Poecilia reticulata - Guppy


Publicatie datum:

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Gesponsorde koppelingen

De guppy, ook wel miljoenenvisje genoemd, is een levendbarende tandkarper. De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 5 centimeter lang, terwijl de vrouwtjes wel 6 cm lang kunnen worden. De meeste guppies leven in het wild 2 à 3 jaar. In gevangenschap is dit echter maar een half tot twee jaar. In dit artikel wordt behandeld hoe je het beste guppies in je aquarium kunt houden.

 

Algemene gegevens:

  • Latijnse benaming: Poecilia Reticulata
  • Benaming in de volksmond: miljoenenvisje of guppies
  • Lengte mannetje: 5 cm
  • Lengte vrouwtje: 6 cm
  • Herkomst: Zuid-Amerika
  • Levensduur: een half tot 2 jaar.

Het houden van guppies

Guppies zijn zeer geschikt om voor beginners in een warmwater aquarium te houden. Guppies leven echter wel in zoet water, dus er mag absoluut geen zout aan het water worden toegevoegd. De ideale watertemperatuur is 26°C, maar deze mag variëren tussen de 18°C en 28°C. Hierdoor kun je zelfs de guppies in een onverwarmd aquarium houden, mits de kamertemperatuur nooit zakt onder de 18°C. Het wordt dan wel aanbevolen om de guppies in de buurt van een radiator te zetten. In onverwarmd water zullen de guppies wel minder beweeglijk en actief zijn. Ook zullen ze nooit gaan kweken, omdat daar de omstandigheden gewoon niet goed genoeg voor zijn.

De verhouding waarin je de guppies houdt is ook erg belangrijk. Guppies leven namelijk in groepen. De ideale situatie is om per mannetje drie vrouwtjes te voorzien, omdat de mannetjes seksueel zeer actief zijn. Ze zitten dan ook constant achter de vrouwtjes aan en zo kan de aandacht door drie vrouwtjes worden verdeeld, waardoor de vrouwtjes minder zullen worden opgejaagd. Guppies zijn hele makkelijke eters met betrekking tot het voeren. Ze eten vlokkenvoer, kleine korrels, diepvries voer, levend voer en soms staan ook algen op het menu.

Ook zijn guppies ideaal voor een gezelschapaquarium. Ze zijn zeer vreedzaam tegenover andere soorten vissen en je kunt ze dus ook gemakkelijk samen houden, mits deze dezelfde watertemperatuur en waterkwaliteit kunnen verdragen.

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

De verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes is erg belangrijk. Daarom is het ook belangrijk dat je een goed verschil kunt maken of je een vrouwtje of een mannetje koopt. Gelukkig zijn deze kenmerken bij de guppies zeer goed te zien. Mannetjes hebben namelijk een kleiner lichaam dan de vrouwtjes, maar meestal hebben de mannetjes wel een grotere staart en vinnen. Mannetjes herken je aan de mooie kleuren die ze over het gehele lichaam hebben, terwijl vrouwtjes dit alleen maar op hun vinnen en staart hebben. Verder hebben vrouwtjes aan het einde van de buik een donkere plek hebben. (zie de foto hieronder) Daar worden gewoonlijk de eitjes in bewaard.

vrouwlijke guppy

 

 

 

 

 

 

Na een tijdje krult bij de mannetjes de onderste vin op en vormt een soort buisje. Dit buisje zal als geslachtsorgaan gaan functioneren. Zodra dit buisje is gevormd en het mannetje het naar voren kan brengen, worden ze seksueel actief. Dit kan dus ook al zijn voordat ze volledig volgroeid zijn.

Guppies kweken

Guppies kweken erg snel en hebben daarom de bijnaam ''miljoenenvisje'' gekregen. Guppies zijn levendbarend. Dit houdt in dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend worden geboren. Bij een worp (bevalling) kunnen er wel 70 visjes geboren worden, maar met een gemiddelde worp ligt het aantal rond de 25 visjes. Nadat er een paring heeft plaatsgevonden, kan je de worp na ongeveer vier weken verwachten. Doordat het vrouwtje het zaad van het mannetje kan bewaren, kan ze toch nog vijf keer zwanger worden van diezelfde paring. Als je dus op een moment besluit om de mannetjes van de vrouwtjes te scheiden, dan kunnen er dus nog enkele worpen per vrouwtje worden verwacht. Guppies zijn geen vredelievende ouders. Nadat de kleintjes geboren zijn is het mogelijk dat het vrouwtje ze als eten ziet en ze vervolgens opeet. Als je de kleintjes graag wilt houden, is het verstandig om een kweekbakje aan te schaffen. Zodra het vrouwtje begint te baren doe je haar in dit bakje. Door een scheiding kan ze hierdoor niet meer bij haar jongen en ze dus ook niet meer opeten. Je kan natuurlijk ook de natuur zijn gang laten gaan en het vrouwtje in het aquarium zelf laten bevallen. Om de kleintjes een grotere overlevingskans te geven is het verstandig om dan veel beplanting in het aquarium aan te brengen, waarin de kleintjes zich kunnen verbergen. Na een aantal weken kunnen de kleintjes al seksueel actief zijn, dus nog vóórdat ze volgroeid zijn. Vergis je dus niet! Als je met een kweekbakje werkt heb je dus binnen een kleine periode een overbevolkt aquarium. Het verkopen van guppies zal je niets opbrengen. Er zal zelfs enige moeite moeten worden gedaan om ze gratis kwijt te geraken als je er te veel hebt.


Foobie gebruiker flappie16

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie dieren

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

Virusziekte bij konijnen

Een dodelijke virusziekte bij konijnen

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

deense dog

1 van de grootste honden