Online veiligheid


Publicatie datum:

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Gesponsorde koppelingen

Best wel eng dat je tegenwoordig overal met je FB account kunt inloggen. Ook al heb je dat vroeger bij een bepaalde site niet ingesteld, maar had je een gebruikersnaam en wachtwoord voor je account gemaakt. Als je nu wil inloggen, kan het ook via FB en weten ze precies wie je bent.  We hebben dus een soort paspoort op internet staan (of misschien alleen de domme/naieve mensen zoals ik dan die inderdaad overal hun echte naam invullen). Mensen kunnen mij makkelijk op internet vinden en zo veel van mij te weten komen. Ik heb me er nooit aangestoord. Heb niks te verbergen of zo, maar toch begin ik het nu best eng te vinden.

 
Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen:
Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren. Ook ik denk dat niemand mij op zal zoeken, zal stalken of geld van me zal stelen, want zo interessant/bekend ben ik niet en ik heb ook geen geld. Maar toch is het internet voor een ieder gevaarlijk, of kan het gevaarlijk zijn.
 
Identiteitsdiefstal is één van de gevaren wanneer je je gegevens op invoert op het internet. Dat had je ook al voor facebook en dergelijke. Oplossingen daarvoor zijn om regelmatig je wachtwoord te veranderen en om voorzichtig met je gegevens om te gaan, niet aan iedereen gegevens geven en nooit wachtwoorden afgeven.
 
Naast identiteitsdieftal is het gewoon creepy dat mensen die jou niet kennen al jouw foto's online kunnen vinden en weten wie je vrienden zijn (en hun namen omdat ze vaak getagd staan in jouw foto's) en weten wie je familie is. Het beste is dus om je profiel af te sluiten en elke keer te controleren als je een foto upload of het voor "alleen vrienden" zichtbaar is. De default waarde is "openbaar", dus bij elke foto moet je toch wel apart (dubbel) checken. Het kost allemaal wel meer tijd, en ik weet dat we in deze maatschappij steeds sneller van alles willen doen en weinig geduld hebben voor pietluttige taakjes als elke foto apart instellen op "alleen vrienden", maar als ik jou was zou ik op een zondagmiddag toch even de tijd ervoor uittrekken. 
 
Zo ook is die "inloggen met facebook" button een handige methode. Lekker snel en makkelijk. Alleen, het probleem van inloggen via facebook op andere sites, is dat je je geheime wachtwoord en gegevens delegeert aan facebook. Overal inloggen met je facebook account is natuurlijk wel lekker makkelijk. Als je facebook open staat, kun je op elke computer makkelijk inloggen en accounts aanmaken op diverse websites binnen een paar seconden. Maar als facebook gehackt mocht worden heb je wel een groot probleem. Natuurlijk is facebook best veilig, maar niks is perfect (aldus: http://blog.mailchimp.com/social-login-buttons-arent-worth-it/). 
 
Over de gevaren van internetbankieren is er al een bericht geschreven hier op foobie.nl.
 
Al deze mogelijkheden bieden zoveel gemak, maar we zouden er eigenlijk bij stil moeten staan of de gevolgen als er iets fout mocht gaan, het gemak wel waard zijn. Ik ben eigenlijk best naief geweest tot nu toe. Je bent de hele dag op internet bezig en er gebeurt niks ergs. Je denkt ook niet dat vreselijke dingen je zullen overkomen, maar ik begin het nu toch wel een beetje benauwd te krijgen. Ook al is het nog zo makkelijk en bespaart het vele minuten van mijn leven, ik denk dat ik de login met facebook button zal proberen te vermijden in het vervolg. Ook wil ik mijn vindbaarheid om het internet beperken tot een minimum, niet meer op honderden sites ingeschreven staan. Sites waar ik al jaren niet meer ben geweest, die profielen kan ik best wel opzeggen. Deze onzorgvuldigheid is eigenlijk gewoon vragen om problemen. Je hoeft natuurlijk niet bang te zijn op het internet, maar wat voorzichtiger zijn is misschien toch wel beter. 

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Webdesign

Wat is webdesign,waar gebruik je het voor en wie maakt het. Dat is wat we gaan behandelen in dit artikel.

Online diensten van Google

Alles over de online diensten van Google

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

Een app maken

Je wilt een app maken? Hoe begin je aan het maken van een app en welke kennis heb je hier nu eigenlijk voor nodig?

Hoe achterhaal ik het ip-adres van mijn computer of van router. (XP)

Korte omschrijving hoe u uw eigen ip adres achterhaalt met Windows XP, Windows 7 en Windows 8.

Hoe verkopen op tweedehands sites?

verkopen tweedehands

De populairste websites van 2010!

Ben je wel eens benieuwd naar de meest bezochte websites ter wereld... En in Nederland? Dat kom je nu te weten!

Hoe kun je geld verdienen met You Tube?

Lees hier hoe ook jij makkelijk geld met je eigen filmpjes op You Tube.

Twee absolute toppunten van een VPS nader benoemt

Veeleisende website eigenaren zweren erbij, een VPS of ook wel virtual private server. Anders dan de shared hosting pakketten die door de massa worden afgenomen, is een VPS voor de echte web hosters.

5 manieren om Google Adsense inkomsten te verhogen

Hoe haal je meer uit Google Adsense?

Excel 2003 - Grafieken

Hoe maak -of pas je een grafiek aan in Excel? Hier wordt het uitgelegd!

Epson Stylus SX 130

Epson SX 130 all in 1, voordelig en perfect voor het thuisgebruik

Gratis televisie kijken via internet

Ziggo heeft lange tijd gratis tv kijken via internet aangeboden, helaas doen ze dit niet meer en daarom in dit artikel een aantal alternatieven om tv te kijken op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Meest gebruikte sneltoetsen / shortkeys

overzicht van meest gebruikte sneltoetsen

Leestekens op toetsenbord kloppen niet meer.

Als de leestekens van het toetsenbord niet meer overeenkomen.

Uw printer als netwerk printer instellen

Overal vanuit huis printen!

Hoe start je met het wegwijsworden op een computer?

Iedereen gebruikt tegenwoordig een computer zo lijkt het, maar als je dit nog nooit gedaan hebt hoe begin je dan en misschien nog wel belangrijker waar begin je dan?

Wat is het verschil tussen DVD+ en DVD- en DVD-ram

In dit artikel de uitleg over het verschil tussen DVD+ EN DVD- en andere soorten DVD’s.

Ik wil een tablet aanschaffen... Lees hier enkele tips!

Iets meer info over de verschillende soorten tablets voor de leek.

Over virtual reality

Belangrijke aspecten van virtual reality, van definiëring tot aandachtspunten.

Database en PHP

In dit artikel ga ik kort uitleggen hoe je doormiddel van een php script verbinding maakt met een mysql database.

Geen geluid op TV met HDMI kabel aangesloten op laptop

Lees hier hoe u ook weer geluid via de tv krijgt, indien aangesloten aan laptop met een HDMI kabel.

Asus Eee Pad Transformer review

Review van de Asus Eee Pad Transformer

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps