Computervirussen


Publicatie datum:

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Gesponsorde koppelingen

Virussen zijn nadelig voor computers. Je zal er vast wel eens last van hebben gehad. Het is een vorm van malware: Schadelijke software. Deze malwareprogramma's kunnen van de ene op de andere computer overspringen met als doel om de werking daarvan te verstoren. 

Het (computer)virus kan zich nestelen in een bestand, zoals bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen zijn schadelijk omdat ze computertijd en schijfruimte in beslag nemen en in het ergste geval dat ze schade aanrichten in de vorm van het wissen of verspreiden van gegevens (ook persoonlijke/gevoelige).

Waarom komen virussen alleen op het besturingssysteem Microsoft Windows voor?

Virussen komen vrijwel alleen voor in besturingssystemen van Windows (Vista/XP). De volgende redenen zijn daarvoor het aannemelijkst:

- Windows draait op vele computers, wereldwijd. Het is zeer populair als besturingssysteem. Virusmakers zullen zich hier veel eerder op richten dan op andere besturingssystemen als Linux en Mac OS X die vrijwel niet blootgesteld worden aan virussen.

- Van oorsprong is het Windows besturingssysteem gericht op pc's (personal computers). Besturingssystemen als Linux en Mac OS X zijn bestemd voor netwerkgebruik en dus voor meerdere gebruikers. 

Wat voor virussen zijn er?

Er wordt tegenwoordig onderscheidt gemaakt tussen 3 soorten virussen:

Computerworm: Wormvirussen zijn nog wel het geniepigst. Meestal beweert men dat een virus op je computer je eigen schuld is. Je hebt een verkeerde link aangeklikt of iets geopend dat een virus bevat. Wormvirussen hoeven niet mee te liften met een e-mailtje of bijlage: Ze opereren namelijk zelfstandig. Door gebruik te maken van gaten in de beveiliging kan het zich zelfstandig verspreiden. Wormen kunnen verkeerde software installeren om zo persoonlijke gegevens te stelen. Ook kunnen ze ongewenste spam laten versturen. 

Mailvirussen: Deze virussen die al een lange tijd bestaan verspreiden zich in de vorm van een mailtje met bijlage. Mailvirussen kunnen voor heel wat verwarring en chaos zorgen in je mailbox. Ze kunnen de naam van de afzender veranderen, mailservers laten verstoppen en uiteindelijk je e-mail onbruikbaar maken. Door een goede virusscanner en filter op je computer geïnstalleerd te hebben zul je maar weinig last hebben van deze 'ouderwetse' virussoort. 

De e-mails met een virus proberen vaak de indruk te wekken dat ze een belangrijke boodschap bevatten die afkomstig is van een betrouwbare afzender. De e-mailadressen in je adresboek worden vaak gebruikt als afzender.

Trojaanse paarden: Trojaanse paarden (Trojans) zijn virussen die vaak in de vorm van een bestand/afbeelding op je scherm verschijnen. Zo'n bestand kan een programma, grappig plaatje, filmpje, screensaver of wat dan ook zijn. Het kan als computergebruiker erg verleidelijk zijn om erop te klikken. Bij het downloaden of aanklikken ervan, zorgt de Trojan in het bestand ervoor dat je computer besmet raakt. Het ligt dus aan de computergebruiker zelf of hij zo'n bestand opent of download. Wanneer zo'n Trojan je computer, zonder dat je het vaak doorhebt, besmet kan deze op afstand bestuurd worden door mensen die het bestand met Trojan gemaakt hebben. Je computer wordt dan een 'zombie'. 

Hoe kun je de virussen bestrijden?

De eerste maatregel die je zeker moet nemen, als je bijv. een nieuwe computer/laptop hebt aangeschaft, is het toevoegen van een virusscanner. Om je computer  zo onbesmet mogelijk te houden is het verstandig om een goede virusscanner (antivirus softwarepakketten) geïnstalleerd te hebben zoals McAfee of Norton Antivirus. Sommige virusscanners zijn gratis.

Wanneer zo'n virusscanner meldt dat er een nieuwe update beschikbaar is, kun je 't beste deze meteen installeren. Op de werking van virusscanners ga ik verder niet dieper in. 

Ook is het handig om op de hoogte te blijven van recente bedreigingen of nieuwe soorten virussen. Zo ben je goed voorbereidt en weet je waar het gevaar ligt. 

Als uw/je computer besmet is ga dan niet uitzoeken waar het virus vandaan komt en om wat voor type virus het gaat. Het is veel belangrijker om te proberen het virus te verwijderen zodat verdere besmetting wordt vermeden.  

Vandaag de dag zijn er ook al virussen voor je mobiele telefoon. De verspreiding van deze nieuwe virussen vindt plaats door bluetooth, internet of mms (hiermee stuur je teksten, geluidsbestanden of foto's naar andere mobiele telefoons).


Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie computers

Hoe maak je een Acer Aspire accu schoon ?

Acer aspire accu

Is gratis WiFi Veilig?

Een Hotspot (beter bekend als gratis WiFi) is dit wel zo veilig als iedereen denkt? Vind hier tips om veilig te surfen!

Excel 2003 - Grafieken

Hoe maak -of pas je een grafiek aan in Excel? Hier wordt het uitgelegd!

Uitvoeren staat niet meer in het start menu.

Lees hier hoe u de knop uitvoeren terug kunt krijgen in het start menu.

Dit wilt u niet op uw computer hebben!

Wormen, cookies, spyware, malware, keylogger, trojan horses en virussen overal zitten ze in verstopt en waarschijnlijk heeft u ze al op uw computer. Wat zijn het eigenlijk en wat doen ze, maar het belangrijkste hoe kom je ervan af?

Top 10 websites: als je je verveelt.

Top 10 websites: als je je verveelt.

Succesvol verkopen via marktplaats.

Bijna iedereen heeft wel eens iets gekocht of verkocht via marktplaats maar hoe zorg je er nu voor dat je als verkoper snel en voor een goede prijs je producten verkoopt?

Hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Ook wij gaan eindelijk werken met de Microsoft Exchange Server maar hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld

De basis van c++ programmeren

Programmeren in c++, de basis. computer programmas maken

Goedkope tablet Keyboard Dock, het beste tablet Keyboard Dock

Met een goedkope tablet Keyboard Dock maak ik mijn tablet pc in een handomdraai veel productiever.

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Hoe vind je hulp voor Microsoft Office?

Gratis hulp van www.microsoft.com klantenservice, ’t kan!

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?

Product information management systemen worden steeds belangrijker voor het efficient beheren van complexe value chains

In een wereld waarin value chains zich uitspreiden over meerdere landen, verschillende talen en de administratie van productinformatie in verschillende systemen gedaan wordt, is het effectief beheren van productinformatie voor veel bedrijven een zware uitdaging.

Pimp je website: maak een goede sitemap

Een sitemap wordt vaak als overbodig beschouwd bij het bouwen van een website. Maar dat is een vergissing. In dit artikel leggen we het belang van een goed geconstrueerde sitemap uit.

Pimp je website: kleuren en thema's

Voor een website geldt hetzelfde als bij het solliciteren naar een baan: de eerste indruk is doorslaggevend. Als je succes wilt, moet je site er dan ook aantrekkelijk en professioneel uitzien. Maar hoe bereik je dat?

Uw printer als netwerk printer instellen

Overal vanuit huis printen!

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Hoe kun je goedkoop aan originele HP inkt cartridges komen?

Een goedkope nieuwe inkt jetprinter is heel makkelijk te vinden vandaag de dag. De HP deskjet 1010 Inkjetprinter bijvoorbeeld is te koop voor het luttele bedrag van €31.46.

Hoe kan ik een printer draadloos aansluiten op mijn netwerk?

computer, draadloos, netwerk, printer, windows, router

Ik Twitter, jij Twittert, Wij Twitteren

Twitter jij je ook suf gedurende de dag? Ik wel. Gemiddeld gaan er zo'n 200-300 berichten uit naar 16.000 volgers. Blauwe vingers als gevolg. Of.?

Films afspelen op de Sony PlayStation 3

Verschillende methodes om films te kijken

Operatoren voor Access

De verschillende operatoren die je kan gebruiken in Access op een rijtje!

Goedkope tablet, Archos Arnova tablet, Tablet-pc

Alles over de Archos Arnova 10d G3 10,1