Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik


Publicatie datum:

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Gesponsorde koppelingen

Ongeveer 2 jaar geleden stak ik gespannen en vol verwachting m’n eerste Linux LiveCD in de rom-drive van m’n laptop (een Acer Aspire 1650). Hij was die zelfde dag via de post binnen gekomen. Een de vorige dag online bestelde Suse10.3. Ik was aangenaam verast, hardware herkenning ok, installatie eenvoudig en duidelijk, een aantal keren duidelijk omschreven keuzes maken en ok klikken en 3 kwartier later was ik op ontdekkingsreis in een spiksplinternieuwe desktop omgeving. Ik had aan de hand van bijgeleverde instructieboekje mijn XP paritie eerst gedefragmenteerd en daarna verkleind om ruimte te maken voor 3 nieuwe Linux parties ( / , /home en swap). Suse had tijdens de installatie de XP aanwezigheid herkend en deze opgenomen in het boot menu Grub (klink als het engels slang voor smurrie, of prak, maar staat voor Grand Unified Boot Loader). Het was even wennen aan de manier waarop Linux het systeembestand organiseerd; geen letters C,D,E meer om stations en partities aan te duiden, maar de m.i. meer logische en transparante hda1, hda2, hda3. Ook de structuur en hiërarchie van de directory of mappen structuur vergt enige aanpassing, maar blijkt met enig basis leeswerk snel te doorgronden en voelt heel logisch aan. /home in plaats van ‘Documents en Settings’ en / in plaats van C , /root de map van de Admin of beheerder, /bin voor binaire bestanden, /sbin voor binaire systeem bestanden, /usr voor gebruikers bestanden en programma’s in plaats van ‘Programme Files’. /tmp voor tijdelijke bestanden en /etc voor configuraties.

Het zit allemaal heel logisch en doordacht in elkaar en is voor degene die de moeite wil nemen de met google of andere zoekmachine snel gevonden documentatie en op de vele fora beschikbare informatie door te spitten, zeker geen onhaalbare kaart. Moet toegeven dat ik af en toe door de bomen het bos niet meer kon zien. De belofte van en het vooruitzicht op een stabiele, functionele en bovendien “gratis” open bron werkomgeving en met gereedschap waarmee ik alles (en wellicht meer) kan doen, dan wat ik op XP gewoon was, drijft mij voort op iets wat steeds meer op een queeste naar vrijheid gaat lijken dan alleen maar een zoektocht naar ‘gratis’ software. Vrijheid van constante bedreigingen van virussen en vervolging voor illegaal gebruik van programma’s. Vrijheid om m’n computer in te richten zo als het mij goed dunkt met de programma’s die mij de functionaliteit bieden die ik er van verwacht en dus niet allerlei ongewilde of ongrijpbare zaken op de achtergrond uit gaan voeren. Deze laatste zijn het, die samen met een oncontroleerbaar en steeds groter wordend register, vaak een MS systeem tergend traag maken of zelfs helemaal vast doen lopen. Het vast lopen van programma’s gebeurd overigens op een Linux systeem ook wel eens, alleen is het OS hier niet vaak door getroffen en volstaat een klik op de ‘kill’ knop of in het ergste geval een ctrl-alt-backspace om de grafische omgeving op nieuw te starten. Een zgn. warme of koude reboot (die onder MS98 met het al te vertrouwde ‘blue screen of death’ al te vaak een ctrl-alt-del of de aan/uit knop nodig had) heb ik met Linux nog maar zelden meegemaakt.

Behalve de stabiliteit, valt op dat de computer snel opstart en afsluit, een verademing die ik eerder alleen bij Apple/Macintosh computers meemaakte. Hoewel gezegd moet worden dat Suse hierin niet echt uitblinkt, is als de desktop geladen is, het systeem ook echt gebruiks klaar. Ook was het prettig de vertrouwde open source webbrowser Firefox van Mozilla aan te treffen, die ik ook onder XP al geruime tijd verkozen had boven de MSexplorer, die door zijn nauwe verbondenheid met het OS maar al tevaak voor problemen en vastlopers heeft gezorgd.

