Spreekbeurt Sinterklaas


Publicatie datum:

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Gesponsorde koppelingen

Sinterklaas heette eigenlijk Sint Nicolaas. Sint Nicolaas werd geboren aan het einde van de derde eeuw. Hij was de zoon van een rijke christelijke familie in Patara, een Grieks-sprekende kolonie van het Romeinse Rijk in het moderne Turkije. Er is weinig documentatie beschikbaar over zijn vroege leven maar het is bekend dat hij op jonge leeftijd al bisschop van Myra werd. Zijn leven als geestelijke begon toen de christenen nog vervolgd werden door de Romeinse keizers Diocletianus en Galerius. Later in zijn loopbaan werd het Christendom gelegaliseerd door de Romeinse keizers Constantijn en uiteindelijk verklaard tot het officiële Romeinse geloof. In die periode was Sint Nicolaas verantwoordelijk voor de vernietiging van een aantal heidense tempels. Ook is bekend dat Sint Nicolaas zich tijdens centrale Concilie van Nicea in 325 na Christus, uitsprak tegen de Arische* ketterij. 

side mooi weer

*Arische ketters waren christenen die aanhanger waren van de priester Arius die leerde dat Jezus wel een heel bijzonder mens is maar dat hij niet god is.

Sinterklaas goedheiligman:
Sint Nicolaas was dus niet alleen maar de goedheiligman zoals wij hem kennen. Pas later kwamen er ook verhalen waarin hij zijn goede kant toonde. Zo zou Sint Nicolaas, tijdens een reis naar Alexandrië in Egypte, het leven hebben gered van een zeeman op zee, reden waarom hij patroonheilige is van de zeelieden. Ook zou Sint Nicolaas drie onschuldige mannen van het zwaard van de beul hebben gered en in sommige van de meer fantasievolle legendes, zou hij vermoorde kinderen weer tot leven hebben gewekt. De legende waardoor hij uiteindelijk bekend zou worden als vrijgevige kindervriend was die van de man met de drie dochters.

De legende van de man met de drie dochters:
De legende waar Sint Nicolaas de basis mee gelegd heeft voor zijn reputatie als vrijgevige kindervriend is de legende over een arme man met drie dochters. Er zijn een aantal verschillende versies bekend van deze legende maar de kern van de legende is bij allemaal gelijk en gaat als volgt. Een arme man heeft drie dochters maar geen geld om zijn dochters een bruidschat te geven. Hierdoor zouden zijn dochters nooit kunnen trouwen. Hierdoor stond de man voor een vreselijk dilemma. Om aan geld voor de bruidsschatten te komen moet hij of zijn dochters dwingen tot prostitutie of één van zijn dochters als slaaf verkopen. Toen Sint Nicolaas weet kreeg van deze plannen besloot hij erfenis te gebruiken om de drie jonge vrouwen te helpen. Dit deed hij door bij  drie verschillende gelegenheden ’s nachts een zak met goud in het huis van de arme man te werpen. De eerste twee maal belanden de zakken in een schoen en in een kous die de haard. De derde maal stond de arme man bij het raam op de uitkijk om te zien wie de gulle gever was. Om te voorkomen dat de man hem zag wierp Sint Nicolaas de derde zak daarom door de schoorsteen naar binnen. Ondanks deze voorzorgsmaatregel zag de arme man toch dat Sint Nicolaas de gulle gever was. Vanaf toen werd iedere anonieme gift die in het bisdom van Myra werd gedaan toegeschreven aan Sint Nicolaas.

Sinterklaas en Zwarte Piet

San Nicolo Di Bari:
Volgens de overlevering stierf Sint Nicolaas van ouderdom op 6 December, dit was een zeldzaamheid in een tijd waarin de meeste heiligen de dood vonden als martelaar. Zijn beenderen werden bijgezet  in een Griekse sarcofaag in de kathedraal van Myra, wat kort na zijn dood een populair bedevaartsoord werd. Meer dan zevenhonderd jaar lagen Sint Nicolaas’s overblijfselen in Myra, tot  de stad werd veroverd door de Seltsjoeken, dit was een bedreiging voor de veiligheid van het bedevaartsoord. Om de overblijfselen veilig te stellen zeilden zeilers van Bari en Venetië naar Myra. De zeilers van Bari kwamen het eerste aan in Myra en haalden de overblijfselen uit de kathedraal van Myra. Op 9 mei 1087 de voeren zeelieden terug naar Bari met de heilige relikwieën van Sint Nicolaas, waar ze in 1089 in een nieuwe crypte geplaatst werden door paus Urbanus II. De inwoners van Bari bouwden een enorme basiliek over zijn beenderen. De inwoners van Bari doopten de naam sint Nicollas van Myra om tot San Nicola de Bari. Vanaf toen reisden de pelgrims naar Zuid-Italië in plaats van naar Klein-Azië. Door deze veel veiligere pelgrimsroute, werd Sint Nicolaas een van de populairste heiligen van West-Europa. Dit begon in de Middeleeuwen en duurt voort tot vandaag de  dag.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Griekse goden en mythen deel 1

Verschillende goden en mythen uit het oude Griekenland omschreven.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Het best bewaarde bedgeheim van Red Bull

Red Bull heeft in werkelijkheid geen vleugels en zeker niet in bed.

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Veel geld verdienen met Gas winning versus aardbevingen in Groningen, de schaal van Richter

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de NAM stopt met de aardgaswinning in Groningen.

Gezonde verslaving

Op deze pagina een overzicht van gezonde en goedkope verslavingen.

Wat is een condominium?

Er zijn nog een tiental condominia in de wereld maar wat is een condominium?

Gratis stroom opwekken met zoutwaterfonteinen.

Is het technisch mogelijk om grote gaten in de rotskusten van de oceaan te boren zodat we er gratis stroom mee kunnen opwekken?

Kun je tijdreizen als Neutrino’s sneller gaan dan het licht

Kun je reizen naar de toekomst door de ontdekking dat Neutrino’s sneller gaan dan het licht.

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Hoe kun je twee keer achter elkaar 250000 euro winnen?

Het lijkt onmogelijk maar toch is er een manier om twee keer achter elkaar 250000 euro winnen.

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas?

Er is veel te doen omtrent het nieuwe Utopia maar hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas.

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

Super Meisjes robot, Super Vrouwen robot

Het is de droom van iedere man, een meisjes robot of vrouwen robot die alles voor je doet.

Oranjekoorts zorgt voor goede verkoop shirts

Nederland doet het goed op het WK, wat voor extra omzet zorgt in vele branches

Wat is een gloeilichaam?

Zo her en der kom je het woord gloeilichaam tegen. Maar wat is een gloeilichaam?

Wie zijn de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

Als officiële slachtoffers van de WO II worden alle Militairen en Burgers beschouwd die tijdens de oorlog zijn omgekomen door honger of geweld, er is echter nog een vergeten groep slachtoffers van de WO II.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

De toekomst van drones

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

Je kunt je leven verbeteren door de focus op je gedrag vergroten.

Je gedrag wordt bepaald door stimulatie en reacties op impulsen van buiten af, door te focussen op je gedrag kun je beter leven.

Eiffeltoren spreekbeurt, Eiffeltoren werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Eiffeltoren (Eifeltoren).

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Buienradar.nl voor weersverwachting, weeronline en het weer

Maak ook gebruik van het succes van de buienradar om te kijken wat voor weer het wordt.

Griekse goden en mythen deel 2

Deel 2 van mijn artikel over de verschillende Griekse goden en mythen.

De tijd is van jou en alles draait door jouw energie

Volgens Einstein is de tijd relatief maar is dat ook absoluut het geval.