Computervirussen


Publicatie datum:

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Gesponsorde koppelingen

Virussen zijn nadelig voor computers. Je zal er vast wel eens last van hebben gehad. Het is een vorm van malware: Schadelijke software. Deze malwareprogramma's kunnen van de ene op de andere computer overspringen met als doel om de werking daarvan te verstoren. 

Het (computer)virus kan zich nestelen in een bestand, zoals bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen zijn schadelijk omdat ze computertijd en schijfruimte in beslag nemen en in het ergste geval dat ze schade aanrichten in de vorm van het wissen of verspreiden van gegevens (ook persoonlijke/gevoelige).

Waarom komen virussen alleen op het besturingssysteem Microsoft Windows voor?

Virussen komen vrijwel alleen voor in besturingssystemen van Windows (Vista/XP). De volgende redenen zijn daarvoor het aannemelijkst:

- Windows draait op vele computers, wereldwijd. Het is zeer populair als besturingssysteem. Virusmakers zullen zich hier veel eerder op richten dan op andere besturingssystemen als Linux en Mac OS X die vrijwel niet blootgesteld worden aan virussen.

- Van oorsprong is het Windows besturingssysteem gericht op pc's (personal computers). Besturingssystemen als Linux en Mac OS X zijn bestemd voor netwerkgebruik en dus voor meerdere gebruikers. 

Wat voor virussen zijn er?

Er wordt tegenwoordig onderscheidt gemaakt tussen 3 soorten virussen:

Computerworm: Wormvirussen zijn nog wel het geniepigst. Meestal beweert men dat een virus op je computer je eigen schuld is. Je hebt een verkeerde link aangeklikt of iets geopend dat een virus bevat. Wormvirussen hoeven niet mee te liften met een e-mailtje of bijlage: Ze opereren namelijk zelfstandig. Door gebruik te maken van gaten in de beveiliging kan het zich zelfstandig verspreiden. Wormen kunnen verkeerde software installeren om zo persoonlijke gegevens te stelen. Ook kunnen ze ongewenste spam laten versturen. 

Mailvirussen: Deze virussen die al een lange tijd bestaan verspreiden zich in de vorm van een mailtje met bijlage. Mailvirussen kunnen voor heel wat verwarring en chaos zorgen in je mailbox. Ze kunnen de naam van de afzender veranderen, mailservers laten verstoppen en uiteindelijk je e-mail onbruikbaar maken. Door een goede virusscanner en filter op je computer geïnstalleerd te hebben zul je maar weinig last hebben van deze 'ouderwetse' virussoort. 

De e-mails met een virus proberen vaak de indruk te wekken dat ze een belangrijke boodschap bevatten die afkomstig is van een betrouwbare afzender. De e-mailadressen in je adresboek worden vaak gebruikt als afzender.

Trojaanse paarden: Trojaanse paarden (Trojans) zijn virussen die vaak in de vorm van een bestand/afbeelding op je scherm verschijnen. Zo'n bestand kan een programma, grappig plaatje, filmpje, screensaver of wat dan ook zijn. Het kan als computergebruiker erg verleidelijk zijn om erop te klikken. Bij het downloaden of aanklikken ervan, zorgt de Trojan in het bestand ervoor dat je computer besmet raakt. Het ligt dus aan de computergebruiker zelf of hij zo'n bestand opent of download. Wanneer zo'n Trojan je computer, zonder dat je het vaak doorhebt, besmet kan deze op afstand bestuurd worden door mensen die het bestand met Trojan gemaakt hebben. Je computer wordt dan een 'zombie'. 

Hoe kun je de virussen bestrijden?

De eerste maatregel die je zeker moet nemen, als je bijv. een nieuwe computer/laptop hebt aangeschaft, is het toevoegen van een virusscanner. Om je computer  zo onbesmet mogelijk te houden is het verstandig om een goede virusscanner (antivirus softwarepakketten) geïnstalleerd te hebben zoals McAfee of Norton Antivirus. Sommige virusscanners zijn gratis.

Wanneer zo'n virusscanner meldt dat er een nieuwe update beschikbaar is, kun je 't beste deze meteen installeren. Op de werking van virusscanners ga ik verder niet dieper in. 

Ook is het handig om op de hoogte te blijven van recente bedreigingen of nieuwe soorten virussen. Zo ben je goed voorbereidt en weet je waar het gevaar ligt. 

Als uw/je computer besmet is ga dan niet uitzoeken waar het virus vandaan komt en om wat voor type virus het gaat. Het is veel belangrijker om te proberen het virus te verwijderen zodat verdere besmetting wordt vermeden.  

Vandaag de dag zijn er ook al virussen voor je mobiele telefoon. De verspreiding van deze nieuwe virussen vindt plaats door bluetooth, internet of mms (hiermee stuur je teksten, geluidsbestanden of foto's naar andere mobiele telefoons).


Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Hoe kun je draadloos printen met een bedrade netwerkprinter?

Draadloos printen met de bedrade Hp Officejet Eprinter netwerkprinter en Google Cloud Print.

Online veiligheid

Ik heb opgezocht wat mensen eigenlijk met je informatie kunnen die op internet staat opgeslagen. Van onschuldige informatie zoals foto's van jou met je vrienden en je hobbies, tot de gegevens van jou die online staan wanneer je doet aan online bankieren.

Internetmarketing, ben jij gemotiveerd?

De rol van motivatie bij een succesvolle internet ondernemer

Hoe verkopen op tweedehands sites?

verkopen tweedehands

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.

Kan virusscanner of ander programma niet verwijderen!

Lees hier stap voor stap hoe u een programma of virusscanner kunt verwijderen

Computers

Alles over computers en wat je er mee kan doen.

Hoe functioneren de bodyscanners die gebruikt worden op vliegvelden?

Bodyscanners die wapens detecteren.

Bluetooth, hoe werkt dat?

Bluetooth kom je op mobiele telefoons en computers tegen. Waarvoor is bluetooth en hoe werkt het?

TV kijken op tablet, laptop, pc via KPN

Lees hier hoe u oa. tv kunt kijken via KPN op bijv. laptop en tablet!

Pimp je website: verbeter de gebruikersvriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe briljant het ontwerp van je website is, als de inhoud van je site moeilijk te bereiken is dan is je site van weinig nut. In dit artikel volgen enkele tips om de gebruikersvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Eigen startpagina maken?

Hoe maak je je eigen startpagina? Hoe verdien je geld met je startpagina?

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Succesvol verkopen via marktplaats.

Bijna iedereen heeft wel eens iets gekocht of verkocht via marktplaats maar hoe zorg je er nu voor dat je als verkoper snel en voor een goede prijs je producten verkoopt?

Hoe verbeter je de prestaties van een Dell XPS 15 accu?

Dell accu

Wat is Airplay en hoe gebruik ik het op mijn pc?

AirPlay is een fantastisch programma van Apple waarmee je muziek en video direct van het ene apparaat op het andere kunt streamen. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om anderen mee te laten genieten van een filmpje dat je bijvoorbeeld op je iPhone hebt.

Moet ik overstappen van Windows 7 naar Windows 8?

Windows 7 vs Windows 8

Goedkope tablet Keyboard Dock, het beste tablet Keyboard Dock

Met een goedkope tablet Keyboard Dock maak ik mijn tablet pc in een handomdraai veel productiever.

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.

Over virtual reality

Belangrijke aspecten van virtual reality, van definiëring tot aandachtspunten.

Websites bouwen met een CMS (E107)

Dit artikel is gewijd aan het uitleggen wat een CMS is & hoe het u kan helpen.

Mijn USB stick wordt niet meer door windows gevonden/herkend

wanneer uw usb stick niet meer wordt gevonden

Nieuwe talen toevoegen op uw WordPress website

In een aantal stappen uw WordPress website meertalig maken

Waar meld ik me aan bij Google Adsense

Informatief artikel dat beschrijft waar je je kan aanmelden voor Adsense

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !