Mac vs PC - Apple vs Microsoft


Publicatie datum:

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Gesponsorde koppelingen

Bij het kopen van een computer gaat men tegenwoordig al snel voor de bekende Windows PC. De laatste tijd werkt de grote concurrent, Apple, zich een weg omhoog met hun eigen computers: de Macintosh serie (Mac). Hier volgt een kort overzicht met de verschillen tussen deze twee en tips bij het aanschaffen van een computer of laptop.

Gebruiksgemak

Op verschillende websites wordt de Mac veelal als zeer gebruiksvriendelijk omschreven. "Een Mac is een verlengstuk van mezelf" en "Ik kan veel meer doe op m'n Mac dan op m'n Windows PC" zijn veelgebruikte zinnen op pro-Mac sites. Wat is er dan zo gebruiksvriendelijk aan deze computers? De verschillen:

Ten eerste werken zowel Apple als Windows gebruiken icoontjes, menubalken, vensters en vergelijkbare programma's. Bij Apple wordt er echter functioneler gebruik van gemaakt. Zo heeft Apple een zogenaamd "Dock" waarop je je favoriete applicties kan plaatsen die altijd met een druk op de knop worden gestart. Deze werkt functioneler dan de Windows taakbalk die al snel volraakt met lopende programma's. Een verder handigheidje van Apple is een speciale knop waarop je vensters automatisch in grootte laat aanpassen aan de inhoud van de website.

Ten tweede zijn Macs uitgerust met een 'Finder'. Evenals de Windows computers met de zoekfunctie, kan je met 'Finder' documenten en programma's zoeken op je computer. De 'Finder' is echter vele malen sneller en effectiever dan de zoekmachine op de Windows PC. "Finder zoekt namelijk bij een zoekwoord direct je hele computer af en kijkt daarbij niet alleen naar documenten, maar ook naar bezochte websites, e-mail berichten, muziekdownloads, contacten en noem maar op. Met de 'Finder' is dus alles terug te vinden binnen nog geen seconde. Het voordeel bij Windows computers is dat veel mensen helemaal gewend zijn aan de Windows-indeling, sneltoetscombinaties en programma's.

Bij het overstappen naar een computer van Apple is dit in het begin zeker even wennen en uitproberen hoe alles werkt. Een goed voorbeeld hiervan is toetsenbord en het gebruik van toetscombinaties. Bij Windowsgebruikers is de crt+c en crt+v combinatie veelal bekend. Apple heeft in principe dezelfde toetsenbordindeling, maar i.p.v. 'control' wordt veel gebruik gemaakt van de 'command' toets. Kopiëren wordt dus cmd+c en plakken cmd+v. Het is niet moeilijk, maar het kost tijd om over te schakelen. Veiligheid De huidige internetgebruiker krijgt steeds vaker te maken met virussen en hackers. Een Windows PC kan dan ook niet zonder goede virusscan gebruikt worden. De Macintosh computers daarentegen hebben hier weinig last van. Een nadeel voor Windows is dat er veel kleine foutjes in hun software zitten waar hackers 'goed' gebruik van kunnen maken. Apple heeft haar computers zo ontwikkeld dat er weinig tot geen van zulke fouten in het systeem zitten (of die in ieder geval nog niet bekend zijn) waardoor deze computers niet interessant zijn voor hackers. Tevens zijn er veel meer Windows gebruikers dan Mac gebruikers. Iemand die grote schade aan wil richten, zal dus sneller geneigd zijn een aanval op Windowscomputers te starten.

Apple mag hierbij dan veiliger zijn, en Windowscomputer met goede virusscanner is net zo veilig. Bovendien ondervinden de meeste gebruikers weinig last van zo'n virusscanner op hun computer.

 

Vormgeving

Qua vormgeving hebben beide bedrijven een eigen stijl. Windows is wat meer strakker en deelt alles in in blokken, menu's en mappen. Apple probeert alles er mooi uit te laten zien. Dit is ook een reden waarom veel mensen die grafisch actief zijn voor een Apple kiezen. Dit omdat deze computers een scherp kleurenscherm hebben. Bij Apple is alles net even wat meer 'gestyled' Hierbij hebben ze zich niet alleen gericht op wat er op het beeldscherm te zien is, maar zelfs de oplader heeft een bepaald design. Terwijl computers met Windowssoftware vaak een aanwezig apparaat kunnen zijn, zijn de Apple computers subtieler en veelal kleiner/smaller.Het punt hierbij is alleen dat over smaakt niet te twisten valt. Het is dus verstandig om voor het aanschaffen van een nieuwe computer, deze eerst een keer in het echt te aanschouwen

 

