Bluetooth, hoe werkt dat?


Publicatie datum:

Bluetooth kom je op mobiele telefoons en computers tegen. Waarvoor is bluetooth en hoe werkt het?

Gesponsorde koppelingen

Op zo goed als alle mobiele telefoons, laptops en computers is tegenwoordig bluetooth te vinden. Bluetooth is een communicatietechniek met een wel heel bijzondere naam. Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth is overal

De techniek met de cryptische naam bluetooth is te vinden op welhaast elke mobiele telefoon. Ook op tablets, laptops en desktop-computers is bluetooth te vinden. En zo niet, dan is voor al deze apparaten een speciaal USB-stickje te krijgen dat de bluetooth-technologie voor het betreffende apparaat beschikbaar maakt. Bluetooth is dus bijna overal, maar wat is het nu precies?

 

Zonder kabels graag

In het midden van de jaren negentig zocht de firma Ericsson naar een techniek waarmee apparaten met elkaar verbonden konden worden, zonder al die hinderlijke en in de weg zittende bekabeling. Dat zou niet alleen de wirwar aan kabels overbodig kunnen maken, maar scheelt bovendien in het aantal noodzakelijke aansluitpunten op bijvoorbeeld de mobiele telefoons. Voor de nieuwe techniek moest een naam worden bedacht en men kwam met de codenaam bluetooth, genoemd naar de beroemde Vikingkoning Harald Blatand, wiens bijnaam ‘Blatand’ net als het woord ‘bluetooth’ letterlijk ‘blauwtand’ betekent. De naam klonk grappig. Na de testfase zou een passender naam gekozen moeten worden, maar niemand kon een betere en passender naam bedenken dan het zo aardig klinkende ‘bluetooth’. En dat is het dan dus maar gebleven.

 

Verbinding

Een bluetooth-verbinding is in feite een radioverbinding in de 2,4 Ghz-band. De intensiteit van het uitgezonden signaal is zodanig, dat de verbinding binnen een straal van ongeveer 10 meter mogelijk is, daarbuiten kun je in de meeste gevallen geen stabiele verbinding meer opzetten. Je kunt niet zomaar ongevraagd zo’n verbinding met andere apparaten tot stand brengen, beide partijen moeten bewust de bluetooth-verbinding activeren en bovendien toestemming geven voor de verbinding. Zodra die toestemming is gegeven kun je bestanden overbrengen tussen twee apparaten, bijvoorbeeld tussen twee mobiele telefoons of tussen een mobiele telefoon en een computer. Het kan gaan om allerlei soorten bestanden, dus bijvoorbeeld foto’s, videobeelden, spraak of muziek. Zo kun je ook een verbinding leggen tussen je mobiele telefoon en je routeplanner, zodat je via de internetverbinding van je telefoon eventueel verkeersinformatie op je routeplanner te zien en te horen krijgt.

 

Beperken

Het is slim om je bluetooth-verbinding standaard uit te zetten en alleen een bluetooth-verbinding te activeren als je denkt dat je deze nodig hebt. Het voorkomt eventuele privacylekken en bovendien kost een actieve bluetooth-connectie onnodige accutijd. Je mobiel is immers de hele tijd aan het scannen of er een bluetooth-apparaat met je mobiel verbinding zoekt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Pimp je website: maak 'm zoekmachine vriendelijk

Je hebt niks aan een website als er geen bezoekers komen. Een belangrijke bron van verkeer op het internet zijn zoekmachines zoals Google, Yahoo! en Bing. Daar ligt dan ook het belang van het ontwerpen van een zoekmachine vriendelijke site. Als je hoog scoort in de zoekresultaten van een zoekmachine, zal je meer bezoek

Hoe kan ik een printer draadloos aansluiten op mijn netwerk?

computer, draadloos, netwerk, printer, windows, router

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

Windows 7 - Gebruik

Windows 7 - Hoe te gebruiken

Het nut van een Virtual Private Server (VPS).

Iedereen heeft vast wel eens van het fenomeen vps gehoord

De basis van c++ programmeren

Programmeren in c++, de basis. computer programmas maken

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Is www.pc-speed.org betrouwbaar, Registry Booster

Werkt je Pc langzaam? pc-speed.org . Een snel 3 minuten onderzoek vind en repareert alle fouten onmiddellijk. Download nu gratis, 100 gegarandeerd

Pimp je website: kleuren en thema's

Voor een website geldt hetzelfde als bij het solliciteren naar een baan: de eerste indruk is doorslaggevend. Als je succes wilt, moet je site er dan ook aantrekkelijk en professioneel uitzien. Maar hoe bereik je dat?

TV kijken op tablet, laptop, pc via KPN

Lees hier hoe u oa. tv kunt kijken via KPN op bijv. laptop en tablet!

Een defecte Laptop LCD Scherm

Deze tutorial laat zien hoe het verwijderen van een laptop lcd, en hoe je een scherm van de laptop te vervangen. Je zou kunnen overwegen het vervangen van uw scherm van de laptop als je dode pixels, of een gebarsten scherm, of als het scherm niet reageert op alles.

Het voordeel van een externe DVD-brander

Het voordeel van een externe DVD-brander of CD-brander op USB.

Wat is malware?

In dit artikel staat beschreven wat malware is, hoe je het kunt verwijderen van je computer en hoe je het buiten de deur houdt.

Alles over de Xbox 360

Hier van alles over de xbox 360, een spelcomputer.

Gratis hotmail inloggen, hotmail aanmelden

Log in om jouw nieuws te bekijken. Reageer op de berichten van je vrienden en deel je gedachten.

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.

kijk tv online

Software tv op je pc

Product information management systemen worden steeds belangrijker voor het efficient beheren van complexe value chains

In een wereld waarin value chains zich uitspreiden over meerdere landen, verschillende talen en de administratie van productinformatie in verschillende systemen gedaan wordt, is het effectief beheren van productinformatie voor veel bedrijven een zware uitdaging.

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Social media, plaag of zegen?

tegenwoordig kun je eigenlijk al niet meer zonder het lidmaatschap van een socialmedia site, maar wat zijn nu de voor en nadelen?

Hoe maak je een Acer Aspire accu schoon ?

Acer aspire accu

Wat is Google Adsense?

Wat is Google Adsense?

Pimp je website: de 5 vuistregels van webdesign

Voor een goed presterende website is elk detail van belang. Hier volgen vijf vuistregels om je website te optimaliseren.

Films afspelen op de Sony PlayStation 3

Verschillende methodes om films te kijken

Waar kan ik goedkoop webhosting kopen?

Voor je webhosting koopt vergelijk je best de prijzen. We laten je zien waar je dit kan doen.