Goedkoop, maar veilig? De Geely CK1

Goedkope import uit China die binnenkort de wereld gaat veroveren, maar hoe veilig is de Geely CK1?

Gesponsorde koppelingen

Het kopen van een auto vanwege de verleidelijke lage prijs is niet altijd de beste optie als het om veiligheid gaat - vele bezitters van de beruchte Geely CK1 kwamen daar helaas te laat achter. Deze Chinese auto heeft de internationale krantenkoppen gehaald maar niet om de juiste redenen: de auto ontving nul sterren voor veiligheid in crashtests uitgevoerd door NCAP.

Deze goedkope en vrolijke auto leek om heel wat redenen de ideale oplossing voor automobilisten in armere landen, voor wie zelfs het goedkoopste voertuig van andere fabrikanten te duur is. De CK1 is een moderne sedan die ongetwijfeld zijn ontwerpinspiratie haalt uit andere, bestaande auto's. Er zijn elementen van de Mercedes C-klasse te zien aan de voorkant en van de Toyota Corolla aan de achterkant. De inwendige onderdelen zijn indrukwekkend gezien de prijs.

Maar mensen die op zoek zijn naar een comfortabele rit worden teleurgesteld, althans in vergelijking met andere sedans op de markt. Testrijders klaagden regelmatig over de ongemakkelijke en verkrampte zitpositie achter het stuur. Als je iets harder rijdt blijkt dat de auto veel lawaai maakt en er weinig technologie is gebruikt om dat te onderdrukken. Niettemin is de zuinige en compacte auto ideaal voor het rijden in de stad aan lagere snelheden. Totdat je stilstaat bij haar dubieuze veiligheid.

Omdat er geen airbags aanwezig waren in het 1,3L model dat door de Latijns-Amerikaanse NCAP getest werd, kreeg Geely CK1 de laagst mogelijke score voor veiligheid. Automobilisten die betrokken zijn bij een verkeersongeval in dit kwetsbare en gevaarlijke voertuig ontsnappen niet met slechts een sterretje in de voorruit. Tijdens de test werd de carrosserie volledig samengedrukt, waardoor het stuur, de remmen en de A-stijl volkomen nutteloos waren.

Hoewel internationale automobilisten hoop kunnen putten uit het feit dat de auto momenteel alleen verkrijgbaar is in China en Zuid-Afrika, betekent de voorspelde stijging van dit land als belangrijke grootmacht op gebied van auto's, dat modellen zoals de Geely CK1 snel worden opgepikt door kostenbewuste bestuurders over de hele de wereld, als het bedrijf haar veiligheidsmaatregelen grondig herziet.De overname van Volvo door Geely Automotive Holdings geeft hoop dat de Chinese fabrikant de superieure veiligheidstechnologie van Volvo gaat integreren in haar toekomstige voertuigen. Daarmee zou Geely ontsnappen aan de huidige, negatieve associaties met het merken een krachtig merk worden waarmee iedereen rekening houdt.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie

Naam: geertwiersma
Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Oude Reacties

Hieronder staan de oude Foobie reacties, indien beschikbaar.