Simpel backuppen van SQL Express databases


Publicatie datum:

Eenvoudig backuppen van SQL Express databases via een freeware tool.

Gesponsorde koppelingen

Als systeembeheerder had ik nogal moeite met de komst van software pakketten die een eigen SQL database installeerde en gelijk de gratis SQL versie van Microsoft SQL installeerde. Het backuppen van deze SQL databases werd meestal vergeten. Dit had als gevolg dat als er wat mis ging er geen backup aanwezig was. Wil je er wel een backup van hebben, dan moest er met het SQLCMD commando gewerkt worden. Aangezien ik geen databasebeheerder ben, maar systeembeheerder hou ik van simpele oplossingen die dit soort problemen eenvoudig oplost. Tevens is een controlemogelijkheid erg handig zodat er geen decentrale acties hoeven plaats te vinden. In dit artikel wordt een eenvoudige oplossing beschreven die ik tot op de dag van vandaag gebruik bij de implementatie van SQL Express databases.

Er zijn programma's die een eigen SQL database installeren en deze ontsluiten via de gratis SQL versie van Microsoft ook wel SQL Express genoemd. Dit kunnen verschillende versies zijn.Bij de SQL Server 7 en 2000 versies noemde Microsoft het een MSDE (Microsoft Desktop Engine, zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/MSDE). Sinds de SQL Server 2005 versie heeft Microsoft het SQL Express genoemd (http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_Server_Express). 

Het is erg handig dat er een gratis versie van Microsoft SQL beschikbaar is. Het probleem met de gratis versies zijn de beheertools. Deze zitten er standaard niet bij. Om een backup te maken van een SQL Express database moet er met de tool sqlcmd een script worden gemaakt om toch een backup te krijgen van de SQL database.

Er is een andere manier om een backup te krijgen van de SQL database. Deze manier is vrij eenvoudig en heeft ook wat controle mogelijkheden zodat bv een systeembeheerder weet dat de backup van de SQL database is gelukt of is mislukt. De tool "SQL Backup and FTP" kan dit. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie kan maximaal 2 SQL databases van een SQL Express instance backuppen. Meestal is dit voldoende voor een SQL Express installatie. De tool maakt een backup van de SQL databases. De databases kunnen vervolgens worden ingepakt naar een ZIP bestand. Bij SQL databases scheelt dit enorm veel schijfruimte. Het ZIP bestand kan vervolgens naar elke plek in het netwerk via een UNC pad gekopieerd worden. Het SQL Backup and FTP programma kan een soort maintenance plan bijhouden door bv alleen de laatste 3 backups te bewaren en de rest automatisch te laten verwijderen. Het programma kan ook automatisch een SQL database backuppen en vervolgens via FTP de database naar een andere locatie op internet zetten. 

Als laatste zit er ook nog een notificatie mogelijkheid via email in. Via email krijg je bericht dat de backup is gelukt of mislukt. De job resultaten zijn opgenomen in het email bericht.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker hansh

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Hoe kan ik online spelletjes spelen?

Wat zijn de mogelijkheden voor het online spelen van allerlei soorten spelletjes?

Online veiligheid

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Wikipedia Nederland

Open encyclopedie op het internet. Per onderwerp gerangschikt en met een zoekfunctie.

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps

Pimp je website: verbeter de gebruikersvriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe briljant het ontwerp van je website is, als de inhoud van je site moeilijk te bereiken is dan is je site van weinig nut. In dit artikel volgen enkele tips om de gebruikersvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Alles over de Xbox 360

Hier van alles over de xbox 360, een spelcomputer.

Hoe verkopen op tweedehands sites?

verkopen tweedehands

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

Wat te doen als er drank over je laptop heen gaat.

Handleiding wat je wel en niet moet doen als er drank over je laptop heen gaat

Websites reviewen als affiliate

Websites reviewen, een goede tip voor de affiliate

Mijn USB stick wordt niet meer door windows gevonden/herkend

wanneer uw usb stick niet meer wordt gevonden

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Blogging tips en advies

In dit artikel vind je handige tips en belangrijk advies over het goed opzetten van een blog! Voorkom beginnersfouten en trek veel bezoekers!

Gratis televisie kijken via internet

Ziggo heeft lange tijd gratis tv kijken via internet aangeboden, helaas doen ze dit niet meer en daarom in dit artikel een aantal alternatieven om tv te kijken op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Mijn ervaringen met Linux Ubuntu

Hier vind je mij ervaring met Linux Ubuntu

USB 3.0. Wat is het ?

Iedereen kent de befaamde USB poort wel. Maar sinds een tijdje is er al USB 3.0.

Computerberekeningen: 1 en 0, het binaire getallenstelsel

De computer gebruikt 1 en 0, hoe kunnen wij deze 'getallen' normaal lezen?

Windows 7 - Gebruik

Windows 7 - Hoe te gebruiken

.srt-files

Een bestandsextensie die ondertitels bevat voor een videobestand

Hoe functioneren de bodyscanners die gebruikt worden op vliegvelden?

Bodyscanners die wapens detecteren.

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Alles over ebay.nl, ebay.com, ebay.be

Ebay is de leukste manier om te kopen en te verkopen op het Internet! Je vindt er duizenden koopjes vanaf 1 euro!

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Microsoft office software

Werelds meest bekende zakelijke software.

De basis van c++ programmeren

Programmeren in c++, de basis. computer programmas maken