Spreekbeurt Sinterklaas


Publicatie datum:

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Gesponsorde koppelingen

Sinterklaas heette eigenlijk Sint Nicolaas. Sint Nicolaas werd geboren aan het einde van de derde eeuw. Hij was de zoon van een rijke christelijke familie in Patara, een Grieks-sprekende kolonie van het Romeinse Rijk in het moderne Turkije. Er is weinig documentatie beschikbaar over zijn vroege leven maar het is bekend dat hij op jonge leeftijd al bisschop van Myra werd. Zijn leven als geestelijke begon toen de christenen nog vervolgd werden door de Romeinse keizers Diocletianus en Galerius. Later in zijn loopbaan werd het Christendom gelegaliseerd door de Romeinse keizers Constantijn en uiteindelijk verklaard tot het officiële Romeinse geloof. In die periode was Sint Nicolaas verantwoordelijk voor de vernietiging van een aantal heidense tempels. Ook is bekend dat Sint Nicolaas zich tijdens centrale Concilie van Nicea in 325 na Christus, uitsprak tegen de Arische* ketterij. 

side mooi weer

*Arische ketters waren christenen die aanhanger waren van de priester Arius die leerde dat Jezus wel een heel bijzonder mens is maar dat hij niet god is.

Sinterklaas goedheiligman:
Sint Nicolaas was dus niet alleen maar de goedheiligman zoals wij hem kennen. Pas later kwamen er ook verhalen waarin hij zijn goede kant toonde. Zo zou Sint Nicolaas, tijdens een reis naar Alexandrië in Egypte, het leven hebben gered van een zeeman op zee, reden waarom hij patroonheilige is van de zeelieden. Ook zou Sint Nicolaas drie onschuldige mannen van het zwaard van de beul hebben gered en in sommige van de meer fantasievolle legendes, zou hij vermoorde kinderen weer tot leven hebben gewekt. De legende waardoor hij uiteindelijk bekend zou worden als vrijgevige kindervriend was die van de man met de drie dochters.

De legende van de man met de drie dochters:
De legende waar Sint Nicolaas de basis mee gelegd heeft voor zijn reputatie als vrijgevige kindervriend is de legende over een arme man met drie dochters. Er zijn een aantal verschillende versies bekend van deze legende maar de kern van de legende is bij allemaal gelijk en gaat als volgt. Een arme man heeft drie dochters maar geen geld om zijn dochters een bruidschat te geven. Hierdoor zouden zijn dochters nooit kunnen trouwen. Hierdoor stond de man voor een vreselijk dilemma. Om aan geld voor de bruidsschatten te komen moet hij of zijn dochters dwingen tot prostitutie of één van zijn dochters als slaaf verkopen. Toen Sint Nicolaas weet kreeg van deze plannen besloot hij erfenis te gebruiken om de drie jonge vrouwen te helpen. Dit deed hij door bij  drie verschillende gelegenheden ’s nachts een zak met goud in het huis van de arme man te werpen. De eerste twee maal belanden de zakken in een schoen en in een kous die de haard. De derde maal stond de arme man bij het raam op de uitkijk om te zien wie de gulle gever was. Om te voorkomen dat de man hem zag wierp Sint Nicolaas de derde zak daarom door de schoorsteen naar binnen. Ondanks deze voorzorgsmaatregel zag de arme man toch dat Sint Nicolaas de gulle gever was. Vanaf toen werd iedere anonieme gift die in het bisdom van Myra werd gedaan toegeschreven aan Sint Nicolaas.

Sinterklaas en Zwarte Piet

San Nicolo Di Bari:
Volgens de overlevering stierf Sint Nicolaas van ouderdom op 6 December, dit was een zeldzaamheid in een tijd waarin de meeste heiligen de dood vonden als martelaar. Zijn beenderen werden bijgezet  in een Griekse sarcofaag in de kathedraal van Myra, wat kort na zijn dood een populair bedevaartsoord werd. Meer dan zevenhonderd jaar lagen Sint Nicolaas’s overblijfselen in Myra, tot  de stad werd veroverd door de Seltsjoeken, dit was een bedreiging voor de veiligheid van het bedevaartsoord. Om de overblijfselen veilig te stellen zeilden zeilers van Bari en Venetië naar Myra. De zeilers van Bari kwamen het eerste aan in Myra en haalden de overblijfselen uit de kathedraal van Myra. Op 9 mei 1087 de voeren zeelieden terug naar Bari met de heilige relikwieën van Sint Nicolaas, waar ze in 1089 in een nieuwe crypte geplaatst werden door paus Urbanus II. De inwoners van Bari bouwden een enorme basiliek over zijn beenderen. De inwoners van Bari doopten de naam sint Nicollas van Myra om tot San Nicola de Bari. Vanaf toen reisden de pelgrims naar Zuid-Italië in plaats van naar Klein-Azië. Door deze veel veiligere pelgrimsroute, werd Sint Nicolaas een van de populairste heiligen van West-Europa. Dit begon in de Middeleeuwen en duurt voort tot vandaag de  dag.

Sinterklaas en Zwarte Piet


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Alles over Utopia in Ohio

Utopia in Ohio , het bewijs dat het Utopia project gedoemd is te mislukken.

Waarom de Grieken slimmer zijn dan wij.

De Oude Grieken liepen qua beschaving al ver op ons voor, de moderne Grieken zijn nog slimmer.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Griekse goden en mythen deel 2

Deel 2 van mijn artikel over de verschillende Griekse goden en mythen.

Waarom geloven mensen al die spirituele onzin?

De Maya Kalender, biologische wetten en de 9 brieven van Jezus, waarom geloven mensen al die onzin.

Natuurlijk potentie verhogend middel

Gratis natuurlijke potentie verhoging heeft niets te maken met viagra of andere dure chemische middelen.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.

Spreekbeurt Sinterklaas

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Spreekbeurt Museum Het louvre, werkstuk Museum Het louvre

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van Museum Het louvre in Parijs.

Van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in The Lost Gardens of Heligan?

De één vindt het kunst, de ander kits maar van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in Lost gardens of Heligan?

De mysterieuze schoonheid van het noorderlicht, de mysterieuze schoonheid van het poollicht

Het onnatuurlijk mooie noorderlicht is het mooiste natuurverschijnsel ter wereld.

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

Waren de goden astronauten of kosmonauten

Dat er duizenden jaren geleden goden op onze aarde waren is een feit maar waren de goden nou astronauten of kosmonauten.

Waarom is de evolutie is geen toeval?

De evolutie wordt bepaald door kruisingen en mutaties in ons lichaam, maar is de evolutie ook toeval?

Wie zijn de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

Als officiële slachtoffers van de WO II worden alle Militairen en Burgers beschouwd die tijdens de oorlog zijn omgekomen door honger of geweld, er is echter nog een vergeten groep slachtoffers van de WO II.

Gezonde verslaving

Op deze pagina een overzicht van gezonde en goedkope verslavingen.

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

Het zeemansgraf, mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart

Het zeemansgraf is de mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart die er bestaat, waar en door wie kun je dit laten uitvoeren.

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Florida?

Voor het nieuwe media project Utopia bestonden er al een paar plaatsen met de naam Utopia, hoe komen die aan hun naam?

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Is de mens nog wel een sociaal wezen of is het egoïsme de nieuwe standaard?

Volgens de wetenschap is de mens een sociaal wezen maar is de moderne mens nog wel een sociaal wezen?

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Zijn alle mooie dikke vrouwen in Brugge van Venetiaanse adel?

Uit recent wetenschappelijk historisch onderzoek blijkt dat alle mooie dikke vrouwen in Brugge van een Venetiaanse adellijke familie afstammen.

Griekse goden en mythen deel 1

Verschillende goden en mythen uit het oude Griekenland omschreven.

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.