De invloed van Social Media op onze maatschappij


Publicatie datum:

Wat zijn de kenmerken van Social Media en welke invloed kunnen zij uitoefenen?

Gesponsorde koppelingen

Social Media is een term die steeds vaker wordt gebruikt. We denken hierbij aan het gebruik van sites zoals Twitter, Facebook, Hyves, Youtube enz. In dit artikel wordt nader ingegaan op de kenmerken die deze sites hebben waardoor zij vallen onder Social Media. Ook wordt ingegaan op de invloed die deze sites kunnen uitoefenen en de gevaren die dat eventueel met zich kunnen meebrengen.

Social media

 Wat zijn social media?

Social Media zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Veel mensen zijn al bekend met de term Social Media en bezoeken regelmatig Social Media websites. Via een toepassing op internet kunnen gebruikers op een gebruikersvriendelijke manier alle mogelijke vormen van informatie uitwisselen. Dit kan varieren van nieuws en teksten tot foto's, filmpjes of muziek. Zo worden bijvoorbeeld de video's op YouTube door de gebruikers geupload. Bij sites die voor de inhoud afhankelijk zijn van de bezoekers spreken we van ''user generated content''. Dit is tevens de zwakte van zo'n site. Als de site niet binnen korte tijd een snelle groei doormaakt zal hij sneuvelen. Niemand meldt zich immers aan bij een Social Medium als er geen andere leden te vinden zijn.

 Waar slaat de term ''Social" op?

Doordat gebruikers kunnen reageren op elkaars uitingen (''posts'') wordt duidelijk waar de term ''social'' op slaat, namelijk de interactie die op grote schaal plaatsvindt op het betreffende social medium. In tegenstelling tot de oude media (radio, televisie) kan de ontvanger informatie toevoegen of zelf reageren op de verzonden informatie.

Enkele voorbeelden van bekende social media zijn: Twitter, Youtube, Facebook, Myspace en Linkedin. In Nederland zijn Hyves en Schoolbank opgericht.

Groepen

Behalve de interactie tussen verschillende gebruikers vindt op de Social Media een hoge mate van groepsvorming plaats. Blijkbaar heeft de mens een sterke behoefte zich aan te sluiten bij mensen die dezelfde interesse, achtergrond, waarden en normen of belangstelling hebben. Door dit proces kunnen zowel positieve als negatieve meningen versterkt worden. We moeten de invloed van Social Media daarom niet onderschatten. Met name voor het bedrijfsleven, maar ook in bijvoorbeeld de politiek is het belangrijk dat er een positieve mening heerst over het betreffende bedrijf, dienst of produkt of over een bepaalde persoon. Daarom zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel politici actief op Twitter en zijn er in het bedrijfsleven mensen die speciaal aangesteld zijn om de heersende meningen op Social Media te peilen en berichtgeving op een positieve manier te beinvloeden. Daarnaast kunnen social media heel goed worden gebruikt als instrument om een bedrijf winstgevend te maken. 

 

 i love my computer

 

Gevaar

De meningen over het gebruik van Social media zijn verdeeld. Er zijn wellicht mensen te vinden die verslaafd zijn geraakt aan het bijhouden van hun Social netwerk, de deur niet meer uitkomen en zodoende niemand meer in levende lijve ontmoeten. De meeste mensen gebruiken Social Media echter als een extra manier om informatie te delen en contacten met gelijkgestemden te leggen of te versterken.

Een ander gevaar is het gebruik van Social Media door kinderen. Kinderen kunnen soms niet overzien wat de gevolgen zijn het plaatsen van teksten of foto's of oproepen op een Social Media website. Zie ook  http://artikelen.foobie.nl/samenleving/9756-project-x-woord-van-het-jaar-2012/ . Het is daarom aan te raden dat ouders/opvoeders een oogje in het zeil houden. Ook is het raadzaam als kinderen bijvoorbeeld op school gewezen worden op de gevaren die het gebruik van Social Media met zich meebrengen en leren hoe ze zich daar het best tegen kunnen beschermen. Er bestaan ook speciale softwareprogramma's hiervoor.

 

Ten slotte zijn er voor- en tegenstanders te vinden van het gebruik van Social media op de werkvloer. De laatste wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van Social Media geen ongunstig effect hebben op de efficientie van de werknemers. Sterker nog, dat het de betrokkenheid van de werknemers vergroot en uiteindelijk positief werkt.

Het moge duidelijk zijn dat Social Media niet alleen overduidelijk aanwezig zijn in de huidige maatschappij, maar er ook een steeds grotere rol in spelen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

De wereld van internet en media

De wereld van het Internet.....

Websites reviewen als affiliate

Websites reviewen, een goede tip voor de affiliate

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

P3P (Platform for Privacy Preferences Project)

P3P ( platform for privacy preferences project) is een protocol dat websites in staat stelt om informatie op te vragen over bezoekers van de website.

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Wikipedia Nederland

Open encyclopedie op het internet. Per onderwerp gerangschikt en met een zoekfunctie.

Social media

Social media

Internet Explorer werkt niet goed meer met pop up schermen

Internet Explorer 8 werkt niet meer wanneer je een nieuw scherm wilt openen

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?

De basis van c++ programmeren

Programmeren in c++, de basis. computer programmas maken

Gratis Apple computer zorgt voor verandering van mijn leven.

Hoe een gratis Apple computer mijn kijk op het leven compleet veranderde.

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Mijn USB stick wordt niet meer door windows gevonden/herkend

wanneer uw usb stick niet meer wordt gevonden

VSTi: Refx Nexus

Blaas nieuw leven in je muziek met de Refx Nexus VSTi.

Met Wordpress een website voor je bedrijf

Met Wordpress maak je snel, een vakkundig en mooie website. Prima voor je bedrijf, maar ook voor een persoonlijke site.

Fractals

Het wiskundige figuur 'fractal' en de toepassingen

Hoe kan ik online spelletjes spelen?

Wat zijn de mogelijkheden voor het online spelen van allerlei soorten spelletjes?

Een app maken

Je wilt een app maken? Hoe begin je aan het maken van een app en welke kennis heb je hier nu eigenlijk voor nodig?

Trage computer? Waarom & hoe te voorkomen !

Enkele tips om uw pc in topconditie te houden

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Hoe werkt kortingscode bol.com

Met de kortingscode van bol.com koop je voordelig boeken, CD's, DVD & Blu-Ray, Speelgoed, Games etc.

Basisprincipes Access 2003

Basisprincipes Access 2003

Waar moet u opletten bij het aankopen van een Computer of laptop?

Tips bij het kopen van een computer of laptop

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps

Facebook login, Meld je aan, registreer je of ontdek meer

Facebook is een sociaal netwerk dat vrienden, collega's, studiegenoten en kennissen met elkaar in contact brengt