Oh nee! Puistjes!


Publicatie datum:

Een vaak voorkomend probleem onder pubers; puisten! Wat zijn puisten en belangrijker, hoe kom je er van af?

Gesponsorde koppelingen

In de pubertijd verandert er veel aan je lichaam. Zo zijn er leuke dingen, maar ook minder leuke dingen die veranderen. Een voorbeeld van die minder leuke dingen zijn puistjes! Wat zijn puistjes en belangrijker, wat is er tegen te doen? Lees het in dit artikel.

Wat zijn puistjes?

Een puistje is een verstopte porie. Dit ontstaat door de vorming van talg. De talgklieren in jouw huid maken talg aan. Dit is een olieachtige stof die ervoor zorgt dat je huid soepel blijft en het beschermd tegen uitdroging. Tijdens de pubertijd wordt er door bepaalde hormonen meer talg geproduceerd dan normaal waardoor de kans op puistjes groter is dan op een jongere of latere leeftijd. Door deze grotere hoeveelheid talg blijven afgeschilferde huidcellen aan elkaar plakken en kunnen zo een porie afsluiten. Een porie is een afvoerkanaaltje van je huid, als dit wordt afgesloten dan kan er geen vuil meer naar buiten en vormt er een bultje, het puistje.

Wat kun je tegen puistjes doen?

Stap 1: Verzorg je huid goed!

Om er achter te komen wat voor verzorging jouw huid nodig heeft, is het nodig om te weten welk huidtype jij hebt. Hier moeten de producten namelijk op worden afgestemd. Je kunt dit het best beoordelen nadat je net bent opgestaan. De huid is dan nog vrij van crème en make-up en heeft het net een goede nachtrust gehad. Als je niet kun achterhalen wat voor huid je hebt, ga dan naar de schoonheidsspecialiste. Deze kan ook nog extra tips geven over de juiste huidverzorging van jouw huid.

Welke huidtypes zijn er en wat kun je hier het best voor gebruiken?

Een normale huid

Bij een normale huid zijn bijna geen puistjes of oneffenheden te vinden. Dit komt doordat er weinig vette of droge gedeelten op je gezicht zichtbaar zijn. Er is bij dit huidtype een normale talgproductie waardoor er voldoende vocht vast gehouden wordt. De poriën zijn bij dit huidtype bijna niet zichtbaar.

Een normale tot droge huid

Dit huidtype is te vergelijken met een normale huid. Het enige verschil is dat de huid soms iets strak aanvoelt.

Deze twee genoemde huidtypes hebben niet veel speciale verzorging nodig. Een algemene verzorging voor elk huidtype is het ’s avonds reinigen van de huid. Daarbij is het smeren van een crème ’s ochtends en ’s avonds ook erg belangrijk. Een belangrijk punt bij het smeren van een crème is dat een nachtcrème niet overdag gesmeerd kan worden, maar een dagcrème wel ’s nachts.

Vier huidtypes die meer verzorging nodig hebben zijn de droge huid, de vette huid, de combinatie huid en de gevoelige huid.

Een droge huid

Bij een droge huid voelt je gezicht strak aan en ziet het er een beetje dof uit. Het nadeel van een droge huid is dat het niet genoeg vocht vasthoud. Hierdoor kan je huid schilferig worden. Met deze huid krijg je sneller rimpels en ben je vaak gevoeliger voor uv-straling. Bij dit huidtype is het belangrijk om een hydraterend middel te gebruiken. Er zijn verschillende hydraterende middelen te koop, maar om je gezicht optimaal te laten stralen is het verstandig af en toe een masker te gebruiken.

Een vette huid

Bij een vette huid glimt de huid vaak. Dit komt door een overmatig talg productie, waardoor veel oneffenheden, mee-eters en puistjes ontstaan. Het is de bedoeling dat deze huid vaak gereinigd wordt. Gebruik hierbij geen hydraterende middelen, of vette dagcrèmes, maar goed reinigende middelen speciaal voor de vette huid.

Een gecombineerde huid

Bij een gecombineerde huid zitten de meeste puistjes en oneffenheden op je voorhoofd, neus en kin. Dit deel van je gezicht is vet en hier is de talgproductie vaak hoog, terwijl de huid onder je ogen en je wangen juist droog zijn. Er zijn verschillende crèmes die speciaal voor een gecombineerde huid gemaakt zijn.

Een gevoelige huid

De gevoelige huid is een snel geïrriteerde huid die snel rood wordt en erg kwetsbaar is. Dit is ook wel de moeilijkste huid. Vaak moeten verschillende producten worden uitgeprobeerd voordat het perfecte gezichtsverzorgingsproduct is gevonden voor jouw gezicht. Let wel op dat je niet wekelijks wisselt per product, maar laat je huid eerst een paar weken wennen voordat je goed kan beoordelen of de huid hier goed op reageert. Gebruik vooral verzorgende producten en op zijn tijd een masker.

