Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam voor de familie der haaien is Selachimorpha. In tegenstelling tot de op het eerste gezicht sterk op de haaien lijkende walvissen en dolfijnen zijn haaien echte vissen. De oudste fossiele haaien dateren van 425 tot 455 miljoen jaar geleden. Momenteel leven er zo’n 400 soorten haaien wereldwijd verspreid over bijna alle zeeën en oceanen. De enige gebieden waar geen haaien voorkomen zijn de koude poolzeegebieden rond de noord- en de zuidpool. Sommige soorten, zoals de voshaai, kom je wereldwijd tegen maar de meeste soorten hebben een kleiner gebied waar ze voorkomen.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Algemene kenmerken van de haai:

Het meest kenmerkende van de haai is zijn grote voorste rugvin en zijn aan de voorzijde afgeronde, kegelvormige kop met voorop twee neusgaten*, aan weerszijden een klein oog (waar ze goed mee kunnen zien) en aan weerszijden meestal 5 kieuwspleten**. De haai heeft aan weerszijden een klein  oorgat***. De haai heeft in zijn bek honderden tanden waarvan de grootste langs de kaakrand staan met daarachter 1 of meer rijen reservetanden. De haai verliest regelmatig zijn buitenste tanden. Deze worden vervolgens automatisch vervangen door reservetanden uit de  rij erachter. Hierdoor beschikt de haai altijd over een vlijmscherpe buitenste rij tanden. De haai heeft een ruwe harde huid, opgebouwd uit een soort achterover gekantelde huidtanden, die hen beschermd tijdens gevechten met prooidieren en tegen parasieten. De huid is zo hard en ruw dat hij vroeger gebruikt werd als schuurpapier. Behalve de grote voorste rugvin heeft de haai nog 6 vinnen. Dit zijn 1 kleine achterste rugvin, 2 grote borstvinnen, 2 kleien buikvinnen (waartussen bij de mannetjes het geslachtsorgaan zit) en een aarsvin die bij de mannetjes tevens het geslachtsorgaan bevat. Tenslotte heeft de haai een staart met een grote staartvin.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

*neusgaten:
Haaien hebben een heel goed reukvermogen en worden soms ook wel met zwemmende neuzen vergeleken. Door dit sterk ontwikkelde reukvermogen kunnen ze hun prooi op grote afstand lokaliseren.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

**kieuwspleten:
Met de kieuwspleten (of kieuwen) haalt de haai zuurstof uit het water. Voor voldoende zuurstoftoevoer moet er steeds water langs de kieuwen stromen. De meeste haaien moeten daarom steeds blijven zwemmen. Een aantal soorten kunnen ook water langs hun kieuwen sturen door hun bek open en dicht te doen waardoor de kieuwen ook als ze stil liggen voldoende zuurstof kunnen opnemen.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

***oorgat:
Het oor van een haai bestaat uit een oorgat dat, zonder trommelvlies, rechtstreeks verbonden is met het binnenoor. De geluidstrillingen gaan dus, door het water in de oorbuis, rechtstreeks naar het binnenoor.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Elektrische waarneming:
Haaien hebben elektro ontvangers in hun kop waarmee ze de kleinste verschillen in de elektrische velden om zich heen kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen ze niet alleen stilstaande en bewegende objecten en prooien, tot op grote afstand, in het water maar zelfs onder het zand waarnemen. Daarnaast gebruiken ze de elektro ontvangers om zich te oriënteren door gebruik te maken van het magnetische veld van de aarde.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Werking van de zijlijn van de haai:

De zogenaamde zijlijn van de haai bestaat uit een lange reeks kleine komvormige orgaantjes met haartjes. Met de zijlijn kan de haai zich op korte afstand heel precies oriënteren doordat deze hele kleine drukverschillen veroorzaakt door beweging of vibraties in het water kunnen waarnemen kan. De zijlijn is vooral zeer gevoelig voor trillingen tussen de 25-50 Hz. Doordat ze veranderingen in de waterdruk zo precies registreren kunnen haaien ook natuurrampen als een orkaan voelen aankomen. Lang voordat een orkaan schade aan kan richten vluchten ze naar diep water. Ook als er onweer aankomt vluchten de haaien naar dieper water.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Voortplanting van de haai:

Haaien planten zich zowel geslachtelijk (door te paren) als ongeslachtelijk (zonder contact met een mannetje). Bij de geslachtelijke voortplanting klappen de geslachtsorganen van het mannetje naar buiten, waarna de mannelijke geslachtsorganen binnendringen in de genitale spleet van het vrouwtje. Vervolgens vind er een inwendige bevruchting plaats. Bij de ongeslachtelijke voortplanting of parthenogese is er sprake van een spontane zelfbevruchting van het vrouwtje. Bij zowel de geslachtelijke als de ongeslachtelijke produceren de meeste haaien eieren in de baarmoeder waar vervolgens in de baarmoeder de embryo’s uitkomen. Meestal eten deze embryo’s een aantal nog niet bevruchte eieren op waardoor er minder jongen geboren worden. Een aantal haaiensoorten leggen hun eieren uitwendig. Dit zijn dan stevige leerachtige eieren met lange draden eraan waardoor ze zich aan zeewier of stenen vasthechten. Haaien leggen lang niet zoveel eieren als andere soorten vissen en kunnen het aantal aanpassen aan de draagkracht van hun leefmilieu.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Uitgebreide informatie:
Voor meer uitgebreide informatie kun je terecht op http://nl.wikipedia.org/wiki/Haai

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dieren

Het aanschaffen van een huisdier.

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Honden trucs

Honden trucs

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys