Het zeemansgraf, mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart


Publicatie datum:

Het zeemansgraf is de mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart die er bestaat, waar en door wie kun je dit laten uitvoeren.

Gesponsorde koppelingen

Men spreekt van een zeemansgraf als het lichaam van een overledene op volle zee overboord gezet wordt of als een zeeman op zee verdronken is en zijn lichaam nooit geborgen is. Vroeger kwam het zeemansgraf vaak voor omdat gedurende de vele risicovolle zeereizen veel zeelui onder primitieve omstandigheden moesten werken. Het grootste deel van de zeegraven is het gevolg van scheepsrampen. (zie wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rampen_buiten_Nederland_met_Nederlandse_dodelijke_slachtoffers ) De overige zeegraven waren het gevolg van ziektes en ongelukken tijdens de lange zeereizen.

Het zeemansgraf

Teloorgang zeemansgraf:
Het zeemansgraf komt, door de sterk verbeterde schepen, hygiëne en veiligheid op schepen,  tegenwoordig bijna niet meer voor op volle zee. En als er onderweg op volle zee wel iemand overlijd kan het lichaam van de overledene in een koelruimte lange tijd bewaart worden zodat de overleden bij thuiskomst vervolgens in zijn eigen land begraven of gecremeerd kan worden of, vanuit de eerste geschikte havenstad die het schip aandoet, per vliegtuig naar huis kan worden gevlogen om vervolgens in zijn eigen land begraven of gecremeerd te worden.

Het zeemansgraf

Strategisch zeemansgraf:
In Nederland komt een zeemansgraf zo zelden voor dat de meeste mensen niet eens weten dat het mogelijk is. Ook ik heb eigenlijk nooit bij die mogelijkheid stilgestaan tot de dag dat de terroristenleider Osama Bin Laden door de Amerikanen werd gedood. Om te voorkomen dat het graf van Osama Bin Laden een bedevaartsoord zou worden besloten de Amerikanen om Osama Bin Laden een zeemansgraf te geven. De Amerikanen vlogen het lichaam van Osama Bin Laden hiervoor naar het vliegdekschip USS Carl Vinson waar het lichaam vervolgens, zoals de islam het voorschrijft, op rituele wijze werd gewassen. Daarna werd het, Onder het lezen van religieuze teksten die werden vertaald door een Arabische tolk,  in een wit laken gerold, verzwaard en overboord gegooid. Volgens een Amerikaanse overheidsdienaar duurde dit hele ritueel vijftig minuten.

Het zeemansgraf

Schoonheid van het zeemansgraf:
Toen ik het bericht van het zeemansgraf van Osama Bin Laden las besefte ik eigenlijk voor het eerst dat naast begraven of cremeren ook een zeemansgraf tot de mogelijkheden van een uitvaart behoren. Ik heb het bericht nog eens goed gelezen en werd getroffen door de mooie eenvoud van het zeemansgraf. Je wordt letterlijk teruggegeven aan de zee waar al het leven ooit begon, je vindt een eeuwige rustplaats die nooit verstoord zal worden door enige menselijke activiteit en het enige wat je meeneemt is een stevige doek verzwaard met zand, dus je belast het milieu ook niet. Later las ik dat ook Neil Armstrong, de eerste mens die voet zette op de maan, ook voor een zeemansgraf had gekozen.
Modern zeemansgraf:

Omdat het mij wel een mooie uitvaart lijkt heb ik uitgezocht of het in Nederland ook mogelijk is. Het blijkt dat je In Nederland behoorlijk wat moeite doen om uiteindelijk een zeemansgraf te krijgen. Volgens de Wet op de lijkbezorging is het namelijk strafbaar om iemand die in Nederland overleden is vanaf een Nederlands schip overboord te zetten. In het buitenland kan het echter wel. De dichtstbijzijnde landen waar een zeemansgraf wel mogelijk is zijn Engeland en Schotland. Voor het vervoer van een lijk naar het buitenland is een, door de burgemeester van de gemeente van overlijden afgegeven, lijkenpas nodig, een zogenaamd laisser-passer (verzoek aan buitenlandse instanties om de overledene vrijelijk en zonder belemmering te laten passeren). Bij vervoer naar een zeemansgraf in Engeland hoeft een laisser-passer niet. Er worden echter wel strenge eisen gesteld aan wie daar begraven wil worden. De overledene moet heel wat organiseren. Want naast organiseren van het transport worden er ook strenge eisen gesteld aan de kist, die te water gelaten gaat worden. De kist moet namelijk verzwaard zijn met minimaal 100 kilo, ten minste twaalf gaten van 20 mm aan elke zijde hebben en met twee stalen banden afgesloten worden om te voorkomen dat de kist door de klap van de tewaterlating al direct uiteenvalt. Het lichaam van de overledene mag ook niet gebalsemd zijn. Tevens moet de overledene aan twee verschillende ledematen een plastic bandje hebben met naam, datum van de begrafenis en telefoonnummer van de uitvaartondernemer en er moet een verklaring van een arts zijn (in het Engels) waarin staat dat de overledene vrij is van besmettelijke ziekten.

Het zeemansgraf

Locatie europese zeemansgraven:
Engeland heeft twee plaatsen die speciaal zijn aangewezen voor zeebegrafenissen: the Needles Spoil Ground, ten westen van het Isle of Wight en een gebied ten zuiden van de havenstad Newhaven. De zeebegrafenissen worden daar verzorgd door  De Britannia Shipping Company for Burial at Sea in Devon.  Ook de Schotse wateren hebben twee zeebegraafplaatsen. De ene is op 58º 42.70' NB / 003º 23.30' WL, vijftien zeemijl vanaf het stadje John O'Groats, in het uiterste noorden van Schotland. De andere locatie, 56º 45' NB / 009º 15' WL, zo'n 210 zeemijl ten westen van Oban, is net over de rand van het continentaal plat.

Kosten zeemansgraf:
Voor het transport en de formaliteiten moet je ongeveer € 4.200,-  rekenen. Verder moet je voor een zeemansgraf in bijzijn van familie inclusief reiskosten uitvaartleider, scheepscharter met bemanning & begeleiding van Aqua-Omega maritieme kaart met verklaring, speciale kist voor de zeebegrafenis ongeveer  € 7.500 rekenen.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

Wat is het verschil tussen natuurazijn voor consumptie en schoonmaakazijn als onkruidbestrijdingsmiddel?

Azijn is azijn zou je denken, toch bestaat er natuurazijn en schoonmaakazijn, Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Waarom zijn natuurlijke welvingen zo aantrekkelijk?

Iedere keer weer merk ik dat welvingen mij sterk aantrekken. Waarom zou dat zo zijn?

Van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in The Lost Gardens of Heligan?

De één vindt het kunst, de ander kits maar van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in Lost gardens of Heligan?

Gezonde verslaving

Op deze pagina een overzicht van gezonde en goedkope verslavingen.

Tutorial Binair tellen, tellen met alleen nullen en enen

Een computer telt met alleen maar nullen en enen, lees hier hoe je kunt leren tellen met alleen maar nullen en enen

Goedkope röntgenbril, zelf een röntgenbril maken

Welke jongen droomt er niet af en toe stiekem van een röntgenbril.

Het failliet van de parlementaire democratie.

In dit artikel leg ik uit dat onze democratie ten onder gaat aan eigenbelang.

Eiffeltoren spreekbeurt, Eiffeltoren werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Eiffeltoren (Eifeltoren).

Duitse bierglazen

Duitsland is één van de grootste bierglas producenten van Europa. Ieder soort bier wat in het land gebrouwen wordt, vereist een eigen soort bierglas.

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

Wat is de waarde van het leven

Tussentijdse herijking van de waarde van het leven en een mensenleven.

Oranjekoorts zorgt voor goede verkoop shirts

Nederland doet het goed op het WK, wat voor extra omzet zorgt in vele branches

Hoe kun je drie van de vier keer de pot winnen?

Hoe komt het dat sommige mensen vaak iets winnen en andere nooit?

Wie heeft de 50 Moai op Paaseiland gratis weer rechtop gezet?

Een paar eeuwen geleden werden de Moai bijna allemaal omvergeduwd, er zijn er 50 weer rechtop gezet.

Sacre Coeur in Parijs, goedkoop naar Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur in Parijs is één van de mooiste bouwwerken van deze lichtstad maar geen kerk.

Neutrino sneller dan het licht. Neutrino CERN

Zijn Neutrino’s echt sneller dan het licht en wat zijn de consequenties.

Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Hoe leef je langer, tips voor meer tijd van leven.

In dit artikel een aantal praktische tips voor meer tijd van leven.

Veel geld verdienen met Gas winning versus aardbevingen in Groningen, de schaal van Richter

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de NAM stopt met de aardgaswinning in Groningen.

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Hoe schrijf je het beste verhaal ter wereld?

Zou het ooit door mij worden geschreven, het beste verhaal ter wereld.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.