Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Gesponsorde koppelingen

Voor een duidelijk verhaal over de Dinosaurus moet je eerst weten wat een Dinosaurus eigenlijk precies is. Bij het woord Dinosaurus denken de meeste mensen aan alle hele grote prehistorische reptielen. Dit is echter maar voor een deel waar. De Dinosaurus is namelijk de in onze spreektaal gangbare aanduiding voor de familie van de dinosauriërs en hiervoor geldt dat niet de lichamelijke eigenschappen maar de afstamming bepaalt welke dieren tot de dinosauriërs behoren. Volgens de algemeen aangenomen definitie van dinosauriërs behoren alleen de afstammelingen van de laatste gemeenschappelijke voorouder van de twee eerst beschreven dinosauriërs, de Iguanodon en de Megalosaurus tot de familie der dinosauriërs. Volgens deze definitie behoorden de reusachtige vliegende reptielen met een vleugelspanwijdte van 10 meter, de Pterosauriërs, die geen veren hadden maar een soort vlieghuid, niet tot de familie der dinosauriërs maar onze alledaagse kleine mus en alle andere vogels met veren wel. Ook alle reusachtige reptielen die in zee leefden, zoals de 15 meter lange Plesiosauria, behoorden niet tot de dinosauriërs.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De belangrijkste dinosaurussen:

De dinosauriërs zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen, de Saurischia* en de Ornithischia**. Tot deze twee hoofdgroepen behoren totaal 150 ondergroepen dinosauriërs. Om een idee te geven van de indeling van deze soorten heb ik onderstaande afbeelding*** samengesteld. Omdat het onbegonnen werk is om al deze soorten te bespreken (tot nu toe zijn er bijna vijfhonderd dinosauriër soorten bekend - waarschijnlijk nauwelijks één procent van de soorten die ooit hebben geleefd) behandel ik alleen de bekendste vier, de Tyrannosaurus de Argentinosaurus, Triceratops en de Stegosaurus.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

*de saurischia:
Het woord Saurischia is samengesteld uit de woorden saurus, wat reptiel betekend en ischium wat heup betekend. Tot de Saurischia behoren de groep dinosauriërs waarvan het bekken gelijkenis vertoont met dat van reptielen. De Saurischia op hun beurt worden onderverdeeld in de Theropoda en de Sauropodomorpha.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

**De ornithischia:
Het woord Ornithischia is een afgeleide van het griekse woord ornis wat vogel betekent. Tot de Ornithischia behoren de groep dinosauriërs waarvan het schaambeen, net als bij de vogels, naar achteren was geklapt.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De tyrannosaurus:
De Tyrannosaurus rex is verreweg de meest tot de verbeelding sprekende dinosauriërs. De Tyrannosaurus rex leefde zo’n 70 miljoen jaar geleden in het westen van het huidige Noord-Amerika. Het meest kenmerkende van de Tyrannosaurus rex is zijn enorme kop met zowel in de onder- als de bovenkaak een rij reusachtige tanden. De rest van zijn lijf had met zijn grote achterpoten, korte voorpootjes en stevige staart nog het meest weg van een overmaatse kangoeroe. Hij was echter, in tegenstelling tot de kangoeroe, een levensgevaarlijke vleeseter. Met een lengte van zo’n 14 meter en een gewicht van zo’n  8 ton was hij zelfs in staat om zelfs grote sterke plantenetende dinosauriërs als de Triceratops en de Ankylosaurus te verslaan en op te eten.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De argentinosaurus:
De Argentinosaurus was een van de langste dinosauriërs die ooit heeft geleefd. De Argentinosaurus werd zo’n 30 meter lang en bereikte een rughoogte van ongeveer 6 meter. Zijn levend gewicht wordt geschat op zo’n 80 ton. De Argentinosaurus is genoemd naar het land waar het eerste skelet werd gevonden. De Argentinosaurus was een planteneter die vooral het blad at van hoge bomen. De Argentinosaurus leefde zo’n 95 miljoen jaar geleden in en rond Argentië.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De triceratops:
De Triceratops is, met zijn driehoornige vervaarlijk uitziende kop, ook een tot de verbeelding sprekend dinosaurus. De Triceratops was echter aanmerkelijk minder gevaarlijk dan zijn tijdgenoot de Tyrannosaurus rex. De Triceratops was namelijk een plantenetende dinosaurus. De Triceratops kon zo’n 9 meter lang worden en met een hoogte van zo’n 3 meter woog hij dan zo’n 13 ton. De Triceratops was zo’n 65 miljoen jaar geleden één van de talrijkst voorkomende planteneters van Noord-Amerika.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De stegosaurus:
De Stegosaurus is bekend geworden door zijn opvallende uiterlijk. Op zowel de kop als de rug als de staart van de Stegosaurus stonden grote stevige vinvormige rugplaten, om en om verdeeld, over de gehele lengte van het dier. De Stegosaurus kon zo’n 10 meter lang worden en bereikte een totale hoogte, inclusief rugplaten, van zo’n 4 meter. Het gemiddelde gewicht van de Stegosaurus lag zo rond de 2 ton. Ook de Stegosaurus was een planteneter. De Stegosaurus leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika.

Info:
Voor een duidelijk wetenschappelijk overzicht van de Dinosauriërs verwijs ik je graag naar


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

De lepelaar

Het leven van de lepelaar in Nederland.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Vervelende dierenharen gemakkelijk verwijderen!

Tips om vervelende dierenharen te verwijderen en om de ruiperiode te verkorten.

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog