Wat is Mozilla Organization gratis internet software?


Publicatie datum:

De Mozilla Organization zet zich in voor een vrij en open internet d.m.v. gratis internet software.

Gesponsorde koppelingen

Het Mozillaproject komt voort uit de beslissing om de Netscape Communicator-suite om te zetten naar een gratis opensource internet browser, met de naam Mozilla Firefox, als antwoord op het dreigende monopoly van de internet browser van Microsoft, Internet Explorer. De eerste voorzitter van de Mozilla Organization was Mitchell David Kapor, de oprichter van Lotus Development bekend van het eerste betrouwbare WYSIWYG  spreadsheet programma. Het opensourceproject van de Mozilla Organization is gericht op het handhaven van een keuzevrij en innovatief internet.

Gesponsorde koppelingen

Waar komt de naam Mozilla vandaan?
De naam Mozilla is een samentrekking van Mosaic Killer en een variatie op Godzilla, waarbij Mosaic de naam is van de internet browser van NCSA* en Godzilla de naam van een dinosaurusachtig monster.

* NCSA is het National Center for Supercomputing Applications. NCSA is een Amerikaanse state-federale partnerschap voor het ontwikkelen en op nationale schaal implementeren van cyberinfrastructure om de wetenschap en de techniek vooruit te helpen. NCSA opereert als een eenheid van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, maar het biedt high-performance computing resources voor onderzoekers in het hele land. Ondersteuning voor NCSA is afkomstig van de National Science Foundation, de staat Illinois, Universiteit van Illinois, het bedrijfsleven en industrie partners en andere federale agentschappen.

Mitchell Kapor, Bill Gates

Mozilla manifest:
Alles wat de Mozilla Organization doet doet zij vanuit de 10 regeles van het zogenaamde Mozilla manifest. De regels van dit manifest zijn;

Mozilla regel 1:
Het internet is een integraal onderdeel van het moderne leven, een belangrijke component in het onderwijs, communicatie, samenwerking, zakendoen (business), vermaak (entertainment) en de samenleving als geheel.

Mozilla regel 2:
Het internet is een wereldwijde publieke hulpbron die open en toegankelijk moet blijven.

Mozilla regel 3:
Het internet moet het leven van individuele mensen verrijken.

Mozilla regel 4:
Veiligheid en privacy van personen op het internet zijn fundamenteel en mogen niet worden behandeld als optioneel.

Mozilla regel 5:
Individuen moeten de mogelijkheid hebben om het op internet hun eigen ervaringen vorm te geven.

Mozilla Firefox internet browser

Mozilla regel 6:
De effectiviteit van het internet als een publieke hulpbron is afhankelijk van interoperabiliteit (protocollen, dataformaten, inhoud), innovatie en gedecentraliseerde participatie wereldwijd.

Mozilla regel 7:
Gratis en open source software bevordert de ontwikkeling van het internet als een publiek hulpmiddel.

Mozilla regel 8:
Transparante op gemeenschap gebaseerde processen bevorderen participatie, verantwoordelijkheid en vertrouwen.

Mozilla regel 9:
Commercieel betrokkenheid bij de ontwikkeling van het internet brengt vele voordelen maar een evenwicht tussen de commerciële winst en openbaar nut is van cruciaal belang.

Mozilla regel 10:
Het vergroten van de voordelige aspecten van het internet voor het publiek is een belangrijk doel, waard om tijd, aandacht en inzet aan te besteden.

Firefox OS

Producten van de Mozilla Organization:
Momenteel heeft de Mozilla Organization de volgende gratis producten; de Mozilla Firefox internet browser, de Mozilla Thunderbird e-mailtoepassing en het Mozilla Firefox Operation System voor smartphones met de bijbehorende gratis apps die beschikbaar zijn op de Firefox Marketplace.

Firefox Marketplace


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Word 2007: Dubbele enters (Slaat 2 regels over i.p.v 1 regel)

Instelling om word 2007 de spaties goed in te stellen, dus dat die geen 2 regels overslaat

Met Wordpress een website voor je bedrijf

Met Wordpress maak je snel, een vakkundig en mooie website. Prima voor je bedrijf, maar ook voor een persoonlijke site.

ING inloggen, tips om veilig in te loggen bij de ING bank

Je hoort regelmatig dat internet bankieren niet veilig meer is, daarom hier een aantal tips om veilig inloggen bij de ING.

Online veiligheid

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Gratis hotmail inloggen, hotmail aanmelden

Log in om jouw nieuws te bekijken. Reageer op de berichten van je vrienden en deel je gedachten.