Pailletten in de mode: toen & nu


Publicatie datum:

Het gebruik van pailletten is weer terug in de mode.

Gesponsorde koppelingen

Pailletten worden van oudsher vooral toegepast in circus-, dans- en theaterkleding. Toneelkostuums moeten schitteren in de spotlights en de bewegingen van danseressen lijken door het glinsterende materiaal nog energieker. In de jaren twintig was de paillet excentriek en modieus, in de jaren tachtig deed hij het goed in over-the-top Glamrock outfits, en de ronde glimmertjes zijn ook anno nu niet meer uit je kledingkast weg te denken. 

Glitter & Glamour

Een paillet is een flinterdun stukje kunststof, met in het midden een klein gaatje waarmee het op een kledingstuk of accessoire kan worden genaaid. Ze zijn meestal schijfvormig en zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Pailletten worden ook wel glimmertjes of lovertjes genoemd en het Engelse woord 'sequins' wordt ook vaak gebruikt. Hoewel pailletten absoluut niet kostbaar zijn, hebben ze een heel belangrijke eigenschap gemeen met edelstenen en diamanten: ze fonkelen en stralen glitter & glamour uit. Pailletten worden om die reden veel gebruikt voor theaterkostuums, maar zijn in het verleden ook regelmatig in de mode toegepast. En tegenwoordig zijn ze weer helemaal hot!

pailletten

Glimmertjes van vroeger

Het is bijna onvoorstelbaar, maar pailletten worden al sinds 2500 voor Christus gebruikt om kleding te versieren. Kleine gouden en koperen muntjes werden op kleding en andere voorwerpen genaaid - dit zijn in feite de voorlopers van de kunststof pailletjes van nu. Vooral in de Oosterse culturen worden al eeuwenlang pailletten gebruikt voor de versiering van dameskleding. Glimmertjes werden op sluiers genaaid die over het hoofd en op de heupen werden gedragen, denk bijvoorbeeld aan de kleding van buikdanseressen. Oorsponkelijk werd dit gedaan om de rijkdom van de familie te onderstrepen, maar later werd het steeds meer een traditioneel onderdeel van de mode.

Baba, Princesse de Faucigny-Lucinge

In de jaren twintig, de tijd van de Art Deco en de opkomst van experimentele kunsvormen, werden pailletten ook in het Westen populair. Rijke dames droegen excentrieke, oogverblindende jurken - echte kunststukjes die tegenwoordig ook Lady Gaga niet zouden mistaan. In deze tijd ontwierpen veel kunstenaars ook fantastische theaterkostuums en decors die vaak versierd werden met pailletten. De populariteit had direct te maken met de beroemde ontdekking van de graftombe van Toetankhamon in Egypte in 1922, waar ook gouden

pailletjes werden gevonden. Er ontstond een ware Egyptomanie, zowel in Europa als in Amerika en de populariteit van de paillet lifte hier op mee. Maar de liefde voor glimmertjes zou niet erg lang duren. In de crisisjaren in de jaren dertig en de Tweede Wereld Oorlog, was er weinig interesse meer voor uitbundige kleding.

Glamrock

De fonkelende pailletjes zijn vervolgens lange tijd uit de spotlights geweest. Maar in de jaren zeventig en vooral de jaren tachtig, toen extravagante mode weer helemaal kon, werd het pailletje weer uit de kast getrokken. De glimmertjes deden fantastisch hun werk op strakke pakjes, gecombineerd met getoupeerd haar en vlammende make-up, gedragen door vrouwen én mannen. 

JONATHAN RHYS MEYERS in “Velvet Goldmine”

Glamrock wordt ook wel 'Glitterrock' genoemd - een zeer toepasselijke naam vanwege de bijna hysterische outfits die bandleden van dit soort rockbands droegen. Pailletten hebben voor Glamrock kostuums net zoals bij toneelkleding een duidelijke meerwaarde voor de 'performance'. Het gaat puur om aandacht trekken. Maar in een minder heftige vorm kwamen pailletjes in de jaren tachtig ook terug in de gewone mode. Op t-shirts en truien werd met enkele pailletjes een leuk accent aangebracht en de echte fashionista's droegen jurkjes met opvallende schoudervullingen, die volledig bedekt waren met één of meerdere kleuren pailletten. Dit soort jurkjes zijn tegenwoordig weer helemaal terug.

