Computers


Publicatie datum:

Alles over computers en wat je er mee kan doen.

Gesponsorde koppelingen

Hier lees je alles over computers en wat je er mee kan. Ook vertel ik wat over de geschiedenis en hoe computers in de ruimte vaart worden gebruikt

1 Voorwoord. 
2 Geschiedenis.
2.1 Eerste computers.
2.2 Ruimtevaart.
2.3 Persoonlijke computers.
2.4 De computer is overal
2.4.1 Het Jaar 2000.
3 Internet. 
3.1 Ontstaan. 
3.2 Surfen en zoeken. 
3.3 E-mail
3.4 MSN.
4 Spelletjes.
4.1 Online games.
5 Waar heb ik de informatie gevonden.   

•2 Geschiedenis

•2.1 Eerste computers

De naam computer komt van het Engelse woord ‘compute' en dat betekent ‘uitrekenen'. Dus ‘computer' betekent eigenlijk ‘rekenaar'. De Engelse wiskundeprofessor Charles Babbage (1792-1871) heeft de eerste programmeerbare rekenmachine ontworpen die met tandwielen en veren werkte. 

Wij denken tegenwoordig bij een computer aan een elektronisch apparaat. De eerste van dat soort computers was de Colossus van de Engelse geheime dienst. Die werd in 1941 gebruikt om geheime Duitse boodschappen te ontcijferen. Hij was zo geheim dat ze heel lang niet wisten dat dat de eerste programmeerbare computer was. 

Ook in Amerika werd door de Tweede Wereldoorlog hard aan computers gewerkt. Met de Eniac uit 1946 werden de banen van granaten en raketten berekend. Hij kon in 30 seconden uitrekenen waar een slim mens 20 uur voor nodig had. 

De ENIAC was 30 meter lang, 3 meter hoog en 1 meter diep. Hij woog 30.000 kilo en was uitgerust met 18.000 radiobuizen.

RadiobuizenVeel bedrijven kregen tussen 1960 en 1970 computers, maar dat waren grote kasten in een computerzaal, waarop veel van het bedrijf op werkten met terminals. Die terminals hadden een toetsenbord om gegevens in te toetsen en een printer of beeldscherm om het resultaat te laten zien.

Een grote computer op een computerzaal met een ‘handige' terminal in het kantoor.

 

•2.2 Ruimtevaart

Van 1960 tot 1970 was er een soort wedstrijd in de ruimtevaart tussen Amerika en Rusland. De computers in een ruimteschip moesten steeds meer kunnen, maar toch heel licht en klein zijn. Omdat de transistors waren uitgevonden hoefden de computers geen grote radiobuizen meer te hebben. En iedereen probeerde de computers met transistors zo klein mogelijk te maken. Toen werd de chip uitgevonden, waardoor je heel veel transistors op een klein plaatje bij elkaar hebt. De computers werden daardoor nog kleiner.

Alles wat voor het leger en voor de ruimtevaart uitgevonden was, werd daarna ook gebruikt voor bedrijven en later ook voor de mensen thuis.

 

•2.3 Persoonlijke computers

De steeds kleinere computers kwamen na 1980 ook in de bedrijven. Sommigen kregen daardoor een persoonlijke computer op hun bureau, ofwel een PC. De IBM-PC werd het meeste verkocht. De PCs werden steeds goedkoper en makkelijker te gebruiken, zodat mensen ze ook voor thuis gingen kopen. De software voor de eerste PC kwam van Microsoft en dat is daardoor een heel groot bedrijf geworden. 

•2.4 De computer is overal

Omdat de computers en computerchips steeds kleiner en goedkoper werden, werden ze overal ingebouwd. Daarom vind je ze nu overal. In fototoestellen, telefoons, auto's (navigatiesystemen). Ook een Cd of Dvd-speler is eigenlijk gewoon een computer die digitale informatie omzet in beeld en geluid.

•2.4.1 Het Jaar 2000

Ze kwamen er achter dat de computers in het jaar 2000 een probleem zouden krijgen. De computers zouden niet goed meer weten welke datum later is dan een andere datum.

Voor het jaar 2000 werden voor een datum in de computer maar 6 cijfers gebruikt. Twee cijfers voor het jaartal, twee cijfers voor de maand en twee cijfers voor de dag. Dus geen cijfers voor de eeuw:

941024 voor 24 oktober 1994

991024 voor 24 oktober 1999

Een latere datum was dus steeds een hoger getal. Maar na 1999 werden de getallen ineens lager: 001024 voor 24 oktober 2000.

Dus zou de computer denken dat dat eerder is in plaats van later.

Daarom moesten alle programma's en computers aangepast worden zodat ze met datums van 8 cijfers werkten met de eeuw er bij. Ze waren bang dat alle computers verkeerde dingen gingen doen op 1 januari 2000. Dus alles moest worden getest.

Toen merkten ze pas hoeveel computers er waren en hoe afhankelijk de mensen daarvan waren geworden.

Het aanpassen heeft heel veel werk gekost maar het is allemaal wel goed gegaan.

 

•3 Internet

•3.1 Ontstaan

Via telefoonlijnen (modems) werden computers met elkaar gekoppeld, zodat ze met elkaar gegevens konden uitwisselen. Dat heet een computernetwerk

In 1969 werden de Amerikaanse militaire computernetwerken gekoppeld tot een groot wereldwijd netwerk, het ARPA-net. Later mochten ook universiteiten op dat netwerk en werden steeds meer computers van scholen en bedrijven erop aangesloten.

