Simpel backuppen van SQL Express databases


Publicatie datum:

Eenvoudig backuppen van SQL Express databases via een freeware tool.

Gesponsorde koppelingen

Als systeembeheerder had ik nogal moeite met de komst van software pakketten die een eigen SQL database installeerde en gelijk de gratis SQL versie van Microsoft SQL installeerde. Het backuppen van deze SQL databases werd meestal vergeten. Dit had als gevolg dat als er wat mis ging er geen backup aanwezig was. Wil je er wel een backup van hebben, dan moest er met het SQLCMD commando gewerkt worden. Aangezien ik geen databasebeheerder ben, maar systeembeheerder hou ik van simpele oplossingen die dit soort problemen eenvoudig oplost. Tevens is een controlemogelijkheid erg handig zodat er geen decentrale acties hoeven plaats te vinden. In dit artikel wordt een eenvoudige oplossing beschreven die ik tot op de dag van vandaag gebruik bij de implementatie van SQL Express databases.

Er zijn programma's die een eigen SQL database installeren en deze ontsluiten via de gratis SQL versie van Microsoft ook wel SQL Express genoemd. Dit kunnen verschillende versies zijn.Bij de SQL Server 7 en 2000 versies noemde Microsoft het een MSDE (Microsoft Desktop Engine, zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/MSDE). Sinds de SQL Server 2005 versie heeft Microsoft het SQL Express genoemd (http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_Server_Express). 

Het is erg handig dat er een gratis versie van Microsoft SQL beschikbaar is. Het probleem met de gratis versies zijn de beheertools. Deze zitten er standaard niet bij. Om een backup te maken van een SQL Express database moet er met de tool sqlcmd een script worden gemaakt om toch een backup te krijgen van de SQL database.

Er is een andere manier om een backup te krijgen van de SQL database. Deze manier is vrij eenvoudig en heeft ook wat controle mogelijkheden zodat bv een systeembeheerder weet dat de backup van de SQL database is gelukt of is mislukt. De tool "SQL Backup and FTP" kan dit. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie kan maximaal 2 SQL databases van een SQL Express instance backuppen. Meestal is dit voldoende voor een SQL Express installatie. De tool maakt een backup van de SQL databases. De databases kunnen vervolgens worden ingepakt naar een ZIP bestand. Bij SQL databases scheelt dit enorm veel schijfruimte. Het ZIP bestand kan vervolgens naar elke plek in het netwerk via een UNC pad gekopieerd worden. Het SQL Backup and FTP programma kan een soort maintenance plan bijhouden door bv alleen de laatste 3 backups te bewaren en de rest automatisch te laten verwijderen. Het programma kan ook automatisch een SQL database backuppen en vervolgens via FTP de database naar een andere locatie op internet zetten. 

Als laatste zit er ook nog een notificatie mogelijkheid via email in. Via email krijg je bericht dat de backup is gelukt of mislukt. De job resultaten zijn opgenomen in het email bericht.


Foobie gebruiker hansh

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Wat zijn Solid State Disks ?

Solid State Disks zijn de opvolgers van de tradionele harde schijf ? Maar wat zijn ze, en hoe werken ze ?

De invloed van Social Media op onze maatschappij

Wat zijn de kenmerken van Social Media en welke invloed kunnen zij uitoefenen?

De Logitech G110.

We nemen eens een kijkje naar de Logitech G110, de opvolger van de G11.

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Mijn USB stick wordt niet meer door windows gevonden/herkend

wanneer uw usb stick niet meer wordt gevonden

Webdesign

Wat is webdesign,waar gebruik je het voor en wie maakt het. Dat is wat we gaan behandelen in dit artikel.

BearShare verwijderen

Een artikel over het verwijderen van het programma Bearshare.

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld

Een achtergrondafbeelding invoegen in Excel 2007 / 2010

Uitleg hoe een achtergrondafbeelding in te voegen in Excel 2007 / 2010

Backup van uw computer - basiskennis

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Gratis televisie kijken via internet

Ziggo heeft lange tijd gratis tv kijken via internet aangeboden, helaas doen ze dit niet meer en daarom in dit artikel een aantal alternatieven om tv te kijken op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Hoe krijg ik toch een Start menu in Windows 8?

Toch een Start menu in Windows 8!

Microsoft office software

Werelds meest bekende zakelijke software.

Hoe kun je goedkoop aan originele HP inkt cartridges komen?

Een goedkope nieuwe inkt jetprinter is heel makkelijk te vinden vandaag de dag. De HP deskjet 1010 Inkjetprinter bijvoorbeeld is te koop voor het luttele bedrag van €31.46.

Computers

Alles over computers en wat je er mee kan doen.

Snel Hoog Ranken in Google.

Hoe snel te ranken in de zoekresultaten van Google.

Pimp je website: verbeter de navigatie

Een goed georganiseerde website zorgt er voor dat bezoekers op je site blijven. Als de navigatie van je website niet goed werkt, of te ingewikkeld is, zullen bezoekers je site al snel verlaten. Bij het ontwerpen van je website is het daarom belangrijk rekening te houden met hoe een bezoeker denkt, doet en reageert.

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

Random wachtwoord in php

Een handige functie om een random password (willekeurig wachtwoord) te genereren in PHP.

De wereld van internet en media

De wereld van het Internet.....

Social media

Social media

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.