Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?


Publicatie datum:

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Gesponsorde koppelingen

Hemingway

Iedereen die veel artikelen schrijft kent het probleem, op een gegeven moment zit je voor een leeg scherm en je hebt geen idee waar je vandaag eens over schrijven moet. Op dat soort momenten kun je eens proberen gebruik te maken van de Hemingway methode. Hemingway’s vuistregel hiervoor was “Write drunk. Edit sober”. Ik kwam het bestaan van de Hemingway methode tegen op de website van lifehacking.nl. In dit artikel leg ik uit hoe de Hemingway methode werkt en geef ik een demonstratie daarvan.

De Hemingway methode:
De Hemingway methode voor het schrijven van een artikel houdt het volgende in. Je begint met schrijven van een artikel en schrijft, ongeacht spelfouten, taalfouten, stijlfouten of wat voor fouten in de geschreven tekst dan ook, zonder enige correctie constant door. Pas als je klaar bent met de op deze manier ontstane complete ruwe tekst van het artikel ga je het artikel van het begin af aan nakijken en de gemaakte spelfouten, taalfouten, stijlfouten of wat voor fouten in de geschreven tekst dan ook corrigeren. Ik ga hierna een demonstratie geven van de Hemingway methode door eerst een stuk tekst te schrijven volgens de Hemingway methode en daaronder de gecorrigeerde tekst te plaatsen.

Demonstratie Hemingway methode:
Het is even wennen maar als je eenmaal bent begonnen moet je wel verder gaan. Het gekke is dat ik wel weet dat ik volgens de Hemingway methode aan het schrijven ben maar nog geen idee heb waar ik het over ga hebben in dit artikel. Ik besluit op dit moment om te gaan schrijven over de onrechtvaardigheid in de Nederlandse autoverzekeringen. Ik kom hierop omdat ik vannacht gedroomd heb dat ik een uitrit uitreed en geramd werd door een auto die zonder licht uit het donker plotseling verscheen. Gelukkig was alleen mijn hele zijkant van voor tot achter zwaar beschadigd maar was het alleen blikschade. De bestuurder van de andere auto stapte meteen uit en gaf direct toe dat het zijn schuld was. Toen volgde het probleem wat in het systeem van de Nederlandse autoverzekeringen zit. De dagwaarde van mijn 17 jaar oude Toyota is 100 euro dus is mijn auto direct bij deze schade total loss. In mijn geval niet technisch total loss want de auto is nog makkelijk te repareren maar wel economisch total loss want de reparatie kosten zijn hoger dan de waarde van de auto. Hierbij geld als waarde de dagwaarde die door de Nederlandse autoverzekeringen wordt gehanteerd die gebaseerd is op de leeftijd van de auto. In mijn geval dus 100 euro. In de praktijk ligt de waarde van mijn auto echter veel hoger want de te verwachten levensduur van een Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller en een kilometrage van zo’n 10.000 kilometer per jaar is nog minstens 10 jaar. Uitgaande van een gemiddelde afschrijving die in Nederland zo rond de 2000 euro per jaar ligt voor een auto uit de middenklasse is de reeële economische waarde voor mij 20.000 euro. Dit bedrag hoeft de verzekering natuurlijk niet uit te keren maar het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat ik, als de reparatiekosten voor mijn zwaar beschadigde te hoog zijn ik toch genoeg geld ontvang om een gelijkwaardige Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller te kunnen kopen. Dit zou dus inhouden dat ik zo’n 2000 euro zou moeten ontvangen. Omdat de verzekering maar 100 euro uitkeert zou de veroorzaker van het ongeluk mij dus die andere 1900 euro moeten betalen. Dit hoeft hij echter in Nederland niet te betalen. De strop is dus in dit geval voor mij en niet voor de veroorzaker van het ongeluk en zijn verzekering. Het zou echter zo moeten zijn dat de verzekering die 1900 euro die de veroorzaker moet betalen betaald omdat daar juist de verzekering voor is bedoeld.

Gecorrigeerd Hemingway methode tekst:
Het is even wennen maar als je eenmaal bent begonnen moet je wel verder gaan. Het gekke is dat ik wel weet dat ik volgens de Hemingway methode aan het schrijven ben maar dat ik nog geen idee heb waar ik het over ga hebben in dit artikel. Ik besluit op dit moment om te gaan schrijven over de onrechtvaardigheid in de Nederlandse autoverzekeringen. Ik kom hierop omdat ik vannacht gedroomd heb dat ik een uitrit uitreed en geramd werd door een auto die zonder licht plotseling vanuit het donker verscheen. Gelukkig was alleen de hele zijkant van mijn auto van voor tot achter zwaar beschadigd en was het alleen blikschade. De bestuurder van de andere auto stapte meteen uit en gaf direct toe dat het zijn schuld was. Maar ondanks zijn directe schuldbekentenis volgde het probleem wat in het systeem van de Nederlandse autoverzekeringen zit. De dagwaarde van mijn 17 jaar oude Toyota is 100 euro dus is mijn auto bij deze schade direct total loss. In mijn geval niet technisch total loss want de auto is nog makkelijk te repareren maar wel economisch total loss want de reparatie kosten zijn hoger dan de dagwaarde van de auto. Hierbij geldt als waarde de dagwaarde die door de Nederlandse autoverzekeringen wordt gehanteerd die gebaseerd is op de leeftijd van de auto. In mijn geval dus 100 euro. In de praktijk ligt de waarde van mijn auto (en soortgelijke auto’s)  echter veel hoger want de te verwachten technische levensduur van een Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller en een kilometrage van zo’n 10.000 kilometer per jaar is nog minstens 10 jaar. Uitgaande van een gangbare gemiddelde afschrijving die in Nederland zo rond de 2000 euro per jaar ligt voor een auto uit de middenklasse is de reële economische waarde van mijn auto voor mij 20.000 euro. Dit bedrag hoeft de verzekering volgens mij natuurlijk niet uit te keren maar het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat ik, als de reparatiekosten voor mijn zwaar beschadigde auto te hoog zijn, ik toch genoeg geld ontvang om een gelijkwaardige Toyota Corolla met 154.000 kilometer op de teller te kunnen kopen. Dit zou dus inhouden dat ik zo’n 2000 euro zou moeten ontvangen. Omdat de verzekering maar 100 euro uitkeert zou de veroorzaker van het ongeluk mij dus die andere 1900 euro moeten betalen. Dit hoeft hij echter in Nederland niet te betalen. De strop is dus in dit geval voor mij en niet voor de veroorzaker van het ongeluk en zijn verzekering. Het zou echter zo moeten zijn dat de verzekering die 1900 euro die de veroorzaker moet betalen betaald omdat daar juist de verzekering van de veroorzaker voor bedoeld is.

Resultaat Hemingway methode:
Het resultaat van de Hemingway methode is dat je in korte tijd een beknopte tekst hebt waar de zaken die van belang zijn in genoemd worden. Dit klopt met wat er op Wikipedia over Hemingwaywordt geschreven namelijk dat zijn met behulp van de telegraaf in één onafgebroken woordenreeks doorgeseinde berichten heel beknopt waren en de situatie en de feiten van de gebeurtenissen waar Hemingway verslag van deed evengoed goed weergaven. De berichten konden dan ook, na een beperkt aantal correcties, snel geplaatst worden in de krant waar Hemingway voor werkte.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Deze week is het bewijs gevonden voor de Oerknal of te wel de Big Bang theorie, de Oerknal of te wel de Big Bang is nog steeds bezig, hoe kunnen we leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?

Hoe financier je het derde testament.

Door een nieuw vorm van financieren kan de Bijbel continu worden geüpdate.

Gratis boeken voor iedereen.

Het Boek en de Boek, de bekendste boeken en het zijn zelfs gratis boeken voor iedereen.

Het einde van de wereld, een nieuwe voorspelling

De wereld is weer niet vergaan op 21 december 2012, tijd voor weer een nieuwe voorspelling.

Wat is vitaal water?

Vitaal water wordt allerlei goede eigenschappen toegedicht maar wat is vitaal water eigenlijk.

Inca stad Machu Picchu in Peru

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Inca stad Machu Picchu in Peru.

Het best bewaarde bedgeheim van Red Bull

Red Bull heeft in werkelijkheid geen vleugels en zeker niet in bed.

Het failliet van de parlementaire democratie.

In dit artikel leg ik uit dat onze democratie ten onder gaat aan eigenbelang.

Hoe gaat het eigenlijk met het gat in de ozonlaag

Ja, het gat in de ozonlaag, wat was daar ook al weer mee? Lees hier alle ins en outs van de ozonlaag.

Griekse goden en mythen deel 2

Deel 2 van mijn artikel over de verschillende Griekse goden en mythen.

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

Waarvoor dienen mooie lange vrouwenbenen.

Mooie lange vrouwenbenen hebben meerdere functies, in dit artikel een toelichting bij de functies van mooie lange vrouwenbenen.

Wie heeft de 50 Moai op Paaseiland gratis weer rechtop gezet?

Een paar eeuwen geleden werden de Moai bijna allemaal omvergeduwd, er zijn er 50 weer rechtop gezet.

Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Na de aanslagen van 9-11 op het World Trade Center werd beweerd dat deze voorspeld waren door het lettertype Wingdings. Kunnen we onze toekomst voorspellen met het lettertype Wingdings?

Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Wat is de oorzaak van alles wat er bestaat?

De oorzaak van alles wat er bestaat is de evolutie. Het primaire leven op aarde wordt door de evolutie veroorzaakt.

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.

Hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Dat je de toekomst kunt voorspellen met het lettertype Wingdings is bekend maar hoe kun je een verhaal schrijven met het lettertype Wingdings?

Hoe werkt schrijven volgens de Hemingway methode?

Als je niet weet hoe je een nieuw artikel moet beginnen kun je het ook eens proberen met de Hemingway methode.

Voor eeuwig gratis internet

Wat begon als een experiment leidt uiteindelijk tot voor eeuwig gratis internet.

Voodoo, Vodou of Voodoo-religie

Altijd al een Voodoo priester willen worden in een occulte religie en je bezig houden met occultisme, dan is dit je kans.

Waarom is de evolutie is geen toeval?

De evolutie wordt bepaald door kruisingen en mutaties in ons lichaam, maar is de evolutie ook toeval?

Wat verstaan we onder de menselijke instinctieve drive (id), het menselijk ego en het menselijk superego?

Kennis van anderen, vergelijking van verschillende concepten over de aard van de mens en typologie.

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

Waarom de Grieken slimmer zijn dan wij.

De Oude Grieken liepen qua beschaving al ver op ons voor, de moderne Grieken zijn nog slimmer.