Het zeemansgraf, mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart


Publicatie datum:

Het zeemansgraf is de mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart die er bestaat, waar en door wie kun je dit laten uitvoeren.

Gesponsorde koppelingen

Men spreekt van een zeemansgraf als het lichaam van een overledene op volle zee overboord gezet wordt of als een zeeman op zee verdronken is en zijn lichaam nooit geborgen is. Vroeger kwam het zeemansgraf vaak voor omdat gedurende de vele risicovolle zeereizen veel zeelui onder primitieve omstandigheden moesten werken. Het grootste deel van de zeegraven is het gevolg van scheepsrampen. (zie wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rampen_buiten_Nederland_met_Nederlandse_dodelijke_slachtoffers ) De overige zeegraven waren het gevolg van ziektes en ongelukken tijdens de lange zeereizen.

Het zeemansgraf

Teloorgang zeemansgraf:
Het zeemansgraf komt, door de sterk verbeterde schepen, hygiëne en veiligheid op schepen,  tegenwoordig bijna niet meer voor op volle zee. En als er onderweg op volle zee wel iemand overlijd kan het lichaam van de overledene in een koelruimte lange tijd bewaart worden zodat de overleden bij thuiskomst vervolgens in zijn eigen land begraven of gecremeerd kan worden of, vanuit de eerste geschikte havenstad die het schip aandoet, per vliegtuig naar huis kan worden gevlogen om vervolgens in zijn eigen land begraven of gecremeerd te worden.

Het zeemansgraf

Strategisch zeemansgraf:
In Nederland komt een zeemansgraf zo zelden voor dat de meeste mensen niet eens weten dat het mogelijk is. Ook ik heb eigenlijk nooit bij die mogelijkheid stilgestaan tot de dag dat de terroristenleider Osama Bin Laden door de Amerikanen werd gedood. Om te voorkomen dat het graf van Osama Bin Laden een bedevaartsoord zou worden besloten de Amerikanen om Osama Bin Laden een zeemansgraf te geven. De Amerikanen vlogen het lichaam van Osama Bin Laden hiervoor naar het vliegdekschip USS Carl Vinson waar het lichaam vervolgens, zoals de islam het voorschrijft, op rituele wijze werd gewassen. Daarna werd het, Onder het lezen van religieuze teksten die werden vertaald door een Arabische tolk,  in een wit laken gerold, verzwaard en overboord gegooid. Volgens een Amerikaanse overheidsdienaar duurde dit hele ritueel vijftig minuten.

Het zeemansgraf

Schoonheid van het zeemansgraf:
Toen ik het bericht van het zeemansgraf van Osama Bin Laden las besefte ik eigenlijk voor het eerst dat naast begraven of cremeren ook een zeemansgraf tot de mogelijkheden van een uitvaart behoren. Ik heb het bericht nog eens goed gelezen en werd getroffen door de mooie eenvoud van het zeemansgraf. Je wordt letterlijk teruggegeven aan de zee waar al het leven ooit begon, je vindt een eeuwige rustplaats die nooit verstoord zal worden door enige menselijke activiteit en het enige wat je meeneemt is een stevige doek verzwaard met zand, dus je belast het milieu ook niet. Later las ik dat ook Neil Armstrong, de eerste mens die voet zette op de maan, ook voor een zeemansgraf had gekozen.
Modern zeemansgraf:

Omdat het mij wel een mooie uitvaart lijkt heb ik uitgezocht of het in Nederland ook mogelijk is. Het blijkt dat je In Nederland behoorlijk wat moeite doen om uiteindelijk een zeemansgraf te krijgen. Volgens de Wet op de lijkbezorging is het namelijk strafbaar om iemand die in Nederland overleden is vanaf een Nederlands schip overboord te zetten. In het buitenland kan het echter wel. De dichtstbijzijnde landen waar een zeemansgraf wel mogelijk is zijn Engeland en Schotland. Voor het vervoer van een lijk naar het buitenland is een, door de burgemeester van de gemeente van overlijden afgegeven, lijkenpas nodig, een zogenaamd laisser-passer (verzoek aan buitenlandse instanties om de overledene vrijelijk en zonder belemmering te laten passeren). Bij vervoer naar een zeemansgraf in Engeland hoeft een laisser-passer niet. Er worden echter wel strenge eisen gesteld aan wie daar begraven wil worden. De overledene moet heel wat organiseren. Want naast organiseren van het transport worden er ook strenge eisen gesteld aan de kist, die te water gelaten gaat worden. De kist moet namelijk verzwaard zijn met minimaal 100 kilo, ten minste twaalf gaten van 20 mm aan elke zijde hebben en met twee stalen banden afgesloten worden om te voorkomen dat de kist door de klap van de tewaterlating al direct uiteenvalt. Het lichaam van de overledene mag ook niet gebalsemd zijn. Tevens moet de overledene aan twee verschillende ledematen een plastic bandje hebben met naam, datum van de begrafenis en telefoonnummer van de uitvaartondernemer en er moet een verklaring van een arts zijn (in het Engels) waarin staat dat de overledene vrij is van besmettelijke ziekten.

Het zeemansgraf

Locatie europese zeemansgraven:
Engeland heeft twee plaatsen die speciaal zijn aangewezen voor zeebegrafenissen: the Needles Spoil Ground, ten westen van het Isle of Wight en een gebied ten zuiden van de havenstad Newhaven. De zeebegrafenissen worden daar verzorgd door  De Britannia Shipping Company for Burial at Sea in Devon.  Ook de Schotse wateren hebben twee zeebegraafplaatsen. De ene is op 58º 42.70' NB / 003º 23.30' WL, vijftien zeemijl vanaf het stadje John O'Groats, in het uiterste noorden van Schotland. De andere locatie, 56º 45' NB / 009º 15' WL, zo'n 210 zeemijl ten westen van Oban, is net over de rand van het continentaal plat.

Kosten zeemansgraf:
Voor het transport en de formaliteiten moet je ongeveer € 4.200,-  rekenen. Verder moet je voor een zeemansgraf in bijzijn van familie inclusief reiskosten uitvaartleider, scheepscharter met bemanning & begeleiding van Aqua-Omega maritieme kaart met verklaring, speciale kist voor de zeebegrafenis ongeveer  € 7.500 rekenen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Hoe werkt de koude therapie van Wim Hof alias de Iceman?

Wim Hof staat bekend als de Iceman, door zijn koude therapie neemt je lichamelijke weerstand toe.

Kun je eeuwig leven, nooit oud worden, onsterfelijk zijn

Lees hier hoe je eeuwig kunt leven zonder oud te worden en onsterfelijk kan zijn.

Hoe kun je drie van de vier keer de pot winnen?

Hoe komt het dat sommige mensen vaak iets winnen en andere nooit?

Hoe financier je het derde testament.

Door een nieuw vorm van financieren kan de Bijbel continu worden geüpdate.

Wie heeft de 50 Moai op Paaseiland gratis weer rechtop gezet?

Een paar eeuwen geleden werden de Moai bijna allemaal omvergeduwd, er zijn er 50 weer rechtop gezet.

Voodoo, Vodou of Voodoo-religie

Altijd al een Voodoo priester willen worden in een occulte religie en je bezig houden met occultisme, dan is dit je kans.

Hoe leef je langer, tips voor meer tijd van leven.

In dit artikel een aantal praktische tips voor meer tijd van leven.

Griekse goden en mythen deel 2

Deel 2 van mijn artikel over de verschillende Griekse goden en mythen.

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Gratis stroom opwekken met zoutwaterfonteinen.

Is het technisch mogelijk om grote gaten in de rotskusten van de oceaan te boren zodat we er gratis stroom mee kunnen opwekken?

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

Waren de goden astronauten of kosmonauten

Dat er duizenden jaren geleden goden op onze aarde waren is een feit maar waren de goden nou astronauten of kosmonauten.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Wat is Kerstmis?

We zijn allemaal dol op het Kerstdiner, kerstcadeaus en kerstvakantie maar wat is Kerstmis eigenlijk.

Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Hasselter Euifeest

Een beschrijving van het jaarlijkse feest in Hasselt; het Euifeest!

Hoe kun je goedkoop met Lara Croft naar Ta Prohm in Cambodja?

Ta Prohm is de Tomb Raider Temple uit het gelijknamige computerspel en de daarop gebaseerde film.

Hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Dat je de toekomst kunt voorspellen met het lettertype Wingdings is bekend maar hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

P2000 meldingen brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES

Alle P2000 meldingen afgeleid van het C2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol.

Sacre Coeur in Parijs, goedkoop naar Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur in Parijs is één van de mooiste bouwwerken van deze lichtstad maar geen kerk.

Alleen vrijen kunnen vrolijk vrijen

De vrijen zijn van levensbelang en alleen vrijen kunnen gewoon lekker vrijen in de wei.

Goedkope röntgenbril, zelf een röntgenbril maken

Welke jongen droomt er niet af en toe stiekem van een röntgenbril.

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Waarom de Grieken slimmer zijn dan wij.

De Oude Grieken liepen qua beschaving al ver op ons voor, de moderne Grieken zijn nog slimmer.

Wat hebben dromen voor functie en beïnvloeden ze onze manier van leven?

Iedereen droomt maar hoe kom je je dromen weten om ze waar te kunnen maken.