Sequin dresses

Hoewel de toepassing van pailletten in de mode industrie na de jaren tachtig een tijd not done was, en vooral geassocieerd werd met ijsshows, circussen en miss verkiezingen, zijn de glimmende schijfjes nu weer fashionable. Veel modemerken brengen op de jaren twintig en tachtig geïnspireerde kledingstukken uit, die soms subtiel, maar vaak juist uitbundig met pailletten zijn versierd. Pailletten komen immers het best tot hun recht als ze in overvloed gebruikt worden. Strakke jurkjes die volledig bedekt zijn met glimmertjes - sequin dresses - zijn heel erg geliefd en worden weer volop gedragen op de rode lopers in Hollywood. Het is nu de vraag of dit slechts een korte revival is, of dat het pailletje eindelijk zijn vaste plek in de mode heeft veroverd.

sequin dresses op de rode loper    


   

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker platypus

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie beauty-mode

Hoelang is lang haar nog heel veel waard?

Voor ieder meisje komt eens het moment daar, ik wil niet langer lang haar.

Natural beauty

'The natural beauty' wint deze zomer

Online of toch maar niet

Geen zin om langs te gaan naar een winkel, maar bij online winkelen heb je ook zo je twijfels. Hier zijn wat afwegingen die je kunt maken.

LightInTheBox is de Wereldwijde Online Winkel voor Jurken, Huis en Tuin, Electronica en Trouwkleding.

LightInTheBox is een betrouwbare online retailer die tegen een lage prijs een heel breed assortiment aan populaire producten aanbiedt en deze wereldwijd verzendt.

Kleding- en stijladvies

Met de juiste kledingkeuze een uitstraling die bij je past!

Goedkope lippenstift, de goedkoopste lippenstift, goedkope lipstick

Lees hier hoe je zelf lippenstift kunt maken die net zo goed is als Chanel of Geurlain lippenstift

Bikini, historie van het tweedelige badpak deel 1.

De mooiste meisjes zwemmen tegenwoordig in bikini, de naam voor een tweedelig badpak.

Hoe blijf je jong en aantrekkelijk?

Ben je ook bang om gedumpt te worden voor een jongere vlam, lees hier hoe je dat kunt voorkomen.

Mooie romantische jurken

In dit artikel vind je de mooiste romantische jurken voor romantische vrouwen.

Voeten in Visjes

Dr. Fish, Fish Spa of vispedicure voor zachte voeten!

Sexy jurken hoe combineer je ze met je andere outfit

Het kiezen van de juiste combinaties als je een sex jurk gebruikt , kies de juiste schoenen , laarzen , sieraden , sjaals en riemen hoe beter de combinatie hoe meer effect het heeft.

Hoe verwijder je lastige vlekken uit kleding?

In dit stukje krijg je tips hoe je lastige vlekken uit kleding kunt verwijderen

Als het kleuren van je haar is mislukt

Hoe u professionele haarkleur correctie technieken zelf kunt toepassen

Hoe wordt je aantrekkelijk, Aantrekkelijke vrouwen

Hoe kan ook jij aantrekkelijk worden, met deze praktische tips wordt ook jij aantrekkelijk.

Het succesverhaal van UGG, koop legale goedkope UGGS laarzen

UGG of UGGS, wie kent ze niet, wat is het geheim van het succes van mijn goedkope UGG laarzen.

Op welke manier maakt een riem je outfit stijlvol

Een riem kan je zakelijke outfit stijlvol afmaken, volg wel deze tips.

Blijf bruin

Hoe blijf je langer bruin? Zon je gezond!

Gezichtmaskers om zelf thuis te maken

Gezichtmaskers, met natuurlijke ingrediënten om zelf thuis te maken

Tips tegen puistjes

Tips tegen puistjes en vóór een gave huid!

Praktische kledingtips

Een aantal praktische kledingtips

Het afslankgeheim van Linda de Mol en Carolien Tensen

Lees hier hoe Linda de Mol en Carolien Tensen zo slank blijven, het afslankgeheim van Linda de Mol en Carolien Tensen.

Wat is lingerie en waar vindt je de mooiste lingerie?

In dit artikel vindt je alles over de oorsprong van lingerie en voorbeelden van de mooiste lingerie.

Droog, dof en beschadigd haar

Tips voor droog, dof beschadigd haar

Je wilt een piercing, wat nu?

Korte uitleg over het nemen van een piercing

DIY - kleding oppimpen!

Maak je saaie kleding uniek!