De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen


Publicatie datum:

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

Gesponsorde koppelingen

Contactlenzen zijn lang niet zo modern als de meeste mensen denken. Al in 1508 ontwierp Leonardo Da Vinci namelijk al de eerste contactlens. Leonardo Da Vinci is er namelijk nooit aan toegekomen om zijn ontwerp ook werkelijk te maken. Het ontwerp werd later, in 1636, verder uitgewerkt door René Descartes die er een meetkundige schets van maakte met daarbij een handleiding hoe je een contactlens kon maken met behulp van een met water gevuld buisje wat tegen het oog moest worden gehouden. Pas in 1888 werd de eerste echte draagbare ooglens ook werkelijk vervaardigt door de franse oogarst Kalt. Dit waren glazen lenzen die op het hoornvlies dreven.

De goedkoopste contactlenzen

Moderne contactlenzen:

De eerste moderne contactlenzen zoals wij ze vandaag de dag dragen bestaan sinds 1935. In dat jaar werd namelijk het materiaal perspex* uitgevonden waardoor de lenzen kleiner konden worden gemaakt. De daaropvolgende 35 jaar werden contactlenzen, ondanks dat de meeste mensen er niet goed tegen konden en de gewenningsperiode lang was, eerst in de VS populair en daarna ook in de rest van de wereld. De echte grote wereldwijde doorbraak van de contactlens volgde in de jaren 70 met het op de markt komen van machinaal vervaardigde permanent te dragen, zachte lenzen en zuurstofdoorlatende harde lenzen in allerlei soorten kunsstof.

De goedkoopste contactlenzen

*Perspex of ook wel Plexiglas zijn merknamen voor de transparante thermoplast Polymethylmethacrylaat, Polymethylmethacrylaat is niet breekbaar en laat ± 90% van het licht door en is daarom een goede vervanger voor glas.

Soorten lenzen:

Er zijn twee hoofdsoorten lenzen namelijk zachte en harde lenzen. Zachte lenzen zijn vervaardigd van een wateropnemend materiaal. Met harde lenzen bedoelt men harde zuurstofdoorlatende contactlenzen. De aanduiding hiervoor is O2 harde contactlenzen. O2 harde contactlenzen zijn geschikt voor alle soorten ogen.

De goedkoopste contactlenzen

Zachte lenzen:

De nieuwst generatie zachte lenzen worden gemaakt van silicone hydrogel. Silicone hydrogel lenzen laten extreem veel zuurstof door en beschermen je ogen ook tegen schadelijke UV stralen. Zachte lenzen danken hun comfortabelheid aan het feit dat ze vocht opnemen maar ze hebben als nadeel dat ze ook vuil en traanvocht bestanddelen zoals eiwitten en vetten opnemen waardoor de helderheid, het draagcomfort en de zuurstofdoorlaatbaarheid na verloop van tijd afneemt en bij zachte lenzen neemt de bijziendheid normaler wijze verhoudingsgewijze sneller toe. Bij het dragen van zachte contactlenzen is het op tijd en langdurig reinigen en ontsmetten daarom van het grootste belang. Dit omdat, volgens de voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Contactlenzen van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, mensen die zachte lenzen dragen 10 tot 15 procent meer kans hebben op klachten aan de ogen. Dit komt omdat je bij een oogontsteking een zachte lens, in tegenstelling tot bij harde lenzen, nog in je oog kunt zetten, waardoor de oogontsteking erger wordt.

De goedkoopste contactlenzen

Harde lenzen:

De harde contactlens is de veiligste soort contactlens. De nieuwste generatie harde lenzen zijn in tientallen soorten materialen te verkrijgen en worden in 2 categorieën ingedeeld. Namelijk, standaard zuurstofdoorlatende lenzen (standaard O2 hard lensen) en hoog zuurstofdoorlatende lenzen (hoog O2 hard lenzen). Standaard O2 harde lenzen zijn in principe geschikt voor iedereen. Ze zijn eenvoudig in onderhoud en gaan 3 tot 5 jaar mee. Hoog O2 harde lenzen wennen wat sneller en zijn ze geschikter voor mensen met wat gevoeliger ogen voor het veelvuldig verblijf in ruimtes met een drogere lucht. De van levensduur Hoog O2 harde lenzen is met 1 tot 3 jaar wat beperkter dan de standaard O2 harde lenzen. Harde lenzen hebben veel voordelen t.o.v. zachte lenzen namelijk; ze zijn eenvoudig en goedkoop in onderhoud, ze hebben een lange levensduur van 2 tot 6 jaar, ze geven vaak de best mogelijke gezichtsscherpte, ze zijn uitermate geschikt voor, door wat voor reden dan ook,  onregelmatige oogoppervlakken, ze remmen bij bijziendheid de sterktetoename van de ogen. O2 harde lenzen hebben natuurlijk ook een aantal nadelen t.o.v. zachte lenzen, dit zijn; de gewenning duurt 2 tot 3 weken en harde  lenzen zijn minder geschikt bij ruwe sporten en onder stoffige omstandigheden.

De beste contactlenzen – de goedkoopste contactlenzen:

Het blijkt dus dat standaard harde lenzen zowel de goedkoopste als de beste lenzen zijn.

De goedkoopste contactlenzen

Bionische contactlenzen:

De meest recente ontwikkeling is de bionische contactlens. Bionische contactlenzen zijn traditionele, zachte contactlenzen met ingebouwde microscopische elektronica. De bionische contactlens is doorzichtig, maar er zit als het ware een ingebouwd klein beeldscherm op de lens dat zichtbaar gemaakt  kan worden als de elektronica wordt geactiveerd. Op die manier kan je met de bionische contactlens tegelijkertijd je omgeving te zien met de virtueel weergegeven informatie. Het idee doet denken aan bijvoorbeeld de Layar-applicatie voor smartphones.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Oranjekoorts zorgt voor goede verkoop shirts

Nederland doet het goed op het WK, wat voor extra omzet zorgt in vele branches

De Big Bang theorie, de oerknal, als verklaring voor het ontstaan van ons heelal.

Ons heelal dijt nog steeds uit, volgens de wetenschap is dit een gevolg van de Big Bang?

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Goedkope röntgenbril, zelf een röntgenbril maken

Welke jongen droomt er niet af en toe stiekem van een röntgenbril.

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Wat is een gloeilichaam?

Zo her en der kom je het woord gloeilichaam tegen. Maar wat is een gloeilichaam?

Wat is de oorzaak van alles wat er bestaat?

De oorzaak van alles wat er bestaat is de evolutie. Het primaire leven op aarde wordt door de evolutie veroorzaakt.

Voodoo, Vodou of Voodoo-religie

Altijd al een Voodoo priester willen worden in een occulte religie en je bezig houden met occultisme, dan is dit je kans.

Gewoon even lekker kletsen over de ruimte met André Kuipers

Er is van alles aan de hand in onze wereld maar af en toe moet je gewoon even lekker kletsen over de ruimte met André Kuipers.

Wat is een condominium?

Er zijn nog een tiental condominia in de wereld maar wat is een condominium?

Eindelijk een foto van hoe de heilige maagd Maria er als mooie jonge vrouw echt uitziet.

Na eeuwen van vage verhalen over verschijningen van de heilige maagd Maria is er nu eindelijk een foto van haar verschenen.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Hoe financier je het derde testament.

Door een nieuw vorm van financieren kan de Bijbel continu worden geüpdate.

Is de mens nog wel een sociaal wezen of is het egoïsme de nieuwe standaard?

Volgens de wetenschap is de mens een sociaal wezen maar is de moderne mens nog wel een sociaal wezen?

De opwarming van de aarde verklaart in een film.

De bewijzen dat de aarde steeds verder opwarmt nemen steeds meer toe, waarom de aarde opwarmt verklaart de film “The Arrival”.

Hoeveel biologische, Spruzit, insecticide is er nodig voor volledige biologische teelt?

In de biologische teelt is er maar één insecticide toegelaten die verhandeld wordt onder de naam Spruzit. Hoeveel Spruzit is er nodig voor volledige biologische teelt?

P2000 meldingen brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES

Alle P2000 meldingen afgeleid van het C2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol.

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

De tijd is van jou en alles draait door jouw energie

Volgens Einstein is de tijd relatief maar is dat ook absoluut het geval.

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Mijn eerste vondst van buitenaardse intelligentie.

De mooiste foto’s van door mij ontdekte onbekende intelligentie buitenaardse wezens.

God is Heilig Onfeilbaar Machtig Oneindig, God is HOMO

God is de enige die Heilig, Onfeilbaar, Machtig en Oneindig is en ik ben zijn vriend.

Alles over aardstralen en aardstraling

Wetenswaardigheden over een mystiek net van aardstralen om onze wereld en aardstraling?

Zonnepanelen geschikt voor iedere consument

Zonnepanelen verschijnen op steeds meer daken, dit heeft natuurlijk een reden! Bekijk de gunstige factoren die zonnepanelen hebben.

Waarom geloven mensen al die spirituele onzin?

De Maya Kalender, biologische wetten en de 9 brieven van Jezus, waarom geloven mensen al die onzin.