Mac OS X Snow Leopard of Windows 7?


Publicatie datum:

Vergelijking tussen 2 nieuwe besturingssystemen

Gesponsorde koppelingen

Sinds kort is de strijd tussen Apple en Microsoft weer in volle gang. Beide bedrijven hebben hun nieuwe besturingssysteem voorgesteld, Apple komt met Snow Leopard op de proppen, terwijl Microsoft de enigszins teleurgestelde Vista gebruikers probeert te overtuigen met Windows Seven (7). Welk besturingssysteem heeft de beste toekomst?

Voorlopers

Sinds het uitkomen van Windows Vista, op 30 januari 2007, was er veel kritiek op Microsoft. Niet alleen had het OS een stuk hogere systeemeisen dan bijvoorbeeld Windows XP, ook waren er vele compabiliteitsproblemen met oudere hardware of randapparatuur. Dit had als gevolg dat pc's een stuk trager werden na het upgraden naar Vista. Ook de meer dan overvloedige waarschuwingen die gebruikers tegenkwamen bij bijvoorbeeld het installeren van nieuwe software maakte de gebruiksvriendelijkheid er niet echt beter op. Windows Vista is nooit geworden wat Microsoft gehoopt had, en dat hadden de softwaremakers uit Redmond maar al te goed door. Windows Seven moet de opgepoetste, snellere en volwassenere versie worden van Windows Seven en dat belooft veel. 

Mac OS X Leopard (10.5.0) kwam uit op 26 oktober 2007, vlak vóór Vista dus. Snow Leopard kende bij introductie vele nieuwe features die later ook in Vista verschenen. Als we Apple mogen geloven, zaten er meer dan 300 (!) nieuwe features in Leopard. Onder andere Boot Camp was meegeleverd, dit stukje software laat u Windows XP installeren op uw Mac. Ook werd de Finder (de verkenner van Mac) flink opgepoetst en kreeg het welbekende dock een 3d-look. Snow Leopard moet een lichtere en vooral snellere versie worden van Leopard.

Beide softwawaregiganten gaan ditmaal dus voor een 'verbeterde versie' van hun voorgaande Os, het belooft een spannende competitie te worden.

Grootte van de besturingssystemen

Beide bedrijven hebben geprobeerd een zo klein mogelijk OS te ontwikkelen, dit zorgt er natuurlijk voor dat u meer ruimte op uw harde schijf over houdt. 

Microsoft raadt aan 20 gigabyte vrij te laten voor de 64-bit versie en 16 gigabyte voor de 32-bit versie. In de praktijk kwamen wij uit op een installatie van ongeveer 6 gigabyte. 

Snow Leopard zou volgens Apple ruimte 'teruggeven' na een upgrade van Leopard naar Snow Leopard. Omdat Snow Leopard de oudere PowerPC Macs niet meer ondersteunt, konden er zeer veel bestanden weggelaten worden. De minimale vrije ruimte om Snow Leopard te installeren is 5 gigabyte.

Beide besturingssystemen komen zo dus uit op een kleinere impact van de installatie, wat ons, eindgebruikers alleen maar ten goede komt.

Opstarten/Afsluiten/Slaapstand

Windows Seven belooft snellere opstarttijden dan Windows Vista en uit tests is ook gebleken dat dit waar is. Ook het afsluiten gaat sneller. De exacte verschillen geeft Microsoft niet maar het is wel duidelijk merkbaar dat Seven sneller is. Ook de computer laten slapen en daarna weer ontwaken gaat een stuk sneller.

Aan de andere kant, belooft Apple een 70% snellere afsluittijd en een dubbel zo snelle ontwaaktijd.

64 Bit

Zowel Seven als Snow Leopard ondersteunen 64-bit hardware. Wanneer u gebruik wil maken van 4gb aan intern geheugen, moet u zelfs 64-bit software draaien omdat u de grens van 32-bit software al overschrijdt. Snow Leopard heeft veel tijd gestoken in het omzetten van hun applicaties (zoals Mail, Finder, iChat, Safari) naar 64 bit. Dit heeft als gevolg dat programma's sneller werken en het Os fijner en sneller reageert.

Een leuke feature die apple aan de 64-bit versie van Snow Leopard heeft toegevoegd is een systeem dat probeert crashes te voorkomen in Safari die te wijten zijn aan een plugin. In 90% van de gevallen crashen browsers namelijk door geïnstalleerde plugins. Safari zal bij een crash van bijvoorbeeld Adobe's Flash Player, aangeven dat dit gebeurt is, maar zal zichzelf niet afsluiten. U kunt dus gewoon verdergaan met browsen. Bij het verversen van de pagina, wordt de plugin opnieuw opgestart.

Multi Core

Apple lijkt de leiding te nemen wat betreft de implementatie van multi-core verwerking van data. Windows Seven belooft het werk meer te verspreiden over alle cores dan zijn voorlopers (Vista, XP), maar Apple introduceert Grand Central Dispatch. Dit platform maak het makkelijker voor software ontwikkelaars zogenaamde multi-threaded applicaties te schrijven. Apple neemt toch wel echt het voortouw wat betreft Multi-Core optimalisatie.

