citroën 2 CV zijn tijd te ver vooruit?

Louche praktijken rijscholen Utrecht en omgeving

Rijscholen en instructeurs uit Utrecht en omgeving houden en louche praktijken op na. Lees hier meer informatie.

Wie bepaald er wat je krijgt voor een vervangende auto na een aanrijding?

Door een voorrangsfout van een ander raakt je auto economisch total loss, wie bepaald er wat je voor vergoeding krijgt voor een vervangende auto.

De Susuki Maruti Eeco, een prima MPV of personenbusje vanaf maar 4500 euro.

De Susuki Maruti Eeco is het nieuwste personenbusje van de Indische autofabrikant Maruti.

Zomer- en winterbanden - basiskennis

Hoe zit het met zomer- en winterbanden onder mijn auto?

De boeiende geschiedenis van de moderne MotoGP

De geschiedenis van de MotoGP is een boeiend verhaal dat meer dan 60 jaar teruggaat in de tijd. De moderne competitie is vanuit het wereldkampioenschap motorrijden langzaam uitgegroeid tot een van de topevenementen van de motorwereld.

Belastingvrije auto's

Welke auto zijn en blijven nou eigenlijk belastingvrij.

Handleiding voor de dieptereiniging van uw wagen

Een schone wagen is een frisse wagen, en verhoogt ook de verkoopwaarde met een paar honderd euro. Deze korte handleiding geeft u tips overhoe u uw wagen er binnen een paar minuten weer als nieuw uit kunt laten zien.

Alles over autoverzekeringen

Hier vindt u alle informatie over autoverzekeringen

Motor Rijlessen (1)

Chopper, Tour of Racer?

Xenon verlichting

Hier wordt in bescheven wat de verschilen en voordelen zijn