Simpel backuppen van SQL Express databases


Publicatie datum:

Eenvoudig backuppen van SQL Express databases via een freeware tool.

Gesponsorde koppelingen

Als systeembeheerder had ik nogal moeite met de komst van software pakketten die een eigen SQL database installeerde en gelijk de gratis SQL versie van Microsoft SQL installeerde. Het backuppen van deze SQL databases werd meestal vergeten. Dit had als gevolg dat als er wat mis ging er geen backup aanwezig was. Wil je er wel een backup van hebben, dan moest er met het SQLCMD commando gewerkt worden. Aangezien ik geen databasebeheerder ben, maar systeembeheerder hou ik van simpele oplossingen die dit soort problemen eenvoudig oplost. Tevens is een controlemogelijkheid erg handig zodat er geen decentrale acties hoeven plaats te vinden. In dit artikel wordt een eenvoudige oplossing beschreven die ik tot op de dag van vandaag gebruik bij de implementatie van SQL Express databases.

Er zijn programma's die een eigen SQL database installeren en deze ontsluiten via de gratis SQL versie van Microsoft ook wel SQL Express genoemd. Dit kunnen verschillende versies zijn.Bij de SQL Server 7 en 2000 versies noemde Microsoft het een MSDE (Microsoft Desktop Engine, zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/MSDE). Sinds de SQL Server 2005 versie heeft Microsoft het SQL Express genoemd (http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_Server_Express). 

Het is erg handig dat er een gratis versie van Microsoft SQL beschikbaar is. Het probleem met de gratis versies zijn de beheertools. Deze zitten er standaard niet bij. Om een backup te maken van een SQL Express database moet er met de tool sqlcmd een script worden gemaakt om toch een backup te krijgen van de SQL database.

Er is een andere manier om een backup te krijgen van de SQL database. Deze manier is vrij eenvoudig en heeft ook wat controle mogelijkheden zodat bv een systeembeheerder weet dat de backup van de SQL database is gelukt of is mislukt. De tool "SQL Backup and FTP" kan dit. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie kan maximaal 2 SQL databases van een SQL Express instance backuppen. Meestal is dit voldoende voor een SQL Express installatie. De tool maakt een backup van de SQL databases. De databases kunnen vervolgens worden ingepakt naar een ZIP bestand. Bij SQL databases scheelt dit enorm veel schijfruimte. Het ZIP bestand kan vervolgens naar elke plek in het netwerk via een UNC pad gekopieerd worden. Het SQL Backup and FTP programma kan een soort maintenance plan bijhouden door bv alleen de laatste 3 backups te bewaren en de rest automatisch te laten verwijderen. Het programma kan ook automatisch een SQL database backuppen en vervolgens via FTP de database naar een andere locatie op internet zetten. 

Als laatste zit er ook nog een notificatie mogelijkheid via email in. Via email krijg je bericht dat de backup is gelukt of mislukt. De job resultaten zijn opgenomen in het email bericht.


Foobie gebruiker hansh

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Computervirussen

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Wat is een router?

Uitleg over wat een router is.

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Gratis virtuele computer in hersens

Krijgt iedereen binnenkort zijn eigen gratis virtuele computer of softwarematige in zijn hersens?

Social Engineering

Maatregelen om Social Engineering tegen te gaan

Windows 7 - Gebruik

Windows 7 - Hoe te gebruiken

Webdesign

Wat is webdesign,waar gebruik je het voor en wie maakt het. Dat is wat we gaan behandelen in dit artikel.

Autodesk 123D

Leuke CAD software voor thuis

Chatten, het blijft een gevaar

Chatten is het wel zo veilig?

Access 2003: queries en formulieren

Access 2003: queries en formulieren

John von Neuman, de vader van de moderne computer.

De computer zoals we die vandaag de dag kennen dankt zijn bestaan aan John von Neuman.

Nieuw bij Mac? Hier is het abc

Net overgeschakeld naar mac en begrijp je er niets van? Hier is het abc

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

kijk tv online

Software tv op je pc

Hoe kun je geld verdienen met You Tube?

Lees hier hoe ook jij makkelijk geld met je eigen filmpjes op You Tube.

Refurbished Laptops en Toelatingseisen

Dit betekent dat als een refurbished laptop bedrijf hier lid van is dat deze dan ook echt betrouwbaar is in de handelingen die zij uitvoeren.

Wat is malware?

In dit artikel staat beschreven wat malware is, hoe je het kunt verwijderen van je computer en hoe je het buiten de deur houdt.

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Online Boggle Nederlands, Ruzzle Nederlands

Lees hier hoe je online Boggle in het Nederlands kunt spelen

Excel 2003

Met behulp van dit artikel wegwijs geraken in Excel 2003!

TV kijken via je pc, laptop, mobiel of tablet!

gratis tv kijken op laptop, gsm en tablet

Computerberekeningen: 1 en 0, het binaire getallenstelsel

De computer gebruikt 1 en 0, hoe kunnen wij deze 'getallen' normaal lezen?

Pimp je website: de 5 vuistregels van webdesign

Voor een goed presterende website is elk detail van belang. Hier volgen vijf vuistregels om je website te optimaliseren.

2 Manieren om je ip adres te vinden

Het vinden van je ip adres kan nog best lastig zijn, in dit artikel geef ik een stappenplan voor het vinden van zowel je interne- als externe ip-adres.

Pimp je website: verbeter de navigatie

Een goed georganiseerde website zorgt er voor dat bezoekers op je site blijven. Als de navigatie van je website niet goed werkt, of te ingewikkeld is, zullen bezoekers je site al snel verlaten. Bij het ontwerpen van je website is het daarom belangrijk rekening te houden met hoe een bezoeker denkt, doet en reageert.