Het nut van een Virtual Private Server (VPS).


Publicatie datum:

Iedereen heeft vast wel eens van het fenomeen vps gehoord

Gesponsorde koppelingen

Een "Virtual Private Server" (VPS) is een opkomend fenomeen. Veel mensen vinden het maar onduidelijk en lastig, terwijl het in de praktijk erg logisch en simpel is! Alle ins- en outs rondom een "Virtual Private Server" leest u hieronder!

 

Virtual Private Server

VPS staat voor "Virtual Private Server", oftewel een Virtuele Server waarop uzelf kunt inloggen. Een Virtual Private Server, welke ik in de rest van dit artikel VPS noem, kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld websites hosten op een Linux VPS via een apache webserver. Ook via een Windows VPS is dit mogelijk. Het makkelijkste is om dit te doen via daarvoor ontworpen Software, zoals Plesk.

De meeste mensen begrijpen niet hoe een VPS in elkaar zit, omdat het doorgaans lastig wordt uitgelegd. Het is eigenlijk heel simpel: Je hebt een server in een datacenter. Hierop worden verschillende partities (segmenten) gemaakt. Als je een VPS huurt, heb je dus 1 van die partities. Hierop staat een besturingssysteem geinstalleerd, waarvan je dus gebruik kunt maken.

Via Remote Desktop, wat standaard in Windows is geinstalleerd, kun je connectie maken met je Windows VPS. Als je een Linux VPS gebruikt, kun je bij je aanbieder navragen op wat voor manier je het beste in kunt loggen.

Eenmaal ingelogd spreekt het voor zich. Vanuit Windows naar een Windows VPS kun je gewoon via ctrl+c bestanden kopieren naar de server en terug. Zo heb je altijd ruimte voor een backup! Geen gedoe meer met harde schijven en usb sticks, maar simpelweg wat ruimte op een server ergens in een datacenter. Je loopt geen risico dat je een usb stick kwijtraakt, of dat je computer gestolen wordt met belangrijke bestanden. Simpelweg inloggen en je hebt alles weer tot je beschikking.

Bij de aanschaf van een VPS moet je op verschillende dingen letten:
- Hoeveelheid RAM-geheugen
- Grootte harddisk
- Besturingssysteem
- Processor
- Dataverkeer 

Het ram-geheugen bepaald voor een groot deel de snelheid van je server. Hoe meer RAM-geheugen, hoe sneller de server werkt. Een gangbare hoeveelheid is 2048MB (2GB)

De grootte van je harddisk bepaald de opslagcapaciteit van de server. Een Windows-installatie heeft gemiddeld zo'n 16GB nodig, de rest kun je dus gebruiken voor backup van bestanden. Hoe groter de harddisk, des te meer bestanden erop kunnen.

Het besturingssysteem is voor de meeste mensen niet zo'n moeilijke keuze. De ervaren gebruikers kiezen voor een Linux-installatie, de minder ervaren gebruikers voor Windows. Dit is vaak omdat Windows op de meeste computers standaard is voorgeinstalleerd, waardoor je weer in een vertrouwde omgeving terecht komt.

De processor bepaald mede je snelheid. Hoe meer cores en hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je VPS werkt. Dit is natuurlijk wel in combinatie met je RAM-geheugen. Het meest gangbare is een dual-core (2 cores) met een kloksnelheid van rond de 2 gHz. 

Je dataverkeer heeft te maken met de hoeveelheid pakketjes die verzonden kunnen worden over de internetverbinding van de VPS. Dit gaat per GB's, oftewel GigaBytes. Tegenwoordig zijn er veel VPS'en met ongelimiteerd dataverkeer, dus waar je een ongelimiteerd aantal pakketjes naartoe kunt sturen, wat gelijk staat aan bestanden en dergelijke.

Tot slot heb je ook nog Dedicated Servers. Dit is in feite hetzelfde als een VPS, maar dan heb je een server voor jezelf alleen; er staan niet meerdere partities op. Je kunt dus een server kopen en ruimte in een datacenter huren, waar deze server kan staan. In een datacenter zal niet snel ingebroken worden en ook zal er nauwelijks brand uitbreken. Hiervoor zijn gelukkig genoeg maatregelen genomen.

Kortom: Een VPS is een ideale oplossing voor iemand die een website wil hosten en ook graag zelf een backup wil beheren. De mogelijkheden zijn bijna ongelimiteerd!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Kun je Windows software draaien op een Linux computer

Linux wordt steeds populairder maar kun je ook Windows software draaien op een Linux computer?

De taakbalk is verdwenen of verplaatst.

Hoe u uw taakbalk weer normaal krijgt

Pimp je website: verbeter de navigatie

Een goed georganiseerde website zorgt er voor dat bezoekers op je site blijven. Als de navigatie van je website niet goed werkt, of te ingewikkeld is, zullen bezoekers je site al snel verlaten. Bij het ontwerpen van je website is het daarom belangrijk rekening te houden met hoe een bezoeker denkt, doet en reageert.

Films afspelen op de Sony PlayStation 3

Verschillende methodes om films te kijken

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Een achtergrondafbeelding invoegen in Excel 2007 / 2010

Uitleg hoe een achtergrondafbeelding in te voegen in Excel 2007 / 2010

Leven zonder internet en toch digitaal verbonden zijn.

Jonge mensen weten niet beter of het internet is iets wat altijd al bestaan heeft. Ze staan er niet eens bij stil dat het internet constant in stand gehouden moet worden door mensen en niet iets is wat van nature aanwezig is en waar je je alleen maar door middel van een “device” op aanmelden moet.

Spotnet, hoe werkt dat?

Spotnet helpt je bij het vinden van materiaal in de internetnieuwsgroepen, het usenet.

Spam voorkomen op een contactformulier

Een informatief artikel over hoe je op een gemakkelijke manier een contactformulier kan beveiligen tegen spambots.

Dit wilt u niet op uw computer hebben!

Wormen, cookies, spyware, malware, keylogger, trojan horses en virussen overal zitten ze in verstopt en waarschijnlijk heeft u ze al op uw computer. Wat zijn het eigenlijk en wat doen ze, maar het belangrijkste hoe kom je ervan af?

Uitvoeren staat niet meer in het start menu.

Lees hier hoe u de knop uitvoeren terug kunt krijgen in het start menu.

Asus Eee Pad Transformer review

Review van de Asus Eee Pad Transformer

Speedtouch routers onbeveiligd

Wil je weten hoe je online kan, zonder router in huis, en toch legaal? Lees dan snel verder!

Je eigen website!

Je eigen website maken! Aantal tips:

Pimp je website: maak een goede sitemap

Een sitemap wordt vaak als overbodig beschouwd bij het bouwen van een website. Maar dat is een vergissing. In dit artikel leggen we het belang van een goed geconstrueerde sitemap uit.

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Hoe krijg je weer plezier in je werk?

Baal je van je werk maar kun geen andere baan krijgen, lees hoe je weer plezier krijgt in je werk.

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Hoe je geld kunt verdienen met Google AdSense

Dit artikel legt stap voor stap uit hoe je geld kunt verdienen met je website! Meld je vandaag nog aan bij Google AdSense!

Uw printer als netwerk printer instellen

Overal vanuit huis printen!

Mijn ervaringen met Linux Ubuntu

Hier vind je mij ervaring met Linux Ubuntu

De Logitech G110.

We nemen eens een kijkje naar de Logitech G110, de opvolger van de G11.

Wat is een router?

Uitleg over wat een router is.