Mac vs PC - Apple vs Microsoft


Publicatie datum:

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Gesponsorde koppelingen

Bij het kopen van een computer gaat men tegenwoordig al snel voor de bekende Windows PC. De laatste tijd werkt de grote concurrent, Apple, zich een weg omhoog met hun eigen computers: de Macintosh serie (Mac). Hier volgt een kort overzicht met de verschillen tussen deze twee en tips bij het aanschaffen van een computer of laptop.

Gebruiksgemak

Op verschillende websites wordt de Mac veelal als zeer gebruiksvriendelijk omschreven. "Een Mac is een verlengstuk van mezelf" en "Ik kan veel meer doe op m'n Mac dan op m'n Windows PC" zijn veelgebruikte zinnen op pro-Mac sites. Wat is er dan zo gebruiksvriendelijk aan deze computers? De verschillen:

Ten eerste werken zowel Apple als Windows gebruiken icoontjes, menubalken, vensters en vergelijkbare programma's. Bij Apple wordt er echter functioneler gebruik van gemaakt. Zo heeft Apple een zogenaamd "Dock" waarop je je favoriete applicties kan plaatsen die altijd met een druk op de knop worden gestart. Deze werkt functioneler dan de Windows taakbalk die al snel volraakt met lopende programma's. Een verder handigheidje van Apple is een speciale knop waarop je vensters automatisch in grootte laat aanpassen aan de inhoud van de website.

Ten tweede zijn Macs uitgerust met een 'Finder'. Evenals de Windows computers met de zoekfunctie, kan je met 'Finder' documenten en programma's zoeken op je computer. De 'Finder' is echter vele malen sneller en effectiever dan de zoekmachine op de Windows PC. "Finder zoekt namelijk bij een zoekwoord direct je hele computer af en kijkt daarbij niet alleen naar documenten, maar ook naar bezochte websites, e-mail berichten, muziekdownloads, contacten en noem maar op. Met de 'Finder' is dus alles terug te vinden binnen nog geen seconde. Het voordeel bij Windows computers is dat veel mensen helemaal gewend zijn aan de Windows-indeling, sneltoetscombinaties en programma's.

Bij het overstappen naar een computer van Apple is dit in het begin zeker even wennen en uitproberen hoe alles werkt. Een goed voorbeeld hiervan is toetsenbord en het gebruik van toetscombinaties. Bij Windowsgebruikers is de crt+c en crt+v combinatie veelal bekend. Apple heeft in principe dezelfde toetsenbordindeling, maar i.p.v. 'control' wordt veel gebruik gemaakt van de 'command' toets. Kopiëren wordt dus cmd+c en plakken cmd+v. Het is niet moeilijk, maar het kost tijd om over te schakelen. Veiligheid De huidige internetgebruiker krijgt steeds vaker te maken met virussen en hackers. Een Windows PC kan dan ook niet zonder goede virusscan gebruikt worden. De Macintosh computers daarentegen hebben hier weinig last van. Een nadeel voor Windows is dat er veel kleine foutjes in hun software zitten waar hackers 'goed' gebruik van kunnen maken. Apple heeft haar computers zo ontwikkeld dat er weinig tot geen van zulke fouten in het systeem zitten (of die in ieder geval nog niet bekend zijn) waardoor deze computers niet interessant zijn voor hackers. Tevens zijn er veel meer Windows gebruikers dan Mac gebruikers. Iemand die grote schade aan wil richten, zal dus sneller geneigd zijn een aanval op Windowscomputers te starten.

Apple mag hierbij dan veiliger zijn, en Windowscomputer met goede virusscanner is net zo veilig. Bovendien ondervinden de meeste gebruikers weinig last van zo'n virusscanner op hun computer.

 

Vormgeving

Qua vormgeving hebben beide bedrijven een eigen stijl. Windows is wat meer strakker en deelt alles in in blokken, menu's en mappen. Apple probeert alles er mooi uit te laten zien. Dit is ook een reden waarom veel mensen die grafisch actief zijn voor een Apple kiezen. Dit omdat deze computers een scherp kleurenscherm hebben. Bij Apple is alles net even wat meer 'gestyled' Hierbij hebben ze zich niet alleen gericht op wat er op het beeldscherm te zien is, maar zelfs de oplader heeft een bepaald design. Terwijl computers met Windowssoftware vaak een aanwezig apparaat kunnen zijn, zijn de Apple computers subtieler en veelal kleiner/smaller.Het punt hierbij is alleen dat over smaakt niet te twisten valt. Het is dus verstandig om voor het aanschaffen van een nieuwe computer, deze eerst een keer in het echt te aanschouwen

 

Compabiliteit

Een groot probleem waar mensen mee die interesse hebben in Macintosh computers mee zitten, is dat ze bang zijn om 'van de buitenwereld te worden afgesloten'. Ze zijn bang dat veel programma's het niet doen op Apple computers. Deze angst komt voort uit het feit dat Windows veel gebruik maakt van eigen standaardprogramma's. Het is echter in veel gevallen zo dat Windowsprogramma's ook op Macs werken. Zo kan er gewoon Microsoft Word, Excel en Powerpoint op een Mac gebruikt worden. Wel moeten er om bijvoorbeeld videobestanden af te spelen van websites die alleen Windows Mediaplayer ondersteunt, programma's gedownload worden die dit omzetten zodat ze op een Apple computer kunnen worden afgespeeld.

Ook programma's zoals Windows Messenger (MSN) en Skype zijn geen probleem op een Mac. Hiervoor zijn gewoon Mac-versies te downloaden. Bovendien is het door de groei van Apple gebruikers steeds aantrekkelijker voor bedrijven om software ook voor de Mac te maken.

 

Prijs

Op het gebied van prijs zijn de Windows PC ver in het voordeel. Macs zijn nog steeds erg prijzig. Echter, zijn de producten van Apple in veel gevallen zuiniger dan andere computers waardoor je dus weer bespaard op je energiekosten. Het is dus bij de aanschaf nodig een afweging hiertussen te maken.

 

Samengevat

Let bij het kiezen tussen een Mac en een Windows PC op de volgende punten:

 

  • Hoeveel wil ik uitgeven? (Windows is goedkoper dan Mac)
  • Wat vind ik mooi (loop een rondje door een electronicazaak, kijk rond op internet)
  • Wat wil ik doen (zakelijk gebruik, films kijken, grafisch gebruik, etc.)
  • Wil ik iets nieuws proberen?

 

Verdere informatie

www.windows.com

www.apple.com

http://ace.dse.nl/ace_waarommac.html#waarom


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Websites reviewen als affiliate

Websites reviewen, een goede tip voor de affiliate

Asus Eee Pad Transformer review

Review van de Asus Eee Pad Transformer

Online diensten van Google

Alles over de online diensten van Google

De invloed van Social Media op onze maatschappij

Wat zijn de kenmerken van Social Media en welke invloed kunnen zij uitoefenen?

Alles over de Xbox 360

Hier van alles over de xbox 360, een spelcomputer.

Wat is reseller webhosting?

Wil je een eigen hostingbedrijf beginnen of wil jij gewoon al jouw domeinen op een centrale plaats hebben, dan is het reseller pakket iets voor jouw. Dit pakket geeft een mooie kans voor mensen die een eigen hosting bedrijf willen beginnen.

Basisprincipes Excel 2003

Aan de slag met Excel? Hier vind je handige tips en tricks!

Wat is Mozilla Organization gratis internet software?

De Mozilla Organization zet zich in voor een vrij en open internet d.m.v. gratis internet software.

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

Biometrische beveiliging voor beginners

Wat houdt biometrie in en waar kan het voor gebruikt worden?

Facebook login, Meld je aan, registreer je of ontdek meer

Facebook is een sociaal netwerk dat vrienden, collega's, studiegenoten en kennissen met elkaar in contact brengt

Hoe vind je hulp voor Microsoft Office?

Gratis hulp van www.microsoft.com klantenservice, ’t kan!

Verander je mailadres op Facebook!

Bewaak je privacy! Hou zelf in de hand welk mailadres te zien is op jou Facebook account!

Ik wil een tablet aanschaffen... Lees hier enkele tips!

Iets meer info over de verschillende soorten tablets voor de leek.

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Vine video-app van Twitter

Twitter heeft een nieuwe app: Vine. De app is een soort “Instagram voor video’s”. Met de app kunnen korte filmpjes gemaakt worden en direct op internet gezet.

Alles kijken op uw TV via uw laptop of computer!

Lees hier alles over TV kijken via uw laptop of computer.

Basisprincipes Access 2003

Basisprincipes Access 2003

Een achtergrondafbeelding invoegen in Excel 2007 / 2010

Uitleg hoe een achtergrondafbeelding in te voegen in Excel 2007 / 2010

Verdwenen cd-rom speler terug in verkenner zetten

Verdwenen cd-rom speler terug zetten in mijn verkenner

Access 2003: queries en formulieren

Access 2003: queries en formulieren

Spam voorkomen op een contactformulier

Een informatief artikel over hoe je op een gemakkelijke manier een contactformulier kan beveiligen tegen spambots.

Nieuwe laptop of computer kopen? Hier wat tips!

Welke computer/laptop past bij jou?

Goedkoop labels printen, gratis labelprint software

Bespaar duizenden euro’s. Goedkoop labels printen met gratis Database gestuurde labelprint software.

Sorteren en filteren in Excel 2003

Sorteren of filteren in Excel? Leer het hier!