Backup van uw computer - basiskennis


Publicatie datum:

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Gesponsorde koppelingen

Je weet pas wat je aan een backup hebt, als je hem nodig hebt. Als hij dan niet goed is, ben je te laat. Het is dus raadzaam je van te voren te realiseren wat een goede backup precies inhoudt. Dit kan je veel hoofdbrekens schelen! En ik spreek uit ervaring...

Wat is een backup?

Een backup is een kopie van uw gegevens op een andere plek dan de originele. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een backup van hun gegevens is. Helaas komen ze erachter op het moment dat zich een calamiteit heeft voorgedaan en dan is het vaak te laat. Computers zijn uiterst kwetsbare apparaten. De informatie die erop staat, bevindt zich op een kwetsbare harde schijf in de vorm van positief en negatief geladen magnetische gebiedjes. Een sterke stroom of een magnetisch veld is al genoeg om de gegevens te wissen. Het is dus van groot belang dat de gegevens op meerdere plaatsen tegelijk staan.

Waarom een backup?

Je maakt een backup voor het geval de originele gegevens verloren gaan. Dit kan plaatsvinden door (1) een defect van de computer (2) per ongeluk overschrijven of wissen, (3) diefstal van de computer, (4) een stroomstoring, (5) een virus, (6) brand.

Hoe backup je de gegevens?

Je kunt gegevens op meerdere manieren veilig stellen. Daarbij maak je onderscheid tussen gegevens die niet meer veranderen en gegevens die nog wijzigigen. Het beste is om gegevens te bewaren op een zo duurzaam mogelijke drager. Gegevens die niet meer veranderen, zoals foto's kun je het beste op een CD-Rom of DVD branden. CD-Roms gaan meer dan twintig jaar mee, DVD's meer dan tien jaar. Voor die tijd moet je ze dus copiëren! Tegenwoordig zijn externe harddisks niet duur meer. Harddisks zijn veel kwetsbaarder dan plastic dragers, maar het voordeel is dat ze een veel grotere capaciteit hebben en gemakkelijk te wissen zijn. Gegevens die voortdurend veranderen, zoals een adresboek, kun je beter op een externe harde schijf bewaren. Tegenwoordig hebben memorysticks zo'n grote capaciteit en zo'n lage prijs dat je die kunt gebruiken. Vergeet niet dat uitprinten en in een la stoppen ook een vorm van backup is. Papier is een zeer duurzame drager. Zuurvrij papier gaat wel honderd jaar mee. Tegenwoordig is er een heel moderne vorm van backup: de online-backup. Dit is een internet-service die de door jou geselecteerde bestanden via internet verstuurt naar een veilige locatie en daar opslaat. Zeer veilig, behalve als de gegevens door anderen kunnen worden ontvreemd (of als het bedrijf failliet of in brand gaat).

Welke gegevens backup je?

Het is van belang alleen gegevens te bewaren die niet op een andere plaats al aanwezig zijn. Informatie die ook op het internet staat, hoef je niet te backuppen. Maar ook programmatuur waarvan je de installatie-CD's in de kast hebt, kun je overslaan. Het is zelfs geheel overbodig want de meeste programma's laten zich alleen installeren vanaf een installatie-CD en werken niet als je de bestanden terugkopieert. Het belangrijkst zijn persoonlijke bestanden, zoals brieven, dagboekaantekeningen, werkstukken, foto's, mailtjes. Als je die kwijt bent, zijn ze voorgoed verloren.

Waar bewaar je de backup?

Het is van groot belang dat je de backup op een veilige plek opslaat. Je kunt nog zo'n goede backup maken, als je hem naast de computer legt is hij bij diefstal of brand ook verdwenen. Het beste is om de backup op een heel andere locatie te bewaren dan het origineel. Daarom nemen vlijtige medewerkers de backup van hun werk ook mee naar huis. Men kan de persoonlijke gegevens op een memorystick mee naar het werk nemen. Ideaal is om elke maand een copie van alle bestanden te maken op een externe harddisk en die bij familie of kennissen achter te laten. Maar ja, dan kun je hem beter wel beveiligen met een wachtwoord.

