Hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?


Publicatie datum:

Non-verbale communiceren kan op veel manieren, hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Gesponsorde koppelingen

Non-verbale gezicht communicatie

Het gezicht is de spiegel van de ziel volgens zeggen. Het gezicht is het beste middel om zonder woorden te communiceren oftewel non-verbaal te communiceren. We gebruiken het om aan te geven hoe wij zijn als persoon, om onze actuele stemming weer te geven, om de mate van aandacht aan te geven die we aan anderen bieden enzovoorts. Gezichtsuitdrukkingen kunnen ook heel goed worden gebruikt om de impact van verbale boodschappen te versterken. Ons gezicht is een  is een vitaal element van ons lichaam en het eerste waar we onze aandacht op vestigen als we een persoon voor het eerst ontmoeten. Ons gezicht is een manier om onze personaliteit te projecteren. Onze gelaatstrekken onthullen bepaalde dingen en geven aanwijzingen betreffende onze bereidheid tot bepaalde gedragingen of handelingen en ons karakter. Onze woorden brengen 7% van onze boodschap over, de toon van onze stem 20 tot 30 % en onze lichaamstaal brengt 60 tot 80% van onze boodschap over. De twee meest gemaakte non-verbale communicatie fouten die gemaakt worden bij een sollicitatiegesprek zijn: het ontbreken van een glimlach en een gebrek aan oogcontact bij de eerste begroeting. In dit artikel behandel ik wat je met ieder deel van je gezicht  non-verbaal kunt communiceren.

Non verbale communicatie met de ogen:
Constant knipperen met de ogen verraad twijfel en onzekerheid, het is dus raadzaam dat niet constant te doen. Als je daarentegen met een directe blik oogcontact houdt met je gesprekspartner duidt dit op oprechtheid en durf. Het oogcontact moet niet te intensief en te langdurig zijn omdat dit kan leiden tot een gevoel van vijandigheid bij je gesprekspartner. De wijdte van de pupillen is ook een belangrijke indicator in de non-verbale communicatie, men zegt dat  onze pupillen wijder worden als we iemand zien die ons aanstaat. Als iemand je blik vermijdt kan dit betekenen dat hij iets te verbergen heeft of je hem nerveus maakt. Bij vrouwen wordt wel verondersteld dat zijwaarts kijken vaak duidt op seksuele toespelingen terwijl hetzelfde gebaar bij mannen op hypocrisie kan  duiden. We kunnen boosheid uitdrukken door onze ogen en wenkbrauwen een lichte helling te geven en ons bovendien te presenteren met een intense en gefixeerde blik. Als onze ogen wijdt open staan kunnen we angst uitdrukken en als we in onze ogen wrijven lijkt het of we liegen. Als je iemand aankijkt tijdens het praten kan hem dat zowel vleien als verwarren. Dit alles hangt af van onze oogopslag, de context en de relatie tussen de personen. Het vanuit een ooghoek kijken verraad medeplichtigheid of bezorgdheid in afwachting van een ander gebaar of handeling. Als we over een bril heen kijken kan dat geïnterpreteerd worden als het vanuit onzekerheid of wantrouwen plegen van een diepere analyse van de situatie. Ook de richting van de blik is belangrijk, deze tonen de fases van visualisatie, constructie, herinnering enzovoorts.

Non-verbale gezicht communicatie 2

Non verbale communicatie met de mond:
Het op de lippen bijten of het met de tong bevochtigen van de lippen duidt op verlegenheid, onzekerheid, aarzeling en besluiteloosheid. Het op elkaar houden van de  lippen is een teken van rust en zelfvertrouwen terwijl het open houden van de mond nervositeit, haast, verwondering of verbazing weergeeft. Een mond met de mondhoeken omlaag en het afhangen van de overige gelaatstrekken geeft verdriet of een algemeen depressief gevoel weer. Met het fronsen van de lippen geeft men minachting weer eventueel in combinatie met samengeknepen ogen. De glimlach is een fundamenteel element. Een glimlach met een langdurige directe blik kan koketterie en provocatie suggereren. Een flauwe glimlach toont bepaalde karakteristieken als het ontbreken van vertrouwen en verlegenheid. Als daarentegen de glimlach zo breed is dat de tanden bijna worden ontbloot duidt dit op een persoon die heel veel vertrouwen heeft in zichzelf en die hartelijkheid uitstraalt. Een glimlach kan ook gebruikt worden om emoties te maskeren zoals, glimlachen om teleurstelling te verbergen, glimlachen om als antwoord op onderwerping, glimlachen om een gespannen situatie te verminderen, glimlachen om de glimlach van anderen uit te lokken, glimlachen om angst te verbergen. Ook de handen kunnen een rol spelen bij de non-verbale communicatie met de mond, als iemand zijn lippen aanraakt kan dit duiden op liegen, valsheid, onzekerheid of overdrijving.

Non-verbale gezicht communicatie 3

Non verbale communicatie met het hoofd.
Als we ons tegenover een persoon bevinden die tijdens het spreken constant met het hoofd beweegt en knikt op alles wat we zeggen kan dat twee dingen betekenen. Dat hij geïnteresseerd is in wat we zeggen of dat hij verveeld is en uit deze situatie wil ontsnappen. Als hij daarentegen het hoofd naar één kant een beetje schuin naar voren houdt betekent dat dat  hij aandachtig luistert. Deze houding van het hoofd staat bekend als “het hoofd van een vogel”. Als we over onze kin strijken of de kin ondersteunen met de duim en de wijsvinger betekend dat dat we een beslissing nemen of dat we een situatie overwegen. Als we over het hoofd wrijven of er klapjes op geven kan dat duiden op ergernis of vergeetachtigheid.

Non verbale communicatie met de wenkbrauwen.
De bewegingen van onze wenkbrauwen verraden ook onze gevoelens en gedachten over een persoon. Als we verrast zijn doen we onze wenkbrauwen even omhoog, dit can ook een teken van schuld zijn. Als we ons ergeren gaan onze wenkbrauwen daarentegen omlaag en vormt zich een frons tussen de wenkbrauwen.

Non verbale communicatie met de neus.
De neus op verschillende manieren aanraken kan betekenen dat we iets verkeerds zeggen. Net als bij al het voorgaande geldt hierbij dat deze gebaren net zo verschillend zijn als er verschillende personen en situaties zijn.

Non-verbale gezicht communicatie 4

CONCLUSIE:
De non-verbale communicatie geschiedt niet altijd volgens  bovengenoemde patronen en kunnen dus verkeerde informatie afgeven. Daarom is het belangrijk dat we ons niet laten leiden daar de eerste indruk die we hebben van een persoon omdat deze in veel gevallen maar 5% van de persoonlijkheid van een persoon weergeeft.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Neutrino sneller dan het licht. Neutrino CERN

Zijn Neutrino’s echt sneller dan het licht en wat zijn de consequenties.

De Gouden Kroon van koning Willem Alexander.

Waar komt de gouden kroon van koning Willem Alexander vandaan.

Je kunt je leven verbeteren door de focus op je gedrag vergroten.

Je gedrag wordt bepaald door stimulatie en reacties op impulsen van buiten af, door te focussen op je gedrag kun je beter leven.

Het belang van de persvrijheid

In dit artikel het belang van de persvrijheid aan de hand van actuele voorbeelden.

Goedkoop vuurwerk, het goedkoopste vuurwerk

Lees hier waar je het goedkoopste vuurwerk kunt kopen en hoe je het goedkoop zelf maken kan.

Is de mens nog wel een sociaal wezen of is het egoïsme de nieuwe standaard?

Volgens de wetenschap is de mens een sociaal wezen maar is de moderne mens nog wel een sociaal wezen?

Wat is Illuminatie, en wat zijn Illuminati, Illuminaten en Illuministen

Meer duidelijkheid omtrent Illuminatie en Illuminati zoals de Alumbrados, de Tempeliers, de Katharen, das Gesellschaft der Perfectibilisten en de Bilderderggroep.

Gratis stroom opwekken met zoutwaterfonteinen.

Is het technisch mogelijk om grote gaten in de rotskusten van de oceaan te boren zodat we er gratis stroom mee kunnen opwekken?

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

De toekomst van drones

Drones zijn er in veel soorten. Ze veroveren de markt en kunnen op talloze manieren ingezet worden. Wat betekent dit voor ons?

Wat is de waarde van het leven

Tussentijdse herijking van de waarde van het leven en een mensenleven.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

Van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in The Lost Gardens of Heligan?

De één vindt het kunst, de ander kits maar van wie zijn de beelden van naakte vrouwen in Lost gardens of Heligan?

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

Inca stad Machu Picchu in Peru

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Inca stad Machu Picchu in Peru.

Duitse bierglazen

Duitsland is één van de grootste bierglas producenten van Europa. Ieder soort bier wat in het land gebrouwen wordt, vereist een eigen soort bierglas.

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.

De opwarming van de aarde verklaart in een film.

De bewijzen dat de aarde steeds verder opwarmt nemen steeds meer toe, waarom de aarde opwarmt verklaart de film “The Arrival”.

Alles over Utopia in Ohio

Utopia in Ohio , het bewijs dat het Utopia project gedoemd is te mislukken.

Wat bepaalt de grote van je denkraam en hoe kun je het vergroten?

De een heeft een klein denkraam en de andere een grote, hoe kun je een klein denkraam vergroten?

Hoe kun je twee keer achter elkaar 250000 euro winnen?

Het lijkt onmogelijk maar toch is er een manier om twee keer achter elkaar 250000 euro winnen.

Gezonde verslaving

Op deze pagina een overzicht van gezonde en goedkope verslavingen.

Waren de goden astronauten of kosmonauten

Dat er duizenden jaren geleden goden op onze aarde waren is een feit maar waren de goden nou astronauten of kosmonauten.

Gratis boeken voor iedereen.

Het Boek en de Boek, de bekendste boeken en het zijn zelfs gratis boeken voor iedereen.

Waar hangen de duurste zonnebloemen ter wereld?

De duurste zonnebloemen ter wereld zijn geschilderd door Vincent van Gogh, waar hangen de zonnebloemen van Vincent van Gogh.