Poecilia reticulata - Guppy


Publicatie datum:

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Gesponsorde koppelingen

De guppy, ook wel miljoenenvisje genoemd, is een levendbarende tandkarper. De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 5 centimeter lang, terwijl de vrouwtjes wel 6 cm lang kunnen worden. De meeste guppies leven in het wild 2 à 3 jaar. In gevangenschap is dit echter maar een half tot twee jaar. In dit artikel wordt behandeld hoe je het beste guppies in je aquarium kunt houden.

 

Algemene gegevens:

  • Latijnse benaming: Poecilia Reticulata
  • Benaming in de volksmond: miljoenenvisje of guppies
  • Lengte mannetje: 5 cm
  • Lengte vrouwtje: 6 cm
  • Herkomst: Zuid-Amerika
  • Levensduur: een half tot 2 jaar.

Het houden van guppies

Guppies zijn zeer geschikt om voor beginners in een warmwater aquarium te houden. Guppies leven echter wel in zoet water, dus er mag absoluut geen zout aan het water worden toegevoegd. De ideale watertemperatuur is 26°C, maar deze mag variëren tussen de 18°C en 28°C. Hierdoor kun je zelfs de guppies in een onverwarmd aquarium houden, mits de kamertemperatuur nooit zakt onder de 18°C. Het wordt dan wel aanbevolen om de guppies in de buurt van een radiator te zetten. In onverwarmd water zullen de guppies wel minder beweeglijk en actief zijn. Ook zullen ze nooit gaan kweken, omdat daar de omstandigheden gewoon niet goed genoeg voor zijn.

De verhouding waarin je de guppies houdt is ook erg belangrijk. Guppies leven namelijk in groepen. De ideale situatie is om per mannetje drie vrouwtjes te voorzien, omdat de mannetjes seksueel zeer actief zijn. Ze zitten dan ook constant achter de vrouwtjes aan en zo kan de aandacht door drie vrouwtjes worden verdeeld, waardoor de vrouwtjes minder zullen worden opgejaagd. Guppies zijn hele makkelijke eters met betrekking tot het voeren. Ze eten vlokkenvoer, kleine korrels, diepvries voer, levend voer en soms staan ook algen op het menu.

Ook zijn guppies ideaal voor een gezelschapaquarium. Ze zijn zeer vreedzaam tegenover andere soorten vissen en je kunt ze dus ook gemakkelijk samen houden, mits deze dezelfde watertemperatuur en waterkwaliteit kunnen verdragen.

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

De verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes is erg belangrijk. Daarom is het ook belangrijk dat je een goed verschil kunt maken of je een vrouwtje of een mannetje koopt. Gelukkig zijn deze kenmerken bij de guppies zeer goed te zien. Mannetjes hebben namelijk een kleiner lichaam dan de vrouwtjes, maar meestal hebben de mannetjes wel een grotere staart en vinnen. Mannetjes herken je aan de mooie kleuren die ze over het gehele lichaam hebben, terwijl vrouwtjes dit alleen maar op hun vinnen en staart hebben. Verder hebben vrouwtjes aan het einde van de buik een donkere plek hebben. (zie de foto hieronder) Daar worden gewoonlijk de eitjes in bewaard.

vrouwlijke guppy

 

 

 

 

 

 

Na een tijdje krult bij de mannetjes de onderste vin op en vormt een soort buisje. Dit buisje zal als geslachtsorgaan gaan functioneren. Zodra dit buisje is gevormd en het mannetje het naar voren kan brengen, worden ze seksueel actief. Dit kan dus ook al zijn voordat ze volledig volgroeid zijn.

Guppies kweken

Guppies kweken erg snel en hebben daarom de bijnaam ''miljoenenvisje'' gekregen. Guppies zijn levendbarend. Dit houdt in dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend worden geboren. Bij een worp (bevalling) kunnen er wel 70 visjes geboren worden, maar met een gemiddelde worp ligt het aantal rond de 25 visjes. Nadat er een paring heeft plaatsgevonden, kan je de worp na ongeveer vier weken verwachten. Doordat het vrouwtje het zaad van het mannetje kan bewaren, kan ze toch nog vijf keer zwanger worden van diezelfde paring. Als je dus op een moment besluit om de mannetjes van de vrouwtjes te scheiden, dan kunnen er dus nog enkele worpen per vrouwtje worden verwacht. Guppies zijn geen vredelievende ouders. Nadat de kleintjes geboren zijn is het mogelijk dat het vrouwtje ze als eten ziet en ze vervolgens opeet. Als je de kleintjes graag wilt houden, is het verstandig om een kweekbakje aan te schaffen. Zodra het vrouwtje begint te baren doe je haar in dit bakje. Door een scheiding kan ze hierdoor niet meer bij haar jongen en ze dus ook niet meer opeten. Je kan natuurlijk ook de natuur zijn gang laten gaan en het vrouwtje in het aquarium zelf laten bevallen. Om de kleintjes een grotere overlevingskans te geven is het verstandig om dan veel beplanting in het aquarium aan te brengen, waarin de kleintjes zich kunnen verbergen. Na een aantal weken kunnen de kleintjes al seksueel actief zijn, dus nog vóórdat ze volgroeid zijn. Vergis je dus niet! Als je met een kweekbakje werkt heb je dus binnen een kleine periode een overbevolkt aquarium. Het verkopen van guppies zal je niets opbrengen. Er zal zelfs enige moeite moeten worden gedaan om ze gratis kwijt te geraken als je er te veel hebt.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker flappie16

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 25
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie dieren

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

De border collie, een gezinshond of toch meer een werkhond?

De border collie is een uitermate gehoorzame en lieve hond. Het is een hond voor jong en oud, maar je moet ermee om kunnen gaan.

De hamerhaai

hamerhaai

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

Start je eigen aquarium in 4 stappen

een aquarium houden is veel makkelijker dan wat mensen denken. in dit artikel zie je hoe simpel het eigenlijk is.

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Hoefverzorging: balbetrapping

Wat is balbetrapping? Oorzaken? Hoe verzorgen en voorkomen?

Iets om over na te denken voordat je een hond aanschaft.

Zeker voor het nemen van een hond geldt: bezint eer gij begint.

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek