Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?


Publicatie datum:

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Gesponsorde koppelingen

Hemingway

Iedereen die veel artikelen schrijft kent het probleem, op een gegeven moment zit je voor een leeg scherm en je hebt geen idee waar je vandaag eens over schrijven moet. Op dat soort momenten kun je eens proberen gebruik te maken van de Hemingway methode. Hemingway’s vuistregel hiervoor was “Write drunk. Edit sober”. Ik kwam het bestaan van de Hemingway methode tegen op de website van lifehacking.nl. In dit artikel leg ik uit hoe de Hemingway methode werkt en geef ik een demonstratie daarvan.

De Hemingway methode:
De Hemingway methode voor het schrijven van een artikel houdt het volgende in. Je begint met schrijven van een artikel en schrijft, ongeacht spelfouten, taalfouten, stijlfouten of wat voor fouten in de geschreven tekst dan ook, zonder enige correctie constant door. Pas als je klaar bent met de op deze manier ontstane complete ruwe tekst van het artikel ga je het artikel van het begin af aan nakijken en de gemaakte spelfouten, taalfouten, stijlfouten of wat voor fouten in de geschreven tekst dan ook corrigeren. Ik ga hierna een demonstratie geven van de Hemingway methode door eerst een stuk tekst te schrijven volgens de Hemingway methode en daaronder de gecorrigeerde tekst te plaatsen.

Demonstratie Hemingway methode:
Het is even wennen maar als je eenmaal bent begonnen moet je wel verder gaan. Het gekke is dat ik wel weet dat ik volgens de Hemingway methode aan het schrijven ben maar nog geen idee heb waar ik het over ga hebben in dit artikel. Ik besluit op dit moment om te gaan schrijven over de onrechtvaardigheid in de Nederlandse autoverzekeringen. Ik kom hierop omdat ik vannacht gedroomd heb dat ik een uitrit uitreed en geramd werd door een auto die zonder licht uit het donker plotseling verscheen. Gelukkig was alleen mijn hele zijkant van voor tot achter zwaar beschadigd maar was het alleen blikschade. De bestuurder van de andere auto stapte meteen uit en gaf direct toe dat het zijn schuld was. Toen volgde het probleem wat in het systeem van de Nederlandse autoverzekeringen zit. De dagwaarde van mijn 17 jaar oude Toyota is 100 euro dus is mijn auto direct bij deze schade total loss. In mijn geval niet technisch total loss want de auto is nog makkelijk te repareren maar wel economisch total loss want de reparatie kosten zijn hoger dan de waarde van de auto. Hierbij geld als waarde de dagwaarde die door de Nederlandse autoverzekeringen wordt gehanteerd die gebaseerd is op de leeftijd van de auto. In mijn geval dus 100 euro. In de praktijk ligt de waarde van mijn auto echter veel hoger want de te verwachten levensduur van een Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller en een kilometrage van zo’n 10.000 kilometer per jaar is nog minstens 10 jaar. Uitgaande van een gemiddelde afschrijving die in Nederland zo rond de 2000 euro per jaar ligt voor een auto uit de middenklasse is de reeële economische waarde voor mij 20.000 euro. Dit bedrag hoeft de verzekering natuurlijk niet uit te keren maar het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat ik, als de reparatiekosten voor mijn zwaar beschadigde te hoog zijn ik toch genoeg geld ontvang om een gelijkwaardige Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller te kunnen kopen. Dit zou dus inhouden dat ik zo’n 2000 euro zou moeten ontvangen. Omdat de verzekering maar 100 euro uitkeert zou de veroorzaker van het ongeluk mij dus die andere 1900 euro moeten betalen. Dit hoeft hij echter in Nederland niet te betalen. De strop is dus in dit geval voor mij en niet voor de veroorzaker van het ongeluk en zijn verzekering. Het zou echter zo moeten zijn dat de verzekering die 1900 euro die de veroorzaker moet betalen betaald omdat daar juist de verzekering voor is bedoeld.

Gecorrigeerd Hemingway methode tekst:
Het is even wennen maar als je eenmaal bent begonnen moet je wel verder gaan. Het gekke is dat ik wel weet dat ik volgens de Hemingway methode aan het schrijven ben maar dat ik nog geen idee heb waar ik het over ga hebben in dit artikel. Ik besluit op dit moment om te gaan schrijven over de onrechtvaardigheid in de Nederlandse autoverzekeringen. Ik kom hierop omdat ik vannacht gedroomd heb dat ik een uitrit uitreed en geramd werd door een auto die zonder licht plotseling vanuit het donker verscheen. Gelukkig was alleen de hele zijkant van mijn auto van voor tot achter zwaar beschadigd en was het alleen blikschade. De bestuurder van de andere auto stapte meteen uit en gaf direct toe dat het zijn schuld was. Maar ondanks zijn directe schuldbekentenis volgde het probleem wat in het systeem van de Nederlandse autoverzekeringen zit. De dagwaarde van mijn 17 jaar oude Toyota is 100 euro dus is mijn auto bij deze schade direct total loss. In mijn geval niet technisch total loss want de auto is nog makkelijk te repareren maar wel economisch total loss want de reparatie kosten zijn hoger dan de dagwaarde van de auto. Hierbij geldt als waarde de dagwaarde die door de Nederlandse autoverzekeringen wordt gehanteerd die gebaseerd is op de leeftijd van de auto. In mijn geval dus 100 euro. In de praktijk ligt de waarde van mijn auto (en soortgelijke auto’s)  echter veel hoger want de te verwachten technische levensduur van een Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller en een kilometrage van zo’n 10.000 kilometer per jaar is nog minstens 10 jaar. Uitgaande van een gangbare gemiddelde afschrijving die in Nederland zo rond de 2000 euro per jaar ligt voor een auto uit de middenklasse is de reële economische waarde van mijn auto voor mij 20.000 euro. Dit bedrag hoeft de verzekering volgens mij natuurlijk niet uit te keren maar het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat ik, als de reparatiekosten voor mijn zwaar beschadigde auto te hoog zijn, ik toch genoeg geld ontvang om een gelijkwaardige Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller te kunnen kopen. Dit zou dus inhouden dat ik zo’n 2000 euro zou moeten ontvangen. Omdat de verzekering maar 100 euro uitkeert zou de veroorzaker van het ongeluk mij dus die andere 1900 euro moeten betalen. Dit hoeft hij echter in Nederland niet te betalen. De strop is dus in dit geval voor mij en niet voor de veroorzaker van het ongeluk en zijn verzekering. Het zou echter zo moeten zijn dat de verzekering die 1900 euro die de veroorzaker moet betalen betaald omdat daar juist de verzekering van de veroorzaker voor bedoeld is.

Resultaat Hemingway methode:
Het resultaat van de Hemingway methode is dat je in korte tijd een beknopte tekst hebt waar de zaken die van belang zijn in genoemd worden. Dit klopt met wat er op Wikipedia over Hemingwaywordt geschreven namelijk dat zijn met behulp van de telegraaf in één onafgebroken woordenreeks doorgeseinde berichten heel beknopt waren en de situatie en de feiten van de gebeurtenissen waar Hemingway verslag van deed evengoed goed weergaven. De berichten konden dan ook, na een beperkt aantal correcties, snel geplaatst worden in de krant waar Hemingway voor werkte.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Wat is het eindpunt van de evolutie?

Al vanaf mijn 10de jaar stel ik mij steeds weer dezelfde vraag, wat doe ik hier?

Gratis stroom opwekken met zoutwaterfonteinen.

Is het technisch mogelijk om grote gaten in de rotskusten van de oceaan te boren zodat we er gratis stroom mee kunnen opwekken?

Alles over aardstralen en aardstraling

Wetenswaardigheden over een mystiek net van aardstralen om onze wereld en aardstraling?

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.

Is de mens nog wel een sociaal wezen of is het egoïsme de nieuwe standaard?

Volgens de wetenschap is de mens een sociaal wezen maar is de moderne mens nog wel een sociaal wezen?

Zouden de goden zich voortplanten?

Voor degenen die openstaan voor nieuwe invalshoeken, hier een frisse Goden evolutie theorie.

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Deze week is het bewijs gevonden voor de Oerknal of te wel de Big Bang theorie, de Oerknal of te wel de Big Bang is nog steeds bezig, hoe kunnen we leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Kun je eeuwig leven, nooit oud worden, onsterfelijk zijn

Lees hier hoe je eeuwig kunt leven zonder oud te worden en onsterfelijk kan zijn.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december en waarom is Jezus in Bethlehem geboren?

Alle christenen vieren op 25 december de geboorte van Christus maar slechts een enkeling weet waarom.

Hoe leef je langer, tips voor meer tijd van leven.

In dit artikel een aantal praktische tips voor meer tijd van leven.

Goedkoop vuurwerk, het goedkoopste vuurwerk

Lees hier waar je het goedkoopste vuurwerk kunt kopen en hoe je het goedkoop zelf maken kan.

Waar gaat Roodkapje echt heen?

Al eeuwen lang onderzoek is er eindelijk een antwoord op de vraag waar Roodkapje heen gaat.

De Big Bang theorie, de oerknal, als verklaring voor het ontstaan van ons heelal.

Ons heelal dijt nog steeds uit, volgens de wetenschap is dit een gevolg van de Big Bang?

Loopt het leven op Mars gevaar?

Ik woon al mijn hele leven op Mars maar na eeuwen van vrede en rust is het gebeurt met mijn vrede op mars.

Wat is een gloeilichaam?

Zo her en der kom je het woord gloeilichaam tegen. Maar wat is een gloeilichaam?

Griekse goden en mythen deel 2

Deel 2 van mijn artikel over de verschillende Griekse goden en mythen.

Wat is Illuminatie, en wat zijn Illuminati, Illuminaten en Illuministen

Meer duidelijkheid omtrent Illuminatie en Illuminati zoals de Alumbrados, de Tempeliers, de Katharen, das Gesellschaft der Perfectibilisten en de Bilderderggroep.

Is ADHD wel een ziekte of is ADHD een verschil in tijdsdimensie?

Het aantal geregistreerde kinderen met ADHD is fors gestegen maar Is ADHD wel een ziekte?

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Florida?

Voor het nieuwe media project Utopia bestonden er al een paar plaatsen met de naam Utopia, hoe komen die aan hun naam?

Duitse bierglazen

Duitsland is één van de grootste bierglas producenten van Europa. Ieder soort bier wat in het land gebrouwen wordt, vereist een eigen soort bierglas.

Sacre Coeur in Parijs, goedkoop naar Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur in Parijs is één van de mooiste bouwwerken van deze lichtstad maar geen kerk.

Wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Er is enorm veel te doen over de pedofiel Benno L. maar wat is pedofilie en kun je het behandelen?

Onsterfelijke dieren en planten, onsterfelijke mensen

Er bestaan onsterfelijke dier en planten, zullen er in de toekomst ook onsterfelijke mensen komen.