Wat is het verschil tussen natuurazijn voor consumptie en schoonmaakazijn als onkruidbestrijdingsmiddel?


Publicatie datum:

Azijn is azijn zou je denken, toch bestaat er natuurazijn en schoonmaakazijn, Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Gesponsorde koppelingen

Azijnzuur molecuul
Ik gebruik sinds kort hele goedkope schoonmaakazijn om op een natuurvriendelijke manier  het onkruid tussen mijn terrastegels weg te halen. Dit natuurvriendelijke huismiddeltje werkt uitstekend. Nu ik het een tijdje gebruik blijft het onkruid vrijwel geheel weg. Omdat mij dat zelfs met milieubelastende professionele herbiciden (onkruidbestrijdingsmiddelen) al die jaren daarvoor niet gelukt is rijst bij mij de vraag hoe natuurvriendelijk schoonmaakazijn feitelijk is en wat het verschil is tussen de voor consumptie bestemde natuurazijn en schoonmaakazijn.

Gesponsorde koppelingen

Wat is azijn?
Azijn is een oplossing van minimaal 4% azijnzuur in water. Over het algemeen zit er in azijn tussen de 4% en de 15% azijnzuur. De chemische formule van azijnzuur is CH3-COOH en de wetenschapelijke naam is ethaanzuur. Zuiver watervrij azijnzuur is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 °C stolt tot heldere kleurloze kristallen en in die toestand ook wel ijsazijn wordt genoemd.

Is azijn een natuurvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel?
Op Wikipedia staat dat azijn wordt gebruikt als goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel in de ecologische landbouw. Daaruit maak ik op dat de door mij gebruikte schoonmaakazijn een natuurvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel is.

Hoe wordt natuurazijn voor consumptie gemaakt?
Natuurazijn wordt op traditionele wijze bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter die  van nature in hout zit. Om het natuurazijn  productie proces plaats te laten vinden worden alcoholische dranken over houtkrullen gecirculeerd bij 30-35 °C. Als grondstof hiervoor kunnen dienen, oude wijn, vergist appelsap of andere alcoholhoudende natuurproducten. De verschillende op deze traditionele wijze vervaardigde natuurazijnen hebben ieder een eigen geur en smaak en wordt dan ook veelal in de keuken toegepast.

Hoe wordt azijn voor industrieel gebruik gemaakt?
Er zijn een aantal methodes om azijn voor industrieel gebruik te produceren. De wereldwijd het  meest gebruikte methode is het Monsanto-proces waarbij bij circa 180 °C en onder hoge druk (30 tot 40 atmosfeer) uit methanol en koolstofmonoxide azijnzuur wordt gemaakt met behulp van een katalysator (kobalt-, rhodium- of indiumverbindingen). Met deze methode van het omzetten van methanol en koolstofmonoxide tot azijnzuur is het bereikte azijnzuur percentage zeer hoog (ca. 99%). Minder gangbare methodes zijn de productie van azijnzuur uit aceetaldehyde door oxidatie aan de lucht met behulp van een katalysator (mangaan-, kobalt en chroomzouten), de productie van azijnzuur uit butaan door oxidatie aan de lucht onder verhoogde temperatuur met behulp van een katalysator (mangaan, kobalt en chroomzouten) en de productie van azijnzuur uit een reactie van water met azijnzuuranhydride.

Waar kun je industriële of schoonmaakazijn voor gebruiken?
Industriële of schoonmaakazijn kun je gebruiken tegen brandnetelsteken, als goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel en om apparaten te ontkalken.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie cultuur-wetenschappen

Wat is een gloeilichaam?

Zo her en der kom je het woord gloeilichaam tegen. Maar wat is een gloeilichaam?

Hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas?

Er is veel te doen omtrent het nieuwe Utopia maar hoe is het echte Utopia ontstaan in Texas.

Wat is adiabatische koeling en is het de goedkoopste manier van koelen?

Is adiabatische koeling, door middel van fijne waternevel, de goedkoopste manier van koelen?

De biestemerk van Genemuiden

Een beschrijving van de biestemerk in Genemuiden door de jaren heen

De beste ooglaserkliniek, refractiechirurgie

Op deze website vindt u een objectieve vergelijking van de beste ooglaser klinieken refractiechirurgie.