Stap 2: Anti puisten producten.

Houd te allen tijde altijd je huid schoon. Maak je gezicht schoon met een speciale reinigingstonic, of reinigingsmelk voor je gaat slapen. Houd je nog steeds puistjes, dan zijn er ook speciale anti puisten producten. Vraag bij de drogist wat vaak verkocht wordt en probeer verschillende middelen uit. Ook zijn er verschillende middelen die de puistjes kunnen camoufleren. Er zijn ook camouflage middelen die de puistjes uitdrogen.

Stap 3: Vier tips om te voorkomen dat het erger wordt!

Tip 1: Blijf van de pukkels af. Als je hem uitknijpt, of er aan gaat zitten, maak je een wondje open dat kan gaan ontsteken door de bijkomende bacteriën. Hierdoor wordt de kans op meer pukkels alleen maar groter.

Tip 2: Drink en slaap voldoende. Water is goed voor je huid en houd je huid soepel en zuiver. Met genoeg nachtrust kan je huid tot rust komen en herstellen.

Tip 3: Smeer met ontsmettingsmiddel. Het is niet de bedoeling dat je jouw hele gezicht vol gaat smeren, maar als je een pukkel voelt opkomen smeer dan daar wat ontsmettingsmiddel voor je gaat slapen. Dit is uit voorzorg, om er geen extra bacteriën bij te laten waardoor de pukkel niet groter wordt.

Tip 4: Blijf je last houden van pukkels, dan heb je waarschijnlijk acne. Maak een afspraak met je huisarts. Deze zal je doorsturen naar een dermatoloog, een huidarts.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie beauty-mode

Het nieuwste Italiaanse Triplo-P schoenen project.

Alles over het Triplo-P (Pianeta-Persone-Profitto Shoes) collectie duurzame schoenen project.

Yves Rocher-ervaring

Waarom zouden we 'te veel' geld uitgeven voor een goede dagelijkse verzorging?

Bigens vs. Black Rose

Je haar zwart verven, wat is beter Bigen of Black Rose?

Mooie nagels van jezelf.

Hou je nagels mooi en netjes, zonder veel te betalen of nepnagels te zetten.

Goedkope sneakers, de goedkoopste sneakers

Ben je op zoek naar goedkope sneakers, op deze websites vindt je de goedkoopste sneakers.

Marmer nail art

Leer hoe je nail art met marmeruitstraling maakt

Na zorg van de tattoo

Wat te doen als je de tattoo shop bent uitgelopen met een permanent plakplaatje?

De verschillende massagetechnieken

In dit artikel beschrijven we enkele verschillende massagetechnieken

Waarom is een baard opeens weer in?

Hij is jarenlang uit geweest maar opeens is de baard weer helemaal in, hoe komt dat?

Kleding belangrijk voor je imago en een paar tips

Wat je draagt zegt iets over je persoonlijkheid.

Makkelijk uw eigen haar verven

Zelf haar verven makkelijker maken.

De beste sousbras (of sousculotte) voor een goed figuur.

Een goede sousbras (of sousculotte) doet je figuur beter uitkomen, waar moet een goede sousbras aan voldoen?

Ombre hair - DIY

Hoe kan je zelf iets extra toevoegen aan je haarkleur? De trend 'ombre hair' geeft je die extra zomerse uitstraling!

Pailletten in de mode: toen & nu

Het gebruik van pailletten is weer terug in de mode.

Hoe kies je de juiste foundation?

Vind u het ook zo moeilijk om de juiste foundation te kiezen?

De kracht van de snapback

Wat is het toch dat snapbacks nog steeds worden gedragen en waarom zijn ze überhaupt zo populair geworden?

Het succesverhaal van UGG, koop legale goedkope UGGS laarzen

UGG of UGGS, wie kent ze niet, wat is het geheim van het succes van mijn goedkope UGG laarzen.

DIY - kleding oppimpen!

Maak je saaie kleding uniek!

AAAh! Zweetplekken!

Tips om met overmatig zweten om te gaan

Online of toch maar niet

Geen zin om langs te gaan naar een winkel, maar bij online winkelen heb je ook zo je twijfels. Hier zijn wat afwegingen die je kunt maken.

ZO herken de echte UGG: 8 Kenmerken

zorg ervoor dat je niet word opgelicht en herken de kenmerken van de echte Uggs.

Wat zijn de 7 schoonheden?

Uitleg over de 7 schoonheden

Kleding die bij je figuur pást!

Welke kleding past bij jou figuur? Tips voor elke eigenschap!

Je ogen mooi opmaken, hoe doe je dat in een paar stappen?

Ogen opmaken in een paar stappen

Eenvoudig en snel afslanken door hardlopen, ren je slank

Iedereen kan snel en eenvoudig afvallen met een hardloop afslankprogramma.