Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?


Publicatie datum:

Het huidige Syrië bestaat sinds 1961 en wordt sinds 1971 bestuurd door vader en zoon Assad, Is Bashar al-Assad de vijand of de redder van Syrië?

Gesponsorde koppelingen

Bashar al-Assad

Syrië ligt in de De Vruchtbare Sikkel of Vruchtbare Halvemaan die loopt van de Perzische Golf via het stroomgebied van de Tigris en de Eufraat langs de Middellandse zee tot de Nijl delta in Egypte. De naam Syrië werd van de oudheid tot de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het gebied tussen de hele oostkust van de Middellandse Zee (de Levant) en de Eufraat. Dit Groot-Syrië omvatte dus ook de huidige staten Libanon, Jordanië, Israël, Palestina plus aangrenzende streken in Turkije.

Syrië werd achtereenvolgens veroverd en bestuurd door de Perzische Achaemeniden, de Seleuciden,  de Romeinen, de Arabieren, de Abbasiden, de Turkse Seltsjoeken, de tot de islam bekeerde Mongolen, de Egyptische Mamelukken, de Ottomanen. Hierna was Syrië gedurende een korte tijd een onafhankelijk koninkrijk maar werd het al snel een mandaatgebied van de Fransen die Syrië bezetten en de afsplitsing van Libanon bewerkstelligden. De Fransen bleven in Syrië tot 1946 waarna Syrië in 1961 weer een onafhankelijke republiek werd onder leiding van de seculiere (dus niet op geloof gebaseerde) Arabische Socialistische Ba'ath-partij (De Socialistische partij van de Arabische Herrijzenis" ) en vanaf 1971 na de “Corrigerende Revolutie” bestuurd wordt door vader Hafiz al-Assad en daarna zoon Bashar al-Assad. (Bashar al-Assad werd gekozen tot president in 2000 en herkozen in 2007 met 99,8 en in 2014 met 88,7 procent van de stemmen.)

Hoe werd Bashar al-Assad persona non grata?
Op Wikipedia lees ik dat Bashar al-Assad na zijn aantreden een milder aandoende politiek ten opzichte van de buurstaten volgde en dat hij zich in 2003 neutraal opstelde tijdens de Amerikaanse inval in Irak. Vervolgens lees ik dat hij in 2004 de vredesbesprekingen met Israël, die in 2000 mislukt waren, weer voort wil zetten. Begin 2005 trok hij zijn troepen terug uit (het tijdens de Franse bezetting onder dwang afgesplitste) Libanon. In 2010 kondigde hij, naar aanleiding van massale demonstraties als gevolg van de zogenaamde “Arabische lente” hervormingen aan, werd er een nieuwe grondwet aangenomen, waarin niet langer stond dat de Arabisch nationaal en socialistische Ba'ath-partij, de staat en de samenleving leidt, maar dat er ook andere politieke partijen mochten worden gevormd die geen lid zijn van het Nationaal Progressief Front (NPF). Deze partijen mochten echter niet gebaseerd zijn op etniciteit of religie. Tijdens de in 2012 gehouden parlementsverkiezingen wonnen de nieuwe partijen die geen lid van het NPF waren zetels maar de rebellen beschouwden deze verkiezingen als oneerlijk waarna de demonstraties al snel in een burgeroorlog ontaardden  , waarbij het Syrische Arabische Leger van president Assad en pro-Assad-milities de rebellen, door de regering gezien als "terroristen", met grof geweld bestreden. Volgens critici van Assad werden hierbij ook burgerdoelen in alle delen van het land aangevallen. Syrië en zijn bondgenoten Rusland, Volksrepubliek China en Iran schreven de opstand en het geweld toe aan een jihad door intolerante islamisten en salafistische terroristen gesteund door streng-wahabitische monarchieën zoals Qatar en Saoedi-Arabië, Frankrijk, wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten, de NAVO, Israël en Turkije. Naar aanleiding van de beschuldigingen van het verlenen van steun aan  de intolerante islamisten en salafistische terroristen aan het adres van de Fransen, de Verenigde Staten, de NAVO, Israël en Turkije werd Bashar al-Assad gebombardeerd tot persona non grata.

