Mac OS X Snow Leopard of Windows 7?


Publicatie datum:

Vergelijking tussen 2 nieuwe besturingssystemen

Gesponsorde koppelingen

Sinds kort is de strijd tussen Apple en Microsoft weer in volle gang. Beide bedrijven hebben hun nieuwe besturingssysteem voorgesteld, Apple komt met Snow Leopard op de proppen, terwijl Microsoft de enigszins teleurgestelde Vista gebruikers probeert te overtuigen met Windows Seven (7). Welk besturingssysteem heeft de beste toekomst?

Voorlopers

Sinds het uitkomen van Windows Vista, op 30 januari 2007, was er veel kritiek op Microsoft. Niet alleen had het OS een stuk hogere systeemeisen dan bijvoorbeeld Windows XP, ook waren er vele compabiliteitsproblemen met oudere hardware of randapparatuur. Dit had als gevolg dat pc's een stuk trager werden na het upgraden naar Vista. Ook de meer dan overvloedige waarschuwingen die gebruikers tegenkwamen bij bijvoorbeeld het installeren van nieuwe software maakte de gebruiksvriendelijkheid er niet echt beter op. Windows Vista is nooit geworden wat Microsoft gehoopt had, en dat hadden de softwaremakers uit Redmond maar al te goed door. Windows Seven moet de opgepoetste, snellere en volwassenere versie worden van Windows Seven en dat belooft veel. 

Mac OS X Leopard (10.5.0) kwam uit op 26 oktober 2007, vlak vóór Vista dus. Snow Leopard kende bij introductie vele nieuwe features die later ook in Vista verschenen. Als we Apple mogen geloven, zaten er meer dan 300 (!) nieuwe features in Leopard. Onder andere Boot Camp was meegeleverd, dit stukje software laat u Windows XP installeren op uw Mac. Ook werd de Finder (de verkenner van Mac) flink opgepoetst en kreeg het welbekende dock een 3d-look. Snow Leopard moet een lichtere en vooral snellere versie worden van Leopard.

Beide softwawaregiganten gaan ditmaal dus voor een 'verbeterde versie' van hun voorgaande Os, het belooft een spannende competitie te worden.

Grootte van de besturingssystemen

Beide bedrijven hebben geprobeerd een zo klein mogelijk OS te ontwikkelen, dit zorgt er natuurlijk voor dat u meer ruimte op uw harde schijf over houdt. 

Microsoft raadt aan 20 gigabyte vrij te laten voor de 64-bit versie en 16 gigabyte voor de 32-bit versie. In de praktijk kwamen wij uit op een installatie van ongeveer 6 gigabyte. 

Snow Leopard zou volgens Apple ruimte 'teruggeven' na een upgrade van Leopard naar Snow Leopard. Omdat Snow Leopard de oudere PowerPC Macs niet meer ondersteunt, konden er zeer veel bestanden weggelaten worden. De minimale vrije ruimte om Snow Leopard te installeren is 5 gigabyte.

Beide besturingssystemen komen zo dus uit op een kleinere impact van de installatie, wat ons, eindgebruikers alleen maar ten goede komt.

Opstarten/Afsluiten/Slaapstand

Windows Seven belooft snellere opstarttijden dan Windows Vista en uit tests is ook gebleken dat dit waar is. Ook het afsluiten gaat sneller. De exacte verschillen geeft Microsoft niet maar het is wel duidelijk merkbaar dat Seven sneller is. Ook de computer laten slapen en daarna weer ontwaken gaat een stuk sneller.

Aan de andere kant, belooft Apple een 70% snellere afsluittijd en een dubbel zo snelle ontwaaktijd.

64 Bit

Zowel Seven als Snow Leopard ondersteunen 64-bit hardware. Wanneer u gebruik wil maken van 4gb aan intern geheugen, moet u zelfs 64-bit software draaien omdat u de grens van 32-bit software al overschrijdt. Snow Leopard heeft veel tijd gestoken in het omzetten van hun applicaties (zoals Mail, Finder, iChat, Safari) naar 64 bit. Dit heeft als gevolg dat programma's sneller werken en het Os fijner en sneller reageert.

Een leuke feature die apple aan de 64-bit versie van Snow Leopard heeft toegevoegd is een systeem dat probeert crashes te voorkomen in Safari die te wijten zijn aan een plugin. In 90% van de gevallen crashen browsers namelijk door geïnstalleerde plugins. Safari zal bij een crash van bijvoorbeeld Adobe's Flash Player, aangeven dat dit gebeurt is, maar zal zichzelf niet afsluiten. U kunt dus gewoon verdergaan met browsen. Bij het verversen van de pagina, wordt de plugin opnieuw opgestart.

