De toekomst van drones


Publicatie datum:

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

Gesponsorde koppelingen

De laatste jaren neemt de populariteit van drones toe. Drones zijn zoemende, onbemande luchtvaartuigjes die in het engels ook wel UAV's (Unmanned Aerial Vehicles) worden genoemd. De uitvinder was Nikola Tesna, die de eerste drone al in 1884 tekende met als gevolg dat de eerste gemotoriseerde drone in 1916 al boven zee vloog. Sindsdien is het gebruik van drones in opmars en op dit moment worden ze voor steeds meer doeleinden ingezet. Wat voor drones zijn er nu eigenlijk allemaal en wat heeft het toenemende gebruik voor ons te betekenen?

Drone

Diverse technologieën

Wellicht vraag je je af wat een drone nou voor voordeel heeft ten opzicht van vliegtuigen en gewone videocamera's. Allereerst is het grote voordeel van drones dat ze onbemand de lucht in kunnen: ze worden vanaf de grond bestuurd door middel van een afstandsbediening. Op dit bedieningspaneel zit een schermpje waarop je live mee kunt kijken met de beelden die de drone maakt. Je ziet dus precies waar de drone zich bevind en ook kun je objecten vanuit de lucht snel en veilig opsporen. Hoewel kleinere particuliere drones alleen de lucht in kunnen met een maximale windsnelheid van 3 Beaufort, kunnen militaire drones veel zwaardere weersomstandigheden aan. Het voordeel bij militaire operaties is dat er geen militairen het doelwit worden wanneer een drone de lucht uit geschoten wordt en toch kunnen er projectielen afgeschoten worden om de vijand te vermoorden. Daarnaast zijn ze een magnifiek spionagemiddel. De kleinere drones zijn vooral bedoeld voor het maken van videobeelden of fotomateriaal van bijvoorbeeld evenementen, festivals, culturele bezienswaardigheden of bedrijfswerkzaamheden. Een luchtopname is ontzettend mooi om te zien en doet een evenement extra bijzonder lijken en geeft een goed beeld van de sfeer. Dit is positieve reclame voor evenementen en bedrijven en maken consumenten en bezoekers geinteresseerd.

De eerste militaire drones

Militaire droneDe eerste echte professionele drones worden sinds 1992 ingezet door - hoe kan het ook anders - het Amerikaanse leger. Al een aantal jaar zweven er Amerikaanse drones boven oorlogsgebieden in het Midden-Oosten, waar ze onder andere ingezet worden om Taliban- en Al Qaidastrijders te pakken. Drones beschikken inmiddels over zulke vergevorderde technologieën dat er zelfs luchtaanvallen mee gedaan kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat er geen menselijke slachtoffers vallen als de drone door de tegenpartij uit de lucht geschoten wordt. Aan de andere kant is het wel zo dat er vaak onschuldige slachtoffers vallen, doordat er vergissingen gemaakt kunnen worden en er onschuldige burgers bij het doelwit zijn, die dan ook uitgeschakeld worden. Drones zullen in het leger steeds meer gebruikt gaan worden. Ze zijn magnifiek in het geven van een overview van het slagveld en hierop kan het leger inspelen, zodat de overwinningskansen stijgen en verrassingsaanvallen uitblijven. De militaire drones die voor deze doeleinden gebruikt worden zijn wel een stuk groter dan particuliere drones: ze lijken meer op kleine vliegtuigen dan op simpele drones. 

Particuliere drones

Particuliere droneOok het gebruik van drones onder particulieren neemt gestaag toe. Wat prikkelt de innerlijke ziel van de man meer dan het besturen van een drone? De drones zijn er in allerlei soorten en maten en zijn al voor redelijke prijzen verkrijgbaar. Populaire drones zijn quadrotors, welke bstaan uit een helicopter met vier rotoren. De bekendste is misschien wel de Parrot AR. Drone, die aan te sturen is via een smartphone of tablet. Er worden veel foto's en video's gemaakt met deze quadrotor en ook zijn er spellen mee te spelen. De kosten van deze drone bedragen zo'n 300 euro. Andere populaire quadcopters zijn minidrones, welke maar een paar honderd euro kosten. Daarnaast zijn er ook tricopters, welke maar drie rotoren hebben. Deze zijn iets goedkoper dan quadcopters, maar de kwaliteit is ook weer iets minder, hoewel de meningen hierover beschikken. Tricopters zijn over het algemeen wel iets wendbaarder, maar hebben grotere schade bij crashes. Het is zelfs mogelijk, voor de genieën onder ons, om zelf een quadcopter te bouwen.

Dronestress

In Amerika lijken mensen er al aan te lijden: dronestress. Het toenemende gebruik van drones baart de mens zorgen. Wat gebeurt er met onze privacy? Mogen drones zomaar ingezet worden om de samenleving te spioneren? Wat gebeurt er allemaal met de informatie die drones verzamelen? Veel mensen zijn ongerust over de toenemende ontwikkelingen. Daarnaast is er nog het feit dat het Amerikaanse leger steeds meer droneslachtoffers maakt. Deze slachtoffers zijn niet altijd de gezochte doelwitten, maar ook veel onschuldige burgers leggen het loodje. En dat door één enkele druk op de joystick. Wat drones opnemen aan luchtopnames is moeilijk te controleren. Wanneer wordt het voor de juiste doeleinden gebruikt en wanneer treedt de informatieverzameling buiten de perken?
Het is niet zo raar dat men bang is voor allemaal drones in het luchtruim. Als je enkele keren zo'n toestel opmerkt, kun je je al snel bespioneert gaan voelen en dit heeft als gevolg dat je niet meer op je gemak in de tuin gaat zonnebaden bijvoorbeeld. Het heeft dus zijn voors en tegens.

Toenemend gebruik van drones

Waar drones ook steeds meer ingezet zullen worden is de landbouw. Met drones is het ontzettend goed te bepalen op welke stukken land er extra bemesting nodig is en of de opbrengsten aan de verwachting voldoen. Daarnaast kunnen drones ook ingezet worden om bos- en heidebranden te blussen. Ook worden er al kunstenaarsshows gegeven met verlichte drones. Hele shows kunnen in het luchtruim opgevoerd worden, wat weer eens wat anders is dan vuurwerk. Verder zou het maar zo kunnen zijn dat in de toekomst postpaketten met drones bezorgd gaan worden. Deze hoeven niet door het verkeer en kunnen zo sneller op de plaats van bestemming zijn. Maar zo ver is het natuurlijk nog lang niet, als er zoveel drones in het luchtruim komen, dan moet er immers ook nagedacht worden over de luchtverkeerslijnen. Je wilt natuurlijk niet dat drones tegen elkaar opbotsen en vervolgens neerstorten in de mensenmassa. Hoewel hier natuurlijk ook wel weer een oplossing voor te vinden is.. Hoe dan ook, drones zullen in de toekomst zeker een belangrijke rol blijven en gaan spelen. De technologieën bieden ontzettend veel perspectief voor bijvoorbeeld militaire operaties en landbouwtechnieken en zijn daarnaast ontzettend interessant om evenementen en bezienswaardigheden vast te leggen. Drones? Wen er maar vast aan!

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Waarom geloven mensen al die spirituele onzin?

De Maya Kalender, biologische wetten en de 9 brieven van Jezus, waarom geloven mensen al die onzin.

Wat is de waarde van het leven

Tussentijdse herijking van de waarde van het leven en een mensenleven.

Wat hebben dromen voor functie en beïnvloeden ze onze manier van leven?

Iedereen droomt maar hoe kom je je dromen weten om ze waar te kunnen maken.

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Abortus a go go of abortus a no no

Abortus, is in Nederland wettelijk toegestaan maar is abortus in Nederland ook geaccepteerd.

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

Hasselter Euifeest

Een beschrijving van het jaarlijkse feest in Hasselt; het Euifeest!

Super Meisjes robot, Super Vrouwen robot

Het is de droom van iedere man, een meisjes robot of vrouwen robot die alles voor je doet.

De geschiedenis van de piñata

Waar komen ze vandaan? En wat is de betekenis erachter?

Kun je eeuwig leven, nooit oud worden, onsterfelijk zijn

Lees hier hoe je eeuwig kunt leven zonder oud te worden en onsterfelijk kan zijn.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.

Hoe schrijf je het beste verhaal ter wereld?

Zou het ooit door mij worden geschreven, het beste verhaal ter wereld.

God is Heilig Onfeilbaar Machtig Oneindig, God is HOMO

God is de enige die Heilig, Onfeilbaar, Machtig en Oneindig is en ik ben zijn vriend.

Veel geld verdienen met Gas winning versus aardbevingen in Groningen, de schaal van Richter

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de NAM stopt met de aardgaswinning in Groningen.

Onsterfelijke dieren en planten, onsterfelijke mensen

Er bestaan onsterfelijke dier en planten, zullen er in de toekomst ook onsterfelijke mensen komen.

Hoe wordt je een bekende schrijver

Met Foobie.nl kan iedereen een bekende schrijver worden.

Hoe kun je goedkoop met Lara Croft naar Ta Prohm in Cambodja?

Ta Prohm is de Tomb Raider Temple uit het gelijknamige computerspel en de daarop gebaseerde film.

Wat is het verschil tussen natuurazijn voor consumptie en schoonmaakazijn als onkruidbestrijdingsmiddel?

Azijn is azijn zou je denken, toch bestaat er natuurazijn en schoonmaakazijn, Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Wie heeft de 50 Moai op Paaseiland gratis weer rechtop gezet?

Een paar eeuwen geleden werden de Moai bijna allemaal omvergeduwd, er zijn er 50 weer rechtop gezet.

Waar hangen de duurste zonnebloemen ter wereld?

De duurste zonnebloemen ter wereld zijn geschilderd door Vincent van Gogh, waar hangen de zonnebloemen van Vincent van Gogh.

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Wat is Kerstmis?

We zijn allemaal dol op het Kerstdiner, kerstcadeaus en kerstvakantie maar wat is Kerstmis eigenlijk.

Hoe werkt de koude therapie van Wim Hof alias de Iceman?

Wim Hof staat bekend als de Iceman, door zijn koude therapie neemt je lichamelijke weerstand toe.