Mac vs PC - Apple vs Microsoft


Publicatie datum:

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Gesponsorde koppelingen

Bij het kopen van een computer gaat men tegenwoordig al snel voor de bekende Windows PC. De laatste tijd werkt de grote concurrent, Apple, zich een weg omhoog met hun eigen computers: de Macintosh serie (Mac). Hier volgt een kort overzicht met de verschillen tussen deze twee en tips bij het aanschaffen van een computer of laptop.

Gebruiksgemak

Op verschillende websites wordt de Mac veelal als zeer gebruiksvriendelijk omschreven. "Een Mac is een verlengstuk van mezelf" en "Ik kan veel meer doe op m'n Mac dan op m'n Windows PC" zijn veelgebruikte zinnen op pro-Mac sites. Wat is er dan zo gebruiksvriendelijk aan deze computers? De verschillen:

Ten eerste werken zowel Apple als Windows gebruiken icoontjes, menubalken, vensters en vergelijkbare programma's. Bij Apple wordt er echter functioneler gebruik van gemaakt. Zo heeft Apple een zogenaamd "Dock" waarop je je favoriete applicties kan plaatsen die altijd met een druk op de knop worden gestart. Deze werkt functioneler dan de Windows taakbalk die al snel volraakt met lopende programma's. Een verder handigheidje van Apple is een speciale knop waarop je vensters automatisch in grootte laat aanpassen aan de inhoud van de website.

Ten tweede zijn Macs uitgerust met een 'Finder'. Evenals de Windows computers met de zoekfunctie, kan je met 'Finder' documenten en programma's zoeken op je computer. De 'Finder' is echter vele malen sneller en effectiever dan de zoekmachine op de Windows PC. "Finder zoekt namelijk bij een zoekwoord direct je hele computer af en kijkt daarbij niet alleen naar documenten, maar ook naar bezochte websites, e-mail berichten, muziekdownloads, contacten en noem maar op. Met de 'Finder' is dus alles terug te vinden binnen nog geen seconde. Het voordeel bij Windows computers is dat veel mensen helemaal gewend zijn aan de Windows-indeling, sneltoetscombinaties en programma's.

Bij het overstappen naar een computer van Apple is dit in het begin zeker even wennen en uitproberen hoe alles werkt. Een goed voorbeeld hiervan is toetsenbord en het gebruik van toetscombinaties. Bij Windowsgebruikers is de crt+c en crt+v combinatie veelal bekend. Apple heeft in principe dezelfde toetsenbordindeling, maar i.p.v. 'control' wordt veel gebruik gemaakt van de 'command' toets. Kopiëren wordt dus cmd+c en plakken cmd+v. Het is niet moeilijk, maar het kost tijd om over te schakelen. Veiligheid De huidige internetgebruiker krijgt steeds vaker te maken met virussen en hackers. Een Windows PC kan dan ook niet zonder goede virusscan gebruikt worden. De Macintosh computers daarentegen hebben hier weinig last van. Een nadeel voor Windows is dat er veel kleine foutjes in hun software zitten waar hackers 'goed' gebruik van kunnen maken. Apple heeft haar computers zo ontwikkeld dat er weinig tot geen van zulke fouten in het systeem zitten (of die in ieder geval nog niet bekend zijn) waardoor deze computers niet interessant zijn voor hackers. Tevens zijn er veel meer Windows gebruikers dan Mac gebruikers. Iemand die grote schade aan wil richten, zal dus sneller geneigd zijn een aanval op Windowscomputers te starten.

Apple mag hierbij dan veiliger zijn, en Windowscomputer met goede virusscanner is net zo veilig. Bovendien ondervinden de meeste gebruikers weinig last van zo'n virusscanner op hun computer.

 

Vormgeving

Qua vormgeving hebben beide bedrijven een eigen stijl. Windows is wat meer strakker en deelt alles in in blokken, menu's en mappen. Apple probeert alles er mooi uit te laten zien. Dit is ook een reden waarom veel mensen die grafisch actief zijn voor een Apple kiezen. Dit omdat deze computers een scherp kleurenscherm hebben. Bij Apple is alles net even wat meer 'gestyled' Hierbij hebben ze zich niet alleen gericht op wat er op het beeldscherm te zien is, maar zelfs de oplader heeft een bepaald design. Terwijl computers met Windowssoftware vaak een aanwezig apparaat kunnen zijn, zijn de Apple computers subtieler en veelal kleiner/smaller.Het punt hierbij is alleen dat over smaakt niet te twisten valt. Het is dus verstandig om voor het aanschaffen van een nieuwe computer, deze eerst een keer in het echt te aanschouwen

 

Compabiliteit

Een groot probleem waar mensen mee die interesse hebben in Macintosh computers mee zitten, is dat ze bang zijn om 'van de buitenwereld te worden afgesloten'. Ze zijn bang dat veel programma's het niet doen op Apple computers. Deze angst komt voort uit het feit dat Windows veel gebruik maakt van eigen standaardprogramma's. Het is echter in veel gevallen zo dat Windowsprogramma's ook op Macs werken. Zo kan er gewoon Microsoft Word, Excel en Powerpoint op een Mac gebruikt worden. Wel moeten er om bijvoorbeeld videobestanden af te spelen van websites die alleen Windows Mediaplayer ondersteunt, programma's gedownload worden die dit omzetten zodat ze op een Apple computer kunnen worden afgespeeld.

Ook programma's zoals Windows Messenger (MSN) en Skype zijn geen probleem op een Mac. Hiervoor zijn gewoon Mac-versies te downloaden. Bovendien is het door de groei van Apple gebruikers steeds aantrekkelijker voor bedrijven om software ook voor de Mac te maken.

 

Prijs

Op het gebied van prijs zijn de Windows PC ver in het voordeel. Macs zijn nog steeds erg prijzig. Echter, zijn de producten van Apple in veel gevallen zuiniger dan andere computers waardoor je dus weer bespaard op je energiekosten. Het is dus bij de aanschaf nodig een afweging hiertussen te maken.

 

Samengevat

Let bij het kiezen tussen een Mac en een Windows PC op de volgende punten:

 

  • Hoeveel wil ik uitgeven? (Windows is goedkoper dan Mac)
  • Wat vind ik mooi (loop een rondje door een electronicazaak, kijk rond op internet)
  • Wat wil ik doen (zakelijk gebruik, films kijken, grafisch gebruik, etc.)
  • Wil ik iets nieuws proberen?

 

Verdere informatie

www.windows.com

www.apple.com

http://ace.dse.nl/ace_waarommac.html#waarom

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Wat is webmail?

korte uitleg over webmail.

Hoe kun je goedkoop aan originele HP inkt cartridges komen?

Een goedkope nieuwe inkt jetprinter is heel makkelijk te vinden vandaag de dag. De HP deskjet 1010 Inkjetprinter bijvoorbeeld is te koop voor het luttele bedrag van €31.46.

Gratis virtuele computer in hersens

Krijgt iedereen binnenkort zijn eigen gratis virtuele computer of softwarematige in zijn hersens?

Ik mis een codec ! Wat is het en hoe kan ik dit voortaan voorkomen?

Alles wat je nodig hebt om missende codecs te voorkomen !

Database en PHP

In dit artikel ga ik kort uitleggen hoe je doormiddel van een php script verbinding maakt met een mysql database.

Pimp je website: verbeter de navigatie

Een goed georganiseerde website zorgt er voor dat bezoekers op je site blijven. Als de navigatie van je website niet goed werkt, of te ingewikkeld is, zullen bezoekers je site al snel verlaten. Bij het ontwerpen van je website is het daarom belangrijk rekening te houden met hoe een bezoeker denkt, doet en reageert.

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Een programma reageert niet meer.

Leer hier hoe u een programma crash kunt oplossen.

Hoe gebruik ik Google Maps?

Beschijving van Google Maps, wat is het, navigatie, smartphone en een grappig weetje

Wat is het verschil tussen DVD+ en DVD- en DVD-ram

In dit artikel de uitleg over het verschil tussen DVD+ EN DVD- en andere soorten DVD’s.

Webdesign

Wat is webdesign,waar gebruik je het voor en wie maakt het. Dat is wat we gaan behandelen in dit artikel.

Zoekmachinemarketing

Hoe gebruikt u zoekmachines eenvoudig voor uw online marketingcampagnes?

Wie is de geestelijke “vader” van BitTorrent, uTorrent en andere gratis Torrent download programma’s

Met gratis Torrent programma’s kun je gratis op een heel groot aantal websites alle films en muziek kan downloaden.

Draadloos internet werkt niet meer (XP)

Tips voor het herstellen van een draadloze netwerk verbinding.

Hacken: Legaal of Illegaal?

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

Hoe verbeter je de prestaties van een Dell XPS 15 accu?

Dell accu

Adobe CS5 vs CS6

Enkele verschillen tussen Adobe Photoshop CS5 en CS6 op een rij

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Alles kijken op uw TV via uw laptop of computer!

Lees hier alles over TV kijken via uw laptop of computer.

Wat zijn Solid State Disks ?

Solid State Disks zijn de opvolgers van de tradionele harde schijf ? Maar wat zijn ze, en hoe werken ze ?

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Kan virusscanner of ander programma niet verwijderen!

Lees hier stap voor stap hoe u een programma of virusscanner kunt verwijderen

Social media

Social media

Ik Twitter, jij Twittert, Wij Twitteren

Twitter jij je ook suf gedurende de dag? Ik wel. Gemiddeld gaan er zo'n 200-300 berichten uit naar 16.000 volgers. Blauwe vingers als gevolg. Of.?