Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Gesponsorde koppelingen

Voor een duidelijk verhaal over de Dinosaurus moet je eerst weten wat een Dinosaurus eigenlijk precies is. Bij het woord Dinosaurus denken de meeste mensen aan alle hele grote prehistorische reptielen. Dit is echter maar voor een deel waar. De Dinosaurus is namelijk de in onze spreektaal gangbare aanduiding voor de familie van de dinosauriërs en hiervoor geldt dat niet de lichamelijke eigenschappen maar de afstamming bepaalt welke dieren tot de dinosauriërs behoren. Volgens de algemeen aangenomen definitie van dinosauriërs behoren alleen de afstammelingen van de laatste gemeenschappelijke voorouder van de twee eerst beschreven dinosauriërs, de Iguanodon en de Megalosaurus tot de familie der dinosauriërs. Volgens deze definitie behoorden de reusachtige vliegende reptielen met een vleugelspanwijdte van 10 meter, de Pterosauriërs, die geen veren hadden maar een soort vlieghuid, niet tot de familie der dinosauriërs maar onze alledaagse kleine mus en alle andere vogels met veren wel. Ook alle reusachtige reptielen die in zee leefden, zoals de 15 meter lange Plesiosauria, behoorden niet tot de dinosauriërs.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De belangrijkste dinosaurussen:

De dinosauriërs zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen, de Saurischia* en de Ornithischia**. Tot deze twee hoofdgroepen behoren totaal 150 ondergroepen dinosauriërs. Om een idee te geven van de indeling van deze soorten heb ik onderstaande afbeelding*** samengesteld. Omdat het onbegonnen werk is om al deze soorten te bespreken (tot nu toe zijn er bijna vijfhonderd dinosauriër soorten bekend - waarschijnlijk nauwelijks één procent van de soorten die ooit hebben geleefd) behandel ik alleen de bekendste vier, de Tyrannosaurus de Argentinosaurus, Triceratops en de Stegosaurus.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

*de saurischia:
Het woord Saurischia is samengesteld uit de woorden saurus, wat reptiel betekend en ischium wat heup betekend. Tot de Saurischia behoren de groep dinosauriërs waarvan het bekken gelijkenis vertoont met dat van reptielen. De Saurischia op hun beurt worden onderverdeeld in de Theropoda en de Sauropodomorpha.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

**De ornithischia:
Het woord Ornithischia is een afgeleide van het griekse woord ornis wat vogel betekent. Tot de Ornithischia behoren de groep dinosauriërs waarvan het schaambeen, net als bij de vogels, naar achteren was geklapt.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De tyrannosaurus:
De Tyrannosaurus rex is verreweg de meest tot de verbeelding sprekende dinosauriërs. De Tyrannosaurus rex leefde zo’n 70 miljoen jaar geleden in het westen van het huidige Noord-Amerika. Het meest kenmerkende van de Tyrannosaurus rex is zijn enorme kop met zowel in de onder- als de bovenkaak een rij reusachtige tanden. De rest van zijn lijf had met zijn grote achterpoten, korte voorpootjes en stevige staart nog het meest weg van een overmaatse kangoeroe. Hij was echter, in tegenstelling tot de kangoeroe, een levensgevaarlijke vleeseter. Met een lengte van zo’n 14 meter en een gewicht van zo’n  8 ton was hij zelfs in staat om zelfs grote sterke plantenetende dinosauriërs als de Triceratops en de Ankylosaurus te verslaan en op te eten.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De argentinosaurus:
De Argentinosaurus was een van de langste dinosauriërs die ooit heeft geleefd. De Argentinosaurus werd zo’n 30 meter lang en bereikte een rughoogte van ongeveer 6 meter. Zijn levend gewicht wordt geschat op zo’n 80 ton. De Argentinosaurus is genoemd naar het land waar het eerste skelet werd gevonden. De Argentinosaurus was een planteneter die vooral het blad at van hoge bomen. De Argentinosaurus leefde zo’n 95 miljoen jaar geleden in en rond Argentië.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De triceratops:
De Triceratops is, met zijn driehoornige vervaarlijk uitziende kop, ook een tot de verbeelding sprekend dinosaurus. De Triceratops was echter aanmerkelijk minder gevaarlijk dan zijn tijdgenoot de Tyrannosaurus rex. De Triceratops was namelijk een plantenetende dinosaurus. De Triceratops kon zo’n 9 meter lang worden en met een hoogte van zo’n 3 meter woog hij dan zo’n 13 ton. De Triceratops was zo’n 65 miljoen jaar geleden één van de talrijkst voorkomende planteneters van Noord-Amerika.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

De stegosaurus:
De Stegosaurus is bekend geworden door zijn opvallende uiterlijk. Op zowel de kop als de rug als de staart van de Stegosaurus stonden grote stevige vinvormige rugplaten, om en om verdeeld, over de gehele lengte van het dier. De Stegosaurus kon zo’n 10 meter lang worden en bereikte een totale hoogte, inclusief rugplaten, van zo’n 4 meter. Het gemiddelde gewicht van de Stegosaurus lag zo rond de 2 ton. Ook de Stegosaurus was een planteneter. De Stegosaurus leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika.

Info:
Voor een duidelijk wetenschappelijk overzicht van de Dinosauriërs verwijs ik je graag naar

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

deense dog

1 van de grootste honden

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat