Spreekbeurt Sinterklaas


Publicatie datum:

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Gesponsorde koppelingen

Sinterklaas heette eigenlijk Sint Nicolaas. Sint Nicolaas werd geboren aan het einde van de derde eeuw. Hij was de zoon van een rijke christelijke familie in Patara, een Grieks-sprekende kolonie van het Romeinse Rijk in het moderne Turkije. Er is weinig documentatie beschikbaar over zijn vroege leven maar het is bekend dat hij op jonge leeftijd al bisschop van Myra werd. Zijn leven als geestelijke begon toen de christenen nog vervolgd werden door de Romeinse keizers Diocletianus en Galerius. Later in zijn loopbaan werd het Christendom gelegaliseerd door de Romeinse keizers Constantijn en uiteindelijk verklaard tot het officiële Romeinse geloof. In die periode was Sint Nicolaas verantwoordelijk voor de vernietiging van een aantal heidense tempels. Ook is bekend dat Sint Nicolaas zich tijdens centrale Concilie van Nicea in 325 na Christus, uitsprak tegen de Arische* ketterij. 

side mooi weer

*Arische ketters waren christenen die aanhanger waren van de priester Arius die leerde dat Jezus wel een heel bijzonder mens is maar dat hij niet god is.

Sinterklaas goedheiligman:
Sint Nicolaas was dus niet alleen maar de goedheiligman zoals wij hem kennen. Pas later kwamen er ook verhalen waarin hij zijn goede kant toonde. Zo zou Sint Nicolaas, tijdens een reis naar Alexandrië in Egypte, het leven hebben gered van een zeeman op zee, reden waarom hij patroonheilige is van de zeelieden. Ook zou Sint Nicolaas drie onschuldige mannen van het zwaard van de beul hebben gered en in sommige van de meer fantasievolle legendes, zou hij vermoorde kinderen weer tot leven hebben gewekt. De legende waardoor hij uiteindelijk bekend zou worden als vrijgevige kindervriend was die van de man met de drie dochters.

De legende van de man met de drie dochters:
De legende waar Sint Nicolaas de basis mee gelegd heeft voor zijn reputatie als vrijgevige kindervriend is de legende over een arme man met drie dochters. Er zijn een aantal verschillende versies bekend van deze legende maar de kern van de legende is bij allemaal gelijk en gaat als volgt. Een arme man heeft drie dochters maar geen geld om zijn dochters een bruidschat te geven. Hierdoor zouden zijn dochters nooit kunnen trouwen. Hierdoor stond de man voor een vreselijk dilemma. Om aan geld voor de bruidsschatten te komen moet hij of zijn dochters dwingen tot prostitutie of één van zijn dochters als slaaf verkopen. Toen Sint Nicolaas weet kreeg van deze plannen besloot hij erfenis te gebruiken om de drie jonge vrouwen te helpen. Dit deed hij door bij  drie verschillende gelegenheden ’s nachts een zak met goud in het huis van de arme man te werpen. De eerste twee maal belanden de zakken in een schoen en in een kous die de haard. De derde maal stond de arme man bij het raam op de uitkijk om te zien wie de gulle gever was. Om te voorkomen dat de man hem zag wierp Sint Nicolaas de derde zak daarom door de schoorsteen naar binnen. Ondanks deze voorzorgsmaatregel zag de arme man toch dat Sint Nicolaas de gulle gever was. Vanaf toen werd iedere anonieme gift die in het bisdom van Myra werd gedaan toegeschreven aan Sint Nicolaas.

Sinterklaas en Zwarte Piet

San Nicolo Di Bari:
Volgens de overlevering stierf Sint Nicolaas van ouderdom op 6 December, dit was een zeldzaamheid in een tijd waarin de meeste heiligen de dood vonden als martelaar. Zijn beenderen werden bijgezet  in een Griekse sarcofaag in de kathedraal van Myra, wat kort na zijn dood een populair bedevaartsoord werd. Meer dan zevenhonderd jaar lagen Sint Nicolaas’s overblijfselen in Myra, tot  de stad werd veroverd door de Seltsjoeken, dit was een bedreiging voor de veiligheid van het bedevaartsoord. Om de overblijfselen veilig te stellen zeilden zeilers van Bari en Venetië naar Myra. De zeilers van Bari kwamen het eerste aan in Myra en haalden de overblijfselen uit de kathedraal van Myra. Op 9 mei 1087 de voeren zeelieden terug naar Bari met de heilige relikwieën van Sint Nicolaas, waar ze in 1089 in een nieuwe crypte geplaatst werden door paus Urbanus II. De inwoners van Bari bouwden een enorme basiliek over zijn beenderen. De inwoners van Bari doopten de naam sint Nicollas van Myra om tot San Nicola de Bari. Vanaf toen reisden de pelgrims naar Zuid-Italië in plaats van naar Klein-Azië. Door deze veel veiligere pelgrimsroute, werd Sint Nicolaas een van de populairste heiligen van West-Europa. Dit begon in de Middeleeuwen en duurt voort tot vandaag de  dag.

Sinterklaas en Zwarte Piet


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Alles over Utopia in Ohio

Utopia in Ohio , het bewijs dat het Utopia project gedoemd is te mislukken.

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.

De Eerste Wereldoorlog in Togo

Hoe in 1914 Duitslands Afrikaanse kolonie Togo door de geallieerden veroverd werd.

Voor eeuwig gratis internet

Wat begon als een experiment leidt uiteindelijk tot voor eeuwig gratis internet.

Wat is het verschil tussen natuurazijn voor consumptie en schoonmaakazijn als onkruidbestrijdingsmiddel?

Azijn is azijn zou je denken, toch bestaat er natuurazijn en schoonmaakazijn, Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Gratis boeken voor iedereen.

Het Boek en de Boek, de bekendste boeken en het zijn zelfs gratis boeken voor iedereen.

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.

Cultuur ervaren tijdens Museumnachten

In Nederland worden elk jaar gedurende het hele jaar verschillende Museumnachten gehouden. In dit artikel worden ervaringen gedeeld over de Museumnachten in Den Haag en Amsterdam.

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

De Gouden Kroon van koning Willem Alexander.

Waar komt de gouden kroon van koning Willem Alexander vandaan.

Neutrino sneller dan het licht. Neutrino CERN

Zijn Neutrino’s echt sneller dan het licht en wat zijn de consequenties.

Van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in The Lost Gardens of Heligan?

De één vindt het kunst, de ander kits maar van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in Lost gardens of Heligan?

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Hoe kun je drie van de vier keer de pot winnen?

Hoe komt het dat sommige mensen vaak iets winnen en andere nooit?

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

P2000 meldingen brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES

Alle P2000 meldingen afgeleid van het C2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol.

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Deze week is het bewijs gevonden voor de Oerknal of te wel de Big Bang theorie, de Oerknal of te wel de Big Bang is nog steeds bezig, hoe kunnen we leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

De tijd is van jou en alles draait door jouw energie

Volgens Einstein is de tijd relatief maar is dat ook absoluut het geval.

Hoe leef je langer, tips voor meer tijd van leven.

In dit artikel een aantal praktische tips voor meer tijd van leven.

Voodoo, Vodou of Voodoo-religie

Altijd al een Voodoo priester willen worden in een occulte religie en je bezig houden met occultisme, dan is dit je kans.

Wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Er is enorm veel te doen over de pedofiel Benno L. maar wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Hoe kun je goedkoop met Lara Croft naar Ta Prohm in Cambodja?

Ta Prohm is de Tomb Raider Temple uit het gelijknamige computerspel en de daarop gebaseerde film.