Pailletten in de mode: toen & nu


Publicatie datum:

Het gebruik van pailletten is weer terug in de mode.

Gesponsorde koppelingen

Pailletten worden van oudsher vooral toegepast in circus-, dans- en theaterkleding. Toneelkostuums moeten schitteren in de spotlights en de bewegingen van danseressen lijken door het glinsterende materiaal nog energieker. In de jaren twintig was de paillet excentriek en modieus, in de jaren tachtig deed hij het goed in over-the-top Glamrock outfits, en de ronde glimmertjes zijn ook anno nu niet meer uit je kledingkast weg te denken. 

Glitter & Glamour

Een paillet is een flinterdun stukje kunststof, met in het midden een klein gaatje waarmee het op een kledingstuk of accessoire kan worden genaaid. Ze zijn meestal schijfvormig en zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Pailletten worden ook wel glimmertjes of lovertjes genoemd en het Engelse woord 'sequins' wordt ook vaak gebruikt. Hoewel pailletten absoluut niet kostbaar zijn, hebben ze een heel belangrijke eigenschap gemeen met edelstenen en diamanten: ze fonkelen en stralen glitter & glamour uit. Pailletten worden om die reden veel gebruikt voor theaterkostuums, maar zijn in het verleden ook regelmatig in de mode toegepast. En tegenwoordig zijn ze weer helemaal hot!

pailletten

Glimmertjes van vroeger

Het is bijna onvoorstelbaar, maar pailletten worden al sinds 2500 voor Christus gebruikt om kleding te versieren. Kleine gouden en koperen muntjes werden op kleding en andere voorwerpen genaaid - dit zijn in feite de voorlopers van de kunststof pailletjes van nu. Vooral in de Oosterse culturen worden al eeuwenlang pailletten gebruikt voor de versiering van dameskleding. Glimmertjes werden op sluiers genaaid die over het hoofd en op de heupen werden gedragen, denk bijvoorbeeld aan de kleding van buikdanseressen. Oorsponkelijk werd dit gedaan om de rijkdom van de familie te onderstrepen, maar later werd het steeds meer een traditioneel onderdeel van de mode.

Baba, Princesse de Faucigny-Lucinge

In de jaren twintig, de tijd van de Art Deco en de opkomst van experimentele kunsvormen, werden pailletten ook in het Westen populair. Rijke dames droegen excentrieke, oogverblindende jurken - echte kunststukjes die tegenwoordig ook Lady Gaga niet zouden mistaan. In deze tijd ontwierpen veel kunstenaars ook fantastische theaterkostuums en decors die vaak versierd werden met pailletten. De populariteit had direct te maken met de beroemde ontdekking van de graftombe van Toetankhamon in Egypte in 1922, waar ook gouden

pailletjes werden gevonden. Er ontstond een ware Egyptomanie, zowel in Europa als in Amerika en de populariteit van de paillet lifte hier op mee. Maar de liefde voor glimmertjes zou niet erg lang duren. In de crisisjaren in de jaren dertig en de Tweede Wereld Oorlog, was er weinig interesse meer voor uitbundige kleding.

Glamrock

De fonkelende pailletjes zijn vervolgens lange tijd uit de spotlights geweest. Maar in de jaren zeventig en vooral de jaren tachtig, toen extravagante mode weer helemaal kon, werd het pailletje weer uit de kast getrokken. De glimmertjes deden fantastisch hun werk op strakke pakjes, gecombineerd met getoupeerd haar en vlammende make-up, gedragen door vrouwen én mannen. 

JONATHAN RHYS MEYERS in “Velvet Goldmine”

Glamrock wordt ook wel 'Glitterrock' genoemd - een zeer toepasselijke naam vanwege de bijna hysterische outfits die bandleden van dit soort rockbands droegen. Pailletten hebben voor Glamrock kostuums net zoals bij toneelkleding een duidelijke meerwaarde voor de 'performance'. Het gaat puur om aandacht trekken. Maar in een minder heftige vorm kwamen pailletjes in de jaren tachtig ook terug in de gewone mode. Op t-shirts en truien werd met enkele pailletjes een leuk accent aangebracht en de echte fashionista's droegen jurkjes met opvallende schoudervullingen, die volledig bedekt waren met één of meerdere kleuren pailletten. Dit soort jurkjes zijn tegenwoordig weer helemaal terug.

Sequin dresses

Hoewel de toepassing van pailletten in de mode industrie na de jaren tachtig een tijd not done was, en vooral geassocieerd werd met ijsshows, circussen en miss verkiezingen, zijn de glimmende schijfjes nu weer fashionable. Veel modemerken brengen op de jaren twintig en tachtig geïnspireerde kledingstukken uit, die soms subtiel, maar vaak juist uitbundig met pailletten zijn versierd. Pailletten komen immers het best tot hun recht als ze in overvloed gebruikt worden. Strakke jurkjes die volledig bedekt zijn met glimmertjes - sequin dresses - zijn heel erg geliefd en worden weer volop gedragen op de rode lopers in Hollywood. Het is nu de vraag of dit slechts een korte revival is, of dat het pailletje eindelijk zijn vaste plek in de mode heeft veroverd.

sequin dresses op de rode loper    


   


Foobie gebruiker platypus

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie beauty-mode

Het nieuwste Italiaanse Triplo-P schoenen project.

Alles over het Triplo-P (Pianeta-Persone-Profitto Shoes) collectie duurzame schoenen project.

Carmen Dell’Orefice is de mooiste oude vrouw.

Carmen Dell’Orefice is met haar 80 jaar de mooiste oude vrouw ter wereld.

Gucci tassen, Gucci handtassen, Gucci Gucci

Binnenkort goedkope Gucci tassen en Goedkope Gucci handtassen.

Tommy Hilfiger kleding, Tommy Hilfiger schoenen.

Alles over Tommy Hilfiger, zijn leve, zijn vrouwen, zijn kleding en zijn schoenen.

Alles naar uw wensen bij juwelier Cober

Bij juwelier Cober kunt u van de trouwring van uw dromen realiteit maken. Er wordt overal aan gedacht. Meteen vanaf het begin bent u zo betrokken in het proces tot de usite trouwring, dat geen een beslissing zonder uw stem gemaakt wordt.

Ombre hair - DIY

Hoe kan je zelf iets extra toevoegen aan je haarkleur? De trend 'ombre hair' geeft je die extra zomerse uitstraling!

Tips tegen roodheid van de huid

Wat kun je doen tegen een rode huid?

Wat zijn de voordelen van online shoppen?

Wat zijn de voordelen van online shoppen?

voorkom rimpels: 10 dingen die je moet weten.

Zo voorkom je rimpels: ik geef je 10 dingen die jouw huid zullen helpen in de strijd tegen rimpels.

Nieuwe Arabisch lingerie lijn met jarretelles

De strijd tussen Hamas en Israël laait weer op maar er kan een keus gemaakt worden, raketten of jaratellen

Wie zijn de 5 mooiste vrouwen ter wereld

Je hebt veel vrouwen op de wereld maar wat zijn de 5 mooiste?

Mooie invalide vrouwen, de mooiste invalide vrouwen

Ook invalide vrouwen kunnen heel mooi zijn want de volmaakte schoonheid zit van binnen.

Replay schoenen

Replay is het Italiaanse denim en schoenen merk dat zijn authentieke en moderne stijl over de hele wereld brengt.

Anti-rimpel tips !

Waar komen die rimpels vandaan? Wat kunnen we hieraan doen?

Bomber jack uitverkoop

De trend van moment is het bomber jack. Maar ook bomber jacks zijn er in verschillende varianten met de leukste trends, waar vind je deze nou voor de laagste prijs?

Blijf bruin

Hoe blijf je langer bruin? Zon je gezond!

modieuze kleren

de kosten van zelf kleding maken, waanzin of realistisch?

Zouttherapie

Zouttherapie is de therapie om je te ontdoen van lichamelijke klachten.

Je wilt een piercing, wat nu?

Korte uitleg over het nemen van een piercing

Hema Oog Make-Up Reinigingspads [ Review ]

Een review van de oog make-up reinigingpads van de Hema

Modemusthaves kortingscode – Voor fashionista’s en hobby shoppers

Shoppen is een dure hobby maar kan tegenwoordig veel voordeliger! Maak gebruik bijvoorbeeld gebruik van een Modemusthaves kortingscode

Mooier bruin worden

Hamam voor het zonnen

Make-up

Aandachtspunten bij gebruik van make-up

Nepwimpers, te mooi om waar te zijn?

Mijn ervaring met het laten plaatsen van kunstwimpers

Ed Hardy nederland , kleding Ed Hardy, Ed Hardy online

Alles over Ed Hardy, kleding met tattoo Ed Hardy designs, schoenen met Ed Hardy designs, tattoos Ed Hardy designs.