Spreekbeurt Museum Het louvre, werkstuk Museum Het louvre


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van Museum Het louvre in Parijs.

Gesponsorde koppelingen

De officiële Franse naam van het Museum Het Louvre in Parijs is Musée du Louvre. De meeste Fransen spreken echter meestal, als ze het over Museum Het Louvre hebben, kortweg over Le Louvre. In Nederland zeggen we meestal kortweg Het Louvre, als we het over Musée du Louvre in Parijs hebben.

spreekbeurt het louvre

Ontstaan van het oude louvre:
Het eerste Louvre werd niet gebouwd als museum maar als een verdedigbare stenen woontoren (een zogenaamde donjon)  met een kasteelmuur eromheen. Kasteel Het Louvre werd in 1190 gebouwd in opdracht van de Franse koning Filips II (die in 1179 al op 14 jarige leeftijd door zijn zieke vader tot koning werd gekroond en als medekoning werd aangesteld, tot de dood van zijn vader in 1180,  waarna hij op 20 jarige leeftijd het koningschap overnam) als verdedigingswerk tegen de Vikingen. Later, in 1307, werd Het Louvre ook de plaats waar de Koninklijke schatkist werd bewaard. In de loop der jaren werd Het Louvre “opgeslokt” door Parijs en verloor het zijn functie als verdedigingswerk. De Franse koning Karel V maakte er toen zijn Koninklijke paleis van. Karel V begon toen ook een deel van het kasteel als museum te gebruiken door er circa 12.000 manuscripten (een deel van zijn bibliotheek) in onder te brengen.

spreekbeurt het louvre

Ontstaan van het huidige Louvre:
Het eerste kasteel Het Louvre werd in de Honderdjarige oorlog (van 1337 tot 1453) zwaar beschadigd. En ondanks de wens van de toenmalige koning Frans I om het eerste kasteel Het Louvre te restaureren werd het uiteindelijk in 1528 gesloopt. Pas in 1546 werd er door de toen heersende koning Frans I opdracht gegeven om een zogenaamde Cour Carreé (vier vleugels rondom een ruime binnenplaats) te bouwen. Dit Cour Carreé, waarvan de bouw uiteindelijk pas in 1778 voltooid werd, was toen dus het nieuwe kasteel Het Louvre en vormt ook nu nog het voorste deel van Museum Het Louvre. Het als paleis in gebruik zijnde Louvre verliest echter in de loop van de daarop volgende jaren  zijn functie als paleis en wordt, ter bescherming tegen de verwoestingen, ten tijde van de Franse Revolutie, in gebruik genomen als onderkomen voor, een gedeelte van, de Koninklijke kunstverzameling. De Koninklijke kunstverzameling in Het Louvre is dan echter nog niet voor het publiek toegankelijk maar in 1791 beslist de Wetgevende Vergadering dat in het Louvre een openbaar museum gevestigd zal worden waar het nationaal erfgoed tentoongesteld zal worden. Uiteindelijk wordt Het Louvre in 1793 als museum officieel geopend voor het publiek en is daarmee het op drie na oudste en het meest bezochte museum ter wereld.

spreekbeurt het louvre

Het Louvre gaat ondergronds:
Het oorspronkelijke Cour Carreé van Het Louvre wordt in de eeuwen daarop in eerste instantie uitgebreid met 5 vleugels, het paviljoen Richelieu, het paviljoen Denon, het paviljoen de marsan, het paviljoen de Flore en het paviljoen Tuileries (de Tuilereën). De Tuilereën die aan de westzijde de afsluiting vormde van het in die eeuwen uitgebreide Louvre  worden echter in 1871 verwoest door de Commune van Parijs (een revolutionaire regering die heerste over de stad Parijs van 18 maart 1871 tot 28 mei van datzelfde jaar). De Tuilereën werden niet meer herbouwd zodat het Louvre sindsdien aan de westzijde niet meer afgesloten is. De laatste grote uitbreiding vindt plaats in 1988 en vind plaats onder de enorme binnenplaats van Het Louvre waar ondergronds 5000 vierkante meter tentoonstellingruimte wordt gerealiseerd. Het enige wat er na de voltooiing van het ondergrondse gedeelte aan de buitenkant te zien is van deze uitbreiding is de grote glazen moderne piramide bovenop de ondergrondse toegangshal die ondergrondse toegangshal markeert en van daglicht voorziet.

