Zoeken op Google


Publicatie datum:

handleiding voor het vinden van oplossingen met google

Gesponsorde koppelingen

Mama weet alles....

Vroeger zeiden mijn (kleine) kinderen tegen me: ‘ Mama, jij weet ook alles'.
Tegenwoordig weten ze dat ik veel van mijn ‘kennis' gewoon van internet haalde; het zogenaamde ‘Googlen' had ik goed onder de knie. Je denk dus dat ze ouder geworden zelf ook deze techniek wel onder de knie zouden krijgen. Maar nog dagelijks worden me de gekste dingen gevraagd en gewoon geaccepteerd dat ik meestal binnen 5 minuten een antwoord heb. Via Google.....

Voor al die ouders die ook ‘alles' willen weten in de ogen van hun kind, deze handleiding: ‘hoe zoek je het antwoord (op Google)'.

De taal

Een van de eerste dingen die ik me afvraag als ik ergens een antwoord op zoek of meer wil weten over een onderwerp is de taal.
Vaak is iets in het Nederlands makkelijker te begrijpen of door te geven. Of het probleem is iets met een specifieke Nederlandse inhoud. In dat geval kan je je beperken tot het zoeken in het Nederlands. Maar als het probleem minder vaak voorkomend is of juist iets specifieks Engels of anderstalig bevat, kan je beter het complete www bij je zoekactie betrekken en internationaal (lees Engels) zoeken.

Trefwoorden

Het belangrijkste van je zoekopdracht zijn de trefwoorden die je gebruikt. Je kan een hele zin invoeren in het zoekveld, maar veel gebruikte woorden als ‘de' en ‘the' worden gefilterd, dus die kan je ook zelf weglaten.
Als er van de trefwoorden een of meerdere woorden absoluut in het antwoord moeten voorkomen, kan je deze ook via de optie ‘geavanceerd zoeken' invoeren bij ‘met een van deze woorden'.
Krijg je veel resultaten die niets met je onderwerp hebben te maken, kan je deze uitfilteren door een bepaald trefwoord uit te schakelen. Dit kan eveneens in het ‘geavanceerd zoeken', door deze in te voeren bij ‘zonder de woorden'.
Bij het geavanceerd zoeken vinden we nog meer opties die de zoekresultaten verder kunnen beperken en verbeteren.

Interpreteren van de zoekresultaten

Als we voor een taal hebben gekozen en het resultaat hebben beïnvloed met de geavanceerde zoekopties, hebben we vaak nog honderden resultaten. Dan wordt het dus de kunst het antwoord wat we zoeken te vinden.
Bovenaan de pagina zien we een aantal zoekresultaten waarbij in kleine letters wordt vermeld dat het gesponsorde links betreffen. Je ziet ook dat deze in een gekleurd kader worden weergegeven. Meestal kan je deze resultaten al snel afschrijven.
Boven en onderaan de pagina staat vermeld hoeveel zoekresultaten er zijn gevonden, en dit zijn er heel erg veel. Maar het aantal is niet erg van belang, want als het antwoord niet op de eerste 2 tot 3 pagina's staat, kan je beter terug naar de trefwoorden en het resultaat verder beperken of beïnvloeden.

In de resultaten wordt de link naar de pagina en de titel van de pagina weergegeven, waar de trefwoorden zich in de tekst bevindt. Dit geeft veelal een duidelijk beeld van de soort website waar het antwoord volgens Google kan worden gevonden.
Google toont in het resultaat ook de zin waarin de trefwoorden voorkomen. Hierdoor kan snel worden geschift door de resultaten.
Als er meerdere zinnen - gescheiden door puntjes - worden getoond, kan dit betekenen dat het een lange pagina betreft waar ‘toevallig' zonder enige samenhang de trefwoorden op voorkomen. Verder zoeken dus.....
Open de pagina's die een goede kandidaat voor het antwoord lijken in een nieuw venster of tabblad. Dit maakt het makkelijker terug te keren naar de zoekresultaten en om deze even achter de hand te houden, op zoek naar meer, andere of betere antwoorden.

Het antwoord

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het probleem, wordt het ook moeilijker een antwoord te vinden. Soms vinden we het complete antwoord op een enkele pagina en is het met een paar klikken opgelost. Maar het kan betekenen dat een aantal pagina's met mogelijke antwoorden moeten worden doorgelezen en gecombineerd. Ook kan het gebeuren dat naar aanleiding van een half gevonden oplossing een nieuwe zoekactie moet worden gestart. Dit is een kwestie van uitproberen en ervaring opdoen.

Nog een laatste tip

Vaak zal je op zoek moeten naar een antwoord op een probleem met een bepaald programma of een foutmelding. Mijn ervaring is dat je dan het beste fora kan gebruiken en gaat zoeken naar mensen die daar een zelfde probleem hebben gemeld en hopelijk een of meerderen het antwoord netjes voor je hebben uitgewerkt.
En wil je meer weten over het zoeken op Google, zoek hiernaar maar eens op Google....


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie computers

Hoe kom je heel goedkoop aan een laptop?

Een tablet is leuk maar toch kun je niet zonder laptop, waar versier je een goedkope laptop.

VSTi: Refx Nexus

Blaas nieuw leven in je muziek met de Refx Nexus VSTi.

Wat is Black Hat SEO?

Uitleg van zoekmachine optimalisatie technieken die worden afgekeurd door zoekmachines

Operatoren voor Access

De verschillende operatoren die je kan gebruiken in Access op een rijtje!

Een defecte Laptop LCD Scherm

Deze tutorial laat zien hoe het verwijderen van een laptop lcd, en hoe je een scherm van de laptop te vervangen. Je zou kunnen overwegen het vervangen van uw scherm van de laptop als je dode pixels, of een gebarsten scherm, of als het scherm niet reageert op alles.

Weebly: maak snel een gratis, professionele website

Informatie over het maken van een gratis website bij Weebly.

Hoe werkt Skype?

Een beknopte uitleg met stap voor stap beschrijving hoe je Skype installeert op je computer en in gebruik neemt.

Websites bouwen met een CMS (E107)

Dit artikel is gewijd aan het uitleggen wat een CMS is & hoe het u kan helpen.

Hoe start je met het wegwijsworden op een computer?

Iedereen gebruikt tegenwoordig een computer zo lijkt het, maar als je dit nog nooit gedaan hebt hoe begin je dan en misschien nog wel belangrijker waar begin je dan?

De werking van een 3D-printer

De werking van een 3D-printer. Hoe gaat het afdrukken van ruimtelijke objecten in zijn werk?

Hoe maak je een Acer Aspire accu schoon ?

Acer aspire accu

Mac OS X Snow Leopard of Windows 7?

Vergelijking tussen 2 nieuwe besturingssystemen

Simpel backuppen van SQL Express databases

Eenvoudig backuppen van SQL Express databases via een freeware tool.

Automatiseer je zakelijke en privéleven met ifttt!

Dit artikel beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van ifttt.

Excel 2003 - Grafieken

Hoe maak -of pas je een grafiek aan in Excel? Hier wordt het uitgelegd!

Films afspelen op de Sony PlayStation 3

Verschillende methodes om films te kijken

Is www.pc-speed.org betrouwbaar, Registry Booster

Werkt je Pc langzaam? pc-speed.org . Een snel 3 minuten onderzoek vind en repareert alle fouten onmiddellijk. Download nu gratis, 100 gegarandeerd

Ethische kant aan de bodyscanner

Ethische kant van bodyscanner

Pimp je website: verbeter de navigatie

Een goed georganiseerde website zorgt er voor dat bezoekers op je site blijven. Als de navigatie van je website niet goed werkt, of te ingewikkeld is, zullen bezoekers je site al snel verlaten. Bij het ontwerpen van je website is het daarom belangrijk rekening te houden met hoe een bezoeker denkt, doet en reageert.

Verdwenen cd-rom speler terug in verkenner zetten

Verdwenen cd-rom speler terug zetten in mijn verkenner

Goldmember op Hyves

Hyves... Het is gratis maar dat hoeft 't niet te zijn. Je kan namelijk Goldmember worden. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat je toegang hebt tot vele extra's!

Paint - originele achtergronden op een makkelijke manier

Stijlvollen en originele achtergronden op een makkelijke manier ontwerpen in paint

Kun je Windows software draaien op een Linux computer

Linux wordt steeds populairder maar kun je ook Windows software draaien op een Linux computer?

BearShare verwijderen

Een artikel over het verwijderen van het programma Bearshare.

iPhone OS 3.1 - Een kort overzicht

Wat zijn de grote veranderingen in 3.1?