Hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?


Publicatie datum:

Non-verbale communiceren kan op veel manieren, hoe werkt non-verbale gezicht communicatie?

Gesponsorde koppelingen

Non-verbale gezicht communicatie

Het gezicht is de spiegel van de ziel volgens zeggen. Het gezicht is het beste middel om zonder woorden te communiceren oftewel non-verbaal te communiceren. We gebruiken het om aan te geven hoe wij zijn als persoon, om onze actuele stemming weer te geven, om de mate van aandacht aan te geven die we aan anderen bieden enzovoorts. Gezichtsuitdrukkingen kunnen ook heel goed worden gebruikt om de impact van verbale boodschappen te versterken. Ons gezicht is een  is een vitaal element van ons lichaam en het eerste waar we onze aandacht op vestigen als we een persoon voor het eerst ontmoeten. Ons gezicht is een manier om onze personaliteit te projecteren. Onze gelaatstrekken onthullen bepaalde dingen en geven aanwijzingen betreffende onze bereidheid tot bepaalde gedragingen of handelingen en ons karakter. Onze woorden brengen 7% van onze boodschap over, de toon van onze stem 20 tot 30 % en onze lichaamstaal brengt 60 tot 80% van onze boodschap over. De twee meest gemaakte non-verbale communicatie fouten die gemaakt worden bij een sollicitatiegesprek zijn: het ontbreken van een glimlach en een gebrek aan oogcontact bij de eerste begroeting. In dit artikel behandel ik wat je met ieder deel van je gezicht  non-verbaal kunt communiceren.

Non verbale communicatie met de ogen:
Constant knipperen met de ogen verraad twijfel en onzekerheid, het is dus raadzaam dat niet constant te doen. Als je daarentegen met een directe blik oogcontact houdt met je gesprekspartner duidt dit op oprechtheid en durf. Het oogcontact moet niet te intensief en te langdurig zijn omdat dit kan leiden tot een gevoel van vijandigheid bij je gesprekspartner. De wijdte van de pupillen is ook een belangrijke indicator in de non-verbale communicatie, men zegt dat  onze pupillen wijder worden als we iemand zien die ons aanstaat. Als iemand je blik vermijdt kan dit betekenen dat hij iets te verbergen heeft of je hem nerveus maakt. Bij vrouwen wordt wel verondersteld dat zijwaarts kijken vaak duidt op seksuele toespelingen terwijl hetzelfde gebaar bij mannen op hypocrisie kan  duiden. We kunnen boosheid uitdrukken door onze ogen en wenkbrauwen een lichte helling te geven en ons bovendien te presenteren met een intense en gefixeerde blik. Als onze ogen wijdt open staan kunnen we angst uitdrukken en als we in onze ogen wrijven lijkt het of we liegen. Als je iemand aankijkt tijdens het praten kan hem dat zowel vleien als verwarren. Dit alles hangt af van onze oogopslag, de context en de relatie tussen de personen. Het vanuit een ooghoek kijken verraad medeplichtigheid of bezorgdheid in afwachting van een ander gebaar of handeling. Als we over een bril heen kijken kan dat geïnterpreteerd worden als het vanuit onzekerheid of wantrouwen plegen van een diepere analyse van de situatie. Ook de richting van de blik is belangrijk, deze tonen de fases van visualisatie, constructie, herinnering enzovoorts.

Non-verbale gezicht communicatie 2

Non verbale communicatie met de mond:
Het op de lippen bijten of het met de tong bevochtigen van de lippen duidt op verlegenheid, onzekerheid, aarzeling en besluiteloosheid. Het op elkaar houden van de  lippen is een teken van rust en zelfvertrouwen terwijl het open houden van de mond nervositeit, haast, verwondering of verbazing weergeeft. Een mond met de mondhoeken omlaag en het afhangen van de overige gelaatstrekken geeft verdriet of een algemeen depressief gevoel weer. Met het fronsen van de lippen geeft men minachting weer eventueel in combinatie met samengeknepen ogen. De glimlach is een fundamenteel element. Een glimlach met een langdurige directe blik kan koketterie en provocatie suggereren. Een flauwe glimlach toont bepaalde karakteristieken als het ontbreken van vertrouwen en verlegenheid. Als daarentegen de glimlach zo breed is dat de tanden bijna worden ontbloot duidt dit op een persoon die heel veel vertrouwen heeft in zichzelf en die hartelijkheid uitstraalt. Een glimlach kan ook gebruikt worden om emoties te maskeren zoals, glimlachen om teleurstelling te verbergen, glimlachen om als antwoord op onderwerping, glimlachen om een gespannen situatie te verminderen, glimlachen om de glimlach van anderen uit te lokken, glimlachen om angst te verbergen. Ook de handen kunnen een rol spelen bij de non-verbale communicatie met de mond, als iemand zijn lippen aanraakt kan dit duiden op liegen, valsheid, onzekerheid of overdrijving.

Non-verbale gezicht communicatie 3

Non verbale communicatie met het hoofd.
Als we ons tegenover een persoon bevinden die tijdens het spreken constant met het hoofd beweegt en knikt op alles wat we zeggen kan dat twee dingen betekenen. Dat hij geïnteresseerd is in wat we zeggen of dat hij verveeld is en uit deze situatie wil ontsnappen. Als hij daarentegen het hoofd naar één kant een beetje schuin naar voren houdt betekent dat dat  hij aandachtig luistert. Deze houding van het hoofd staat bekend als “het hoofd van een vogel”. Als we over onze kin strijken of de kin ondersteunen met de duim en de wijsvinger betekend dat dat we een beslissing nemen of dat we een situatie overwegen. Als we over het hoofd wrijven of er klapjes op geven kan dat duiden op ergernis of vergeetachtigheid.

Non verbale communicatie met de wenkbrauwen.
De bewegingen van onze wenkbrauwen verraden ook onze gevoelens en gedachten over een persoon. Als we verrast zijn doen we onze wenkbrauwen even omhoog, dit can ook een teken van schuld zijn. Als we ons ergeren gaan onze wenkbrauwen daarentegen omlaag en vormt zich een frons tussen de wenkbrauwen.

Non verbale communicatie met de neus.
De neus op verschillende manieren aanraken kan betekenen dat we iets verkeerds zeggen. Net als bij al het voorgaande geldt hierbij dat deze gebaren net zo verschillend zijn als er verschillende personen en situaties zijn.

Non-verbale gezicht communicatie 4

CONCLUSIE:
De non-verbale communicatie geschiedt niet altijd volgens  bovengenoemde patronen en kunnen dus verkeerde informatie afgeven. Daarom is het belangrijk dat we ons niet laten leiden daar de eerste indruk die we hebben van een persoon omdat deze in veel gevallen maar 5% van de persoonlijkheid van een persoon weergeeft.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Dat je de toekomst kunt voorspellen met het lettertype Wingdings is bekend maar hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Gratis naar Flikken Maastricht bij Flikkendag Maastricht

Flikkendag Maastricht is een jaarlijks evenement in Maastricht m.m.v. de cast van Flikken Maastricht.

Super Meisjes robot, Super Vrouwen robot

Het is de droom van iedere man, een meisjes robot of vrouwen robot die alles voor je doet.

Goedkoop vuurwerk, het goedkoopste vuurwerk

Lees hier waar je het goedkoopste vuurwerk kunt kopen en hoe je het goedkoop zelf maken kan.

Wie zijn de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?

Als officiële slachtoffers van de WO II worden alle Militairen en Burgers beschouwd die tijdens de oorlog zijn omgekomen door honger of geweld, er is echter nog een vergeten groep slachtoffers van de WO II.

Kun je eeuwig leven, nooit oud worden, onsterfelijk zijn

Lees hier hoe je eeuwig kunt leven zonder oud te worden en onsterfelijk kan zijn.

Hoe financier je het derde testament.

Door een nieuw vorm van financieren kan de Bijbel continu worden geüpdate.

De opwarming van de aarde verklaart in een film.

De bewijzen dat de aarde steeds verder opwarmt nemen steeds meer toe, waarom de aarde opwarmt verklaart de film “The Arrival”.

Kun je een verhaal schrijven met toevallige woorden?

Toeval bestaat niet, ook jij kunt een verhaal schrijven met een aantal toevallige woorden.

Alleen vrijen kunnen vrolijk vrijen

De vrijen zijn van levensbelang en alleen vrijen kunnen gewoon lekker vrijen in de wei.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Florida?

Voor het nieuwe media project Utopia bestonden er al een paar plaatsen met de naam Utopia, hoe komen die aan hun naam?

Het einde van de wereld, een nieuwe voorspelling

De wereld is weer niet vergaan op 21 december 2012, tijd voor weer een nieuwe voorspelling.

Loopt het leven op Mars gevaar?

Ik woon al mijn hele leven op Mars maar na eeuwen van vrede en rust is het gebeurt met mijn vrede op mars.

Spreekbeurt poep, werkstuk poep

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

De toenemende macht van misantropen is een bedreiging voor de mensheid.

Worden dictators en terroristen geleid door machtswellust en idealen of zijn het allemaal misantropen?

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Waar zijn de goede moppen gebleven?

Waaraan moet een goede mop aan voldoen en waar zijn de goede moppen gebleven?

De schepper is weer terug van vakantie

De evolutietheorie kan de hoop op, de schepper is terug van vakantie.

Hoe kun je goedkoop met Lara Croft naar Ta Prohm in Cambodja?

Ta Prohm is de Tomb Raider Temple uit het gelijknamige computerspel en de daarop gebaseerde film.

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

De beste contactlenzen, de goedkoopste contactlenzen

Objectieve informatie over alle soorten contactlenzen en prijzen van contactlenzen.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.