Spreekbeurt poep, werkstuk poep


Publicatie datum:

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Gesponsorde koppelingen

Het woord poep heeft in de Nederlandse taal een aantal verschillende betekenissen. De meest gangbare betekenis is ontlasting. Maar het woord poep betekent ook een menselijk of dierlijk achterste. Het werkwoord poep is de eerste persoonsvorm van het werkwoord poepen in de betekenis van het laten gaan van ontlasting. Ook betekent het woord poep diarree. Met een poep wordt ook wel een scheet aangeduid. Het woord poep werd vroeger vaak gebruikt als krachtterm maar in de loop van de laatste jaren is het Engelse woord voor poep “shit” daar in de Nederlandse spreektaal voor in de plaats gekomen. In het Noordoostelijke deel van Nederland wordt het woord poep gebruikt voor het aanduiden van een ongewenste vreemdeling. In een aantal Nederlandse dialecten wordt het woord  poep gebruikt als benaming voor pop. In de Vlaamse straattaal tenslotte is het woord poepen de Vlaamse tegenhanger van het Nederlandse woord “Neuken” wat Nederlandse straattaal is voor geslachtsgemeenschap.

poep

Populaire poep:
Poep is vooral onder kinderen een heel populair woord. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een kind zich nog in de anale fase* bevindt. De anale fase is een normale fase in de ontwikkeling van het jonge kind die normaliter zo rond het 3de levensjaar wordt afgerond. Bij sommige kinderen duurt het soms wat langer voordat de anale fase is afgerond. Een heel enkele keer blijft het kind hangen in de anale fase en blijft ook als volwassene gefascineerd door alles wat met de anus en ontlasting te maken heeft.

*De anale fase:
De term “anale fase” is geïntroduceerd door de wereldberoemde psychoanalyticus Sigmuns Freud. Volgens Sigmuns Freud begint de anale fase bij een kind, normaal gesproken, ongeveer vanaf de 15de maand en duurt hij, normaal gesproken, ongeveer tot het 3de levensjaar. In deze levensperiode begint namelijk de zindelijkheidstraining van het kind. Door de zindelijkheidstraining raakt het kind zich sterk bewust van de erogene zone van de anus en raakt hierdoor ook zeer gefascineerd door wat er uit de anus komt. Dit verklaard dus de grote fascinatie van het jonge kind voor poep. Tijdens de anale fase ontwikkeld het kind het vermogen om de sluitspier te beheersen. Uit de analyse van de anale fase door Sigmuns Freud bleek dat het vermogen om de sluitspier te beheersen ook bepalend is voor de ontwikkeling van het vermogen om geschenken te geven of te weigeren. De anale fase lijkt voornamelijk te gaan over de zindelijkheidstraining, maar gaat ook over het beheersen van gedrag en driften. Tijdens de anale fase moet een kind bepaalde grenzen ontdekken zodat er in de toekomst geen strijd is wat betreft het overschrijden van die grenzen. Naarmate het fysieke vermogen de sluitspier te beheersen beter wordt, verschuift de aandacht van het kind van de orale zone naar de anale zone. Deze verandering verschaft meer uitwegen voor libidineuze bevrediging en verschaft de opkomende agressieve drift. Te veel bevrediging in dit stadium kan leiden tot de ontwikkeling van een extreem royale, ongeordende persoonlijkheid. Zonder bevrediging kan het individu juist zeer geordend en georganiseerd worden.

Poep in de betekenis van ontlasting:
De wetenschappelijk term voor poep is ontlasting of faeces. Poep (in de betekenis van ontlasting) bestaat uit de onverteerde resten van het geconsumeerde voedsel. Bij de mens zitten er in de poep, net als bij alle zoogdieren, ook afgeschilferde darmwandcellen (zo’n 10gram per dag) en diverse kleine hoeveelheden door de darmen afgescheiden stoffen. Een aantal van die stoffen zijn de galkleurstoffen waardoor onze poep zijn kenmerkende mooie bruine kleur verkrijgt. Zonder deze galkleurstoffen zou onze poep een saaie grijswitte kleur hebben.

Poepen

Het werkwoord poepen:
Poep is de onvoltooid tegenwoordige vorm van het werkwoord poepen in de eerste persoonsvorm en de gebiedende wijs van het werkwoord poepen. De wetenschappelijke term voor poepen is Defecatie of stoelgang.

De poeper

Het lichaamsdeel poep:
Met het lichaamsdeel poep wordt de anus bedoeld. De anus is de lichaamsopening die zich tussen  de rondingen van de torso achter het bekken, die aan één heup zijn verbonden door spieren, bevindt.

Poep in de betekenis van diarree:
Poep wordt soms ook gebruikt in de betekenis van diarree. Het woord diarree is afgeleid van het Grieks δια "dia"= door, ρεω "reo" = stromen en betekent 'doorstromen'. Men spreekt van diarree als de ontlasting dun, waterig en brijïg en soms slijmerig is. Als je diarree hebt  moet je meestal meerder keren per dag heel dringend naar de wc. In de wetenschap spreekt men van diarree als ontlasting  dunner is dan normaal, 3 of meer keer per dag komt en meer dan 200 ml volume per 24 uur heeft.

Scheet

Poep in de betekenis van scheet:
Poep wordt soms ook gebruikt in de betekenis van scheet. De wetenschappelijke benaming van een scheet is flatulentie of winderigheid. Een scheet ontstaat doordat ingeslikte lucht door bacteriën en gisten in de darmen omgevormd wordt tot gas. Als het gas via de anus met een kntterend geluid het lichaam verlaat spreekt men meestal van een poep of een scheet. Als het verlaten van het gas via de anus zonder geluid plaatsvindt spreekt men meestal van een wind.

Poep als krachtterm:
Het gebruik van het woord poep als krachtterm is eigenlijk bijna uit onze taal verdwenen. Onder invloed van Engelstalige (vooral Amerikaanse) films en televisieseries heeft het Engelse woord voor poep “shit” sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw langzaam maar zeker de krachtterm poep bijna helemaal verdrongen.

Heel sjiek

Poep als versterking:
Poep kan ook gebruikt worden om een woord een sterkere betekenis te geven. Voorbeelden hiervan zijn poepfijn en poepsjiek.

Poepjong

Poep als scheldnaam:
In het noorden van het land wordt het woord poep regelmatig gebruikt als scheldnaam voor onbeschaafde vreemdelingen. Hiermee wordt “poepen het meestal gebruikt als synoniem voor “Mof” het uit de Tweede Wereldoorlog  stammende scheldwoord voor Duitsers. “

Wat een poepie

Poep als pop:
Het uit het dialect stammende woord voor pop “poep” is in de loop der jaren ook door algemeen beschaafd Nederlands sprekende mensen ongemerkt in hun taalgebruik opgenomen. In de zinnen: “Hé poepie van me” of “poep, wat eten we vanavond?” wordt het woord poep gebruikt ter vervanging van respectievelijk “poppetje” en “pop”.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas?

Er is veel te doen omtrent het nieuwe Utopia maar hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas.

Wat is het verschil tussen natuurazijn voor consumptie en schoonmaakazijn als onkruidbestrijdingsmiddel?

Azijn is azijn zou je denken, toch bestaat er natuurazijn en schoonmaakazijn, Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Wat is een gloeilichaam?

Zo her en der kom je het woord gloeilichaam tegen. Maar wat is een gloeilichaam?

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

Spreekbeurt Sinterklaas

Wie was Sinterklaas nu werkelijk en waar komt hij oorspronkelijk vandaan.

Hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Dat je de toekomst kunt voorspellen met het lettertype Wingdings is bekend maar hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Zijn alle mooie dikke vrouwen in Brugge van Venetiaanse adel?

Uit recent wetenschappelijk historisch onderzoek blijkt dat alle mooie dikke vrouwen in Brugge van een Venetiaanse adellijke familie afstammen.

Duitse bierglazen

Duitsland is één van de grootste bierglas producenten van Europa. Ieder soort bier wat in het land gebrouwen wordt, vereist een eigen soort bierglas.

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Hoe schrijf je het beste verhaal ter wereld?

Zou het ooit door mij worden geschreven, het beste verhaal ter wereld.

Spreekbeurt poep, werkstuk poep

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Tutorial Binair tellen, tellen met alleen nullen en enen

Een computer telt met alleen maar nullen en enen, lees hier hoe je kunt leren tellen met alleen maar nullen en enen

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

Kun je een verhaal schrijven met toevallige woorden?

Toeval bestaat niet, ook jij kunt een verhaal schrijven met een aantal toevallige woorden.

Is ADHD wel een ziekte of is ADHD een verschil in tijdsdimensie?

Het aantal geregistreerde kinderen met ADHD is fors gestegen maar Is ADHD wel een ziekte?

Wie zijn de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

Als officiële slachtoffers van de WO II worden alle Militairen en Burgers beschouwd die tijdens de oorlog zijn omgekomen door honger of geweld, er is echter nog een vergeten groep slachtoffers van de WO II.

Wat is Kerstmis?

We zijn allemaal dol op het Kerstdiner, kerstcadeaus en kerstvakantie maar wat is Kerstmis eigenlijk.

Waar hangen de duurste zonnebloemen ter wereld?

De duurste zonnebloemen ter wereld zijn geschilderd door Vincent van Gogh, waar hangen de zonnebloemen van Vincent van Gogh.

Wat is een condominium?

Er zijn nog een tiental condominia in de wereld maar wat is een condominium?

Cultuur ervaren tijdens Museumnachten

In Nederland worden elk jaar gedurende het hele jaar verschillende Museumnachten gehouden. In dit artikel worden ervaringen gedeeld over de Museumnachten in Den Haag en Amsterdam.

Buienradar.nl voor weersverwachting, weeronline en het weer

Maak ook gebruik van het succes van de buienradar om te kijken wat voor weer het wordt.

Sacre Coeur in Parijs, goedkoop naar Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur in Parijs is één van de mooiste bouwwerken van deze lichtstad maar geen kerk.

Oranjekoorts zorgt voor goede verkoop shirts

Nederland doet het goed op het WK, wat voor extra omzet zorgt in vele branches

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?