Waar staat de Arabische Socialistische Ba'ath-partij voor?
Het programma van de Ba'ath-partij streeft naar eenheid, dat wil zeggen eenheid van de Arabische wereld. Volgens de ideologie van de Ba'ath-partij behoren, hoewel de meeste Arabieren (soennitisch) moslim zijn, christelijke Arabieren en joden net zo goed bij het grote Arabische rijk en dienen Godsdienst en politiek daarom strikt gescheiden te zijn. de Ba'ath-ideologie is daarom strikt seculier maar niet anti-religieus en dat vrijheid van godsdienst een groot goed is. De bevijding van de Arabische wereld betekent volgens de de Ba'ath-partij bevrijding van de koloniale mogendheden, de feodale landheren en de burgerlijke staatshoofden. De Ba'ath wil dus Arabische herrijzenis, maar niet onder leiding van feodale leiders zoals sultans en kaliefs. De Ba'ath streeft naar een socialistisch Arabische rijk, maar niet naar het wetenschappelijk socialisme of marxisme. Het socialisme van de Ba'ath houdt in dat men grote bedrijven en industrieën wil nationaliseren ten behoeve van de grote volksgemeenschappen, inclusief de zwakkeren. Het socialisme van de Ba'ath is populistisch en veel Arabieren stonden achter de nationalisaties van de Ba'ath-partijen in Syrië en Irak daar de meeste industrieën en grote bedrijven in Arabische landen, zeker in het verleden, in buitenlandse (veelal Europese) handen waren.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Abortus a go go of abortus a no no

Abortus, is in Nederland wettelijk toegestaan maar is abortus in Nederland ook geaccepteerd.

Wat is Kerstmis?

We zijn allemaal dol op het Kerstdiner, kerstcadeaus en kerstvakantie maar wat is Kerstmis eigenlijk.

Hoe maak je een leuk Sinterklaasgedicht of leuke Sinterklaas rijm?

Ieder jaar zo vlak voor Sinterklaas zitten heel veel mensen met de vraag, hoe maak je een leuke Sinterklaas rijm?

Waarom wordt het nooit vrede?

Sinds de mens bestaat is er altijd wel ergens een oorlog, waarom wordt het nooit vrede?

Hoeveel biologische, Spruzit, insecticide is er nodig voor volledige biologische teelt?

In de biologische teelt is er maar één insecticide toegelaten die verhandeld wordt onder de naam Spruzit. Hoeveel Spruzit is er nodig voor volledige biologische teelt?

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.

De Gouden Kroon van koning Willem Alexander.

Waar komt de gouden kroon van koning Willem Alexander vandaan.

Kun je een verhaal schrijven met toevallige woorden?

Toeval bestaat niet, ook jij kunt een verhaal schrijven met een aantal toevallige woorden.

Alles over aardstralen en aardstraling

Wetenswaardigheden over een mystiek net van aardstralen om onze wereld en aardstraling?

Wat is Illuminatie, en wat zijn Illuminati, Illuminaten en Illuministen

Meer duidelijkheid omtrent Illuminatie en Illuminati zoals de Alumbrados, de Tempeliers, de Katharen, das Gesellschaft der Perfectibilisten en de Bilderderggroep.

Voor eeuwig gratis internet

Wat begon als een experiment leidt uiteindelijk tot voor eeuwig gratis internet.

Hoe werkt de koude therapie van Wim Hof alias de Iceman?

Wim Hof staat bekend als de Iceman, door zijn koude therapie neemt je lichamelijke weerstand toe.

Zijn alle mooie dikke vrouwen in Brugge van Venetiaanse adel?

Uit recent wetenschappelijk historisch onderzoek blijkt dat alle mooie dikke vrouwen in Brugge van een Venetiaanse adellijke familie afstammen.

Spreekbeurt poep, werkstuk poep

In dit artikel vind je de verklaring van alle betekenissen die poep heeft.

Veel geld verdienen met Gas winning versus aardbevingen in Groningen, de schaal van Richter

Hoeveel doden moeten er vallen voordat de NAM stopt met de aardgaswinning in Groningen.

Het geheim van het ultieme genieten

Lees hier alles over het best bewaarde geheim van het ultieme genieten.

Hasselter Euifeest

Een beschrijving van het jaarlijkse feest in Hasselt; het Euifeest!

Wat is de waarde van het leven

Tussentijdse herijking van de waarde van het leven en een mensenleven.

Hoe gaat het eigenlijk verder met Sneeuwwitje?

Het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen eindigt met, en ze leefden nog lang en gelukkig. Meer hoe gaat het eigenlijk met sneeuwwitje.

Wat is adiabatische koeling en is het de goedkoopste manier van koelen?

Is adiabatische koeling, door middel van fijne waternevel, de goedkoopste manier van koelen?

Super Meisjes robot, Super Vrouwen robot

Het is de droom van iedere man, een meisjes robot of vrouwen robot die alles voor je doet.

De rechtspraak in Nederland, raad voor rechtspraak

Alles over de officiële website van de rechterlijke organisatie in Nederland met algemene informatie over recht en een selectie van gerechtelijke uitspraken.

Buienradar.nl voor weersverwachting, weeronline en het weer

Maak ook gebruik van het succes van de buienradar om te kijken wat voor weer het wordt.

God is Heilig Onfeilbaar Machtig Oneindig, God is HOMO

God is de enige die Heilig, Onfeilbaar, Machtig en Oneindig is en ik ben zijn vriend.

Werkstuk over de Maan

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de de Maan.