Films afspelen op de Sony PlayStation 3


Publicatie datum:

Verschillende methodes om films te kijken

Gesponsorde koppelingen

De PlayStation 3 (PS3) is een zeer uitgebreide spelcomputer. Eigenlijk is het veel meer dan alleen een spelcomputer. Je kunt er natuurlijk videogames op spelen, maar je kunt er nog veel meer mee. Bijvoorbeeld films afspelen.

Gesponsorde koppelingen

Het voordeel van het afspelen van films op een PS3 is dat de PS3 een film verbeterd bij het afspelen. Deze techniek wordt ‘Upscaling' genoemd. Ook hoeft er geen rekening gehouden te worden met de ‘framerate' (= aantal beelden per seconde) van de film. De PS3 stelt de TV zelf goed in op de juiste framerate. De processor in de PS3 is zo krachtig dat er praktisch nooit vertragingen optreden tijdens het afspelen van een film.

 

Ondersteunde filmformaten

De PS3 ondersteund heel veel soorten films. Ten eerste natuurlijk gewoon het DVD formaat: MPEG2. Daarnaast wordt ook het populaire DIVX en XVID ondersteund, dit wordt ook wel MPEG4 genoemd. Veel filmcamera's filmen in het MPEG1 formaat. Dit kan ook afgespeeld worden. Als laatste wordt het AVCHD formaat ondersteund. Dit is het coderingsformaat van Blu-ray disks en wordt veel gebruikt voor HD films. Ook het WMV formaat kan vaak (maar niet altijd) worden afgespeeld. Het Matrosjka (MKV) formaat wordt niet ondersteund. Qua muziek ondersteund de PS3 alle populaire formaten, behalve het WMA 10 Pro formaat. Dit is logisch, aangezien het hier om een Microsoft standaard gaat, die niet publiekelijk beschikbaar is.

 

Films op disk

Het makkelijkst is het als je een film gewoon op een schijfje hebt staan. De PS3 kan verschillende soorten schijven afspelen: CD's, DVD's, (her)schrijfbare DVD's, dual-layer schrijfbare DVD's en Blu-Ray disks. Het schijfje wordt in de PS3 gestopt en er komt een icoontje bij in het ‘Video' menu. Klik op het icoontje en de film wordt gestart. Bestanden van een Data disk afspelen kan ook, maar dan dienen de bestanden in de \VIDEO directory te staan. Als dat niet het geval is, is er nog een andere mogelijkheid: ga op het icoontje van de disk staan en druk op het driehoekje op de controller. Kies dan de optie: alles weergeven. Nu worden alle bestanden getoond die op de disk aanwezig zijn.

 

Film op een externe harddisk

De PS3 kan ook een externe harddisk gebruiken om daar films van af te spelen. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De harddisk moet geformatteerd zijn in het FAT32 formaat. De PS3 kan dus geen NTFS lezen, helaas. Door deze beperking mogen de bestanden maximaal 4GB (gigabyte) groot zijn. Over het algemeen is dat genoeg voor de meest films. Om een film van een externe harddisk of geheugenkaart af te spelen moeten ze in de directory \VIDEO geplaatst worden. Als de harddisk aangesloten wordt op de USB aansluiting van de PS3 zal er onder het ‘Video' menu een extra icoontje komen met USB-device. Klik hierop en er komt een lijst met alle films die op de harddisk staan. Klik een film aan en de PS3 speelt deze af.

 

Films streamen via een LAN netwerk

De lastigste methode om films af te spelen op de PS3 is het streamen via een netwerk. In deze opstelling moet een film op een (Windows) PC aanwezig zijn en moeten zowel de PS3 als de PC met een kabel op een router aangesloten zijn. Wireless is niet geschikt omdat de film dan gaat stotteren. Op de PC dient een ‘Media Server' geïnstalleerd te worden. Windows Media Player is ook een Media Server, maar helaas niet goed compatible met de PS3. TVersity is een gratis mediaserver die het prima samenwerkt met de PS3.

Zorg dat in TVersity de film in het lijstje aanwezig is. Op de PS3 komt er in het lijstje onder het ‘Video' menu de naam van de PC te staan met daarbij ook het logo van TVersity. Door dit icoontje aan te klikken en daarna de film te kiezen kan de film gestart worden. Het voordeel van deze opstelling is dat er geen beperking is van 4GB per bestand. Als de PC snel genoeg is kan deze ook nog het bestand omzetten naar een videobestand dat de PS3 kan afspelen. Deze techniek wordt Transcoding genoemd.

 

Veel succes!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Webdesign

Wat is webdesign,waar gebruik je het voor en wie maakt het. Dat is wat we gaan behandelen in dit artikel.

Goedkope tablet, Archos Arnova tablet, Tablet-pc

Alles over de Archos Arnova 10d G3 10,1

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Met Wordpress een website voor je bedrijf

Met Wordpress maak je snel, een vakkundig en mooie website. Prima voor je bedrijf, maar ook voor een persoonlijke site.