spreekbeurt het louvre

Laatst uitbreiding museum het Louvre:
De laatste uitbreiding van museum Het Louvre heeft plaatsgevonden buiten de muren van het kasteel Het Louvre. Voor deze uitbreiding heeft men gekozen voor een voormalige mijnbouwlocatie in de plaats Lens. Dit nieuwe filiaal van het Louvre krijgt de naam Louvre-Lens en zal geopend worden op 4 december 2012.

spreekbeurt het louvre

Collectie museum het Louvre:
De bekendste topstukken van museum Het Louvre zijn de Mona Lisa en de Venus van Milo. Verder zijn er in museum Het Louvre uitgebreide collecties te zien van Oosterse oudheden, Kunst van de Islam, Egyptische oudheden, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, Beeldhouwkunst, Kunstvoorwerpen, Westerse Schilderkunst en Grafische kunst. Van de 300.000 werken die museum Het Louvre in bezit heeft worden er steeds zo’n 35.000 tentoongesteld. Een beschrijving van de belangrijkste werken kun je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Louvre#Collectie

spreekbeurt het louvre


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

Het belang van de persvrijheid

In dit artikel het belang van de persvrijheid aan de hand van actuele voorbeelden.

De toekomst van drones

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

Is ADHD wel een ziekte of is ADHD een verschil in tijdsdimensie?

Het aantal geregistreerde kinderen met ADHD is fors gestegen maar Is ADHD wel een ziekte?

Het geheim van het ultieme genieten

Lees hier alles over het best bewaarde geheim van het ultieme genieten.

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Het best bewaarde bedgeheim van Red Bull

Red Bull heeft in werkelijkheid geen vleugels en zeker niet in bed.

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Deze week is het bewijs gevonden voor de Oerknal of te wel de Big Bang theorie, de Oerknal of te wel de Big Bang is nog steeds bezig, hoe kunnen we leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

Voor eeuwig gratis internet

Wat begon als een experiment leidt uiteindelijk tot voor eeuwig gratis internet.

Abortus a go go of abortus a no no

Abortus, is in Nederland wettelijk toegestaan maar is abortus in Nederland ook geaccepteerd.

Goedkoop vuurwerk, het goedkoopste vuurwerk

Lees hier waar je het goedkoopste vuurwerk kunt kopen en hoe je het goedkoop zelf maken kan.

Griekse goden en mythen deel 1

Verschillende goden en mythen uit het oude Griekenland omschreven.

Spreekbeurt Sinterklaas

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Het zeemansgraf, mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart

Het zeemansgraf is de mooiste uitvaart maar niet de goedkoopste uitvaart die er bestaat, waar en door wie kun je dit laten uitvoeren.

Duitse bierglazen

Duitsland is één van de grootste bierglas producenten van Europa. Ieder soort bier wat in het land gebrouwen wordt, vereist een eigen soort bierglas.

Wat bepaalt de grote van je denkraam en hoe kun je het vergroten?

De een heeft een klein denkraam en de andere een grote, hoe kun je een klein denkraam vergroten?

Tutorial Binair tellen, tellen met alleen nullen en enen

Een computer telt met alleen maar nullen en enen, lees hier hoe je kunt leren tellen met alleen maar nullen en enen

Wat is Illuminatie, en wat zijn Illuminati, Illuminaten en Illuministen

Meer duidelijkheid omtrent Illuminatie en Illuminati zoals de Alumbrados, de Tempeliers, de Katharen, das Gesellschaft der Perfectibilisten en de Bilderderggroep.

Waarom is de evolutie is geen toeval?

De evolutie wordt bepaald door kruisingen en mutaties in ons lichaam, maar is de evolutie ook toeval?

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.

Spreekbeurt Museum Het louvre, werkstuk Museum Het louvre

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van Museum Het louvre in Parijs.