Over virtual reality


Publicatie datum:

Belangrijke aspecten van virtual reality, van definiëring tot aandachtspunten.

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt dieper ingegaan op de aspecten van virtual reality. Wat is virtual reality en hoe kan men de beste ervaring creëren voor de gebruiker, zodat deze het gevoel heeft dat hij/zij er midden in staat.

Wat is virtual reality?

Virtual reality is een sterk uiteenlopend begrip. De één noemt een plattegrond waar teksten verschijnen als men met de muis erover heen gaat, al virtueel, bij de ander is iets pas virtueel als men afgesloten van de buitenwereld, interactief door een 3D omgeving kan lopen. Zoals bij alles zal ook hier de waarheid ergens in het midden liggen.

Voor de toepassingen die wij bij The Nexxt Step maken, spreken we daarom ook van online reality - een online, interactieve 3D omgeving, waar het initiatief bij de gebruiker ligt, deze term zal ik dan ook in dit artikel gebruiken.

Online reality wordt bepaald door de beleving van de gebruiker, in hoeverre wordt hij/zij ondergedompeld in de toepassing.

Aan de ene kant betreft dit de hardware, een grote resolutie op een groot scherm met een goede geluidsondersteuning zal het effect veel groter zijn, dan het bekijken van de toepassing op b.v. een i-phone. Dit is een factor waarop de ontwikkelaar geen of weinig invloed heeft. Belangrijk is uiteraard wel dat de toepassing de diverse systemen goed ondersteunt, dus het gebruik van HD beeld en geluid.

Ik wil wat verder ingaan op de factoren waar een ontwikkelaar wel invloed op heeft.

Eén van de belangrijkste vormen van interactiviteit is de navigatie. Zonder navigatie zal de gebruiker snel verveeld raken. Men zal de indruk krijgen dat er naar een soort film gekeken wordt en de beleving verdwijnt. Met navigatie wordt de gebruiker de bestuurder van de toepassing, bepaalt wat er bekeken wordt. De gebruiker zal niet eerder tevreden zijn, tot de hele omgeving is verkend, bang om iets te missen. Het succes van de Wii is een goed voorbeeld van de juiste interactiviteit. Interactie bepaalt het succes van een applicatie.

Een andere factor voor succes is de grafische uitvoering. Een tekenfilm wordt veel minder realistisch ervaren dan een niet van echt te onderscheiden omgeving. Met de opkomst van de games zijn de grafische mogelijkheden sterk verbeterd. De uitgebreide licht/schaduw mogelijkheden in combinatie van de hoge resolutie wordt een levensecht beeld gecreëerd.

Vertraging (ook wel latency of lag genoemd) is iets wat de beleving kan verstoren. Doordat de applicaties online worden bekeken, is het belangrijk dat er geen vertraging optreedt tussen een actie en reactie. Proeven tonen aan dat een gebruiker vertragingen vanaf 50 miliseconden al opmerkt. Als het beeld de actie met een vertraging volgt kan de gebruiker zelfs bewegingsziek/misselijk worden, ook wel simsickness en cybersickness genoemd. De juiste servers en beelbandbreedte voorkomen maar gedeeltelijk deze vertraging. De juiste manier van opbouwen en uitwerken van de toepassing zijn essentieel.

Ter info:

Marc Manders is oprichter van The Nexxt Step.

The Nexxt Step bouwt virtuele omgevingen voor onder meer showrooms, tentoonstellingen, nieuwbouwwijken en universiteiten. Doordat de software van The Nexxt Step is gebaseerd op game software, creëert het de beleving van een echt bezoek. In de gaming industrie wordt deze technologie al uitgebreid toegepast, maar ook op professioneel gebied zijn de mogelijkheden eindeloos. Op www.thenexxtstep.nl zijn diverse mogelijkheden te ervaren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Blogging tips en advies

In dit artikel vind je handige tips en belangrijk advies over het goed opzetten van een blog! Voorkom beginnersfouten en trek veel bezoekers!

P3P (Platform for Privacy Preferences Project)

P3P ( platform for privacy preferences project) is een protocol dat websites in staat stelt om informatie op te vragen over bezoekers van de website.

Waar kan ik goedkoop webhosting kopen?

Voor je webhosting koopt vergelijk je best de prijzen. We laten je zien waar je dit kan doen.

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Alles over ebay.nl, ebay.com, ebay.be

Ebay is de leukste manier om te kopen en te verkopen op het Internet! Je vindt er duizenden koopjes vanaf 1 euro!

Een online familie agenda delen met Dayhaps

Gratis een online familie agenda maken en delen. Eenvoudig een agenda beheren met het gezin.

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?

BYOD: “Bring Your Own Device” :Met je eigen telefoon, laptop, ipad naar je werk.

BYOD staat voor “Bring Your Own Device”. Steeds meer bedrijven verlangen van (of staan toe aan) hun werknemers dat ze hun eigen computer of telefoon meenemen en gebruiken.

Wat is Black Hat SEO?

Uitleg van zoekmachine optimalisatie technieken die worden afgekeurd door zoekmachines

De nieuwe computermaatschappij ook in de zorg?

De computer wordt steeds belangrijker in de zorg.

Wat is webmail?

korte uitleg over webmail.

Hoe functioneren de bodyscanners die gebruikt worden op vliegvelden?

Bodyscanners die wapens detecteren.

Wachtwoord versleutelen in php

Een handige functie die een wachtwoord onomkeerbaar versleutelt en niet zomaar te ontcijferen valt.

Pimp je website: ken je doelgroep

Inzicht in de aard van de mensen die jouw site bezoeken is zeer belangrijk. Je kunt die informatie gebruiken om je site te verbeteren en aan te passen. Hierdoor zul je meer trouwe terugkerende bezoekers krijgen.

Mac vs PC - Apple vs Microsoft

Verschil tussen Apple computers/laptops en (Microsoft) PC's

Hoe kan ik online spelletjes spelen?

Wat zijn de mogelijkheden voor het online spelen van allerlei soorten spelletjes?

Gratis Website Hosting en Domein Registratie

Gratis Website Hosting PHP MySQL ondersteunde websites en Domein Registratie

Internet Explorer werkt niet goed meer met pop up schermen

Internet Explorer 8 werkt niet meer wanneer je een nieuw scherm wilt openen

Spotnet, hoe werkt dat?

Spotnet helpt je bij het vinden van materiaal in de internetnieuwsgroepen, het usenet.

Simpel backuppen van SQL Express databases

Eenvoudig backuppen van SQL Express databases via een freeware tool.

Clouddiensten in Nederland

Clouddiensten in Nederland, bigcloud, Cloud desktop, opslag in de Cloud

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Ik Twitter, jij Twittert, Wij Twitteren

Twitter jij je ook suf gedurende de dag? Ik wel. Gemiddeld gaan er zo'n 200-300 berichten uit naar 16.000 volgers. Blauwe vingers als gevolg. Of.?

Omegle, talk to strangers!

Omegle, chatten met vreemden over de hele wereld

ING inloggen, tips om veilig in te loggen bij de ING bank

Je hoort regelmatig dat internet bankieren niet veilig meer is, daarom hier een aantal tips om veilig inloggen bij de ING.