Xiphophorus maculatus - Platy


Publicatie datum:

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Gesponsorde koppelingen

De platy, ook wel plaatje genoemd, is een levendbarende tandkaper. De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje, omdat ze heel makkelijk te onderhouden zijn. De mannetjes worden gemiddeld 5 centimeter lang, terwijl de vrouwjtes wel 6 cm lang kunnen worden. De meeste platy's leven een half tot twee jaar. In dit artikel wordt behandeld hoe je het beste platy's in je aquarium kunt houden.

Gesponsorde koppelingen

Algemene gegevens

  • Latijnse benaming: Xiphophorus maculatus
  • Benaming in de volksmond: Platy of Plaatje
  • Lengte mannetje: 5 cm
  • Lengte vrouwjte 6 cm
  • Herkomst: Midden-Amerika (Mexico)
  • Gemiddelde leeftijd: half tot 2 jaar

Het houden van platy's

Platy's zijn net als guppies zeer geschikt om voor beginners in een warmwater aquarium te houden. Platy's leven in zoet water, dus er mag absoluut geen zout aan het water worden toegevoegd. De watertemperatuur voor de platy moet tussen de 20°C tot 25°C graden liggen. De pondus Hydrogenium (pH) waarde voor de platy ligt tussen de 7.0 pH en 8.0 pH. De Gezamelijke Hardheid (GH) waarde ligt voor de platy tussen de 16 en de 20 GH.

Platy's zijn gemakkelijke eters, met betrekking tot het voeren. Ze eten vlokkenvoer, diepvriesvoer, levend voer(muggenlarven, tubifex) en ze staan erom bekend om goede algeneters te zijn. Verder zijn platy's ideaal voor een gezelschapsaquarium. Ze zijn zeer vreedzaam tegenover andere soorten vissen en je kunt ze dus ook gemakkelijk samen houden, mits deze dezelfde watertemperatuur en waterwaardes kunnen verdragen.

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

Doordat platy's zich gemakkelijk voorplanten, is het erg belangrijk om te weten of er sprake is van een mannelijke platy of van een vrouwelijke. Gelukkig zijn deze kenmerken bij platy's redelijk goed te zien. Mannetjes hebben gemiddeld een kleiner lichaam dan de vrouwtjes. Ook is bij de mannetjes de zogenaamde anaalvin, ook wel gonopodium genoemd, samengevouwen. Dit vormt hun geslachtsorgaan, zoals te zien is op de onderstaande foto. Tenslotte hebben vrouwtjes nog een lichtbruine tot donkere stip achter in de buik, wat de baarmoeder vormt.

Mannelijke en vrouwelijke platy

Op de foto is de bovenste platy het mannetje en de onderste het vrouwtje.

Platy's kweken

Platy's zijn gemakkelijk om te kweken. Dit komt met name doordat ze levendbarend zijn. Dit houdt in dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend worden geboren. Als het vrouwtje zwanger raakt, krijgt ze een hele dikke buik en wordt de lichtbruine vlek bij de anus zwart. Dit zal ongeveer gebeuren na een draagtijd van 24 tot 30 dagen. Zodra dit is gebeurd, is het moment voor de bevalling nabij. Per worp (bevalling) kunnen er wel honderd jonge visjes gebaard worden. Gemiddeld worden er 40 per worp gebaard. Platy's zorgen helaas niet goed voor de kinderen. Het komt regelmatig voor dat na de geboorte de moeder, de vader, maar vooral ook andere vissen de jonkies opeten. Om dit te voorkomen kun je rond de periode dat het vrouwtje gaat baren, haar in een apart kweekbakje stoppen. Door een scheiding in het bakje kunnen de moeder en al de andere vissen niet meer bij de jongen komen en ze dus ook niet meer opeten. Je kan natuurlijk ook de natuur zijn eigen gang laten gaan, door het vrouwtje gewoon in het aquarium te laten bevallen. Om de jonkies dan een grotere overlevingskans te geven is het verstandig om veel beplanting in het aquarium aan te brengen. In deze planten kunnen de jonkies zich dan verbergen. Let op! Nog voordat de jonkies volgroeid zijn, worden ze al seksueel actief. Na een maand of 3 tot 4,worden ze al geslachtsrijp, terwijl ze na ongeveer een jaar pas volledig zijn volgroeid.


Foobie gebruiker flappie16

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie dieren

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.