Online veiligheid


Publicatie datum:

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Gesponsorde koppelingen

Best wel eng dat je tegenwoordig overal met je FB account kunt inloggen. Ook al heb je dat vroeger bij een bepaalde site niet ingesteld, maar had je een gebruikersnaam en wachtwoord voor je account gemaakt. Als je nu wil inloggen, kan het ook via FB en weten ze precies wie je bent.  We hebben dus een soort paspoort op internet staan (of misschien alleen de domme/naieve mensen zoals ik dan die inderdaad overal hun echte naam invullen). Mensen kunnen mij makkelijk op internet vinden en zo veel van mij te weten komen. Ik heb me er nooit aangestoord. Heb niks te verbergen of zo, maar toch begin ik het nu best eng te vinden.

 
Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen:
Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren. Ook ik denk dat niemand mij op zal zoeken, zal stalken of geld van me zal stelen, want zo interessant/bekend ben ik niet en ik heb ook geen geld. Maar toch is het internet voor een ieder gevaarlijk, of kan het gevaarlijk zijn.
 
Identiteitsdiefstal is één van de gevaren wanneer je je gegevens op invoert op het internet. Dat had je ook al voor facebook en dergelijke. Oplossingen daarvoor zijn om regelmatig je wachtwoord te veranderen en om voorzichtig met je gegevens om te gaan, niet aan iedereen gegevens geven en nooit wachtwoorden afgeven.
 
Naast identiteitsdieftal is het gewoon creepy dat mensen die jou niet kennen al jouw foto's online kunnen vinden en weten wie je vrienden zijn (en hun namen omdat ze vaak getagd staan in jouw foto's) en weten wie je familie is. Het beste is dus om je profiel af te sluiten en elke keer te controleren als je een foto upload of het voor "alleen vrienden" zichtbaar is. De default waarde is "openbaar", dus bij elke foto moet je toch wel apart (dubbel) checken. Het kost allemaal wel meer tijd, en ik weet dat we in deze maatschappij steeds sneller van alles willen doen en weinig geduld hebben voor pietluttige taakjes als elke foto apart instellen op "alleen vrienden", maar als ik jou was zou ik op een zondagmiddag toch even de tijd ervoor uittrekken. 
 
Zo ook is die "inloggen met facebook" button een handige methode. Lekker snel en makkelijk. Alleen, het probleem van inloggen via facebook op andere sites, is dat je je geheime wachtwoord en gegevens delegeert aan facebook. Overal inloggen met je facebook account is natuurlijk wel lekker makkelijk. Als je facebook open staat, kun je op elke computer makkelijk inloggen en accounts aanmaken op diverse websites binnen een paar seconden. Maar als facebook gehackt mocht worden heb je wel een groot probleem. Natuurlijk is facebook best veilig, maar niks is perfect (aldus: http://blog.mailchimp.com/social-login-buttons-arent-worth-it/). 
 
Over de gevaren van internetbankieren is er al een bericht geschreven hier op foobie.nl.
 
Al deze mogelijkheden bieden zoveel gemak, maar we zouden er eigenlijk bij stil moeten staan of de gevolgen als er iets fout mocht gaan, het gemak wel waard zijn. Ik ben eigenlijk best naief geweest tot nu toe. Je bent de hele dag op internet bezig en er gebeurt niks ergs. Je denkt ook niet dat vreselijke dingen je zullen overkomen, maar ik begin het nu toch wel een beetje benauwd te krijgen. Ook al is het nog zo makkelijk en bespaart het vele minuten van mijn leven, ik denk dat ik de login met facebook button zal proberen te vermijden in het vervolg. Ook wil ik mijn vindbaarheid om het internet beperken tot een minimum, niet meer op honderden sites ingeschreven staan. Sites waar ik al jaren niet meer ben geweest, die profielen kan ik best wel opzeggen. Deze onzorgvuldigheid is eigenlijk gewoon vragen om problemen. Je hoeft natuurlijk niet bang te zijn op het internet, maar wat voorzichtiger zijn is misschien toch wel beter. 
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Hoe werkt een computer, hoe werkt optellen op een computer

Iedereen werkt tegenwoordig met een computer maar hoe werkt een computer eigenlijk.

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Hoe kan ik een printer draadloos aansluiten op mijn netwerk?

computer, draadloos, netwerk, printer, windows, router

Banken doelwit cyber aanvallen, Ideal doelwit cyber aanvallen

Steeds vaker zijn banken het doelwit voor cyberaanvallen, lees hier meer over dit fenomeen.

De taakbalk is verdwenen of verplaatst.

Hoe u uw taakbalk weer normaal krijgt

Tips en advies om je blog te promoten

Handige tips en praktisch advies om je blog te promoten en zodoende meer bezoekers te trekken!

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

Fractals

Het wiskundige figuur 'fractal' en de toepassingen

Hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Ook wij gaan eindelijk werken met de Microsoft Exchange Server maar hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Online Boggle Nederlands, Ruzzle Nederlands

Lees hier hoe je online Boggle in het Nederlands kunt spelen

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.

Een gratis iPad voor iedereen met de Gratis iPad Partij

Stem ook op de Gratis iPad Partij, stem voor een gratis iPad voor iedereen.

5 manieren om Google Adsense inkomsten te verhogen

Hoe haal je meer uit Google Adsense?

Refurbished Laptops en Toelatingseisen

Dit betekent dat als een refurbished laptop bedrijf hier lid van is dat deze dan ook echt betrouwbaar is in de handelingen die zij uitvoeren.

Computerberekeningen: 1 en 0, het binaire getallenstelsel

De computer gebruikt 1 en 0, hoe kunnen wij deze 'getallen' normaal lezen?

Gratis hotmail inloggen, hotmail aanmelden

Log in om jouw nieuws te bekijken. Reageer op de berichten van je vrienden en deel je gedachten.

Twee absolute toppunten van een VPS nader benoemt

Veeleisende website eigenaren zweren erbij, een VPS of ook wel virtual private server. Anders dan de shared hosting pakketten die door de massa worden afgenomen, is een VPS voor de echte web hosters.

Excel 2003

Met behulp van dit artikel wegwijs geraken in Excel 2003!

Je laptop sneller laten werken

Handige tips om je laptop weer als nieuw te laten werken!

Introductie in PHP

Een korte inleiding in PHP, regelmatig gevolgd door nieuwe artikelen

HP touchpad, HP tablet, HP mini laptop

In dit artikel lees je alles over de nieuwe HP Touchpad, met WebOS als besturingssysteem.

Hoe functioneren de bodyscanners die gebruikt worden op vliegvelden?

Bodyscanners die wapens detecteren.

Autodesk 123D

Leuke CAD software voor thuis

iPhone OS 3.1 - Een kort overzicht

Wat zijn de grote veranderingen in 3.1?

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?