GPU 

Beide besturingssystemen streven naar het meer gebruik maken van de grafische kaart om werk te versnellen. Zo belooft Microsoft met Seven meer gebruik te maken van uw GPU om dingen als video sneller te kunnen weergeven en uw CPU minder te belasten. DirectX 11, dat nog moet uitkomen, geeft hier ook veel aandacht aan.

Toch blijkt ook hier dat Apple een stap verder is gegaan. Door de OpenCL taal te promoten kunnen ontwikkelaars makkelijk gebruik maken van al de kracht van uw videokaart, zelfs in niet-grafische toepassingen.

Conclusie

We kunnen zien dat beide bedrijven soortgelijke features introduceren die vooral voor snelheid en optimalisatie van de hardware moeten dienen. Microsoft blijft in Windows Seven gebruik maken van de mooie Aero Interface, terwijl Apple nog voortborduurt op de GUI van Leopard. 

Toch kunnen we duidelijk zien dat Apple zich beter heeft voorbereid op de toekomst, door platformen op te stellen om al het werk voor ontwikkelaars makkelijker te maken.

De prijs van Snow Leopard €29, is natuurlijk een stuk interessanter dan die van de goedkoopste versie van Seven, €129 (Home Premium). (Beide zijn upgrade-paketten)

Al bij al zijn beide besturingssystemen een stuk sneller en beter dan hun voorlopers. Met de belachelijk lage prijs van Snow Leopard wordt het wel heel makkelijk voor Mac gebruikers over te stappen op Snow Leopard.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Wat is Black Hat SEO?

Uitleg van zoekmachine optimalisatie technieken die worden afgekeurd door zoekmachines

Pimp je website: de 5 vuistregels van webdesign

Voor een goed presterende website is elk detail van belang. Hier volgen vijf vuistregels om je website te optimaliseren.

Backup van uw computer - basiskennis

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

.srt-files

Een bestandsextensie die ondertitels bevat voor een videobestand

Geld verdienen op internet feit of fictie

Geld verdienen via internet, hoe pak je dat aan

Is gratis WiFi Veilig?

Een Hotspot (beter bekend als gratis WiFi) is dit wel zo veilig als iedereen denkt? Vind hier tips om veilig te surfen!

Conclusie LaCie network space 2 1TB

Uitleg over de werking van de LaCie Networkspace 2.

Muziek maken en beluisteren op de computer, hoe gaat dat in zijn werk?

Uitleg over muziek maken en afspelen op de computer.

Mijn USB stick wordt niet meer door windows gevonden/herkend

wanneer uw usb stick niet meer wordt gevonden

Zoekwoorden kiezen (keywords)

De voordelen van de Google Adwords Keyword Tool

Leven zonder internet en toch digitaal verbonden zijn.

Jonge mensen weten niet beter of het internet is iets wat altijd al bestaan heeft. Ze staan er niet eens bij stil dat het internet constant in stand gehouden moet worden door mensen en niet iets is wat van nature aanwezig is en waar je je alleen maar door middel van een “device” op aanmelden moet.

Facebook login, Meld je aan, registreer je of ontdek meer

Facebook is een sociaal netwerk dat vrienden, collega's, studiegenoten en kennissen met elkaar in contact brengt

Word 2007: Dubbele enters (Slaat 2 regels over i.p.v 1 regel)

Instelling om word 2007 de spaties goed in te stellen, dus dat die geen 2 regels overslaat

Pimp je website: maak 'm zoekmachine vriendelijk

Je hebt niks aan een website als er geen bezoekers komen. Een belangrijke bron van verkeer op het internet zijn zoekmachines zoals Google, Yahoo! en Bing. Daar ligt dan ook het belang van het ontwerpen van een zoekmachine vriendelijke site. Als je hoog scoort in de zoekresultaten van een zoekmachine, zal je meer bezoek

Hoe start je met het wegwijsworden op een computer?

Iedereen gebruikt tegenwoordig een computer zo lijkt het, maar als je dit nog nooit gedaan hebt hoe begin je dan en misschien nog wel belangrijker waar begin je dan?

Facebook bedrijfspagina inrichten

Wat is voor Facebook een goede manier om een bedrijfspagina in te richten en content te delen.

Wat is malware?

In dit artikel staat beschreven wat malware is, hoe je het kunt verwijderen van je computer en hoe je het buiten de deur houdt.

Computervirussen

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Online diensten van Google

Alles over de online diensten van Google

TV kijken via je pc, laptop, mobiel of tablet!

gratis tv kijken op laptop, gsm en tablet

Is www.pc-speed.org betrouwbaar, Registry Booster

Werkt je Pc langzaam? pc-speed.org . Een snel 3 minuten onderzoek vind en repareert alle fouten onmiddellijk. Download nu gratis, 100 gegarandeerd

Backup en Recovery in SQL Server Management Studio

Hoe maak je een backup in Sql Server Management Studio en hoe recover je het weer

Windows 7 - Gebruik

Windows 7 - Hoe te gebruiken

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Hoe kun je geld verdienen met You Tube?

Lees hier hoe ook jij makkelijk geld met je eigen filmpjes op You Tube.