Onderhoud van de backup

Een backup moet op een drager staan die goed werkt. Als een tape verslijt, kunnen de gegevens erop niet meer teruggehaald worden. Als de drager verouderd is en er geen apparaat meer voorhanden is om hem af te spelen, ben je de gegevens ook kwijt, denk bv. aan de verouderde ZIP-disk of een 5 1/4-inch diskette. De gegevens moeten actueel zijn. Als de backup een oude, niet bijgewerkte adreslijst bevat, heb je er niet veel aan. Iedereen is reeds verhuisd. Je moet een backup dus regelmatig uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je af en toe test of de backup goed teruggezet kan worden. Als hij gecomprimeerd is en beveiligd met een wachtwoord, heb je er niks aan als je het wachtwoord vergeten bent.

Als laatste: loop van tijd tot tijd je gegevens door en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Dat scheelt een hoop tijd bij het maken en onderhouden van je backup.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Authenticatie en autorisatie in SQL Server Management Studio

Hoe kun je gebruik maken van authenticatie en autorisatie in Sql Server Management Studio

Gratis opensource besturingssysteem Linux Mint als vervanger voor Windows XP

Ben je ook klaar met Windows, stap nu heel makkelijk over op Linux

De keuze voor een e-reader of een boek.

De ontwikkeling van techniek staat niet stil. Gaan we hierin mee of houden we vast aan iets wat goed voelt.

Blogging tips en advies

In dit artikel vind je handige tips en belangrijk advies over het goed opzetten van een blog! Voorkom beginnersfouten en trek veel bezoekers!

Draadloos internet werkt niet meer (XP)

Tips voor het herstellen van een draadloze netwerk verbinding.

Communicatie van het moederbord in uw PC.

In dit artikel wordt omschreven hoe de componenten van een moederbord communiceren met elkaar!

Tips en advies om je blog te promoten

Handige tips en praktisch advies om je blog te promoten en zodoende meer bezoekers te trekken!

Basisprincipes Access 2003

Basisprincipes Access 2003

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.

Goedkoop labels printen, gratis labelprint software

Bespaar duizenden euro’s. Goedkoop labels printen met gratis Database gestuurde labelprint software.

Coton Candy, computer ter grote van een USB-stick

De nieuwe Coton Candy is een computer ter grote van een USB-stick die in ieder beeldscherm of televisie ingeplugd kan worden.

Uitvoeren staat niet meer in het start menu.

Lees hier hoe u de knop uitvoeren terug kunt krijgen in het start menu.

De mooiste gratis wallpapers, hd wallpaper, free wallpaper

De mooiste gratis HD wallpapers voor jouw verzamelt met directe downloadlink.

Windows start niet meer op

Hoe repareer ik mijn windows wanneer ik geen toegang meer heb.

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.

Internetmarketing, ben jij gemotiveerd?

De rol van motivatie bij een succesvolle internet ondernemer

Pimp je website: verbeter de gebruikersvriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe briljant het ontwerp van je website is, als de inhoud van je site moeilijk te bereiken is dan is je site van weinig nut. In dit artikel volgen enkele tips om de gebruikersvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Hoe kan ik de lettergrootte aanpassen van een website?

Leer hier hoe hoe makkelijk en snel de lettergrootte kunt aanpassen van een website.

Vine video-app van Twitter

Twitter heeft een nieuwe app: Vine. De app is een soort “Instagram voor video’s”. Met de app kunnen korte filmpjes gemaakt worden en direct op internet gezet.

Wat is het verschil tussen DVD+ en DVD- en DVD-ram

In dit artikel de uitleg over het verschil tussen DVD+ EN DVD- en andere soorten DVD’s.

Hoe kun je goedkoop aan originele HP inkt cartridges komen?

Een goedkope nieuwe inkt jetprinter is heel makkelijk te vinden vandaag de dag. De HP deskjet 1010 Inkjetprinter bijvoorbeeld is te koop voor het luttele bedrag van €31.46.

Wat is webmail?

korte uitleg over webmail.

Social Engineering

Maatregelen om Social Engineering tegen te gaan

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Nieuwe laptop of computer kopen? Hier wat tips!

Welke computer/laptop past bij jou?