Windows start niet meer op


Publicatie datum:

Hoe repareer ik mijn windows wanneer ik geen toegang meer heb.

Gesponsorde koppelingen

Windows kan niet meer geladen worden is een reeds veel voorkomend probleem. Het systeem start alleen nog maar tot het laad balkje van windows en herstart zichzelf daarna automatisch. Hier volgen een paar handige tips die u kunt proberen voordat u kiest voor een herinstallatie van uw systeem.

Deze oplossing zullen vooral gebaseerd zijn op Windows XP.

Gesponsorde koppelingen

Voorbereiding.

Start uw computer op en druk 'Delete'. Dit brengt u bij de 'BIOS'. Als u hier bent ziet u bovenaan het scherm een aantal tabbladen. Hier kiest u voor 'Boot'. Op dit tabblad ziet u vervolgens de optie 'Boot Device Priority' een andere mogelijkheid is dat u gelijk al een aantal apparaten ziet staan. Zorg in beide gevallen dat CDROM/DVDROM op 'First Boot Device' komt te staan. Druk nu op F10 om de wijziging op te slaan en de computer te herstarten. Nu zal de computer van de Windows CD opstarten.

 

Bootsector repareren.

Als eerste zullen wij proberen de bootsector te repareren, dit gaat als volgt.
Zorg dat u tijdens het opstarten uw windows cd uw computer heeft zitten. Een regel zal tijdens het opstarten in beeld verschijnen met de tekst; 'Druk een toets om van CD te starten'. Hier kunt u een willekeurige toets op het toetsenbord aanslaan om de CD te starten.

Nu zal de Windows 7 of windows 8 installatie procedure van start gaan. U krijgt als alles geladen is een aantal opties te zien, hier kiest u voor 'R' wat voor repareren zal staat.

Het beeld zal overgaan in een zwart Dos scherm waar u ondermeer het volgende ziet:

----------------------------------------------
1: C:/Windows/

Welk systeem wilt u repareren? ...

----------------------------------------------

Hier toets u '1' in en drukt op enter.

Zodra dit gedaan is zal een streepje blijven knipperen naast 'C:/Windows/'. U heeft nu de optie om iets in te typen.
U type dan het volgende in:

fixboot

Nu zal de computer u een bevestiging vragen, type dan 'J' van ja en druk op enter om door te gaan. Deze optie zal de gehele bootsector (de boot.ini) herschrijven.

Zodra dit gedaan is zal een streepje blijven knipperen naast 'C:/Windows/'. U heeft nu de optie om iets in te typen. U type dan het volgende in:fixboot

fixmbr

Nu zal de computer u een bevestiging vragen, type dan 'J' van ja en druk op enter om door te gaan. Deze optie zal het 'Master Boot Record' herschrijven.

Zodra dit gedaan is zal een streepje blijven knipperen naast 'C:/Windows/'. U heeft nu de optie om iets in te typen. U type dan het volgende in:fixboot

CHKDSK C: /R /F

Nu zal de computer u een bevestiging vragen, type dan 'J' van ja en druk op enter om door te gaan. Deze optie zal foute bestanden herschikken en repareren.

Start nu uw computer opnieuw op, dit mag met een abrupte manier van afsluiten. Nu zou het systeem weer goed moeten starten.

 

Herinstallatie zonder verlies van gegevens op de C schijf.

Zorg dat u tijdens het opstarten uw windows cd uw computer heeft zitten. Een regel zal tijdens het opstarten in beeld verschijnen met de tekst; 'Druk een toets om van CD te starten'. Hier kunt u een willekeurige toets op het toetsenbord aanslaan om de CD te starten.

Nu zal de Windows installatie procedure van start gaan. U krijgt als alles geladen is een aantal opties te zien, hier kiest u er voor om op enter te drukken wat voor installeren zal staat.

Nadat u dit hebt gedaan zal er een nieuwe keuze gemaakt moeten worden. Als u de C schijf selecteerd een nogmaals op enter druks zal Windows het systeem herschrijven zonder dat de schijf geformateerd* word.

*Formateren houdt in dat de hele schijf leeg gemaakt zal worden voordat een nieuwe installatie plaats vindt.

Hierna zal het systeem zichzelf opnieuw starten en bezig gaan met de installatie van Windows. U dient niet opnieuw het van CD started te activeren in andere woorden u kunt toekijken hoe het systeem zich automatisch verder installeerd. Natuurlijk zal het op den duur vragen naar gebruiker/pc naam, licentie en al dit soort informatie die de installatie nodig heeft.

Hierna zou u weer vrolijk gebruik kunnen maken van uw systeem.

 

Nawoord.

De tekst weergegeven op uw computer kan afwijken van hierboven genoemt. De procedure van repareren blijft het zelfde. Schrikt dus niet als de tekst op uw scherm niet klopt met hier weergegeven.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Tips bij het aanschaffen van een computer

Het aanschaffen van een computer, hoe pak ik dit aan?

Excel 2003

Met behulp van dit artikel wegwijs geraken in Excel 2003!

Blauw scherm (BSOD) bij Windows?

Lees hier meer informatie over de welbekende blauwe schermen van windows.

Communicatie van het moederbord in uw PC.

In dit artikel wordt omschreven hoe de componenten van een moederbord communiceren met elkaar!

Over virtual reality

Belangrijke aspecten van virtual reality, van definiëring tot aandachtspunten.