Multi Core

Apple lijkt de leiding te nemen wat betreft de implementatie van multi-core verwerking van data. Windows Seven belooft het werk meer te verspreiden over alle cores dan zijn voorlopers (Vista, XP), maar Apple introduceert Grand Central Dispatch. Dit platform maak het makkelijker voor software ontwikkelaars zogenaamde multi-threaded applicaties te schrijven. Apple neemt toch wel echt het voortouw wat betreft Multi-Core optimalisatie.

GPU 

Beide besturingssystemen streven naar het meer gebruik maken van de grafische kaart om werk te versnellen. Zo belooft Microsoft met Seven meer gebruik te maken van uw GPU om dingen als video sneller te kunnen weergeven en uw CPU minder te belasten. DirectX 11, dat nog moet uitkomen, geeft hier ook veel aandacht aan.

Toch blijkt ook hier dat Apple een stap verder is gegaan. Door de OpenCL taal te promoten kunnen ontwikkelaars makkelijk gebruik maken van al de kracht van uw videokaart, zelfs in niet-grafische toepassingen.

Conclusie

We kunnen zien dat beide bedrijven soortgelijke features introduceren die vooral voor snelheid en optimalisatie van de hardware moeten dienen. Microsoft blijft in Windows Seven gebruik maken van de mooie Aero Interface, terwijl Apple nog voortborduurt op de GUI van Leopard. 

Toch kunnen we duidelijk zien dat Apple zich beter heeft voorbereid op de toekomst, door platformen op te stellen om al het werk voor ontwikkelaars makkelijker te maken.

De prijs van Snow Leopard €29, is natuurlijk een stuk interessanter dan die van de goedkoopste versie van Seven, €129 (Home Premium). (Beide zijn upgrade-paketten)

Al bij al zijn beide besturingssystemen een stuk sneller en beter dan hun voorlopers. Met de belachelijk lage prijs van Snow Leopard wordt het wel heel makkelijk voor Mac gebruikers over te stappen op Snow Leopard.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Facebook bedrijfspagina inrichten

Wat is voor Facebook een goede manier om een bedrijfspagina in te richten en content te delen.

Succesvol verkopen via marktplaats.

Bijna iedereen heeft wel eens iets gekocht of verkocht via marktplaats maar hoe zorg je er nu voor dat je als verkoper snel en voor een goede prijs je producten verkoopt?

2 Manieren om je ip adres te vinden

Het vinden van je ip adres kan nog best lastig zijn, in dit artikel geef ik een stappenplan voor het vinden van zowel je interne- als externe ip-adres.

Refurbished Laptops en Toelatingseisen

Dit betekent dat als een refurbished laptop bedrijf hier lid van is dat deze dan ook echt betrouwbaar is in de handelingen die zij uitvoeren.

Wat is Mozilla Organization gratis internet software?

De Mozilla Organization zet zich in voor een vrij en open internet d.m.v. gratis internet software.

Uw printer als netwerk printer instellen

Overal vanuit huis printen!

De keuze voor een e-reader of een boek.

De ontwikkeling van techniek staat niet stil. Gaan we hierin mee of houden we vast aan iets wat goed voelt.

Kun je iedereen vinden waar je een foto van hebt?

Kan iedereen die met een foto op internet staat met gratis screening software gevonden worden?

Geen geluid op TV met HDMI kabel aangesloten op laptop

Lees hier hoe u ook weer geluid via de tv krijgt, indien aangesloten aan laptop met een HDMI kabel.

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !

Autodesk 123D

Leuke CAD software voor thuis

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Hoe maak ik een duaal boot systeem met windows

Dit artikel beschrijft het maken van een duaal boot systeem met Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

De wereld van internet en media

De wereld van het Internet.....

Microsoft office software

Werelds meest bekende zakelijke software.

Geld verdienen op internet feit of fictie

Geld verdienen via internet, hoe pak je dat aan

Excel 2003

Met behulp van dit artikel wegwijs geraken in Excel 2003!

Tips en advies om je blog te promoten

Handige tips en praktisch advies om je blog te promoten en zodoende meer bezoekers te trekken!

Wie is de geestelijke “vader” van BitTorrent, uTorrent en andere gratis Torrent download programma’s

Met gratis Torrent programma’s kun je gratis op een heel groot aantal websites alle films en muziek kan downloaden.

Tips bij het optimaliseren van uw website voor zoekmachines als Google

U wilt gevonden worden op het web en dit artikel vertelt u hoe.

Het windows menu 'kopieren naar'

Leer hier hoe u het menu kunt uitbreiden zodat u bestanden rechtstreeks kunt kopieren naar mappen en andere schijven

Communicatie van het moederbord in uw PC.

In dit artikel wordt omschreven hoe de componenten van een moederbord communiceren met elkaar!

Is www.pc-speed.org betrouwbaar, Registry Booster

Werkt je Pc langzaam? pc-speed.org . Een snel 3 minuten onderzoek vind en repareert alle fouten onmiddellijk. Download nu gratis, 100 gegarandeerd