Adobe CS5 vs CS6


Publicatie datum:

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Gesponsorde koppelingen

Adobe Photoshop is al jaren lang het populairste fotobewerkingsprogramma. De nieuwste versie: Adobe Photoshop CS6, is na het uitbrengen van een testversie nu officieel verkrijgbaar. In deze vernieuwde versie hebben weer indrukwekkende veranderingen plaats gevonden. Hier worden enkele belangrijke verschillen tussen Photoshop CS5 en CS6 toegelicht. De eerste verandering begint al wanneer je Photoshop opent, de vernieuwde interface.

Gesponsorde koppelingen

Interface
De uitstraling van het programma, wat eerder in CS5 licht grijs was, heeft nu een donkere kleur grijs gekregen. Op deze manier zal bijvoorbeeld je foto er meer uitspringen. Maar het is ook mogelijk om de kleur weer lichter te maken. De menu’s in Photoshop zijn verduidelijkt en gebruiksvriendelijker gemaakt, op deze manier is het voor meer mensen toegankelijk en is het makkelijker om te navigeren door het programma heen. De tools en teksten in panelen zijn ook aangepast en zien er beter en duidelijker uit.

Layers
Het is nu makkelijker om te werken met lagen. Er is nu onder andere een optie voor meer filtermogelijkheden, zoals op type, effect, kleur ect. Wanneer er dus gewerkt wordt met veel lagen is het mogelijk om sneller naar de benodigde laag te gaan, door een filter aan te klikken. Wanneer er een laag toegevoegd wordt, kun je gebruik maken van de eigenschappen wat bijvoorbeeld de instellingen als Adjustment en Mask layer combineert. Daardoor kun je sneller de instellingen van een laag aanpassen. Verder is het mogelijk om de stijlen of effecten aan te passen voor de gehele groep.

Adaptive Wide Angle
Adaptive Wide Angle is een nieuwe filter in Photoshop CS6. De Adaptive Wide Angle zal er voor zorgen dat rondingen en lijnen in foto’s, die gemaakt zijn met een fisheye of groothoek lens, recht te zetten.

Content-Aware
Toen Content-Aware werd toegevoegd aan CS5 werd de functie beschreven als ‘magisch’ of ‘onmogelijk’. In Photoshop CS6 is deze tool nog verder verbeterd. Bij de Content-Aware tool zijn extra functies bijgekomen zoals Content-Aware Patch en Content-Aware Move. Met Patch kun je zelf bepalen welke selectie je uit de foto neemt om hem vervolgens bij te vullen. Bij Content-Aware Move is het mogelijk om een gedeelte van de foto te selecteren en die te verplaatsen of te kopiëren binnen de foto, terwijl de overige achtergrond automatisch wordt ingevuld.

Crop tool
In de Crop tool van Photoshop CS6 hebben een aantal belangrijke veranderingen plaats gevonden. Wanneer je de crop tool gebruikt valt al gelijk op dat de gehele afbeelding al volledig geselecteerd is en je vanuit daaruit je selectie moet aanpassen. Opvallend is dat het beeld mee beweegt wanneer je op zoek bent naar de juiste selectie, het deel wat je wilt selecteren blijft gecentreerd waardoor je dus een goed overzicht krijgt van je uiteindelijke uitsnede. Tijdens het maken van de uitsnede krijg je de afmetingen te zien van de selectie wat ook erg functioneel is. In het keuze menu van de Crop tool is er ook een mogelijkheid om te kiezen uit verschillende standaard formaten waarin je het document wilt besnijden. Er is daarbij ook een optie om zelf formaten toe te voegen.


Blur tool
Deze tool is in Adobe Photoshop CS6 erg geavanceerd geworden. Effecten die enkel alleen mogelijk zijn met een grote lens (waarbij je het diafragma verder open kunt zetten), kunnen nu ook met Photoshop gerealiseerd worden. Eerder zat er wel een mogelijkheid in Photoshop om het effect te bereiken maar nu is het veel eenvoudiger gemaakt met de nieuwe blur tool. Met de optie Field Blur is er de mogelijkheid om aan te geven welke delen van de foto je onscherp wilt maken. Met de Tilt Shift Blur kan je het effect namaken waarbij het lijkt alsof het ontwerp miniatuur is geworden. Alle onscherpte opties zijn nu in een tool verwerkt wat het gemakkelijk maakt om met onscherpte te werken of te creëren.

Video
In de aanpassingen op de functie Video in Photoshop ligt de focus op fotograferen. Timeline is een nieuwe tool waarin je de videoclip kunt bewerken, knippen, verslepen en ook audio overgangen er in kunt maken. Fotografen werken tegenwoordig steeds meer met video, Adobe CS6 heeft hier goed op ingespeeld.


Kortom, Adobe Photoshop CS6 zit boordevol nieuwe en goed verbeterde functies! Een versie die je niet mag missen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Nieuw bij Mac? Hier is het abc

Net overgeschakeld naar mac en begrijp je er niets van? Hier is het abc

Gratis Adobe full version download

Zelfs de duurste Adobe Creative Suite Master Collection bundel kun je gratis downloaden.

Moet ik overstappen van Windows 7 naar Windows 8?

Windows 7 vs Windows 8

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

Internet Explorer werkt niet goed meer met pop up schermen

Internet Explorer 8 werkt niet meer wanneer je een nieuw scherm wilt openen