Backup van uw computer - basiskennis


Publicatie datum:

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Gesponsorde koppelingen

Je weet pas wat je aan een backup hebt, als je hem nodig hebt. Als hij dan niet goed is, ben je te laat. Het is dus raadzaam je van te voren te realiseren wat een goede backup precies inhoudt. Dit kan je veel hoofdbrekens schelen! En ik spreek uit ervaring...

Wat is een backup?

Een backup is een kopie van uw gegevens op een andere plek dan de originele. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een backup van hun gegevens is. Helaas komen ze erachter op het moment dat zich een calamiteit heeft voorgedaan en dan is het vaak te laat. Computers zijn uiterst kwetsbare apparaten. De informatie die erop staat, bevindt zich op een kwetsbare harde schijf in de vorm van positief en negatief geladen magnetische gebiedjes. Een sterke stroom of een magnetisch veld is al genoeg om de gegevens te wissen. Het is dus van groot belang dat de gegevens op meerdere plaatsen tegelijk staan.

Waarom een backup?

Je maakt een backup voor het geval de originele gegevens verloren gaan. Dit kan plaatsvinden door (1) een defect van de computer (2) per ongeluk overschrijven of wissen, (3) diefstal van de computer, (4) een stroomstoring, (5) een virus, (6) brand.

Hoe backup je de gegevens?

Je kunt gegevens op meerdere manieren veilig stellen. Daarbij maak je onderscheid tussen gegevens die niet meer veranderen en gegevens die nog wijzigigen. Het beste is om gegevens te bewaren op een zo duurzaam mogelijke drager. Gegevens die niet meer veranderen, zoals foto's kun je het beste op een CD-Rom of DVD branden. CD-Roms gaan meer dan twintig jaar mee, DVD's meer dan tien jaar. Voor die tijd moet je ze dus copiëren! Tegenwoordig zijn externe harddisks niet duur meer. Harddisks zijn veel kwetsbaarder dan plastic dragers, maar het voordeel is dat ze een veel grotere capaciteit hebben en gemakkelijk te wissen zijn. Gegevens die voortdurend veranderen, zoals een adresboek, kun je beter op een externe harde schijf bewaren. Tegenwoordig hebben memorysticks zo'n grote capaciteit en zo'n lage prijs dat je die kunt gebruiken. Vergeet niet dat uitprinten en in een la stoppen ook een vorm van backup is. Papier is een zeer duurzame drager. Zuurvrij papier gaat wel honderd jaar mee. Tegenwoordig is er een heel moderne vorm van backup: de online-backup. Dit is een internet-service die de door jou geselecteerde bestanden via internet verstuurt naar een veilige locatie en daar opslaat. Zeer veilig, behalve als de gegevens door anderen kunnen worden ontvreemd (of als het bedrijf failliet of in brand gaat).

Welke gegevens backup je?

Het is van belang alleen gegevens te bewaren die niet op een andere plaats al aanwezig zijn. Informatie die ook op het internet staat, hoef je niet te backuppen. Maar ook programmatuur waarvan je de installatie-CD's in de kast hebt, kun je overslaan. Het is zelfs geheel overbodig want de meeste programma's laten zich alleen installeren vanaf een installatie-CD en werken niet als je de bestanden terugkopieert. Het belangrijkst zijn persoonlijke bestanden, zoals brieven, dagboekaantekeningen, werkstukken, foto's, mailtjes. Als je die kwijt bent, zijn ze voorgoed verloren.

Waar bewaar je de backup?

Het is van groot belang dat je de backup op een veilige plek opslaat. Je kunt nog zo'n goede backup maken, als je hem naast de computer legt is hij bij diefstal of brand ook verdwenen. Het beste is om de backup op een heel andere locatie te bewaren dan het origineel. Daarom nemen vlijtige medewerkers de backup van hun werk ook mee naar huis. Men kan de persoonlijke gegevens op een memorystick mee naar het werk nemen. Ideaal is om elke maand een copie van alle bestanden te maken op een externe harddisk en die bij familie of kennissen achter te laten. Maar ja, dan kun je hem beter wel beveiligen met een wachtwoord.

Onderhoud van de backup

Een backup moet op een drager staan die goed werkt. Als een tape verslijt, kunnen de gegevens erop niet meer teruggehaald worden. Als de drager verouderd is en er geen apparaat meer voorhanden is om hem af te spelen, ben je de gegevens ook kwijt, denk bv. aan de verouderde ZIP-disk of een 5 1/4-inch diskette. De gegevens moeten actueel zijn. Als de backup een oude, niet bijgewerkte adreslijst bevat, heb je er niet veel aan. Iedereen is reeds verhuisd. Je moet een backup dus regelmatig uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je af en toe test of de backup goed teruggezet kan worden. Als hij gecomprimeerd is en beveiligd met een wachtwoord, heb je er niks aan als je het wachtwoord vergeten bent.

Als laatste: loop van tijd tot tijd je gegevens door en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Dat scheelt een hoop tijd bij het maken en onderhouden van je backup.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Met Wordpress een website voor je bedrijf

Met Wordpress maak je snel, een vakkundig en mooie website. Prima voor je bedrijf, maar ook voor een persoonlijke site.

Hacken: Legaal of Illegaal?

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

ING inloggen, tips om veilig in te loggen bij de ING bank

Je hoort regelmatig dat internet bankieren niet veilig meer is, daarom hier een aantal tips om veilig inloggen bij de ING.

Twee absolute toppunten van een VPS nader benoemt

Veeleisende website eigenaren zweren erbij, een VPS of ook wel virtual private server. Anders dan de shared hosting pakketten die door de massa worden afgenomen, is een VPS voor de echte web hosters.

Draadloos internet werkt niet meer (XP)

Tips voor het herstellen van een draadloze netwerk verbinding.

Wat is het verschil tussen DVD+ en DVD- en DVD-ram

In dit artikel de uitleg over het verschil tussen DVD+ EN DVD- en andere soorten DVD’s.

Gratis televisie kijken via internet

Ziggo heeft lange tijd gratis tv kijken via internet aangeboden, helaas doen ze dit niet meer en daarom in dit artikel een aantal alternatieven om tv te kijken op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Hoe kan ik de lettergrootte aanpassen van een website?

Leer hier hoe hoe makkelijk en snel de lettergrootte kunt aanpassen van een website.

Backup en Recovery in SQL Server Management Studio

Hoe maak je een backup in Sql Server Management Studio en hoe recover je het weer

Introductie in PHP

Een korte inleiding in PHP, regelmatig gevolgd door nieuwe artikelen

Hoe maak ik een duaal boot systeem met windows

Dit artikel beschrijft het maken van een duaal boot systeem met Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012

Hoe besparen op de kosten van Laser Cartridges?

Ervaar het beste resultaat met uw afdrukken door het installeren tonercartridge broer gewinkeld bij Gocartridge.

Speedtouch routers onbeveiligd

Wil je weten hoe je online kan, zonder router in huis, en toch legaal? Lees dan snel verder!

Biometrische beveiliging voor beginners

Wat houdt biometrie in en waar kan het voor gebruikt worden?

Microsoft office software

Werelds meest bekende zakelijke software.

Blogging tips en advies

In dit artikel vind je handige tips en belangrijk advies over het goed opzetten van een blog! Voorkom beginnersfouten en trek veel bezoekers!

De nieuwe computermaatschappij ook in de zorg?

De computer wordt steeds belangrijker in de zorg.

Snel Hoog Ranken in Google.

Hoe snel te ranken in de zoekresultaten van Google.

Hoe functioneren de bodyscanners die gebruikt worden op vliegvelden?

Bodyscanners die wapens detecteren.

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Hoe werkt een computer, hoe werkt optellen op een computer

Iedereen werkt tegenwoordig met een computer maar hoe werkt een computer eigenlijk.

HP touchpad, HP tablet, HP mini laptop

In dit artikel lees je alles over de nieuwe HP Touchpad, met WebOS als besturingssysteem.

Gratis TV kijken via internet (Ziggo)

Gratis tv kijken via internet. Lees hier meer informatie!

Hoe kun je goedkoop aan originele HP inkt cartridges komen?

Een goedkope nieuwe inkt jetprinter is heel makkelijk te vinden vandaag de dag. De HP deskjet 1010 Inkjetprinter bijvoorbeeld is te koop voor het luttele bedrag van €31.46.

Hoe werkt Skype?

Een beknopte uitleg met stap voor stap beschrijving hoe je Skype installeert op je computer en in gebruik neemt.