Hacken: Legaal of Illegaal?


Publicatie datum:

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

Gesponsorde koppelingen

De laatste tijd hoor je op het nieuws veel over "hack groepen" die beweren dat hacken legaal moet worden en dat hackers niets misdoen. Om hun wat beter te begrijpen zul je eerst moeten weten wat voor soorten 'hacken' je hebt, daarom zal ik elk onderdeel proberen uit te leggen in normaal nederlands. Houd er rekening mee dat dit artikel is bedoeld voor de mensen die veel termen horen maar ze moeilijk kunnen plaatsen.

Verschillende soorten 'Hacken'

Virussen

Virussen krijg je vaak op je computer door het downloaden van geïnfecteerde bestanden. Tegenwoordig komen virussen in veel soorten bestanden voor zoals in een .exe bestand of een mp3 bestand. Een virus is in feite een stukje computercode dat zichzelf vermenigvuldigd. Als je eenmaal een geïnfecteerd bestand hebt is het mogelijk dat deze andere bestanden infecteerd.Dit is wel een globale beschrijving want je hebt meerdere soorten en het is niet van belang om hier verder op in te gaan.

Inbreken

Er zijn veel mensen die kunnen 'hacken' door in iemands computer in te breken. Deze persoon is vaak iemand die veel van programmeren en computerbeveiliging afweet en creatief genoeg is om de beveiliging van een computer te omzeilen.

De reden dat iemand inbreekt op andermans computer kan zijn dat deze documenten van de desbetreffende computer wilt inzien. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn die documenten van de concurrentie wilt inzien om zo een voordeel op de marktpositie te kunnen halen.

Ook kan iemand een computer hacken om wraak te nemen door de computer van diegene schade toe te brengen of om gegevens (bijvoorbeeld bankgegevens) te bemachtigen.

Er zijn ook hackers die inbreken voor de uitdaging. Deze hackers zijn er niet op uit om kwaad te doen maar willen enkel zien hoe ver ze komen bij het hacken van bijvoorbeeld een bank welke vaak goede beveiliging hebben. Vaak zullen deze mensen in dit geval de bank inlichten over het beveiligingslek zodat "kwade" hackers er geen gebruik meer van kunnen maken.

DDoS

De hackgroepen die de laatste tijd in het nieuws waren en het voor Julian Assange opnemen hebben verschillende websites "Gehackt", zo wordt gezegt. Maar de manier waarop zij dat doen is door middel van DDoS aanvallen welke niet te vergelijken zijn met het inbreken op een website.

DDoS betekend letterlijk Distributed Denial of Service. Als iemand een DDoS aanval op een website uitvoerd betekend dat dat ze het netwerk overbelasten zodat geen andere gebruikers naar de website kunnen.

Zie het als een snelweg waar plotseling heel veel auto's overheen gaan, wat er dan gebeurd is dat er file ontstaat. Dus deze 'hackers' halen websites uit de lucht door heel veel informatie tegelijk naar een website te sturen waardoor deze overbelast raakt. Hierdoor kunnen andere mensen deze website nietmeer bezichtigen.

DDoS aanvallen worden meestal uitgevoerd door heel veel computers tegelijk. Vaak is er 1 hoofdcomputer, deze is van de 'hacker'. Deze hacker geeft het bevel aan andere computers om tegelijk veel informatie naar de site, of het netwerk dat hij plat wil leggen te sturen.

De hoofdcomputer geeft alleen informatie aan andere computers om de aanval uit te voeren, maar hoe komt de 'hacker' dan aan deze computers? Vaak heeft deze hacker door middel van virussen andere computers geïnfecteerd met een programma dat de geïnfecteerde computer de aanval laat uitvoeren op het moment dat het een bericht krijgt van de hoofdcomputer.

Keyloggers

Keyloggers zijn vaak programma's die je ongewenst op je computer krijgt door gedownloadde bestanden te openen. Vaak installeert zich een programma op je computer welke altijd onzichtbaar draait waardoor veel mensen niet door hebben dat ze er één hebben.