Enigzins verwarrend voor de beginnende Linux gebruiker is de aanwezigheid van en mogelijkheid tot kiezen van verschillende desktop omgevingen. De 2 bekendste zijnde KDE en Gnome, maar de keuze is hier niet toe beperkt, want er zijn er nog een aantal; openbox, wmf, fluxbox om maar een paar te noemen. Om aan deze verwarring, van onbekende benamingen, toe te voegen, hebben de programma’s die je gewend bent te gebruiken onder windows vaak, meestal, onder Linux heel ander namen, die niet direct herkenbaar zijn. Zo heet het programma dat onder KDE gebruikt wordt om bestanden te beheren Konquerer, vergelijkbaar met Explorer, onder Gnome is dat Nautilus.

Distro's (=Linux Distributie)

Linux is er in vele kleuren en maten, voor de gewone thuisgebruiker, voor bedrijven inclusief intranet server en office tools, voor algemeen gebruik of op specifieke taken gericht. Voor zowel nieuwe of oudere PC's. Linux word vaak ingezet om specifieke taken uit te voeren in kleine of grotere apparaten, zoals bijvoorbeeld in weegschalen en rekenmachines of complete web- en emailservers.

Distro-Hoppen

Zo word het wissellen van de enen naar andere Linux distrubutie genoemd en is het lot van wat menig beginnend linux gebruiker voordat hij/zij de distro tegenkomt die aan zijn/haar verwachtingen voldoet. Zo ook bij mij; via oa. Suse via Ubuntu, Dreamlinux, Debian, DSL, Puppy uitgekomen op PCLinuxOS een op Mandriva gebaseerde distributie.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Gratis Adobe full version download

Zelfs de duurste Adobe Creative Suite Master Collection bundel kun je gratis downloaden.

Weebly: maak snel een gratis, professionele website

Informatie over het maken van een gratis website bij Weebly.

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !

Leestekens op toetsenbord kloppen niet meer.

Als de leestekens van het toetsenbord niet meer overeenkomen.

Hoe kan ik een printer draadloos aansluiten op mijn netwerk?

computer, draadloos, netwerk, printer, windows, router

Alles kijken op uw TV via uw laptop of computer!

Lees hier alles over TV kijken via uw laptop of computer.

Social media, plaag of zegen?

tegenwoordig kun je eigenlijk al niet meer zonder het lidmaatschap van een socialmedia site, maar wat zijn nu de voor en nadelen?

2 Manieren om je ip adres te vinden

Het vinden van je ip adres kan nog best lastig zijn, in dit artikel geef ik een stappenplan voor het vinden van zowel je interne- als externe ip-adres.

Websites bouwen met een CMS (E107)

Dit artikel is gewijd aan het uitleggen wat een CMS is & hoe het u kan helpen.

Hoe vind je hulp voor Microsoft Office?

Gratis hulp van www.microsoft.com klantenservice, ’t kan!

P3P (Platform for Privacy Preferences Project)

P3P ( platform for privacy preferences project) is een protocol dat websites in staat stelt om informatie op te vragen over bezoekers van de website.

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Nieuwe talen toevoegen op uw WordPress website

In een aantal stappen uw WordPress website meertalig maken

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Je laptop op afstand opsporen

Een artikel over het opsporen van je laptop wanneer deze gestolen is.

Sorteren en filteren in Excel 2003

Sorteren of filteren in Excel? Leer het hier!

De wereld van internet en media

De wereld van het Internet.....

Hoe krijg ik toch een Start menu in Windows 8?

Toch een Start menu in Windows 8!

Hacken: Legaal of Illegaal?

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

Gratis virtuele computer in hersens

Krijgt iedereen binnenkort zijn eigen gratis virtuele computer of softwarematige in zijn hersens?

Operatoren voor Access

De verschillende operatoren die je kan gebruiken in Access op een rijtje!

De keuze voor een e-reader of een boek.

De ontwikkeling van techniek staat niet stil. Gaan we hierin mee of houden we vast aan iets wat goed voelt.

Linkbuilding en SEO

Met linkbuilding kunt u uw positie in de zoekmachine vergroten. Meer gratis bezoekers naar uw website dus..

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld