Mac OS X Snow Leopard of Windows 7?


Publicatie datum:

Vergelijking tussen 2 nieuwe besturingssystemen

Gesponsorde koppelingen

Sinds kort is de strijd tussen Apple en Microsoft weer in volle gang. Beide bedrijven hebben hun nieuwe besturingssysteem voorgesteld, Apple komt met Snow Leopard op de proppen, terwijl Microsoft de enigszins teleurgestelde Vista gebruikers probeert te overtuigen met Windows Seven (7). Welk besturingssysteem heeft de beste toekomst?

Voorlopers

Sinds het uitkomen van Windows Vista, op 30 januari 2007, was er veel kritiek op Microsoft. Niet alleen had het OS een stuk hogere systeemeisen dan bijvoorbeeld Windows XP, ook waren er vele compabiliteitsproblemen met oudere hardware of randapparatuur. Dit had als gevolg dat pc's een stuk trager werden na het upgraden naar Vista. Ook de meer dan overvloedige waarschuwingen die gebruikers tegenkwamen bij bijvoorbeeld het installeren van nieuwe software maakte de gebruiksvriendelijkheid er niet echt beter op. Windows Vista is nooit geworden wat Microsoft gehoopt had, en dat hadden de softwaremakers uit Redmond maar al te goed door. Windows Seven moet de opgepoetste, snellere en volwassenere versie worden van Windows Seven en dat belooft veel. 

Mac OS X Leopard (10.5.0) kwam uit op 26 oktober 2007, vlak vóór Vista dus. Snow Leopard kende bij introductie vele nieuwe features die later ook in Vista verschenen. Als we Apple mogen geloven, zaten er meer dan 300 (!) nieuwe features in Leopard. Onder andere Boot Camp was meegeleverd, dit stukje software laat u Windows XP installeren op uw Mac. Ook werd de Finder (de verkenner van Mac) flink opgepoetst en kreeg het welbekende dock een 3d-look. Snow Leopard moet een lichtere en vooral snellere versie worden van Leopard.

Beide softwawaregiganten gaan ditmaal dus voor een 'verbeterde versie' van hun voorgaande Os, het belooft een spannende competitie te worden.

Grootte van de besturingssystemen

Beide bedrijven hebben geprobeerd een zo klein mogelijk OS te ontwikkelen, dit zorgt er natuurlijk voor dat u meer ruimte op uw harde schijf over houdt. 

Microsoft raadt aan 20 gigabyte vrij te laten voor de 64-bit versie en 16 gigabyte voor de 32-bit versie. In de praktijk kwamen wij uit op een installatie van ongeveer 6 gigabyte. 

Snow Leopard zou volgens Apple ruimte 'teruggeven' na een upgrade van Leopard naar Snow Leopard. Omdat Snow Leopard de oudere PowerPC Macs niet meer ondersteunt, konden er zeer veel bestanden weggelaten worden. De minimale vrije ruimte om Snow Leopard te installeren is 5 gigabyte.

Beide besturingssystemen komen zo dus uit op een kleinere impact van de installatie, wat ons, eindgebruikers alleen maar ten goede komt.

Opstarten/Afsluiten/Slaapstand

Windows Seven belooft snellere opstarttijden dan Windows Vista en uit tests is ook gebleken dat dit waar is. Ook het afsluiten gaat sneller. De exacte verschillen geeft Microsoft niet maar het is wel duidelijk merkbaar dat Seven sneller is. Ook de computer laten slapen en daarna weer ontwaken gaat een stuk sneller.

Aan de andere kant, belooft Apple een 70% snellere afsluittijd en een dubbel zo snelle ontwaaktijd.

64 Bit

Zowel Seven als Snow Leopard ondersteunen 64-bit hardware. Wanneer u gebruik wil maken van 4gb aan intern geheugen, moet u zelfs 64-bit software draaien omdat u de grens van 32-bit software al overschrijdt. Snow Leopard heeft veel tijd gestoken in het omzetten van hun applicaties (zoals Mail, Finder, iChat, Safari) naar 64 bit. Dit heeft als gevolg dat programma's sneller werken en het Os fijner en sneller reageert.

Een leuke feature die apple aan de 64-bit versie van Snow Leopard heeft toegevoegd is een systeem dat probeert crashes te voorkomen in Safari die te wijten zijn aan een plugin. In 90% van de gevallen crashen browsers namelijk door geïnstalleerde plugins. Safari zal bij een crash van bijvoorbeeld Adobe's Flash Player, aangeven dat dit gebeurt is, maar zal zichzelf niet afsluiten. U kunt dus gewoon verdergaan met browsen. Bij het verversen van de pagina, wordt de plugin opnieuw opgestart.

Multi Core

Apple lijkt de leiding te nemen wat betreft de implementatie van multi-core verwerking van data. Windows Seven belooft het werk meer te verspreiden over alle cores dan zijn voorlopers (Vista, XP), maar Apple introduceert Grand Central Dispatch. Dit platform maak het makkelijker voor software ontwikkelaars zogenaamde multi-threaded applicaties te schrijven. Apple neemt toch wel echt het voortouw wat betreft Multi-Core optimalisatie.

GPU 

Beide besturingssystemen streven naar het meer gebruik maken van de grafische kaart om werk te versnellen. Zo belooft Microsoft met Seven meer gebruik te maken van uw GPU om dingen als video sneller te kunnen weergeven en uw CPU minder te belasten. DirectX 11, dat nog moet uitkomen, geeft hier ook veel aandacht aan.

Toch blijkt ook hier dat Apple een stap verder is gegaan. Door de OpenCL taal te promoten kunnen ontwikkelaars makkelijk gebruik maken van al de kracht van uw videokaart, zelfs in niet-grafische toepassingen.

Conclusie

We kunnen zien dat beide bedrijven soortgelijke features introduceren die vooral voor snelheid en optimalisatie van de hardware moeten dienen. Microsoft blijft in Windows Seven gebruik maken van de mooie Aero Interface, terwijl Apple nog voortborduurt op de GUI van Leopard. 

Toch kunnen we duidelijk zien dat Apple zich beter heeft voorbereid op de toekomst, door platformen op te stellen om al het werk voor ontwikkelaars makkelijker te maken.

De prijs van Snow Leopard €29, is natuurlijk een stuk interessanter dan die van de goedkoopste versie van Seven, €129 (Home Premium). (Beide zijn upgrade-paketten)

Al bij al zijn beide besturingssystemen een stuk sneller en beter dan hun voorlopers. Met de belachelijk lage prijs van Snow Leopard wordt het wel heel makkelijk voor Mac gebruikers over te stappen op Snow Leopard.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Pimp je website: maak een goede sitemap

Een sitemap wordt vaak als overbodig beschouwd bij het bouwen van een website. Maar dat is een vergissing. In dit artikel leggen we het belang van een goed geconstrueerde sitemap uit.

De Logitech G700 Wireless Gaming muis.

We nemen een kijkje naar de allernieuwste, draadloze gaming-muis van Logitech. De G700.

gedownloade film kijken op tv

Verschillende manieren om gedownloade films op de tv te bekijken.

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Je laptop op afstand opsporen

Een artikel over het opsporen van je laptop wanneer deze gestolen is.

Waar meld ik me aan bij Google Adsense

Informatief artikel dat beschrijft waar je je kan aanmelden voor Adsense

Je laptop sneller laten werken

Handige tips om je laptop weer als nieuw te laten werken!

Product information management systemen worden steeds belangrijker voor het efficient beheren van complexe value chains

In een wereld waarin value chains zich uitspreiden over meerdere landen, verschillende talen en de administratie van productinformatie in verschillende systemen gedaan wordt, is het effectief beheren van productinformatie voor veel bedrijven een zware uitdaging.

Pimp je website: kleuren en thema's

Voor een website geldt hetzelfde als bij het solliciteren naar een baan: de eerste indruk is doorslaggevend. Als je succes wilt, moet je site er dan ook aantrekkelijk en professioneel uitzien. Maar hoe bereik je dat?

Met Wordpress een website voor je bedrijf

Met Wordpress maak je snel, een vakkundig en mooie website. Prima voor je bedrijf, maar ook voor een persoonlijke site.

Hoe werkt Google?

Een heldere uitleg van de werking van Google.

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Een evaluatie van 2 jaar GNU/Linux Gebruik

Mac vs PC - Apple vs Microsoft

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Hoe je geld kunt verdienen met Google AdSense

Dit artikel legt stap voor stap uit hoe je geld kunt verdienen met je website! Meld je vandaag nog aan bij Google AdSense!

Linkbuilding en SEO

Met linkbuilding kunt u uw positie in de zoekmachine vergroten. Meer gratis bezoekers naar uw website dus..

Belangrijke informatie over de vingerafdruk

Belangrijke informatie over de vingerafdruk

Goedkoop labels printen, gratis labelprint software

Bespaar duizenden euro’s. Goedkoop labels printen met gratis Database gestuurde labelprint software.

Een app maken

Je wilt een app maken? Hoe begin je aan het maken van een app en welke kennis heb je hier nu eigenlijk voor nodig?

Windows schakelt zich uit na aanmelden!

windows, herstart, reboot, aanmelden

Banken doelwit cyber aanvallen, Ideal doelwit cyber aanvallen

Steeds vaker zijn banken het doelwit voor cyberaanvallen, lees hier meer over dit fenomeen.

Online Boggle Nederlands, Ruzzle Nederlands

Lees hier hoe je online Boggle in het Nederlands kunt spelen

Tips bij het optimaliseren van uw website voor zoekmachines als Google

U wilt gevonden worden op het web en dit artikel vertelt u hoe.

De datum vinden waarop een website voor de eerste keer online was

Hoe oud is een bepaalde website? In dit artikel zal ik je via een handig trucje uitleggen hoe je de eerste datum vindt waarop een webpagina online was.

Hoe maak ik een nieuwe map aan voor mijn documenten?

Instructies voor het aanmaken van een nieuwe map

Wat is Black Hat SEO?

Uitleg van zoekmachine optimalisatie technieken die worden afgekeurd door zoekmachines