Een keylogger slaat ergens op je computer bestanden op met daarin alle toetsen die je hebt ingedrukt. Zo kan een hacker dus je e-mail adres en je wachtwoord zien maar ook de gesprekken die je hebt op msn of de berichten die je typt op social media. Het programma stuurt de bestanden op een vantevoren ingesteld tijdstip naar de hacker toe.

 

Legaal of illegaal

De vraag is nu of hacken legaal moet worden indien het gebruikt wordt om informatie openbaar te maken. Veel mensen zijn hiervoor maar dit zou betekenen dat de rapporten van bijna alle landen openbaar zouden worden, en moeten we dat wel willen?

Wikileaks heeft natuurlijk heel interessante dingen naar buiten gebracht en ze zeggen dat nog veelmeer te gaan doen. Moeten hier grenzen aan gesteld worden? Zo zijn na het lekken van wikileaks de banden tussen de verenigde staten en veel landen verslechterd.

Er is zelfs een lijst van locaties vrijgegeven welke grote problemen zouden opleveren voor de economie van de verenigde staten als daar een terroristische aanslag gepleegd zou worden. Mogen we zo ver gaan dat we de veiligheid van andere mensen in gevaar brengen voor het vrijgeven van informatie? Kun je dat niet ook als een terroristische daad beschouwen?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Ik wil een tablet aanschaffen... Lees hier enkele tips!

Iets meer info over de verschillende soorten tablets voor de leek.

Pimp je website: de 6 basisprincipes van goed design

Je website is zowel je visitekaartje als het hoofdkwartier van je online bedrijf. Daarom is het belangrijk kennis te nemen van enkele basisprincipes van goed webdesign. Je wilt immers zoveel mogelijk bezoekers bereiken, vasthouden en terug laten keren.

Weebly: maak snel een gratis, professionele website

Informatie over het maken van een gratis website bij Weebly.

Leven zonder internet en toch digitaal verbonden zijn.

Jonge mensen weten niet beter of het internet is iets wat altijd al bestaan heeft. Ze staan er niet eens bij stil dat het internet constant in stand gehouden moet worden door mensen en niet iets is wat van nature aanwezig is en waar je je alleen maar door middel van een “device” op aanmelden moet.

Sterke punten van de passieve bodyscanner

Sterke punten van de passieve bodyscanner

Een app maken

Je wilt een app maken? Hoe begin je aan het maken van een app en welke kennis heb je hier nu eigenlijk voor nodig?

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Nieuw bij Mac? Hier is het abc

Net overgeschakeld naar mac en begrijp je er niets van? Hier is het abc

TV kijken via je pc, laptop, mobiel of tablet!

gratis tv kijken op laptop, gsm en tablet

Hoe werkt een computer, hoe werkt optellen op een computer

Iedereen werkt tegenwoordig met een computer maar hoe werkt een computer eigenlijk.

Hacken: Legaal of Illegaal?

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

Hoe maak je een Acer Aspire accu schoon ?

Acer aspire accu

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Wat is Mozilla Organization gratis internet software?

De Mozilla Organization zet zich in voor een vrij en open internet d.m.v. gratis internet software.

Coton Candy, computer ter grote van een USB-stick

De nieuwe Coton Candy is een computer ter grote van een USB-stick die in ieder beeldscherm of televisie ingeplugd kan worden.

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld

De nieuwe computermaatschappij ook in de zorg?

De computer wordt steeds belangrijker in de zorg.

Paint - originele achtergronden op een makkelijke manier

Stijlvollen en originele achtergronden op een makkelijke manier ontwerpen in paint

Wachtwoord versleutelen in php

Een handige functie die een wachtwoord onomkeerbaar versleutelt en niet zomaar te ontcijferen valt.

Hoe start je met het wegwijsworden op een computer?

Iedereen gebruikt tegenwoordig een computer zo lijkt het, maar als je dit nog nooit gedaan hebt hoe begin je dan en misschien nog wel belangrijker waar begin je dan?