Waarom het vermogen van een auto op den duur minder wordt


Publicatie datum:

waarom een auto pk's verliest

Gesponsorde koppelingen

Een oude auto heeft minder vermogen dan een nieuwe. Nadat een auto eenmaal is ingereden, verliest hij op den duur pk’s. Hoe komt dat?

 

Soms lijkt het of autofabrikanten vroeger meer dan nu hun cijfers naar boven afrondden. De beloofde pk’s en topsnelheden worden op oudere auto’s namelijk vaker niet dan wel gehaald. Valse beloftes? Niet per sé. Een auto verliest namelijk een deel van zijn kracht naarmate hij ouder wordt. Hoe komt dat?

Bewegende onderdelen kunnen slijten, en in een auto zijn er heel veel van. En in de motor staan die onderdelen ook nog eens elke dag bloot aan enorme temperatuurverschillen. In een cylinder schuren hete metalen razendsnel lang elkaar heen. De zuiger schuift langs de cylinderwand en schaaft bij elke beweging een paar deeltjes weg. Daardoor ontsnapt er op den duur steeds meer lucht, waardoor de compressie in de cylinder, en daarmee het motorvermogen, afneemt.

Natuurlijk bevinden zich niet alleen in de cylinder bewegende onderdelen. Ook in andere delen van de motor, de versnellingsbak en de rest van de auto vindt slijtage door beweging plaats. Er ontstaan ophopingen van stof, vuil, oude plakkerige olie en ander materiaal waardoor de beweging minder soepel wordt. Er gaat steeds meer kracht zitten in het overwinnen van de weerstand die daardoor wordt veroorzaakt en dat gaat ten koste van het algemene vermogen van de auto.

Hoeveel van zijn vermogen een auto verliest, is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk zijn de chronologische ouderdom en de kilometerstand belangrijk. Maar ook de manier waarop de auto in het verleden is bestuurd en onderhouden, spelen een belangrijke rol. Hard optrekken, vooral met een koude motor, legt een grotere belasting op de motor en levert daardoor meer slijtage op. Het niet tijdig vervangen van olie en filters betekent minder goede smering en meer vuil in de onderdelen.

Kijk dus bij het kopen van een tweedehands auto altijd goed naar het onderhoudsverleden. En als u uw huidige auto wilt beschermen tegen vermogenverlies, is het zaak de auto goed te onderhouden. Volg de richtlijnen van de fabrikant bij het onderhoud van de auto: repareer de voorruit tijdig, vervang de motorolie en de filters voor de olie, lucht en brandstof regelmatig. De motorolie zorgt ervoor dat de onderdelen gesmeerd blijven, waardoor er zo weinig mogelijk slijtage optreedt, en de filters voorkomen dat er stof en vuil binnenkomen. Zorg ook dat de banden altijd de juiste spanning hebben en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie auto-verkeer

Autoweetjes en gerelateerde zaken

Een paar weetjes over auto's en dergelijke zaken

Autobedrijf Welters in Echt, jonge gebruikte auto's, lichte bedrijfswagens en campers.

Autobedrijf Welters is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van jonge gebruikte schadevrije auto’s met weinig kilometers.

Dodge Ram biedt u de beste luchtinlaat kleppen

Het primaire doel van dit artikel is om u de beste exterieur ontwerpen te bieden, voor de Dodge Ram. Deze worden geboden met de beste afmetingen

E-bike of pedelec: verschillen en voordelen

Eigenlijk is de term e-bike niet juist. Veel van de fietsen met elektromotor die worden verkocht, zijn pedelecs. Mensen vragen zich af wat het verschil is.

De boeiende geschiedenis van de moderne MotoGP

De geschiedenis van de MotoGP is een boeiend verhaal dat meer dan 60 jaar teruggaat in de tijd. De moderne competitie is vanuit het wereldkampioenschap motorrijden langzaam uitgegroeid tot een van de topevenementen van de motorwereld.

Waarom is de Chrysler 300C mijn favoriete auto?

Ik vind de Chrysler 300C SRT8 6.1L uit 2005 net zo mooi als de Bentley Mulsanne Speed. Daarom is de Chrysler 300C uit 2005 mijn favoriete Chrysler?

Review Polo 1.2 benzine 2010

Polo 1.2 benzine beste auto van 2010 en best verkochte auto over 2011

Voordelen van een kilometerregistratie systeem

Het kilometerregistratie systeem biedt voor iedereen voordelen. Bekijk hier welke voordelen dat voor jouw onderneming zijn!

Handleiding voor de dieptereiniging van uw wagen

Een schone wagen is een frisse wagen, en verhoogt ook de verkoopwaarde met een paar honderd euro. Deze korte handleiding geeft u tips overhoe u uw wagen er binnen een paar minuten weer als nieuw uit kunt laten zien.

Het nieuwe rijden

Hoe doe je dat?

Mobiel bellen beïnvloedt het rijgedrag

De invloed van mobiel bellen op het rijgedrag

De werking van winterbanden

Waarom winterbanden onder winterse omstandigheden uitblinken

De mooiste kleur voor een Bentley Continental GT Imperium

Hoe kies ik de mooiste kleur voor mijn nieuwe Bentley Continental GT Imperium.

Alles over autoverzekeringen

Hier vindt u alle informatie over autoverzekeringen

Blinderen van autoramen - Upgrade Your Glass -

Waarom zou je folie of film op de auto laten lamineren?

Stockcar F2

Een beschrijving van de raceklasse Stockcar F2

Auto koplampen: Halogeen, Xenon, of LED?

De koplampen van auto's zijn onderscheidende accessoires van nu. Xenon of LED lampen voor autoverlichting zijn ware technologische hoogstandjes. Welke verschillen zijn er? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Goedkoop autorijden met spullen van de Lidl.

Autorijden is duur, maak autorijden daarom goedkoper met spullen van de Lidl.

het verbrandinsproces van een vierslagmotor

Dit artikel gaat over het verbrandingsproces van 4takt motor

Mooie autoroutes in Nederland

Langs het water, door het bos, langs de weilanden, bollenvelden, heuvels: Nederlandse wegen hebben veel te bieden

LPG

In dit stuk wordt de werking uitgelegd van LPG

Rijexamen tips

Tips voor het succesvol afleggen van het rijexamen.

Waarom wordt ik verdrietig van een defect merk fiets achterlicht?

Het is een steeds terugkerend probleem, het fiets achterlicht, hierom wordt ik verdrietig van een merk fiets achterlicht?

Wie bepaald hoeveel geld je krijgt bij total loss van je auto?

Je wordt met je 18 jaar oude Toyota van de weg gereden, hoeveel geld je krijg je dan bij total loss van je auto?

De Tata Nano, de goedkoopste auto ter wereld.

De Tata Nano is het paradepaartje van het Indische Tata concern, het is de goedkoopste auto ter wereld.