John von Neuman, de vader van de moderne computer.


Publicatie datum:

De computer zoals we die vandaag de dag kennen dankt zijn bestaan aan John von Neuman.

Gesponsorde koppelingen

John von Neuman

De prestigieuze en zeer intelligente Hongaars-Amerikaanse wiskundige wordt met recht de vader van de moderne computer genoemd. Al tijdens zijn kindertijd bleek hij een wonderkind, op de leeftijd van zes jaar kon hij 8-cijferige nummers al mentaal splitsen. Hij kreeg al vroeg aangepast onderwijs in zijn woonplaats. Al direct dat hij naar school ging stelde zijn leraar vast dat hij bijzonder veel talent had voor zo’n jong kind. Op deze school ontmoette hij Eugene Wigner, die een goede vriend van Neuman werd voor de rest van zijn hele leven. Opmerkelijk is een anekdote van Wigner die na een ontmoeting met de talentvolle Neuman zei  "na de ontmoeting met Neuman besefte ik wat het verschil tussen is tussen mij en een echte wiskundige".

Hoewel de academische oriëntatie van Neuman wiskunde was, beïnvloede zijn vader hem om scheikunde te studeren, dus begon hij zijn chemie studie in Berlijn en eindigde op de technische hoge school in Zürich waar hij in 1926 afstudeerde als chemisch ingenieur ofschoon hij zich, de zomer voordat u naar Zürich ging, al inschreef aan de universiteit van Boedapest om te studeren voor een doctoraat in geavanceerde wiskunde.  Na te zijn afgestudeerd in Zürich wijdde hij zich aan de universiteit van Boedapest aan zijn proefschrift over de axiomatisering van de verzamelingenleer, die vandaag de dag nog steeds veel gebruikt wordt bij het ontwerpen van relationele databases en de normalisering van hun registers om duplicatie van data te vermijden. De toen slechts 17 jaar oude Neuman, wist met succes de verschillende en gevarieerde problemen hiervan te omzeilen. Zijn axiomatisering liet een blijvende stempel na op het onderwerp en men heeft zijn definitie van rangtelwoorden universeel aangenomen.

Neuman was een creatieve en originele denker, hij bezat het vermogen om ideeën en concepten die anderen formuleerden te ordenen en onmiddellijk aan te passen en ze om te zetten in meer complexe en logische ideeën.

Al snel bereikte hij wereldwijd een grote reputatie als excellente wiskundige en in 1930 werd hij uitgenodigd door de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten. Korte tijd na de oprichting van het instituut voor geavanceerde studies in 1933, werd Neuman een van de 6 unieke Wiskunde professors van dit instituut, welke functie hij de rest van zijn leven zou vervullen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn wiskundige kennis van de hydrodynamica en ballistiek gebruikt die rechtstreeks bijdroeg aan de productie van computers en werd hij de directe adviseur van Eckert en John Mauchly, makers van ENIAC en bovendien de UNIVAC in 1950, voor het oplossen van het probleem van het verkrijgen van betrouwbare antwoorden uit onbetrouwbare componenten door het toepassen van de pariteit bit (= de eenvoudigste foutdetecterende code voor digitale gegevens).

In het midden van de jaren '40, schreef Von Neuman samen met Arthur Burks en Herman Goldstine, een van de meest invloedrijke artikelen van de moderne informatica met de titel “Voorbespreking van het logisch ontwerp van het elektronische gegevensverwerkende instrument”. Afgeleide ideeën naar aanleiding van dit artikel hebben de fundamenten gevormd voor de bouw en ontwikkeling van alle computers tot nu toe. Daarom wordt Neuman beschouwd als de vader van de moderne computerarchitectuur, die het gebruik van het bit als een meting van computergeheugen voorstelde  en het onderscheid tussen software en hardware van een computer zoals die vandaag de dag  nog voorkomt. 


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Een online familie agenda delen met Dayhaps

Gratis een online familie agenda maken en delen. Eenvoudig een agenda beheren met het gezin.

Blauw scherm (BSOD) bij Windows?

Lees hier meer informatie over de welbekende blauwe schermen van windows.

Excel 2003

Met behulp van dit artikel wegwijs geraken in Excel 2003!

De wereld van internet en media

De wereld van het Internet.....

Social media, plaag of zegen?

tegenwoordig kun je eigenlijk al niet meer zonder het lidmaatschap van een socialmedia site, maar wat zijn nu de voor en nadelen?

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.

Hoe verkopen op tweedehands sites?

verkopen tweedehands

Nieuwe talen toevoegen op uw WordPress website

In een aantal stappen uw WordPress website meertalig maken

Introductie in PHP

Een korte inleiding in PHP, regelmatig gevolgd door nieuwe artikelen

Epson Stylus SX 130

Epson SX 130 all in 1, voordelig en perfect voor het thuisgebruik

Basic informatie over millimetergolven

Basis informatie over millimetergolven

De keuze voor een e-reader of een boek.

De ontwikkeling van techniek staat niet stil. Gaan we hierin mee of houden we vast aan iets wat goed voelt.

Films afspelen op de Sony PlayStation 3

Verschillende methodes om films te kijken

VSTi: Refx Nexus

Blaas nieuw leven in je muziek met de Refx Nexus VSTi.

Wat is malware?

In dit artikel staat beschreven wat malware is, hoe je het kunt verwijderen van je computer en hoe je het buiten de deur houdt.

Asus Eee Pad Transformer review

Review van de Asus Eee Pad Transformer

Gratis hotmail inloggen, hotmail aanmelden

Log in om jouw nieuws te bekijken. Reageer op de berichten van je vrienden en deel je gedachten.

Hoe kan ik de lettergrootte aanpassen van een website?

Leer hier hoe hoe makkelijk en snel de lettergrootte kunt aanpassen van een website.

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps

Chatten, het blijft een gevaar

Chatten is het wel zo veilig?

Facebook login, Meld je aan, registreer je of ontdek meer

Facebook is een sociaal netwerk dat vrienden, collega's, studiegenoten en kennissen met elkaar in contact brengt

Hoe werkt een computer, hoe werkt optellen op een computer

Iedereen werkt tegenwoordig met een computer maar hoe werkt een computer eigenlijk.

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

Online veiligheid

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Hoe pas ik de resolutie aan van het beeldscherm?

uitleg over resolutie instellen