Spreekbeurt poep, werkstuk poep


Publicatie datum:

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Gesponsorde koppelingen

Het woord poep heeft in de Nederlandse taal een aantal verschillende betekenissen. De meest gangbare betekenis is ontlasting. Maar het woord poep betekent ook een menselijk of dierlijk achterste. Het werkwoord poep is de eerste persoonsvorm van het werkwoord poepen in de betekenis van het laten gaan van ontlasting. Ook betekent het woord poep diarree. Met een poep wordt ook wel een scheet aangeduid. Het woord poep werd vroeger vaak gebruikt als krachtterm maar in de loop van de laatste jaren is het Engelse woord voor poep “shit” daar in de Nederlandse spreektaal voor in de plaats gekomen. In het Noordoostelijke deel van Nederland wordt het woord poep gebruikt voor het aanduiden van een ongewenste vreemdeling. In een aantal Nederlandse dialecten wordt het woord  poep gebruikt als benaming voor pop. In de Vlaamse straattaal tenslotte is het woord poepen de Vlaamse tegenhanger van het Nederlandse woord “Neuken” wat Nederlandse straattaal is voor geslachtsgemeenschap.

poep

Populaire poep:
Poep is vooral onder kinderen een heel populair woord. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een kind zich nog in de anale fase* bevindt. De anale fase is een normale fase in de ontwikkeling van het jonge kind die normaliter zo rond het 3de levensjaar wordt afgerond. Bij sommige kinderen duurt het soms wat langer voordat de anale fase is afgerond. Een heel enkele keer blijft het kind hangen in de anale fase en blijft ook als volwassene gefascineerd door alles wat met de anus en ontlasting te maken heeft.

*De anale fase:
De term “anale fase” is geïntroduceerd door de wereldberoemde psychoanalyticus Sigmuns Freud. Volgens Sigmuns Freud begint de anale fase bij een kind, normaal gesproken, ongeveer vanaf de 15de maand en duurt hij, normaal gesproken, ongeveer tot het 3de levensjaar. In deze levensperiode begint namelijk de zindelijkheidstraining van het kind. Door de zindelijkheidstraining raakt het kind zich sterk bewust van de erogene zone van de anus en raakt hierdoor ook zeer gefascineerd door wat er uit de anus komt. Dit verklaard dus de grote fascinatie van het jonge kind voor poep. Tijdens de anale fase ontwikkeld het kind het vermogen om de sluitspier te beheersen. Uit de analyse van de anale fase door Sigmuns Freud bleek dat het vermogen om de sluitspier te beheersen ook bepalend is voor de ontwikkeling van het vermogen om geschenken te geven of te weigeren. De anale fase lijkt voornamelijk te gaan over de zindelijkheidstraining, maar gaat ook over het beheersen van gedrag en driften. Tijdens de anale fase moet een kind bepaalde grenzen ontdekken zodat er in de toekomst geen strijd is wat betreft het overschrijden van die grenzen. Naarmate het fysieke vermogen de sluitspier te beheersen beter wordt, verschuift de aandacht van het kind van de orale zone naar de anale zone. Deze verandering verschaft meer uitwegen voor libidineuze bevrediging en verschaft de opkomende agressieve drift. Te veel bevrediging in dit stadium kan leiden tot de ontwikkeling van een extreem royale, ongeordende persoonlijkheid. Zonder bevrediging kan het individu juist zeer geordend en georganiseerd worden.

Poep in de betekenis van ontlasting:
De wetenschappelijk term voor poep is ontlasting of faeces. Poep (in de betekenis van ontlasting) bestaat uit de onverteerde resten van het geconsumeerde voedsel. Bij de mens zitten er in de poep, net als bij alle zoogdieren, ook afgeschilferde darmwandcellen (zo’n 10gram per dag) en diverse kleine hoeveelheden door de darmen afgescheiden stoffen. Een aantal van die stoffen zijn de galkleurstoffen waardoor onze poep zijn kenmerkende mooie bruine kleur verkrijgt. Zonder deze galkleurstoffen zou onze poep een saaie grijswitte kleur hebben.

Poepen

Het werkwoord poepen:
Poep is de onvoltooid tegenwoordige vorm van het werkwoord poepen in de eerste persoonsvorm en de gebiedende wijs van het werkwoord poepen. De wetenschappelijke term voor poepen is Defecatie of stoelgang.

De poeper

Het lichaamsdeel poep:
Met het lichaamsdeel poep wordt de anus bedoeld. De anus is de lichaamsopening die zich tussen  de rondingen van de torso achter het bekken, die aan één heup zijn verbonden door spieren, bevindt.

Poep in de betekenis van diarree:
Poep wordt soms ook gebruikt in de betekenis van diarree. Het woord diarree is afgeleid van het Grieks δια "dia"= door, ρεω "reo" = stromen en betekent 'doorstromen'. Men spreekt van diarree als de ontlasting dun, waterig en brijïg en soms slijmerig is. Als je diarree hebt  moet je meestal meerder keren per dag heel dringend naar de wc. In de wetenschap spreekt men van diarree als ontlasting  dunner is dan normaal, 3 of meer keer per dag komt en meer dan 200 ml volume per 24 uur heeft.

Scheet

Poep in de betekenis van scheet:
Poep wordt soms ook gebruikt in de betekenis van scheet. De wetenschappelijke benaming van een scheet is flatulentie of winderigheid. Een scheet ontstaat doordat ingeslikte lucht door bacteriën en gisten in de darmen omgevormd wordt tot gas. Als het gas via de anus met een kntterend geluid het lichaam verlaat spreekt men meestal van een poep of een scheet. Als het verlaten van het gas via de anus zonder geluid plaatsvindt spreekt men meestal van een wind.

Poep als krachtterm:
Het gebruik van het woord poep als krachtterm is eigenlijk bijna uit onze taal verdwenen. Onder invloed van Engelstalige (vooral Amerikaanse) films en televisieseries heeft het Engelse woord voor poep “shit” sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw langzaam maar zeker de krachtterm poep bijna helemaal verdrongen.

Heel sjiek

Poep als versterking:
Poep kan ook gebruikt worden om een woord een sterkere betekenis te geven. Voorbeelden hiervan zijn poepfijn en poepsjiek.

Poepjong

Poep als scheldnaam:
In het noorden van het land wordt het woord poep regelmatig gebruikt als scheldnaam voor onbeschaafde vreemdelingen. Hiermee wordt “poepen het meestal gebruikt als synoniem voor “Mof” het uit de Tweede Wereldoorlog  stammende scheldwoord voor Duitsers. “

Wat een poepie

Poep als pop:
Het uit het dialect stammende woord voor pop “poep” is in de loop der jaren ook door algemeen beschaafd Nederlands sprekende mensen ongemerkt in hun taalgebruik opgenomen. In de zinnen: “Hé poepie van me” of “poep, wat eten we vanavond?” wordt het woord poep gebruikt ter vervanging van respectievelijk “poppetje” en “pop”.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

Het best bewaarde bedgeheim van Red Bull

Red Bull heeft in werkelijkheid geen vleugels en zeker niet in bed.

Kun je een verhaal schrijven met toevallige woorden?

Toeval bestaat niet, ook jij kunt een verhaal schrijven met een aantal toevallige woorden.

Natuurlijk potentie verhogend middel

Gratis natuurlijke potentie verhoging heeft niets te maken met viagra of andere dure chemische middelen.

Effectieve Telekinese

Telekinese of psychokinese of menselijke geestkracht is wetenschappelijk bewezen, hoe kunnen we het effectief toepassen

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

Wat bepaalt de grote van je denkraam en hoe kun je het vergroten?

De een heeft een klein denkraam en de andere een grote, hoe kun je een klein denkraam vergroten?

Hoe kun je goedkoop met Lara Croft naar Ta Prohm in Cambodja?

Ta Prohm is de Tomb Raider Temple uit het gelijknamige computerspel en de daarop gebaseerde film.

Waarom de Grieken slimmer zijn dan wij.

De Oude Grieken liepen qua beschaving al ver op ons voor, de moderne Grieken zijn nog slimmer.

De toekomst van drones

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

De geschiedenis van de piñata

Waar komen ze vandaan? En wat is de betekenis erachter?

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Wat verstaan we onder de menselijke instinctieve drive (id), het menselijk ego en het menselijk superego?

Kennis van anderen, vergelijking van verschillende concepten over de aard van de mens en typologie.

Streetdance werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Streetdance.

Alleen vrijen kunnen vrolijk vrijen

De vrijen zijn van levensbelang en alleen vrijen kunnen gewoon lekker vrijen in de wei.

Zijn alle mooie dikke vrouwen in Brugge van Venetiaanse adel?

Uit recent wetenschappelijk historisch onderzoek blijkt dat alle mooie dikke vrouwen in Brugge van een Venetiaanse adellijke familie afstammen.

De Big Bang theorie, de oerknal, als verklaring voor het ontstaan van ons heelal.

Ons heelal dijt nog steeds uit, volgens de wetenschap is dit een gevolg van de Big Bang?

Eindelijk een foto van hoe de heilige maagd Maria er als mooie jonge vrouw echt uitziet.

Na eeuwen van vage verhalen over verschijningen van de heilige maagd Maria is er nu eindelijk een foto van haar verschenen.

Hoe leef je langer, tips voor meer tijd van leven.

In dit artikel een aantal praktische tips voor meer tijd van leven.

P2000 meldingen brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES

Alle P2000 meldingen afgeleid van het C2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol.

Spreekbeurt Museum Het louvre, werkstuk Museum Het louvre

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van Museum Het louvre in Parijs.

Wat is adiabatische koeling en is het de goedkoopste manier van koelen?

Is adiabatische koeling, door middel van fijne waternevel, de goedkoopste manier van koelen?

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.