Muggen


Publicatie datum:

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

Gesponsorde koppelingen

Ik heb een mega muggenbeet op mijn euh, linker-achterwang.  Verdorie wat een joekel, een extra ronding. En jeuken dat dat ding doet, vreselijk. En je kan natuurlijk niet zomaar aan je achterwangen lopen krabben. Grrr, gek word ik ervan.

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat. Tegen eind oktober nog door huiskamers zoemen en je angel door meerdere lagen textiel boren om dan net naast de voor in het ivoor bloed te prikken, is dat niet geheel en al ongepast op velerlei manieren?

Omdat ik met gezag wil optreden tegen indringers in mijn huis, besloot ik om grondig te onderzoeken waarom muggen zoemen en steken, en hoelang ze dat doen. Ik bedoel, in mijn herinnering zijn er toch seizoenen zonder muggen en het bijbehorende, gekmakende gezoem en gejeuk.

Maar het blijkt geen sinecure om uit te zoeken hoe dat nu zit, met die muggen, er blijkt nogal wat onenigheid over het tijdstip waarop hun seizoen eindigt. En als dat voor een mens met internet al een moeilijke zoektocht blijkt, hoe moet zo’n mug het dan weten. 

Tot overmaat van ramp blijkt er ook nog zoiets te bestaan als de geringde wintersteekmug, die, zoals haar naam het haar gebiedt, vrolijk steekt gedurende de winter. Ze neemt zelfs op Kerst geen vrijaf. 

 

 

Dus zelfs als ik kan achterhalen wanneer de andere muggen zouden moeten ophouden met hun gezoem en gesteek, zou ik toch nog eerst moeten informeren of het gevleugelde zoemding misschien een geringd winterexemplaar is. In dat geval heeft ze namelijk het recht om ook in deze periode haar zoemende ding te doen.

 

 

En met “andere muggen” bedoel ik dan even de huissteekmug. Er zijn uiteraard meerdere muggensoorten, maar in onze contreien zijn er maar twee soorten die zich vlot toegang verschaffen tot onze woningen.  De huissteekmug, die ik voor het gemak nu maar even de zomermug zal noemen, houdt er normaliter mee op zodra de daglengte onder de 12 uur komt. Dus dat is zowat eind september. Ik had dus gelijk om verbolgen te reageren! Ware het niet dat er nog een factor meespeelt: de temperatuur. Gezien we dit jaar een rare herfst beleven, met relatief veel warme dagen, zou het dus kunnen dat de zomermug nog niet in winterrust is gegaan, maar zich nog snel even tegoed doet aan ons bloed, om een wintervetvoorraadje aan te leggen.

Een -redelijk ongelooflijk- feit waar ik tijdens mijn zoektocht op stuitte: er bestaat zelfs wetenschappelijke literatuur over obesitas bij muggen. (U mag hier hartelijk om lachen, dat heb ik ook gedaan, voor ik besloot het u niet te onthouden).    

Muggen, pardon, de huissteekmug dan toch, houden dus wel degelijk winterrust, ze doen dat op rustige, relatief warme plaatsen (zolders, kelders, schuren).  Eventueel vullen ze hun wintervetvoorraadje eens per maand aan, dus een muggenbeetje van de zomermug  kàn in de winter, al zijn ze schaars. Het zal dan niet zo’n joekel van een bult zijn, want het bloed dat ze in de herfst of winter zuigen, wordt enkel gebruikt om zelf te overleven. Terwijl in lente en zomer ons bloed vooral dient om de muggeneitjes te doen groeien.

Heimelijk krabbend aan mijn achterwangen concludeer ik dus dat ik moet geattaqueerd zijn door een wintersteekmug, die het jaar rond eitjes legt. Want zo’n grote jeukende boebel kan volgens mij niet worden toegeschreven aan zo’n winterrustende zomermug. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel