Internet plat


Publicatie datum:

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Gesponsorde koppelingen

Kan een terrorist zomaar internet plat leggen? Moeten wij ons hier zorgen om maken? Of gaat dat niet zo eenvoudig, het internet is natuurlijk wel iets waar wij allemaal niet meer om heen kunnen. De hele maatschappij is afhankelijk geworden van internet, zo kwetsbaar hebben wij ons zelf gemaakt, of valt het allemaal wel mee?   

Kwetsbaar

Hoe virtueel het internet ook is, uiteindelijk bestaat het uit spullen die je gewoon vast kan pakken; glasvezelkabels en servers. En die kunnen stuk. Tijdens een tsunami voor de kust van Taiwan eind 2006 werden door de zeebeving zes belangrijke zeekabels losgerukt. Wekenlang was het internet en telefoonverkeer in heel Zuidoost-Azie van slag. Ook het Midden-Oosten hadden soortgelijke problemen. Er waren breuken in de zeekabels ontstaan, waarschijnlijk door scheepsankers veroorzaakt. Daardoor werdt het internetten voor 100 miljoen mensen in Egypte, de Golfstaten en India zowat onmogelijk.

Nederland

Zou sabotage van een bundeltje kabels Nederland van het wereldwijde web kunnen afkoppelen? Gelukkig loopt dat niet zo'n vaart. Het Nederlandse netwerk behoort namelijk tot de beste netwerken ter wereld. Het is zo opgebouwd dat eventuele klappen goed opgevangen kunnen worden. Begeeft de ene verbinding het, dan zijn er nog altijd andere voorhanden. Is er namelijk een zeekabel naar Amerika kapot? Dan nemen de data een omweg via kabels van Spanje naar Amerika. 

Aanslag

Een aanslag plegen op het internet d.m.v. bommen of het doorknippen van kabels is geen eenvoudige klus, namelijk de terrorist moet exact weten welke kabels hij moet hebben. Er zijn maar weinig mensen die precies weten waar deze kabels zich bevinden. Bovendien zijn deze locaties goed beveiligd. Een aanslag vergt daarom een goede voorbereiding en moet met heel veel mensen worden uitgevoerd. En hoe meer mensen er bij betrokken worden des te sneller ze te traceren zijn, dit is dus geen optie.

Cyberaanval

Een cyberaanval is een wat effectiever middel om het wereldwijde web plat te leggen. Computerdeskundigen hebben het dan over een zogeheten botnet, dit is een leger van gehackte computers, die in opdracht van een botnetbeheerder een digitaal bombardement kan uitvoeren op websites. Alle aangesloten computers vragen dan tegelijk informatie op bij dezelfde server. Een website wordt dan tijdelijk onbereikbaar. Het is als een ballenkanon dat zoveel ballen afvuurt dat een tennisser ze niet meer terug kan slaan. Is dit wel een optie dan?

Beveiliging

Om even terug te komen op een cyberaanval; wereldwijd staan er dertien speciale servers, root name servers, deze moeten er voor zorgen dat een website cyberaanvallen kunnen overleven. Toch weten hackers deze servers te bombarderen en gedeeltelijk uit te schakelen, maar voor grote problemen heeft het nog niet gezorgd. Internet is een lappendeken van netwerken, en elk netwerk heeft een grens. Op die grens kun je bepaald verkeer tegenhouden. Mocht er zo'n aanval voordoen dan kunnen ze alle verkeer naar een website tegenhouden. Dus eigenlijk moeten we concluderen dat het totaal platleggen van het internet een onbegonnen zaak is.         


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Pimp je website: de 5 vuistregels van webdesign

Voor een goed presterende website is elk detail van belang. Hier volgen vijf vuistregels om je website te optimaliseren.

Basic informatie over millimetergolven

Basis informatie over millimetergolven

Social media

Social media

Conclusie LaCie network space 2 1TB

Uitleg over de werking van de LaCie Networkspace 2.

Je eigen website!

Je eigen website maken! Aantal tips:

Hoe kun je geld verdienen met You Tube?

Lees hier hoe ook jij makkelijk geld met je eigen filmpjes op You Tube.

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Je laptop sneller laten werken

Handige tips om je laptop weer als nieuw te laten werken!

Wachtwoord versleutelen in php

Een handige functie die een wachtwoord onomkeerbaar versleutelt en niet zomaar te ontcijferen valt.

Hoe start je met het wegwijsworden op een computer?

Iedereen gebruikt tegenwoordig een computer zo lijkt het, maar als je dit nog nooit gedaan hebt hoe begin je dan en misschien nog wel belangrijker waar begin je dan?

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Gratis Uploaden en downloaden met MegaUpload

Megaupload voorziet in het gratis, of tegen kleine vergoeding, stallen van grote bestanden (waaronder films), die anderen weer kunnen downloaden.

Asus Eee Pad Transformer review

Review van de Asus Eee Pad Transformer

ING inloggen, tips om veilig in te loggen bij de ING bank

Je hoort regelmatig dat internet bankieren niet veilig meer is, daarom hier een aantal tips om veilig inloggen bij de ING.

Hoe maak ik een nieuwe map aan voor mijn documenten?

Instructies voor het aanmaken van een nieuwe map

Wat zijn Solid State Disks ?

Solid State Disks zijn de opvolgers van de tradionele harde schijf ? Maar wat zijn ze, en hoe werken ze ?

Gratis TV kijken via internet (Ziggo)

Gratis tv kijken via internet. Lees hier meer informatie!

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Meest gebruikte sneltoetsen / shortkeys

overzicht van meest gebruikte sneltoetsen

Wat is Black Hat SEO?

Uitleg van zoekmachine optimalisatie technieken die worden afgekeurd door zoekmachines

Het voordeel van een externe DVD-brander

Het voordeel van een externe DVD-brander of CD-brander op USB.

Spotnet, hoe werkt dat?

Spotnet helpt je bij het vinden van materiaal in de internetnieuwsgroepen, het usenet.

Pimp je website: maak 'm zoekmachine vriendelijk

Je hebt niks aan een website als er geen bezoekers komen. Een belangrijke bron van verkeer op het internet zijn zoekmachines zoals Google, Yahoo! en Bing. Daar ligt dan ook het belang van het ontwerpen van een zoekmachine vriendelijke site. Als je hoog scoort in de zoekresultaten van een zoekmachine, zal je meer bezoek

Windows 7 - Gebruik

Windows 7 - Hoe te gebruiken

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.