Veel geld verdienen met Gas winning versus aardbevingen in Groningen, de schaal van Richter


Publicatie datum:

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de NAM stopt met de aardgaswinning in Groningen.

Gesponsorde koppelingen

Deze week werd de provincie Groningen twee maal getroffen door een aardbeving. De eerste beving had een kracht van 3,2 en de tweede had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.

Gas winning en aardbevingen

Schaal van richter:
Om te weten waar we over praten moeten we eerst weten wat 3,2 en 2,7 op de schaal van Richter precies betekend. Richter heeft zijn schaalverdeling van 0 to 12  gebaseerd op de hoeveelheid energie die er bij een aardschok vrijkomt. Hierbij staat de waarde 0 voor een aarde in rust en de waarde 12 voor een totale verwoesting. Hieronder staat de officiële schaalverdeling met de bijbehorende beschrijving van de waardes.

Gas winning en aardbevingen

0 - 1,9 op de schaal van richter:
Dit is een minuscule aardbeving. Omschrijving: Alleen waargenomen door seismografen; wordt zelden door iemand gevoeld en zal nooit ook maar enige schade veroorzaken. Vergelijkbaar met de kracht van een handgranaat.
2 – 2,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een zeer lichte aardbeving. Omschrijving: Meetbaar, wordt slechts door weinig mensen waargenomen onder gunstige omstandigheden; hoogstens enkele (zeer) lichte objecten kunnen bewegen; vrijwel nooit enige vorm van schade. Vergelijkbaar met de kracht van een conventionele bom uit de late tweede Wereloorlog.
3 – 3,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een lichte aardbeving. Omschrijving: Veel mensen nemen trillingen als van een voorbijrijdende vrachtwagen waar; tegen elkaar staande glazen rinkelen; hooguit zeer lichte schade mogelijk zoals losse dakpannen. Vergelijkbaar met de kracht van de kernramp bij Tjernobyl.
4 – 4,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een gemiddelde aardbeving. Omschrijving: Door vrijwel iedereen gevoelde trillingen als van zwaar voorbijrijdend verkeer; vrije slinger beweegt duidelijk; deuren, glazen en borden rammelen, raamluiken klapperen; geparkeerde auto's schommelen; lichte schade mogelijk aan bijvoorbeeld schoorstenen; eventueel ontstaan kleine scheuren in wegdek of oude en zwakke gebouwen. Vergelijkbaar met de kracht van een klein kernwapen.
5 – 5,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een vrij krachtige aardbeving. Omschrijving: Heftige trillingen die door iedereen met schrik worden waargenomen; meubels bewegen; voorwerpen vallen om; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten; veel mensen verlaten in paniek hun huizen; over het algemeen geen sprake van levensgevaar, wel gevaar van verwondingen. Vergelijkbaar met de kracht van de eerste atoombom op Hyroshima.
6 – 6,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een krachtige aardbeving. Omschrijving: Wordt door alle betrokkenen met grote schrik ervaren; ook in een rijdende auto voelbaar; paniek; mensen verlaten snel hun huizen; grote scheuren in wegdek; veel gebouwen lopen matige tot zware schade op; oude en zwakke gebouwen kunnen helemaal instorten; bomen zwaaien heen en weer als bij sterke wind; tientallen doden en gewonden mogelijk; aan de kust kunnen vloedgolven optreden; grote schade mogelijk binnen een straal van meer dan 150 kilometer. Vergelijkbaar met de kracht van een groot kernwapen.
7 – 7,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een zware aardbeving. Omschrijving: Grootschalige paniek; mensen trachten in paniek naar buiten te komen; acuut levensgevaar in veel gebouwen; alleen sterke gebouwen blijven staan; grond kan helemaal openscheuren; sommige bomen ontwortelen; vaak honderden doden en gewonden; gas- en waterleidingen breken; gedeeltelijk catastrofale gevolgen; aan kusten grote vloedgolven mogelijk. Vergelijkbaar met de kracht van een kleine meteoriet van 100–200 m diameter.
8 – 8,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een zeer zware aardbeving. Omschrijving: Grote verwoesting; vrijwel alle gebouwen worden onbewoonbaar of storten helemaal in; mogelijk vele duizenden doden en gewonden; bomen ontwortelen massaal; elektriciteitspalen begeven het; acuut levensgevaar zowel binnen als buiten gebouwen; aan kusten catastrofale, tot 40 meter hoge vloedgolven mogelijk. Vergelijkbaar met de kracht van een meteoriet van 250–700 m diameter.
9 – 9,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een catastrofale aardbeving. Omschrijving: Grote ramp met mogelijk totale verwoesting over duizenden kilometers; alle gebouwen storten volledig in; lokale aardschollen verschuiven; rotsen en gebergtes kunnen scheuren; honderdduizenden of zelfs miljoenen doden en gewonden mogelijk en plaatselijk zelfs volledige vernietiging van alle leven; enorme vloedgolven die mogelijk meerdere continenten zullen aantasten. Verder mogelijk: grote verschuivingen van de tektonische platen; verschijnen, verschuiven of verdwijnen van delen van landen en eilanden; vorming van nieuwe subductiezones; verandering van de nutatie of de omwentelingssnelheid van de aarde. Vergelijkbaar met de kracht van een 32 gigaton.
10 – 10,9 op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een totaal catastrofaleaardbeving. Omschrijving: Niets blijft overeind over mogelijk vele duizenden kilometers; landschap verandert sterk; gevaar voor veel levensvormen; grote verschuivingen van de tektonische platen; landen en eilanden veranderen van plaats; verandering van de nutatie of de omwentelingssnelheid van de aarde. Vergelijkbaar met de kracht van een 2 km grote meteoriet met een snelheid van 25 km/s.
12 en hoger op de SCHAAL VAN RICHTER:
Dit is een totaal verwoestende aardbeving. Omschrijving: Volledig catastrofale en zeer diep ingrijpende geografische veranderingen; gevaar voor alle levensvormen; landschap verandert volledig; maximale gevolgen voor de geografische ordening van water en land; huidige bestaande wereldkaarten zouden onbruikbaar zijn geworden. Vergelijkbaar met de kracht van een 10 km grote meteoriet of totale energie die de aarde per dag van de zon ontvangt.

Gas winning en aardbevingen

Overdreven paniek aardbevingen in groningen:

Uit de omschrijvingen in de schaal van Richter blijkt dat de schokken met een kracht van 2,7 en 3,2 respectievelijk bij 2,7 slechts door weinig mensen waargenomen onder gunstige omstandigheden
en bij 3,2 veel mensen trillingen waarnemen als van een voorbijrijdende vrachtwagen. De, zoals tegenwoordig gewoonlijk vreselijk overdreven paniek reacties in de media zijn dus vooralsnog nergens op gebaseerd.

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de nam stopt met de aardgaswinning in groningen:
Dit is typisch een stemmingmakende vraag van de media. De kans dat er doden zullen vallen door een aardbeving in Groningen is namelijk verwaarloosbaar klein. Wie namelijk vroeger wel opgelet heeft op de lagere school weet dat de provincie Groningen een Zeekleilandschap heeft. Groningen is namelijk duizenden jaren geleden ontstaan uit een waddengebied bestaande uit zompige zeeklei, de hele provincie Groningen ligt dus op zompige zeekleilagen. Hierdoor wordt iedere aardverschuiving die plaatsvindt in de daaronder liggende vaste bodem bijna volledig gedempt door de zompige zeeklei. De enige te verwachten schade door de gaswinning zal dus bestaan uit huizen en dijken die verzakken en scheuren. Deze schade weegt echter niet op tegen de 11 miljard euro die de staat ieder jaar verdiend met het Groningse aardgas. De NAM zal dus nooit stoppen met de gaswinning in Groningen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.

Gratis boeken voor iedereen.

Het Boek en de Boek, de bekendste boeken en het zijn zelfs gratis boeken voor iedereen.

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

Goedkope röntgenbril, zelf een röntgenbril maken

Welke jongen droomt er niet af en toe stiekem van een röntgenbril.

Wat is de waarde van het leven

Tussentijdse herijking van de waarde van het leven en een mensenleven.

Waarom zijn natuurlijke welvingen zo aantrekkelijk?

Iedere keer weer merk ik dat welvingen mij sterk aantrekken. Waarom zou dat zo zijn?

Hoeveel biologische, Spruzit, insecticide is er nodig voor volledige biologische teelt?

In de biologische teelt is er maar één insecticide toegelaten die verhandeld wordt onder de naam Spruzit. Hoeveel Spruzit is er nodig voor volledige biologische teelt?

Gratis naar Flikken Maastricht bij Flikkendag Maastricht

Flikkendag Maastricht is een jaarlijks evenement in Maastricht m.m.v. de cast van Flikken Maastricht.

Hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Non-verbale communiceren kan op veel manieren, hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Zijn alle mooie dikke vrouwen in Brugge van Venetiaanse adel?

Uit recent wetenschappelijk historisch onderzoek blijkt dat alle mooie dikke vrouwen in Brugge van een Venetiaanse adellijke familie afstammen.

Kun je eeuwig leven, nooit oud worden, onsterfelijk zijn

Lees hier hoe je eeuwig kunt leven zonder oud te worden en onsterfelijk kan zijn.

Alleen vrijen kunnen vrolijk vrijen

De vrijen zijn van levensbelang en alleen vrijen kunnen gewoon lekker vrijen in de wei.

Eiffeltoren spreekbeurt, Eiffeltoren werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Eiffeltoren (Eifeltoren).

Cultuur ervaren tijdens Museumnachten

In Nederland worden elk jaar gedurende het hele jaar verschillende Museumnachten gehouden. In dit artikel worden ervaringen gedeeld over de Museumnachten in Den Haag en Amsterdam.

Het best bewaarde bedgeheim van Red Bull

Red Bull heeft in werkelijkheid geen vleugels en zeker niet in bed.

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Abortus a go go of abortus a no no

Abortus, is in Nederland wettelijk toegestaan maar is abortus in Nederland ook geaccepteerd.

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

Alles over aardstralen en aardstraling

Wetenswaardigheden over een mystiek net van aardstralen om onze wereld en aardstraling?

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Dat je de toekomst kunt voorspellen met het lettertype Wingdings is bekend maar hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Deze week is het bewijs gevonden voor de Oerknal of te wel de Big Bang theorie, de Oerknal of te wel de Big Bang is nog steeds bezig, hoe kunnen we leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Het geheim van het ultieme genieten

Lees hier alles over het best bewaarde geheim van het ultieme genieten.