Compabiliteit

Een groot probleem waar mensen mee die interesse hebben in Macintosh computers mee zitten, is dat ze bang zijn om 'van de buitenwereld te worden afgesloten'. Ze zijn bang dat veel programma's het niet doen op Apple computers. Deze angst komt voort uit het feit dat Windows veel gebruik maakt van eigen standaardprogramma's. Het is echter in veel gevallen zo dat Windowsprogramma's ook op Macs werken. Zo kan er gewoon Microsoft Word, Excel en Powerpoint op een Mac gebruikt worden. Wel moeten er om bijvoorbeeld videobestanden af te spelen van websites die alleen Windows Mediaplayer ondersteunt, programma's gedownload worden die dit omzetten zodat ze op een Apple computer kunnen worden afgespeeld.

Ook programma's zoals Windows Messenger (MSN) en Skype zijn geen probleem op een Mac. Hiervoor zijn gewoon Mac-versies te downloaden. Bovendien is het door de groei van Apple gebruikers steeds aantrekkelijker voor bedrijven om software ook voor de Mac te maken.

 

Prijs

Op het gebied van prijs zijn de Windows PC ver in het voordeel. Macs zijn nog steeds erg prijzig. Echter, zijn de producten van Apple in veel gevallen zuiniger dan andere computers waardoor je dus weer bespaard op je energiekosten. Het is dus bij de aanschaf nodig een afweging hiertussen te maken.

 

Samengevat

Let bij het kiezen tussen een Mac en een Windows PC op de volgende punten:

 

  • Hoeveel wil ik uitgeven? (Windows is goedkoper dan Mac)
  • Wat vind ik mooi (loop een rondje door een electronicazaak, kijk rond op internet)
  • Wat wil ik doen (zakelijk gebruik, films kijken, grafisch gebruik, etc.)
  • Wil ik iets nieuws proberen?

 

Verdere informatie

www.windows.com

www.apple.com

http://ace.dse.nl/ace_waarommac.html#waarom


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Zoeken op Google

handleiding voor het vinden van oplossingen met google

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps

Hoe maak ik een nieuwe map aan voor mijn documenten?

Instructies voor het aanmaken van een nieuwe map

Nieuwe laptop of computer kopen? Hier wat tips!

Welke computer/laptop past bij jou?

Maak van je laptop een wifi hotspot!

Wist je dat je heel gemakkelijk van je laptop een hotspot kan maken?

Tips bij het aanschaffen van een computer

Het aanschaffen van een computer, hoe pak ik dit aan?

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Weebly: maak snel een gratis, professionele website

Informatie over het maken van een gratis website bij Weebly.

Goedkope tablet, Archos Arnova tablet, Tablet-pc

Alles over de Archos Arnova 10d G3 10,1

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld

Pimp je website: de 6 basisprincipes van goed design

Je website is zowel je visitekaartje als het hoofdkwartier van je online bedrijf. Daarom is het belangrijk kennis te nemen van enkele basisprincipes van goed webdesign. Je wilt immers zoveel mogelijk bezoekers bereiken, vasthouden en terug laten keren.

Spam voorkomen op een contactformulier

Een informatief artikel over hoe je op een gemakkelijke manier een contactformulier kan beveiligen tegen spambots.

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Verdwenen cd-rom speler terug in verkenner zetten

Verdwenen cd-rom speler terug zetten in mijn verkenner

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?

Product information management systemen worden steeds belangrijker voor het efficient beheren van complexe value chains

In een wereld waarin value chains zich uitspreiden over meerdere landen, verschillende talen en de administratie van productinformatie in verschillende systemen gedaan wordt, is het effectief beheren van productinformatie voor veel bedrijven een zware uitdaging.

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Bluetooth, hoe werkt dat?

Bluetooth kom je op mobiele telefoons en computers tegen. Waarvoor is bluetooth en hoe werkt het?

Hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Ook wij gaan eindelijk werken met de Microsoft Exchange Server maar hoe werkt de Microsoft Exchange Server?

Over virtual reality

Belangrijke aspecten van virtual reality, van definiëring tot aandachtspunten.

Internet plat

kan het internet stuk? Wat moet een terrorist doen om het internet plat te leggen

Hoe maak je een Acer Aspire accu schoon ?

Acer aspire accu

Het nut van een Virtual Private Server (VPS).

Iedereen heeft vast wel eens van het fenomeen vps gehoord

Social media, plaag of zegen?

tegenwoordig kun je eigenlijk al niet meer zonder het lidmaatschap van een socialmedia site, maar wat zijn nu de voor en nadelen?

Hoe pas ik de resolutie aan van het beeldscherm?

uitleg over resolutie instellen