Internet is nu de naam die we geven aan alle computers die over de hele wereld met elkaar zijn verbonden.

Die verbinding is soms nog door een telefoonlijn maar tegenwoordig is er ook vaak verbinding met kabel en ADSL.

Op al die miljoenen computers staan heel veel gegevens. Voor grote bedrijven is internet ook heel belangrijk.

 

•3.2 Surfen en zoeken

Internet is pas veel gebruikt toen ze HTML gingen gebruiken. HTML is een taal waarin je tegen de computer vertelt hoe hij de informatie moet laten zien. Toen alle mensen op die manier hun informatie op Internet zetten, werd het pas echt populair. Met HTML maak je bijvoorbeeld hyperlinks. Als je daar op klikt ga je naar de site met informatie over dat woord. Zo blader je over het internet en dat noemen wij surfen.

Dat is wel handig maar als je iets zoekt kun je beter naar een zoekmachine gaan zoals Google. Als je daar wat intypt krijg je sites met informatie over wat jij hebt ingetypt.

 

•3.3 E-mail

Elke dag sturen mensen via e-mail elkaar miljarden boodschappen.E-mail is afgekort van electronic mail, elektronische post. De eerste e-mail werd verzonden door ray tomlinson in de herfst van 1971.Het lukte hem om een boodschap te sturen van de ene computer naar de andere computer.Hij gebruikte het @ teken om aan te geven dat de boodschap naar die computer moest worden gestuurd. 

•3.4 MSN

Met MSN kun je met elkaar kletsen. Je stuurt elkaar korte berichtjes waar de ander direct op reageert. Je moet dan allebei wel tegelijk online zijn. Het wordt steeds leuker gemaakt. Je kunt nu ook smiley's er bij zetten, er zijn ook nog winks dat zijn bewegende plaatjes. En een leuke achtergrond en al dat soort dingen.

 
•4 Spelletjes

•4.1 Online games

Je kunt ook spellen spelen via het internet zo kan je samen met andere mensen een spel spelen, soms speel je zelfs met mensen van de andere kant van de wereld.

Je hebt allerlei soorten sites bijvoorbeeld:
www.game.nl
www.spele.nl
www.Habbo.nl


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Meest gebruikte sneltoetsen / shortkeys

overzicht van meest gebruikte sneltoetsen

De mooiste gratis wallpapers, hd wallpaper, free wallpaper

De mooiste gratis HD wallpapers voor jouw verzamelt met directe downloadlink.

Het windows menu 'kopieren naar'

Leer hier hoe u het menu kunt uitbreiden zodat u bestanden rechtstreeks kunt kopieren naar mappen en andere schijven

Pimp je website: verbeter de gebruikersvriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe briljant het ontwerp van je website is, als de inhoud van je site moeilijk te bereiken is dan is je site van weinig nut. In dit artikel volgen enkele tips om de gebruikersvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Geld verdienen op internet feit of fictie

Geld verdienen via internet, hoe pak je dat aan

Goedkoop labels printen, gratis labelprint software

Bespaar duizenden euro’s. Goedkoop labels printen met gratis Database gestuurde labelprint software.

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.

Wachtwoord versleutelen in php

Een handige functie die een wachtwoord onomkeerbaar versleutelt en niet zomaar te ontcijferen valt.

Mac vs PC - Apple vs Microsoft

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Coton Candy, computer ter grote van een USB-stick

De nieuwe Coton Candy is een computer ter grote van een USB-stick die in ieder beeldscherm of televisie ingeplugd kan worden.

Authenticatie en autorisatie in SQL Server Management Studio

Hoe kun je gebruik maken van authenticatie en autorisatie in Sql Server Management Studio

Online veiligheid

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Websites reviewen als affiliate

Websites reviewen, een goede tip voor de affiliate

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Random wachtwoord in php

Een handige functie om een random password (willekeurig wachtwoord) te genereren in PHP.

BYOD: “Bring Your Own Device” :Met je eigen telefoon, laptop, ipad naar je werk.

BYOD staat voor “Bring Your Own Device”. Steeds meer bedrijven verlangen van (of staan toe aan) hun werknemers dat ze hun eigen computer of telefoon meenemen en gebruiken.

Wat is reseller webhosting?

Wil je een eigen hostingbedrijf beginnen of wil jij gewoon al jouw domeinen op een centrale plaats hebben, dan is het reseller pakket iets voor jouw. Dit pakket geeft een mooie kans voor mensen die een eigen hosting bedrijf willen beginnen.

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !

Een nieuwe gebruiker aanmaken bij Windows

korte handleiding aanmaken nieuwe windows gebruiker.

Hoe besparen op de kosten van Laser Cartridges?

Ervaar het beste resultaat met uw afdrukken door het installeren tonercartridge broer gewinkeld bij Gocartridge.

Spotnet, hoe werkt dat?

Spotnet helpt je bij het vinden van materiaal in de internetnieuwsgroepen, het usenet.

Hoe maak ik een duaal boot systeem met windows

Dit artikel beschrijft het maken van een duaal boot systeem met Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012

Top 10 websites: als je je verveelt.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

Hoe werkt Skype?

Een beknopte uitleg met stap voor stap beschrijving hoe je Skype installeert op je computer en in gebruik neemt.