Backup van uw computer - basiskennis


Publicatie datum:

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Gesponsorde koppelingen

Je weet pas wat je aan een backup hebt, als je hem nodig hebt. Als hij dan niet goed is, ben je te laat. Het is dus raadzaam je van te voren te realiseren wat een goede backup precies inhoudt. Dit kan je veel hoofdbrekens schelen! En ik spreek uit ervaring...

Wat is een backup?

Een backup is een kopie van uw gegevens op een andere plek dan de originele. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een backup van hun gegevens is. Helaas komen ze erachter op het moment dat zich een calamiteit heeft voorgedaan en dan is het vaak te laat. Computers zijn uiterst kwetsbare apparaten. De informatie die erop staat, bevindt zich op een kwetsbare harde schijf in de vorm van positief en negatief geladen magnetische gebiedjes. Een sterke stroom of een magnetisch veld is al genoeg om de gegevens te wissen. Het is dus van groot belang dat de gegevens op meerdere plaatsen tegelijk staan.

Waarom een backup?

Je maakt een backup voor het geval de originele gegevens verloren gaan. Dit kan plaatsvinden door (1) een defect van de computer (2) per ongeluk overschrijven of wissen, (3) diefstal van de computer, (4) een stroomstoring, (5) een virus, (6) brand.

Hoe backup je de gegevens?

Je kunt gegevens op meerdere manieren veilig stellen. Daarbij maak je onderscheid tussen gegevens die niet meer veranderen en gegevens die nog wijzigigen. Het beste is om gegevens te bewaren op een zo duurzaam mogelijke drager. Gegevens die niet meer veranderen, zoals foto's kun je het beste op een CD-Rom of DVD branden. CD-Roms gaan meer dan twintig jaar mee, DVD's meer dan tien jaar. Voor die tijd moet je ze dus copiëren! Tegenwoordig zijn externe harddisks niet duur meer. Harddisks zijn veel kwetsbaarder dan plastic dragers, maar het voordeel is dat ze een veel grotere capaciteit hebben en gemakkelijk te wissen zijn. Gegevens die voortdurend veranderen, zoals een adresboek, kun je beter op een externe harde schijf bewaren. Tegenwoordig hebben memorysticks zo'n grote capaciteit en zo'n lage prijs dat je die kunt gebruiken. Vergeet niet dat uitprinten en in een la stoppen ook een vorm van backup is. Papier is een zeer duurzame drager. Zuurvrij papier gaat wel honderd jaar mee. Tegenwoordig is er een heel moderne vorm van backup: de online-backup. Dit is een internet-service die de door jou geselecteerde bestanden via internet verstuurt naar een veilige locatie en daar opslaat. Zeer veilig, behalve als de gegevens door anderen kunnen worden ontvreemd (of als het bedrijf failliet of in brand gaat).

Welke gegevens backup je?

Het is van belang alleen gegevens te bewaren die niet op een andere plaats al aanwezig zijn. Informatie die ook op het internet staat, hoef je niet te backuppen. Maar ook programmatuur waarvan je de installatie-CD's in de kast hebt, kun je overslaan. Het is zelfs geheel overbodig want de meeste programma's laten zich alleen installeren vanaf een installatie-CD en werken niet als je de bestanden terugkopieert. Het belangrijkst zijn persoonlijke bestanden, zoals brieven, dagboekaantekeningen, werkstukken, foto's, mailtjes. Als je die kwijt bent, zijn ze voorgoed verloren.

Waar bewaar je de backup?

Het is van groot belang dat je de backup op een veilige plek opslaat. Je kunt nog zo'n goede backup maken, als je hem naast de computer legt is hij bij diefstal of brand ook verdwenen. Het beste is om de backup op een heel andere locatie te bewaren dan het origineel. Daarom nemen vlijtige medewerkers de backup van hun werk ook mee naar huis. Men kan de persoonlijke gegevens op een memorystick mee naar het werk nemen. Ideaal is om elke maand een copie van alle bestanden te maken op een externe harddisk en die bij familie of kennissen achter te laten. Maar ja, dan kun je hem beter wel beveiligen met een wachtwoord.

Onderhoud van de backup

Een backup moet op een drager staan die goed werkt. Als een tape verslijt, kunnen de gegevens erop niet meer teruggehaald worden. Als de drager verouderd is en er geen apparaat meer voorhanden is om hem af te spelen, ben je de gegevens ook kwijt, denk bv. aan de verouderde ZIP-disk of een 5 1/4-inch diskette. De gegevens moeten actueel zijn. Als de backup een oude, niet bijgewerkte adreslijst bevat, heb je er niet veel aan. Iedereen is reeds verhuisd. Je moet een backup dus regelmatig uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je af en toe test of de backup goed teruggezet kan worden. Als hij gecomprimeerd is en beveiligd met een wachtwoord, heb je er niks aan als je het wachtwoord vergeten bent.

Als laatste: loop van tijd tot tijd je gegevens door en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Dat scheelt een hoop tijd bij het maken en onderhouden van je backup.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Computervirussen

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Wordfeud; competitie, plezier en uitdaging

Zo kun je competie spelen met het spelletje wordfeud

Pimp je website: verbeter de gebruikersvriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe briljant het ontwerp van je website is, als de inhoud van je site moeilijk te bereiken is dan is je site van weinig nut. In dit artikel volgen enkele tips om de gebruikersvriendelijkheid van je website te verbeteren.

USB 3.0. Wat is het ?

Iedereen kent de befaamde USB poort wel. Maar sinds een tijdje is er al USB 3.0.

Mac vs PC - Apple vs Microsoft

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Wat is reseller webhosting?

Wil je een eigen hostingbedrijf beginnen of wil jij gewoon al jouw domeinen op een centrale plaats hebben, dan is het reseller pakket iets voor jouw. Dit pakket geeft een mooie kans voor mensen die een eigen hosting bedrijf willen beginnen.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Hoe vind je hulp voor Microsoft Office?

Gratis hulp van www.microsoft.com klantenservice, ’t kan!

Word 2007: Dubbele enters (Slaat 2 regels over i.p.v 1 regel)

Instelling om word 2007 de spaties goed in te stellen, dus dat die geen 2 regels overslaat

BearShare verwijderen

Een artikel over het verwijderen van het programma Bearshare.

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Meest gebruikte sneltoetsen / shortkeys

overzicht van meest gebruikte sneltoetsen

Gratis televisie kijken via internet

Ziggo heeft lange tijd gratis tv kijken via internet aangeboden, helaas doen ze dit niet meer en daarom in dit artikel een aantal alternatieven om tv te kijken op je pc, laptop, tablet of smartphone.

Computers

Alles over computers en wat je er mee kan doen.

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Mac OS X Snow Leopard of Windows 7?

Vergelijking tussen 2 nieuwe besturingssystemen

Hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Ook wij gaan eindelijk werken met de Microsoft Exchange Server maar hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Websites reviewen als affiliate

Websites reviewen, een goede tip voor de affiliate

Operatoren voor Access

De verschillende operatoren die je kan gebruiken in Access op een rijtje!

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Hoe besparen op de kosten van Laser Cartridges?

Ervaar het beste resultaat met uw afdrukken door het installeren tonercartridge broer gewinkeld bij Gocartridge.

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.