Wat is Kerstmis?


Publicatie datum:

We zijn allemaal dol op het Kerstdiner, kerstcadeaus en kerstvakantie maar wat is Kerstmis eigenlijk.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland vieren we Kerstmis, ook wel “Kerst”, “Kerstfeest” of “geboortefeest van de heer” genoemd, officieel ieder jaar op 25 en 26 december. 25 december heet daarbij de “Eerste Kerstdag” en 26 december de “Tweede Kerstdag”. Kerstmis wordt in Europa al ongeveer 1600 jaar op 25 en 26 december gevierd. Het is niet zo als bij bijvoorbeeld Sinterklaasavond dat 25 december de verjaardag is van Jezus Christus. De geboortedatum van Jezus Christus is namelijk niet precies bekend. Sterker nog, zelfs over zijn precieze geboortejaar zijn nog twijfels. De beide Kerstdagen op 25 en 26 december zijn daarentegen vroeger, in de vierde eeuw na Christus, vastgesteld door keizer Constantijn de Grote in overleg met de bisschoppen van de vroege Kerk die in die eeuw officieel bevrijd was uit vervolging.

Wat is Kerstmis

Waarom kerstmis op 25 en 26 december:
De Romeinse keizer Constantijn heeft 25 en 26 december waarschijnlijk voor de viering van de geboorte van Jezus Christus gekozen omdat het de periode is van de zonnewende. Jezus werd door hem en de Christenen van de vroege Kerk namelijk aangeduid als “Het licht van de wereld”. De viering van Kerstmis op de Eerste en Tweede Kerstdag op 25 en 26 december kwam ook nog eens mooi uit omdat 25 en 26 december in het Romeinse Rijk al sinds een aantal eeuwen daarvoor twee officiële vrije dagen waren. Op 25 en 26 december werden, tot de invoering van Kerstmis, de zogenaamde Saturnaliën gevierd. De Saturnaliën was een feest dat gevierd werd tere ere van de god Saturnus de Romeinse god van de landbouw. Deze Saturnaliën vielen gelijk met de zonnewende. Bijkomend voordeel was dat vele andere volkeren die in het Romeinse rijk leefden ook op die dagen al feestdagen hadden. De Germanen vierden rond die tijd hun Midwinterfeest en de Grieken en Egyptenaren vereerden rond die data hun Zonnegoden.

Wat is Kerstmis

De kerstman:
De Kerstman is pas veel later ontstaan. De Kerstman is begonnen als een afgeleide van Sinterklaas en heet daarom ook Santa Claus.  Santa Claus is begonnen als de Amerikaanse versie van het Sinterklaasfeest dat door emigranten werd meegenomen naar Amerika. In het begin was Santa Claus net als Sinterklaas een Bisschop met een rode tabert en een mijter. De Kerstman zoals wij die nu kennen is bedacht door Coca Cola. Coca Cola gebruikte de door hun bedachte Kerstman in een rood met wit kabouterpak, de Coca Cola bedrijfskleuren, voor een Coca Cola frisdrank reclame die wereldwijd werd uitgevoerd. De figuur uit deze Coca Cola reclame is daardoor zo bekend geworden dat hij tegenwoordig als officiële Kerstman wordt beschouwd. Hier ligt dus de basis voor de vercommercialisering van Kerstmis.

Wat is Kerstmis

Kerstmis in nederland 2011:
Ook in Nederland is Kerstmis de laatste jaren verworden tot een commercieel feest. Er zijn nog wel mensen die echt de geboorte van Jezus Christus vieren maar zij vormen steeds meer een uitzondering in Nederland. De meeste Nederlanders gaan met Kerst alleen nog naar de kerk voor de sfeer en dan nog het liefst naar de Kerstnachtdienst met zijn gezellige lichtjes en bekende meezingers. Voor de meeste Nederlanders is het echter een feest van samenkomen met familie geworden. Bij de invulling van dit Kerstsamenkomen is het Kerstdiner een belangrijk ritueel geworden. Aan dit Kerstdiner wordt heel veel tijd, aandacht en geld besteed. Bij het klassieke Kerstdiner wordt nog steeds heel vel vlees gegeten. Vooral biefstuk, kalkoen, kip, varkenshaas, hertenbiefstuk, reebiefstuk, kreeft en vis (vooral gerookte zalm is heel geliefd) zijn heel populair en zijn dan ook in deze tijd van het jaar niet aan te slepen. Per gezin wordt er dit jaar ongeveer € 160,- uitgegeven aan eten en drinken deze Kerst. Ook aan kerstversiering om de avond gezellig aan te kleden wordt ieder jaar geld uitgegeven. Dit is zo’n € 20,- per gezin.

Wat is Kerstmis

Kerstcadeaus:
Het blijkt dat vooral vrouwen heel veel cadeaus krijgen met Kerst. De meest geschonken cadeaus zijn daarbij Sieraden, Tassen, Geuren, Sleutelhangers, Sjaals, Agendas, Kleine accessories, Make-up, Interieur accessories. Maar ook de mannen en kinderen worden niet vergeten. Manne krigen vooral gadgets en electronica en kinderen natuurlijk speelgoed. Het gemiddelde wat er dit jaar aan kerstcadeaus wordt uitgegeven is ongeveer € 450,- per gezin. Dit is ondanks de crisis toch ongeveer 1,2 procent meer als vorig jaar. Daarnaast doen sommige mensen elkaar ook een reis cadeau voor Kerstmis. Hier wordt per gezin gemiddeld € 36,- aan uitgegeven.

Wat is Kerstmis

Conclusie:
Het moderne Kerstmis in Nederland krijgt steeds meer weg van de oude Germaanse midwinter of joelfeesten die gevierd werden ter ere van de midwinterzonnewende. Dit feest duurde 12 dagen, het is dus geen toeval dat de meeste mensen twee weken vrij nemen met Kerst. Dit feest bestond vooral uit veel drinken en eten rondom grote vuren. De kabouter die de geschenken kwam brengen bij deze joelfeesten is nu, door toedoen van Coca Cola, de moderne Kerstman geworden.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Waar hangen de duurste zonnebloemen ter wereld?

De duurste zonnebloemen ter wereld zijn geschilderd door Vincent van Gogh, waar hangen de zonnebloemen van Vincent van Gogh.

Griekse goden en mythen deel 1

Verschillende goden en mythen uit het oude Griekenland omschreven.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.

Waarvoor dienen mooie lange vrouwenbenen.

Mooie lange vrouwenbenen hebben meerdere functies, in dit artikel een toelichting bij de functies van mooie lange vrouwenbenen.

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

Gratis boeken voor iedereen.

Het Boek en de Boek, de bekendste boeken en het zijn zelfs gratis boeken voor iedereen.

De tijd is van jou en alles draait door jouw energie

Volgens Einstein is de tijd relatief maar is dat ook absoluut het geval.

Hoe kun je drie van de vier keer de pot winnen?

Hoe komt het dat sommige mensen vaak iets winnen en andere nooit?

Natuurlijk potentie verhogend middel

Gratis natuurlijke potentie verhoging heeft niets te maken met viagra of andere dure chemische middelen.

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Wat hebben dromen voor functie en beïnvloeden ze onze manier van leven?

Iedereen droomt maar hoe kom je je dromen weten om ze waar te kunnen maken.

Super Meisjes robot, Super Vrouwen robot

Het is de droom van iedere man, een meisjes robot of vrouwen robot die alles voor je doet.

Wat is vitaal water?

Vitaal water wordt allerlei goede eigenschappen toegedicht maar wat is vitaal water eigenlijk.

Gewoon even lekker kletsen over de ruimte met André Kuipers

Er is van alles aan de hand in onze wereld maar af en toe moet je gewoon even lekker kletsen over de ruimte met André Kuipers.

Wat is asbest en waarom is het zo gevaarlijk?

Is de asbestfobie terecht of wordt het gevaar van asbest overdreven.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Het geheim van het ultieme genieten

Lees hier alles over het best bewaarde geheim van het ultieme genieten.

Eiffeltoren spreekbeurt, Eiffeltoren werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Eiffeltoren (Eifeltoren).

Wat is de oorzaak van alles wat er bestaat?

De oorzaak van alles wat er bestaat is de evolutie. Het primaire leven op aarde wordt door de evolutie veroorzaakt.

Goedkope röntgenbril, zelf een röntgenbril maken

Welke jongen droomt er niet af en toe stiekem van een röntgenbril.

Spreekbeurt Museum Het louvre, werkstuk Museum Het louvre

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van Museum Het louvre in Parijs.

Loopt het leven op Mars gevaar?

Ik woon al mijn hele leven op Mars maar na eeuwen van vrede en rust is het gebeurt met mijn vrede op mars.

De toekomst van drones

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

Spreekbeurt Sinterklaas

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Abortus a go go of abortus a no no

Abortus, is in Nederland wettelijk toegestaan maar is abortus in Nederland ook geaccepteerd.