Muziek maken en beluisteren op de computer, hoe gaat dat in zijn werk?


Publicatie datum:

Uitleg over muziek maken en afspelen op de computer.

Gesponsorde koppelingen

Muziek is een tijdskunstvorm. Een kunstvorm die gebruikt maakt van verschillende toonhoogtes, klanktexturen, stiltes en/of veranderingen in een maat, geluidssterkte en verschillende ritmes. Ieder tijdperk schrijft zijn eigen kunstgeschiedenis. Zo worden er ook constant nieuwe muziekstijlen gecreëerd. De manier waarop muziek gemaakt wordt blijft veranderen, net als de mensen. Hierdoor geeft muziek een kenmerk aan een bepaalde tijd, een nooit meer te vergeten geluid van een leven dat ooit was.

Een nieuwe generatie muzieknotatie en composatie

Door de notatie van muziek, dat al jaren en jaren lang wordt gedaan, kan de muziek worden nagespeeld zoals de componist het precies zou willen. Ook blijft door notatie de muziek bewaard, zodat deze in de toekomst een tastbaar kunststuk blijft die typerend is voor het tijdperk waarin het muziekstuk is componeerd. Componisten kunnen door de groeiende ontwikkelingen die de mogelijkheden uitbreiden, steeds nauwkeuriger aangeven hoe een bepaald muziekstuk volgens hun wensen gespeeld moet worden. In ieder nieuw tijdperk worden er nieuwe mogelijkheden uitgevonden en ontwikkeld. Ook de voorkeuren van de mensen blijven veranderen, waardoor er steeds nieuwe muziekstijlen bij zullen komen.==Wat is muzieksoftware? ==Muzieksoftware is de benaming van programma's die gedownload en geïnstalleerd kunnen worden op je computer. Met deze programma's kun je tal van functies aan je pc toevoegen en uitvoeren. Zo ook voor muziek. Muzieksoftware wordt ook wel audioprogrammatuur genoemd. Hiermee kan muziek op de computer worden beluisterd, bewerkt of gecomponeerd. Deze software is er onder andere voor:*Het noteren van muziek*Het afspelen van cd's of gedownloade mp3 bestanden*Het opnemen van muziek*Het ontvangen en beluisteren van internetradio*Het componeren of samenstellen van muziek*Het mixen van muziek.

Tegenwoordig gebeurt een heleboel via de computer, zo ook muziek maken. Van componeren tot mixen, de mogelijkheden zijn enorm en worden elke dag meer! Elektronica is op dit gebied hét middel tot experiment. Aangezien computers de toekomst zijn, zoals het er nu naar uitziet, zal dit hoofdstuk zich nog lang door blijven schrijven. Het is misschien niet voor te stellen, dat er nóg meer kan worden ontwikkeld op virtueel gebied. Als je nagaat wat er op de dag van vandaag allemaal al mogelijk is, maar nog lang niet allemaal op de markt is gebracht. Met het maken van muziek op de computer kan ook jij zelf thuis hier aan deelnemen.

Hoe gaat muzieknotatie op de computer in zijn werk?

Voor het noteren van muziek, kun je gebruik maken van muzieknotatiesoftware. Diverse programma's maken het mogelijk om via je toetsenbord, muis en beeldscherm een volledig muziekstuk te noteren in bladmuziekvorm of partituur. Een partituur is een volledig overzicht van een muziekstuk, waarin alle partijen die nodig zijn voor het spelen van het stuk los van elkaar worden genoteerd. Dit is heel handig voor bijvoorbeeld de dirigent. Maar goed, met muzieknotatiesoftware gebeurt dit dus allemaal op een digitale manier. Voor iedereen mogelijk dus, thuis op de computer. Dit is ook voor de beginnende componist zeer handige software. Veel van deze programma's hebben een uitgebreid overzicht, mét uitleg, van de verschillende mogelijkheden voor het noteren van de gewenste klank, songtekst (lyric), muzieksleutel, of wat je ook maar kunt bedenken op het gebied van muziek. Je kunt je creatie ook opslaan, om aan anderen te laten horen. Of gewoon voor jezelf om te bewaren voor later, of om terug te spelen op je piano of andere instrument, alleen of samen met een band. Wat je maar wilt.

Hoe kan een computer audio bestanden afspelen?

Audiospelers zijn programma's die geluiden of muziek kunnen afspelen op je computer. Er zijn ook audiospelers waarin je geluiden kunt bewerken. Je kunt bijvoorbeeld geluidseffecten toevoegen aan het audiobestand. Dit wordt dan ''digitale audiobewerking ''genoemd. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:*Het aanpassen van het volume en/of de snelheid van het audiobestand*Een chorus, wah-wah of echo effect aan het audiobestand toevoegen*Het geluid bewerken met een toonregelaar, dit wordt een equalizer genoemd*Een ruis verminderen of verwijderen, net zoals clicks en plops uit het audiobestand filterenVoor deze en nog vele andere bewerkingsmogelijkheden, zijn er diverse plugins te downloaden. Deze plugins hebben de naam VST. VST is de afkorting van 'Virtual Studio Technology'. VSTi zijn virtuale muziekinstrumenten en VSTfx zijn virtuale muziek effecten. Dit is de meest gebruikte architectuur voor audioplugins, die je kunt gebruiken in de meeste recente muzieksoftware voor het produceren van muziek. Het is ook mogelijk om je eigen VST's te creëren. Hiervoor kun je gebruik maken van het programma Synthedit of SynthMaker. De mogelijkheden voor het ontwikkelen van je creatieve kunsten is dus onbeperkt. Het hangt af van je eigen doorzettingsvermogen, wilskracht en natuurlijk de mogelijkheden die je hebt qua apparatuur enzovoort.

Hoe kun ik muziek opnemen op de computer?

Geluid bestaat uit luchtdrukgolven, dit is dus niet digitaal. Een heel proces van het omzetten van deze golven in elektrische impulsen en daarna weer door de speakers terug in de vorm van luchtdrukgolven. Dit proces wordt ''analoog ''genoemd. Hier is heel wat software voor nodig, wil je dit proces tot een goed eind brengen. Maar die software, die is er natuurlijk wel. Muzieknoten en klanken kunnen worden opgenomen op de computer met bijvoorbeeld sequencer software. Met een sequencer, heb je ook de mogelijkheid om de audio te bewerken. Eigenlijk een alles in één programma, helemaal als je de software van deze tijd gebruikt. De mogelijkheden zijn onbeperkt, aangezien er altijd ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. In Windows wordt Wave audio als standaard bestandsformaat gebruikt, voor het vastleggen van geluiden en muziek op de computer. Dan is er nog het Midi bestand. Deze wordt ook veel gebruikt in muziek software. Een midi bestand legt echter niet het volledige geluid vast, maar een aantal aanduidingen hiervoor.

Hoe kan ik internetradio op mijn computer beluisteren?

Tegenwoordig zijn er een heleboel radiozenders, die via internet uitzenden. Voor ieder zijn smaak is er wel een geschikte zender te vinden. Webradio kan worden beluisterd op de computer, door middel van media players. Dit komt op hetzelfde genre software neer, als de audio players.

Hoe kan ik zelf muziek maken op de computer?

Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek te maken op de computer. Denk maar aan geluid opnemen en dan bewerken, een aantal geluidsfragmenten aan elkaar klikken tot één muziekstuk, of met behulp van aangesloten of gedownloade VST´s een stukje muziek inspelen en bewerken. De song wordt meestal opgeslagen als Wav, mp3 of Midi bestand. Je kunt dit zelf kiezen in het optiemenu van de desbetreffende software. Lijkt het je allemaal verschrikkelijk moeilijk? Geen paniek, de meeste programma´s hebben een uitgebreid Help bestand. Mocht je er dan nog niet uitkomen? Op het internet zijn talloze forums, waar je informatie kunt zoeken en delen met andere mensen die graag muziek willen leren maken op de computer. Deze informatie kan gaan over het gebruik van de software of aanbevolen programma´s voor bepaalde muziekbewerkingen. Heel leuk en leerzaam dus. Er is ook veel gratis software te downloaden van het net, voor het bewerken van audio. Of misschien leuk om een keer een demo versie te proberen, gratis en voor niets. Helaas is dit meestal maar een beperkte versie van het origineel en wordt dit na een bepaalde, korte periode geblokkeerd tot je betaald voor het origineel, maar toch... proberen kan geen kwaad.

Hoe kan ik muziek mixen op de computer?

Voor het mixen van je audiobestanden, kun je kiezen om puur gebruik te maken van software. Ook kun je ervoor kiezen, om bijvoorbeeld een mengpaneel aan te sluiten op de computer. De softwaremixers proberen de hardware zoveel mogelijk te imiteren. Ook is het hierbij mogelijk om effecten in te voegen, zoals een galm of een warmere klank. Hier kun je naar eigen smaak mee experimenteren. Ook kun je de gemixte bestanden achter elkaar opnemen. Zo heb je je eigen mix op cd, dit is de perfecte manier om je eigen werk eens kritisch na te beluisteren en misschien aan anderen te laten horen. Ontdek je muzikale talent als dj of als producer!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Nieuwe talen toevoegen op uw WordPress website

In een aantal stappen uw WordPress website meertalig maken

Chatten, het blijft een gevaar

Chatten is het wel zo veilig?

P3P (Platform for Privacy Preferences Project)

P3P ( platform for privacy preferences project) is een protocol dat websites in staat stelt om informatie op te vragen over bezoekers van de website.

Trage computer? Waarom & hoe te voorkomen !

Enkele tips om uw pc in topconditie te houden

Computervirussen

Welke virussen kunnen je computer besmetten en wat kunnen ze aanrichten?

Product information management systemen worden steeds belangrijker voor het efficient beheren van complexe value chains

In een wereld waarin value chains zich uitspreiden over meerdere landen, verschillende talen en de administratie van productinformatie in verschillende systemen gedaan wordt, is het effectief beheren van productinformatie voor veel bedrijven een zware uitdaging.

Internetmarketing, ben jij gemotiveerd?

De rol van motivatie bij een succesvolle internet ondernemer

Backup van uw computer - basiskennis

Wat moet u weten over de backup van uw computer?

Epson Stylus SX 130

Epson SX 130 all in 1, voordelig en perfect voor het thuisgebruik

Top 10 slechtste Apple producten

De top 10 slechtste apple producten ooit gemaakt.

ING inloggen, tips om veilig in te loggen bij de ING bank

Je hoort regelmatig dat internet bankieren niet veilig meer is, daarom hier een aantal tips om veilig inloggen bij de ING.

Hoe maak ik een duaal boot systeem met windows

Dit artikel beschrijft het maken van een duaal boot systeem met Windows 7 Ultimate en Windows Server 2012

Is gratis WiFi Veilig?

Een Hotspot (beter bekend als gratis WiFi) is dit wel zo veilig als iedereen denkt? Vind hier tips om veilig te surfen!

Facebook bedrijfspagina inrichten

Wat is voor Facebook een goede manier om een bedrijfspagina in te richten en content te delen.

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Drempels voor ouderen om online te bestellen

Drempels voor ouderen om online te bestellen.

Gratis hotmail inloggen, hotmail aanmelden

Log in om jouw nieuws te bekijken. Reageer op de berichten van je vrienden en deel je gedachten.

Basisprincipes Access 2003

Basisprincipes Access 2003

iPhone OS 3.1 - Een kort overzicht

Wat zijn de grote veranderingen in 3.1?

Waarom is de goedkope Huawei Ascend P7 de beste smartphone van het jaar?

De Huawei Ascend P7 is ruim 200 euro goedkoper dan de topmodellen Samsung Galaxy S5 van en Apple's iPhone 5s maar doet daar niet voor onder.

Gratis bloemen achtergrond hyves

Hoe kom je aan de mooiste gratis bloemenachtergronden voor je Hyves pagina.

Draadloos internet werkt niet meer (XP)

Tips voor het herstellen van een draadloze netwerk verbinding.

Computers

Alles over computers en wat je er mee kan doen.

Dit wilt u niet op uw computer hebben!

Wormen, cookies, spyware, malware, keylogger, trojan horses en virussen overal zitten ze in verstopt en waarschijnlijk heeft u ze al op uw computer. Wat zijn het eigenlijk en wat doen ze, maar het belangrijkste hoe kom je ervan af?

Alles over ebay.nl, ebay.com, ebay.be

Ebay is de leukste manier om te kopen en te verkopen op het Internet! Je vindt er duizenden koopjes vanaf 1 euro!