Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van het konijn is Oryctolagus cuniculus. Het konijn is een zogenaamd monotypisch geslacht, dit betekend dat er maar één soort van is. Alle konijnen op de hele wereld behoren dus, ondanks de grote onderlinge verschillen tussen de verschillende rassen, tot één en dezelfde soort. De verklaring hiervoor is dat het konijn van nature alleen op het Iberisch schiereiland (Spanje* en Portugal) voorkwam. Ze zijn vervolgens hiervandaan door de Romeinen meegenomen en verspreid over heel Europa. Ondanks hun opvallende snijtanden zijn konijnen geen knaagdieren** maar behoren ze tot de orde der haasachtigen. Konijnen worden gemiddeld zo’n 9 jaar oud.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

* Spanje heeft zijn naam te danken aan het konijn. Toen de Phoeniciërs rond de 11e eeuw v.Chr. het Iberisch Schiereiland bereikten, troffen ze daar veel konijnen aan. Omdat zij de dieren erg vonden lijken op de voor hen beter bekende klipdassen, gaven ze de streek de naam 'i-saphan-im', het land der klipdassen. Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot 'Hispania'.

**Knaagdieren hebben in hun bovenkaak maar 2 snijtanden en konijnen 4.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Kenmerken:
Het meest kenmerkende van het konijn zijn grote, rechtopstaande*** oren. Het wilde konijn lijkt, met zijn bruine kleur, op het eerste gezicht veel op de haas maar toch zijn er een aantal kleine en grote verschillen. De kleine verschillen zitten vooral in het uiterlijk. Ten eerste heeft een wild konijn kortere achterpoten als een haas en ten tweede is de buik van het wilde konijn veel lichter en is de onderkant van zijn poten en zijn staart zelfs wit. Bij de tamme konijnen zijn het vooral de verschillen in kleur waardoor je meteen ziet dat het een konijn is en geen haas. Een haas is namelijk altijd egaal van kleur terwijl tamme konijnen naast egaal van kleur ook meerkleurig in mooie patronen of vlekken kunnen .

***Slechts een aantal gefokte konijnenrassen hebben oren die naar beneden hangen. In de natuur komt dit echter niet voor omdat ze, door hun minder scherpe gehoor, heel snel ten prooi zouden vallen aan een roofdier.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Afwijkende kenmerken van tamme konijnen:

Wilde konijnen zijn qua kleur, lichaamsbouw en grootte (zo’n 1,5 à 2 kilo) volledig aangepast aan hun leefomgeving. Tamme konijnen zijn er echter, door het gerichtfokken door mensen,  in de gekste kleuren en maten. Hierdoor zijn er, zowel egaal van kleur als in mooie patronen, tamme konijnen in allerlei kleuren zoals, bruin, roestbruin, wit, blauw, zwart, grijs, agouti, enzovoorts. Ook het formaat van het tamme konijn variërt heel erg per ras. De kleinste konijnen, de dwergkonijnen, wegen maar net 1 kilo terwijl de allergrootste konijnen, de Vlaamse Reus, meer dan 8 kilo zwaar kunnen worden. De meeste tamme konijnen zijn kortharig maar een aantal, waaronder het bekende Angrorakonijn, hebben een snelgroeiende langharige vacht.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Nota bene:
Ik behandel alleen de leefwijze van het wilde konijn, hierna kortweg konijn genoemd. De leefwijze van een tam konijn wordt namelijk niet bepaald door het konijn maar door degene die hem gevangen houdt.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Eetwijze van het konijn:

Het konijn eet alleen plantaardig voedsel en is hierin niet kieskeurig, alles waar hij niet ziek van wordt eet hij. Omdat het konijn zijn voedsel niet in één keer verteerd eet hij, indien nodig, de keutels direct uit zijn poeperd nog een keer op. Zo verteerd hij zijn voedsel in twee fasen. Pas als de keutels volledig verteerd zijn laat hij ze liggen.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Leefwijze:
Konijnen leven, meestentijds onder de grond, in grote groepen, verdeeld in subgroepjes van zo’n 4 mannetjes en zo’n 6 vrouwtjes, samen in een straal van maximaal 400 meter in en rond grote gangenstelsels, die ze graven in heuvels en duinen. Ze komen meestal alleen tijdens de schemering uit hun holen om te eten en als er gevaar dreigt waarschuwen ze elkaar door te stampen met hun achterpoten waarna ze met een snelheid van zo’n 55 km/uur hun hol in vluchten.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

De voortplanting van het konijn:

Een vrouwtjeskonijn heeft geen vruchtbaarheidscyclus maar haar eisprong wordt in gang gezet door de paring. Zodra ze gepaard heeft ontspringt er een eitje. Hierdoor resulteren bijna alle paringen in een zwangerschap. Uit lang niet alle zwangerschappen worden echter jongen geboren. Als de leefomstandigheden niet goed zijn en het vrouwtjeskonijn door voedselschaarste tekort eiwitten binnenkrijgt kunnen de vruchtbeginselen na 12 dagen door de baarmoederwand opgezogen en volledig opgelost worden. Hierdoor krijgen konijnen in het wild meestal alleen jongen tussen maart en augustus. Als de zwangerschap zich wel doorzet duurt deze 28 tot 31 dagen. Een paar uur nadat de jongen geboren zijn kan het vrouwtje al weer bevrucht worden. Ze kan dus om de 30 dagen nieuwe jongen werpen.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

Verzorging van de jongen:

Het vrouwtjes konijn baart haar jongen onderin een aparte nestkamer op zo’n 2 meter in de grond. De jongen wegen bij de geboorte 30 tot 35 gram en zijn de eerste 10 dagen nog blind. Na de geboorte laat de moeder ze alleen achter in het hol en dekt de uitgang af met mos en gras. Daarna opent de moeder gedurende 28 dagen, slecht één keer per dag het hol om ze te zogen Het zogen duurt meestal zo’n 5 minuten, waarna zij het hol weer afsluit en de jongen alleen laat. Na 28 dagen komen de jongen naar buiten en na 4 maanden kunnen de vrouwtjes zelf al weer zwanger worden.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont