Kun je tijdreizen als Neutrino’s sneller gaan dan het licht


Publicatie datum:

Kun je reizen naar de toekomst door de ontdekking dat Neutrino’s sneller gaan dan het licht.

Gesponsorde koppelingen

Iedereen heeft er weleens van gehoord, de relativiteitstheorie van Einstein. Iedereen weet ook dat het iets te maken heeft met de lichtsnelheid en de tijd. Einstein beweerd dat de tijd in een ruimtevaartuig tijdens zijn vlucht vlugger of langzamer gaat dan die op aarde al naar gelang de snelheid van het ruimtevaartuig. Ook ik had dat gehoord en probeerde in gedachte vast te stellen of de tijd nu sneller of langzamer ging in het vaartuig dan op aarde. Omdat het mijn in gedachte niet lukte om het vast te stellen ben ik het gaan tekenen. Ik heb twee theoretische situaties uitgebeeld. In mijn eerste afbeelding ga ik van de theoretische situatie uit dat het ruimtevaartuig reist met een snelheid van 50% van de lichtsnelheid. In mijn tweede afbeelding ga ik van de theoretische situatie uit dat het ruimtevaartuig reist met een snelheid van 200%  van de lichtsnelheid. (2X de lichtsnelheid).

Kun je reizen naar de toekomst

Situatie 1, vaartuig reist met 50% van de lichtsnelheid.
Op het moment van vertrek staat de aardklok op 00 uur en de klok in het ruimtevaartuig op 00 uur. We gaan er van uit dat de aardklok dusdanig groot is en dusdanig veel licht uitstraalt dat hij in de ruimte waar te nemen is door de bemanning van het ruimtevaartuig. In de afbeelding zien we dat als het ruimteschip 2 uur onderweg is deze zich op 1 lichtuur afstand van de aarde bevind. Het op het moment van het ruimtevaartuig uitgezonden licht van de aardklok (00 uur) bevind zich dan al op 2 lichtuur afstand van de aarde. Het licht van de aardklok dat de ruimtevaarders op dat moment na 2 uur reizen op 1 lichtuur afstand waarnemen is het licht dat de aardklok om 1.00 uur uitzond. Na 10 uur vliegen bevindt het ruimtevaartuig zich op 5 lichtuur afstand van de aarde. Het op het moment van het vertrek van het ruimtevaartuig uitgezonden licht van de aardklok (00 uur) bevind zich dan al op 10 lichtuur afstand van de aarde. Het licht van de aardklok dat de ruimtevaarders op dat moment na 10 uur reizen op 5 lichtuur afstand waarnemen is het licht dat de aardklok om 5.00 uur uitzond. Als ze van de aarde afreizen zien ze dus de klok op aarde langzamer gaan dan in hun ruimtevaartuig. Dit is echter alleen de waarneming van de klok, de tijd zelf gaat gewoon even snel. Hier keert het ruimtevaartuig om en gaat weer richting aarde. Als de ruimtereizigers 2 uur stil zouden blijven staan op 5 lichtuur afstand zouden ze na 2 uur het licht dat de aardklok om 7.00 uur uitzond zien. Zij reizen echter zelf in die twee uur 1 lichtuur naar de aarde toe en zien dus na 2 uur reizen het licht dat de aardklok om 8.00 uur uitzond. Ieder twee uur dat ze dus naar de aarde terugreizen zien ze de aardklok 3 uur vooruit gaan. Tijdens de terugreis van 10 uur zien ze de aardklok dus 15 uur vooruitgaan en landen na totaal 20 uur vliegen om precies 20.00 uur weer op aarde.

Situatie 2, vaartuig reist met 200% van de lichtsnelheid.
Op het moment van vertrek staat de aardklok op 24.00 (00) uur en de klok in het ruimtevaartuig op 24.00 (00.00) uur. We gaan er van uit dat de aardklok dusdanig groot is en dusdanig veel licht uitstraalt dat hij in de ruimte waar te nemen is door de bemanning van het ruimtevaartuig. In de afbeelding zien we dat als het ruimteschip 1 uur onderweg is deze zich op 2 lichtuur afstand van de aarde bevind. Het op het moment van het ruimtevaartuig uitgezonden licht van de aardklok (24.00 uur) bevind zich dan pas op 1 lichtuur afstand van de aarde. Het licht van de aardklok dat de ruimtevaarders op dat moment na 1 uur reizen op 2 lichtuur afstand waarnemen is het licht dat de aardklok om 23 uur uitzond. Na 5 uur vliegen bevindt het ruimtevaartuig zich op 10 lichtuur afstand van de aarde. Het op het moment van het vertrek van het ruimtevaartuig uitgezonden licht van de aardklok (24.00 uur) bevind zich dan al op 5 lichtuur afstand van de aarde. Het licht van de aardklok dat de ruimtevaarders op dat moment na 5 uur reizen op 10 lichtuur afstand waarnemen is het licht dat de aardklok om 19.00 uur uitzond. Als ze van de aarde afreizen zien ze dus de klok op aarde achteruitgaan. Dit is echter alleen de waarneming van de klok, de tijd zelf gaat gewoon even snel. Hier keert het ruimtevaartuig om en gaat weer richting aarde. Als de ruimtereizigers 1 uur stil zouden blijven staan op 10 lichtuur afstand zouden ze na 1 uur het licht dat de aardklok om 20.00 uur uitzond zien. Zij reizen echter zelf in die 1 uur 2 lichtuur naar de aarde toe en zien dus na 1 uur reizen het licht dat de aardklok om 22 uur uitzond. Ieder uur dat ze dus naar de aarde terugreizen zien ze de aardklok 3 uur vooruit gaan. Tijdens de terugreis van 5 uur zien ze de aardklok dus 15 uur vooruitgaan en landen na totaal 10 uur vliegen om precies 10.00 uur weer op aarde.

Kun je reizen naar de toekomst

Waarneming:
Als je in een ruimtevaartuig met 50% van de lichtsnelheid van de aarde wegvliegt lijkt het of de tijd in je ruimtevaartuig sneller gaat dan op aarde. Als je in een ruimtevaartuig met 200% van de lichtsnelheid van de aarde wegvliegt lijkt het of de tijd in je ruimtevaartuig langzamer gaat dan op aarde. In het eerste geval neem je waar dat de tijd op aarde langzamer gaat dan in je ruimtevaartuig. In het tweede geval zie je zelfs de tijd op aarde achteruitgaan en kun je dus het verleden zien vanuit je vaartuig. In beide gevallen zal vanaf  het moment van omkeren het verschil in de tijd in het ruimtevaartuig en de waargenomen beeld van de aardklok steeds kleiner worden en op het moment van landen in beide gevallen weer exact gelijk zijn.

Kun je reizen naar de toekomst

Conclusie:
Tijdreizen is dus alleen mogelijk als je in één richting vliegt. Zodra je omkeert wordt het tijdverschil weer opgeheven. Je kunt dus niet en door de tijd reizen en weer op dezelfde plek landen. Eerlijk gezegd had ik deze conclusie bij aanvang van het maken van mijn tekeningen niet verwacht.

Kun je reizen naar de toekomst


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Alles wat je moet weten over Al-Qa'ida, Al-Qaeda.

Terreurorganisatie of bevlogen gelovigen, Al-Qa'ida, Al-Qaeda is het allebei.

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

Zonnepanelen geschikt voor iedere consument

Zonnepanelen verschijnen op steeds meer daken, dit heeft natuurlijk een reden! Bekijk de gunstige factoren die zonnepanelen hebben.

Spreekbeurt poep, werkstuk poep

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Het failliet van de parlementaire democratie.

In dit artikel leg ik uit dat onze democratie ten onder gaat aan eigenbelang.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Streetdance werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Streetdance.

Tutorial Binair tellen, tellen met alleen nullen en enen

Een computer telt met alleen maar nullen en enen, lees hier hoe je kunt leren tellen met alleen maar nullen en enen

Oranjekoorts zorgt voor goede verkoop shirts

Nederland doet het goed op het WK, wat voor extra omzet zorgt in vele branches

Je kunt je leven verbeteren door de focus op je gedrag vergroten.

Je gedrag wordt bepaald door stimulatie en reacties op impulsen van buiten af, door te focussen op je gedrag kun je beter leven.

Wat bepaalt de grote van je denkraam en hoe kun je het vergroten?

De een heeft een klein denkraam en de andere een grote, hoe kun je een klein denkraam vergroten?

Wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Er is enorm veel te doen over de pedofiel Benno L. maar wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

De Gouden Kroon van koning Willem Alexander.

Waar komt de gouden kroon van koning Willem Alexander vandaan.

Wie zijn de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

Als officiële slachtoffers van de WO II worden alle Militairen en Burgers beschouwd die tijdens de oorlog zijn omgekomen door honger of geweld, er is echter nog een vergeten groep slachtoffers van de WO II.

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Florida?

Voor het nieuwe media project Utopia bestonden er al een paar plaatsen met de naam Utopia, hoe komen die aan hun naam?

Wat is collodion en wat kun je er mee doen?

Je kunt collodion gewoon kopen in de winkel maar wat is het en wat kun je er mee doen?

Eiffeltoren spreekbeurt, Eiffeltoren werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Eiffeltoren (Eifeltoren).

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Sacre Coeur in Parijs, goedkoop naar Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur in Parijs is één van de mooiste bouwwerken van deze lichtstad maar geen kerk.

Hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Non-verbale communiceren kan op veel manieren, hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Gratis naar Flikken Maastricht bij Flikkendag Maastricht

Flikkendag Maastricht is een jaarlijks evenement in Maastricht m.m.v. de cast van Flikken Maastricht.