Muziek maken en beluisteren op de computer, hoe gaat dat in zijn werk?


Publicatie datum:

Uitleg over muziek maken en afspelen op de computer.

Gesponsorde koppelingen

Muziek is een tijdskunstvorm. Een kunstvorm die gebruikt maakt van verschillende toonhoogtes, klanktexturen, stiltes en/of veranderingen in een maat, geluidssterkte en verschillende ritmes. Ieder tijdperk schrijft zijn eigen kunstgeschiedenis. Zo worden er ook constant nieuwe muziekstijlen gecreëerd. De manier waarop muziek gemaakt wordt blijft veranderen, net als de mensen. Hierdoor geeft muziek een kenmerk aan een bepaalde tijd, een nooit meer te vergeten geluid van een leven dat ooit was.

Een nieuwe generatie muzieknotatie en composatie

Door de notatie van muziek, dat al jaren en jaren lang wordt gedaan, kan de muziek worden nagespeeld zoals de componist het precies zou willen. Ook blijft door notatie de muziek bewaard, zodat deze in de toekomst een tastbaar kunststuk blijft die typerend is voor het tijdperk waarin het muziekstuk is componeerd. Componisten kunnen door de groeiende ontwikkelingen die de mogelijkheden uitbreiden, steeds nauwkeuriger aangeven hoe een bepaald muziekstuk volgens hun wensen gespeeld moet worden. In ieder nieuw tijdperk worden er nieuwe mogelijkheden uitgevonden en ontwikkeld. Ook de voorkeuren van de mensen blijven veranderen, waardoor er steeds nieuwe muziekstijlen bij zullen komen.==Wat is muzieksoftware? ==Muzieksoftware is de benaming van programma's die gedownload en geïnstalleerd kunnen worden op je computer. Met deze programma's kun je tal van functies aan je pc toevoegen en uitvoeren. Zo ook voor muziek. Muzieksoftware wordt ook wel audioprogrammatuur genoemd. Hiermee kan muziek op de computer worden beluisterd, bewerkt of gecomponeerd. Deze software is er onder andere voor:*Het noteren van muziek*Het afspelen van cd's of gedownloade mp3 bestanden*Het opnemen van muziek*Het ontvangen en beluisteren van internetradio*Het componeren of samenstellen van muziek*Het mixen van muziek.

Tegenwoordig gebeurt een heleboel via de computer, zo ook muziek maken. Van componeren tot mixen, de mogelijkheden zijn enorm en worden elke dag meer! Elektronica is op dit gebied hét middel tot experiment. Aangezien computers de toekomst zijn, zoals het er nu naar uitziet, zal dit hoofdstuk zich nog lang door blijven schrijven. Het is misschien niet voor te stellen, dat er nóg meer kan worden ontwikkeld op virtueel gebied. Als je nagaat wat er op de dag van vandaag allemaal al mogelijk is, maar nog lang niet allemaal op de markt is gebracht. Met het maken van muziek op de computer kan ook jij zelf thuis hier aan deelnemen.

Hoe gaat muzieknotatie op de computer in zijn werk?

Voor het noteren van muziek, kun je gebruik maken van muzieknotatiesoftware. Diverse programma's maken het mogelijk om via je toetsenbord, muis en beeldscherm een volledig muziekstuk te noteren in bladmuziekvorm of partituur. Een partituur is een volledig overzicht van een muziekstuk, waarin alle partijen die nodig zijn voor het spelen van het stuk los van elkaar worden genoteerd. Dit is heel handig voor bijvoorbeeld de dirigent. Maar goed, met muzieknotatiesoftware gebeurt dit dus allemaal op een digitale manier. Voor iedereen mogelijk dus, thuis op de computer. Dit is ook voor de beginnende componist zeer handige software. Veel van deze programma's hebben een uitgebreid overzicht, mét uitleg, van de verschillende mogelijkheden voor het noteren van de gewenste klank, songtekst (lyric), muzieksleutel, of wat je ook maar kunt bedenken op het gebied van muziek. Je kunt je creatie ook opslaan, om aan anderen te laten horen. Of gewoon voor jezelf om te bewaren voor later, of om terug te spelen op je piano of andere instrument, alleen of samen met een band. Wat je maar wilt.

Hoe kan een computer audio bestanden afspelen?

Audiospelers zijn programma's die geluiden of muziek kunnen afspelen op je computer. Er zijn ook audiospelers waarin je geluiden kunt bewerken. Je kunt bijvoorbeeld geluidseffecten toevoegen aan het audiobestand. Dit wordt dan ''digitale audiobewerking ''genoemd. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:*Het aanpassen van het volume en/of de snelheid van het audiobestand*Een chorus, wah-wah of echo effect aan het audiobestand toevoegen*Het geluid bewerken met een toonregelaar, dit wordt een equalizer genoemd*Een ruis verminderen of verwijderen, net zoals clicks en plops uit het audiobestand filterenVoor deze en nog vele andere bewerkingsmogelijkheden, zijn er diverse plugins te downloaden. Deze plugins hebben de naam VST. VST is de afkorting van 'Virtual Studio Technology'. VSTi zijn virtuale muziekinstrumenten en VSTfx zijn virtuale muziek effecten. Dit is de meest gebruikte architectuur voor audioplugins, die je kunt gebruiken in de meeste recente muzieksoftware voor het produceren van muziek. Het is ook mogelijk om je eigen VST's te creëren. Hiervoor kun je gebruik maken van het programma Synthedit of SynthMaker. De mogelijkheden voor het ontwikkelen van je creatieve kunsten is dus onbeperkt. Het hangt af van je eigen doorzettingsvermogen, wilskracht en natuurlijk de mogelijkheden die je hebt qua apparatuur enzovoort.

Hoe kun ik muziek opnemen op de computer?

Geluid bestaat uit luchtdrukgolven, dit is dus niet digitaal. Een heel proces van het omzetten van deze golven in elektrische impulsen en daarna weer door de speakers terug in de vorm van luchtdrukgolven. Dit proces wordt ''analoog ''genoemd. Hier is heel wat software voor nodig, wil je dit proces tot een goed eind brengen. Maar die software, die is er natuurlijk wel. Muzieknoten en klanken kunnen worden opgenomen op de computer met bijvoorbeeld sequencer software. Met een sequencer, heb je ook de mogelijkheid om de audio te bewerken. Eigenlijk een alles in één programma, helemaal als je de software van deze tijd gebruikt. De mogelijkheden zijn onbeperkt, aangezien er altijd ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. In Windows wordt Wave audio als standaard bestandsformaat gebruikt, voor het vastleggen van geluiden en muziek op de computer. Dan is er nog het Midi bestand. Deze wordt ook veel gebruikt in muziek software. Een midi bestand legt echter niet het volledige geluid vast, maar een aantal aanduidingen hiervoor.

Hoe kan ik internetradio op mijn computer beluisteren?

Tegenwoordig zijn er een heleboel radiozenders, die via internet uitzenden. Voor ieder zijn smaak is er wel een geschikte zender te vinden. Webradio kan worden beluisterd op de computer, door middel van media players. Dit komt op hetzelfde genre software neer, als de audio players.

Hoe kan ik zelf muziek maken op de computer?

Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek te maken op de computer. Denk maar aan geluid opnemen en dan bewerken, een aantal geluidsfragmenten aan elkaar klikken tot één muziekstuk, of met behulp van aangesloten of gedownloade VST´s een stukje muziek inspelen en bewerken. De song wordt meestal opgeslagen als Wav, mp3 of Midi bestand. Je kunt dit zelf kiezen in het optiemenu van de desbetreffende software. Lijkt het je allemaal verschrikkelijk moeilijk? Geen paniek, de meeste programma´s hebben een uitgebreid Help bestand. Mocht je er dan nog niet uitkomen? Op het internet zijn talloze forums, waar je informatie kunt zoeken en delen met andere mensen die graag muziek willen leren maken op de computer. Deze informatie kan gaan over het gebruik van de software of aanbevolen programma´s voor bepaalde muziekbewerkingen. Heel leuk en leerzaam dus. Er is ook veel gratis software te downloaden van het net, voor het bewerken van audio. Of misschien leuk om een keer een demo versie te proberen, gratis en voor niets. Helaas is dit meestal maar een beperkte versie van het origineel en wordt dit na een bepaalde, korte periode geblokkeerd tot je betaald voor het origineel, maar toch... proberen kan geen kwaad.

Hoe kan ik muziek mixen op de computer?

Voor het mixen van je audiobestanden, kun je kiezen om puur gebruik te maken van software. Ook kun je ervoor kiezen, om bijvoorbeeld een mengpaneel aan te sluiten op de computer. De softwaremixers proberen de hardware zoveel mogelijk te imiteren. Ook is het hierbij mogelijk om effecten in te voegen, zoals een galm of een warmere klank. Hier kun je naar eigen smaak mee experimenteren. Ook kun je de gemixte bestanden achter elkaar opnemen. Zo heb je je eigen mix op cd, dit is de perfecte manier om je eigen werk eens kritisch na te beluisteren en misschien aan anderen te laten horen. Ontdek je muzikale talent als dj of als producer!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Kun je iedereen vinden waar je een foto van hebt?

Kan iedereen die met een foto op internet staat met gratis screening software gevonden worden?

Gratis TV kijken via internet (Ziggo)

Gratis tv kijken via internet. Lees hier meer informatie!

De taakbalk is verdwenen of verplaatst.

Hoe u uw taakbalk weer normaal krijgt

Bouw je eigen computer.

Hoe bouw je je eigen computer, waar haal je de onderdelen en hoe weet je wat je nodig hebt?

Welke sneltoetsen kan ik toepassen in Windows Vista?

Een artikel waar een aantal sneltoetsen in beschreven staan, die je kunt toepassen in Windows Vista.

Bestanden downloaden van FTP in Windows Server 2008

Veel mensen krijgen bij het downloaden van bestanden van een externe bron in Windows Server 2008 de melding dat er een probleem is met de beveiliging.

Hoe achterhaal ik het ip-adres van mijn computer of van router. (XP)

Korte omschrijving hoe u uw eigen ip adres achterhaalt met Windows XP, Windows 7 en Windows 8.

Ubuntu Top 5 apps

Top 5 Ubuntu Apps

Snel Hoog Ranken in Google.

Hoe snel te ranken in de zoekresultaten van Google.

Muziek maken en beluisteren op de computer, hoe gaat dat in zijn werk?

Uitleg over muziek maken en afspelen op de computer.

Leestekens op toetsenbord kloppen niet meer.

Als de leestekens van het toetsenbord niet meer overeenkomen.

Introductie in PHP

Een korte inleiding in PHP, regelmatig gevolgd door nieuwe artikelen

Social media, plaag of zegen?

tegenwoordig kun je eigenlijk al niet meer zonder het lidmaatschap van een socialmedia site, maar wat zijn nu de voor en nadelen?

De datum vinden waarop een website voor de eerste keer online was

Hoe oud is een bepaalde website? In dit artikel zal ik je via een handig trucje uitleggen hoe je de eerste datum vindt waarop een webpagina online was.

Vine video-app van Twitter

Twitter heeft een nieuwe app: Vine. De app is een soort “Instagram voor video’s”. Met de app kunnen korte filmpjes gemaakt worden en direct op internet gezet.

Hacken: Legaal of Illegaal?

Met het recente lekken van wikileaks en het oppakken van Julian Assange is de discussie voluit aan de gang, is hacken legaal als het gaat over informatievordering en hoe ver mag je gaan?

kijk tv online

Software tv op je pc

Pimp je website: de 5 vuistregels van webdesign

Voor een goed presterende website is elk detail van belang. Hier volgen vijf vuistregels om je website te optimaliseren.

.srt-files

Een bestandsextensie die ondertitels bevat voor een videobestand

Linux Ubuntu gebruiksvriendelijkheid en mening

een snel stukje over Linux tegenover Windows

Goedkope tablet Keyboard Dock, het beste tablet Keyboard Dock

Met een goedkope tablet Keyboard Dock maak ik mijn tablet pc in een handomdraai veel productiever.

Gratis Website Hosting en Domein Registratie

Gratis Website Hosting PHP MySQL ondersteunde websites en Domein Registratie

Tips bij het aanschaffen van een computer

Het aanschaffen van een computer, hoe pak ik dit aan?

Wie is de geestelijke “vader” van BitTorrent, uTorrent en andere gratis Torrent download programma’s

Met gratis Torrent programma’s kun je gratis op een heel groot aantal websites alle films en muziek kan downloaden.

Gratis Uploaden en downloaden met MegaUpload

Megaupload voorziet in het gratis, of tegen kleine vergoeding, stallen van grote bestanden (waaronder films), die anderen weer kunnen downloaden.