De invloed van Social Media op onze maatschappij


Publicatie datum:

Wat zijn de kenmerken van Social Media en welke invloed kunnen zij uitoefenen?

Gesponsorde koppelingen

Social Media is een term die steeds vaker wordt gebruikt. We denken hierbij aan het gebruik van sites zoals Twitter, Facebook, Hyves, Youtube enz. In dit artikel wordt nader ingegaan op de kenmerken die deze sites hebben waardoor zij vallen onder Social Media. Ook wordt ingegaan op de invloed die deze sites kunnen uitoefenen en de gevaren die dat eventueel met zich kunnen meebrengen.

Social media

 Wat zijn social media?

Social Media zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Veel mensen zijn al bekend met de term Social Media en bezoeken regelmatig Social Media websites. Via een toepassing op internet kunnen gebruikers op een gebruikersvriendelijke manier alle mogelijke vormen van informatie uitwisselen. Dit kan varieren van nieuws en teksten tot foto's, filmpjes of muziek. Zo worden bijvoorbeeld de video's op YouTube door de gebruikers geupload. Bij sites die voor de inhoud afhankelijk zijn van de bezoekers spreken we van ''user generated content''. Dit is tevens de zwakte van zo'n site. Als de site niet binnen korte tijd een snelle groei doormaakt zal hij sneuvelen. Niemand meldt zich immers aan bij een Social Medium als er geen andere leden te vinden zijn.

 Waar slaat de term ''Social" op?

Doordat gebruikers kunnen reageren op elkaars uitingen (''posts'') wordt duidelijk waar de term ''social'' op slaat, namelijk de interactie die op grote schaal plaatsvindt op het betreffende social medium. In tegenstelling tot de oude media (radio, televisie) kan de ontvanger informatie toevoegen of zelf reageren op de verzonden informatie.

Enkele voorbeelden van bekende social media zijn: Twitter, Youtube, Facebook, Myspace en Linkedin. In Nederland zijn Hyves en Schoolbank opgericht.

Groepen

Behalve de interactie tussen verschillende gebruikers vindt op de Social Media een hoge mate van groepsvorming plaats. Blijkbaar heeft de mens een sterke behoefte zich aan te sluiten bij mensen die dezelfde interesse, achtergrond, waarden en normen of belangstelling hebben. Door dit proces kunnen zowel positieve als negatieve meningen versterkt worden. We moeten de invloed van Social Media daarom niet onderschatten. Met name voor het bedrijfsleven, maar ook in bijvoorbeeld de politiek is het belangrijk dat er een positieve mening heerst over het betreffende bedrijf, dienst of produkt of over een bepaalde persoon. Daarom zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel politici actief op Twitter en zijn er in het bedrijfsleven mensen die speciaal aangesteld zijn om de heersende meningen op Social Media te peilen en berichtgeving op een positieve manier te beinvloeden. Daarnaast kunnen social media heel goed worden gebruikt als instrument om een bedrijf winstgevend te maken. 

 

 i love my computer

 

Gevaar

De meningen over het gebruik van Social media zijn verdeeld. Er zijn wellicht mensen te vinden die verslaafd zijn geraakt aan het bijhouden van hun Social netwerk, de deur niet meer uitkomen en zodoende niemand meer in levende lijve ontmoeten. De meeste mensen gebruiken Social Media echter als een extra manier om informatie te delen en contacten met gelijkgestemden te leggen of te versterken.

Een ander gevaar is het gebruik van Social Media door kinderen. Kinderen kunnen soms niet overzien wat de gevolgen zijn het plaatsen van teksten of foto's of oproepen op een Social Media website. Zie ook  http://artikelen.foobie.nl/samenleving/9756-project-x-woord-van-het-jaar-2012/ . Het is daarom aan te raden dat ouders/opvoeders een oogje in het zeil houden. Ook is het raadzaam als kinderen bijvoorbeeld op school gewezen worden op de gevaren die het gebruik van Social Media met zich meebrengen en leren hoe ze zich daar het best tegen kunnen beschermen. Er bestaan ook speciale softwareprogramma's hiervoor.

 

Ten slotte zijn er voor- en tegenstanders te vinden van het gebruik van Social media op de werkvloer. De laatste wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van Social Media geen ongunstig effect hebben op de efficientie van de werknemers. Sterker nog, dat het de betrokkenheid van de werknemers vergroot en uiteindelijk positief werkt.

Het moge duidelijk zijn dat Social Media niet alleen overduidelijk aanwezig zijn in de huidige maatschappij, maar er ook een steeds grotere rol in spelen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 37
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie computers

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Operatoren voor Access

De verschillende operatoren die je kan gebruiken in Access op een rijtje!

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Gratis Uploaden en downloaden met MegaUpload

Megaupload voorziet in het gratis, of tegen kleine vergoeding, stallen van grote bestanden (waaronder films), die anderen weer kunnen downloaden.

Chatten, het blijft een gevaar

Chatten is het wel zo veilig?

Autodesk Inventor

Autodesk Inventor - 3D modelleren van nieuwe ontwerpen

Wat is Mozilla Organization gratis internet software?

De Mozilla Organization zet zich in voor een vrij en open internet d.m.v. gratis internet software.

Computervirussen

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Het windows menu 'kopieren naar'

Leer hier hoe u het menu kunt uitbreiden zodat u bestanden rechtstreeks kunt kopieren naar mappen en andere schijven

Weebly: maak snel een gratis, professionele website

Informatie over het maken van een gratis website bij Weebly.

Paint - originele achtergronden op een makkelijke manier

Stijlvollen en originele achtergronden op een makkelijke manier ontwerpen in paint

Geen geluid op TV met HDMI kabel aangesloten op laptop

Lees hier hoe u ook weer geluid via de tv krijgt, indien aangesloten aan laptop met een HDMI kabel.

Verander je mailadres op Facebook!

Bewaak je privacy! Hou zelf in de hand welk mailadres te zien is op jou Facebook account!

Clouddiensten in Nederland

Clouddiensten in Nederland, bigcloud, Cloud desktop, opslag in de Cloud

Coton Candy, computer ter grote van een USB-stick

De nieuwe Coton Candy is een computer ter grote van een USB-stick die in ieder beeldscherm of televisie ingeplugd kan worden.

kijk tv online

Software tv op je pc

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

5 manieren om Google Adsense inkomsten te verhogen

Hoe haal je meer uit Google Adsense?

Internet Explorer werkt niet goed meer met pop up schermen

Internet Explorer 8 werkt niet meer wanneer je een nieuw scherm wilt openen

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Kun je Windows software draaien op een Linux computer

Linux wordt steeds populairder maar kun je ook Windows software draaien op een Linux computer?

Access 2003: queries en formulieren

Access 2003: queries en formulieren

Eigen startpagina maken?

Hoe maak je je eigen startpagina? Hoe verdien je geld met je startpagina?

Pimp je website: maak een goede sitemap

Een sitemap wordt vaak als overbodig beschouwd bij het bouwen van een website. Maar dat is een vergissing. In dit artikel leggen we het belang van een goed geconstrueerde sitemap uit.

Internetmarketing, ben jij gemotiveerd?

De rol van motivatie bij een succesvolle internet ondernemer