Hacken: Legaal of Illegaal?


Publicatie datum:

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

Gesponsorde koppelingen

De laatste tijd hoor je op het nieuws veel over "hack groepen" die beweren dat hacken legaal moet worden en dat hackers niets misdoen. Om hun wat beter te begrijpen zul je eerst moeten weten wat voor soorten 'hacken' je hebt, daarom zal ik elk onderdeel proberen uit te leggen in normaal nederlands. Houd er rekening mee dat dit artikel is bedoeld voor de mensen die veel termen horen maar ze moeilijk kunnen plaatsen.

Verschillende soorten 'Hacken'

Virussen

Virussen krijg je vaak op je computer door het downloaden van geïnfecteerde bestanden. Tegenwoordig komen virussen in veel soorten bestanden voor zoals in een .exe bestand of een mp3 bestand. Een virus is in feite een stukje computercode dat zichzelf vermenigvuldigd. Als je eenmaal een geïnfecteerd bestand hebt is het mogelijk dat deze andere bestanden infecteerd.Dit is wel een globale beschrijving want je hebt meerdere soorten en het is niet van belang om hier verder op in te gaan.

Inbreken

Er zijn veel mensen die kunnen 'hacken' door in iemands computer in te breken. Deze persoon is vaak iemand die veel van programmeren en computerbeveiliging afweet en creatief genoeg is om de beveiliging van een computer te omzeilen.

De reden dat iemand inbreekt op andermans computer kan zijn dat deze documenten van de desbetreffende computer wilt inzien. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn die documenten van de concurrentie wilt inzien om zo een voordeel op de marktpositie te kunnen halen.

Ook kan iemand een computer hacken om wraak te nemen door de computer van diegene schade toe te brengen of om gegevens (bijvoorbeeld bankgegevens) te bemachtigen.

Er zijn ook hackers die inbreken voor de uitdaging. Deze hackers zijn er niet op uit om kwaad te doen maar willen enkel zien hoe ver ze komen bij het hacken van bijvoorbeeld een bank welke vaak goede beveiliging hebben. Vaak zullen deze mensen in dit geval de bank inlichten over het beveiligingslek zodat "kwade" hackers er geen gebruik meer van kunnen maken.

DDoS

De hackgroepen die de laatste tijd in het nieuws waren en het voor Julian Assange opnemen hebben verschillende websites "Gehackt", zo wordt gezegt. Maar de manier waarop zij dat doen is door middel van DDoS aanvallen welke niet te vergelijken zijn met het inbreken op een website.

DDoS betekend letterlijk Distributed Denial of Service. Als iemand een DDoS aanval op een website uitvoerd betekend dat dat ze het netwerk overbelasten zodat geen andere gebruikers naar de website kunnen.

Zie het als een snelweg waar plotseling heel veel auto's overheen gaan, wat er dan gebeurd is dat er file ontstaat. Dus deze 'hackers' halen websites uit de lucht door heel veel informatie tegelijk naar een website te sturen waardoor deze overbelast raakt. Hierdoor kunnen andere mensen deze website nietmeer bezichtigen.

DDoS aanvallen worden meestal uitgevoerd door heel veel computers tegelijk. Vaak is er 1 hoofdcomputer, deze is van de 'hacker'. Deze hacker geeft het bevel aan andere computers om tegelijk veel informatie naar de site, of het netwerk dat hij plat wil leggen te sturen.

De hoofdcomputer geeft alleen informatie aan andere computers om de aanval uit te voeren, maar hoe komt de 'hacker' dan aan deze computers? Vaak heeft deze hacker door middel van virussen andere computers geïnfecteerd met een programma dat de geïnfecteerde computer de aanval laat uitvoeren op het moment dat het een bericht krijgt van de hoofdcomputer.

Keyloggers

Keyloggers zijn vaak programma's die je ongewenst op je computer krijgt door gedownloadde bestanden te openen. Vaak installeert zich een programma op je computer welke altijd onzichtbaar draait waardoor veel mensen niet door hebben dat ze er één hebben.

Een keylogger slaat ergens op je computer bestanden op met daarin alle toetsen die je hebt ingedrukt. Zo kan een hacker dus je e-mail adres en je wachtwoord zien maar ook de gesprekken die je hebt op msn of de berichten die je typt op social media. Het programma stuurt de bestanden op een vantevoren ingesteld tijdstip naar de hacker toe.

 

Legaal of illegaal

De vraag is nu of hacken legaal moet worden indien het gebruikt wordt om informatie openbaar te maken. Veel mensen zijn hiervoor maar dit zou betekenen dat de rapporten van bijna alle landen openbaar zouden worden, en moeten we dat wel willen?

Wikileaks heeft natuurlijk heel interessante dingen naar buiten gebracht en ze zeggen dat nog veelmeer te gaan doen. Moeten hier grenzen aan gesteld worden? Zo zijn na het lekken van wikileaks de banden tussen de verenigde staten en veel landen verslechterd.

Er is zelfs een lijst van locaties vrijgegeven welke grote problemen zouden opleveren voor de economie van de verenigde staten als daar een terroristische aanslag gepleegd zou worden. Mogen we zo ver gaan dat we de veiligheid van andere mensen in gevaar brengen voor het vrijgeven van informatie? Kun je dat niet ook als een terroristische daad beschouwen?


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Windows start niet meer op

Hoe repareer ik mijn windows wanneer ik geen toegang meer heb.

Hoe besparen op de kosten van Laser Cartridges?

Ervaar het beste resultaat met uw afdrukken door het installeren tonercartridge broer gewinkeld bij Gocartridge.

Wat is reseller webhosting?

Wil je een eigen hostingbedrijf beginnen of wil jij gewoon al jouw domeinen op een centrale plaats hebben, dan is het reseller pakket iets voor jouw. Dit pakket geeft een mooie kans voor mensen die een eigen hosting bedrijf willen beginnen.

Moet ik overstappen van Windows 7 naar Windows 8?

Windows 7 vs Windows 8

HELP! Een blauw scherm en uw computer houdt ermee op?

Na vandaag niet te veel geld meer betalen voor dat probleem!

Een programma reageert niet meer.

Leer hier hoe u een programma crash kunt oplossen.

Hoe gebruik ik Google Maps?

Beschijving van Google Maps, wat is het, navigatie, smartphone en een grappig weetje

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Hoe je geld kunt verdienen met Google AdSense

Dit artikel legt stap voor stap uit hoe je geld kunt verdienen met je website! Meld je vandaag nog aan bij Google AdSense!

Goedkoop labels printen, gratis labelprint software

Bespaar duizenden euro’s. Goedkoop labels printen met gratis Database gestuurde labelprint software.

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

Zoeken op het internet

Efficiënter zoeken op het internet? Hou rekening met deze tips!

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Je laptop sneller laten werken

Handige tips om je laptop weer als nieuw te laten werken!

Hoe vind je hulp voor Microsoft Office?

Gratis hulp van www.microsoft.com klantenservice, ’t kan!

Backup van uw computer - basiskennis

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Windows schakelt zich uit na aanmelden!

windows, herstart, reboot, aanmelden

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Waar kan ik goedkoop webhosting kopen?

Voor je webhosting koopt vergelijk je best de prijzen. We laten je zien waar je dit kan doen.

5 manieren om Google Adsense inkomsten te verhogen

Hoe haal je meer uit Google Adsense?

iPhone OS 3.1 - Een kort overzicht

Wat zijn de grote veranderingen in 3.1?

kijk tv online

Software tv op je pc

Muziek maken en beluisteren op de computer, hoe gaat dat in zijn werk?

Uitleg over muziek maken en afspelen op de computer.