Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Gesponsorde koppelingen

Tot de familie der krokodilachtigen behoren de Gavialen, de Onechte gavialen, de Alligators, de Kaaimannen en de Krokodillen. In dit artikel ga ik het echter specifiek hebben over de echte Krokodillen. De echte krokodillen zijn de Spitssnuitkrokodil, de Pantserkrokodil, de Orinocokrokodil, de Zoetwaterkrokodil, de Filipijnse krokodil, de Bultkrokodil, de Nijlkrokodil, de Nieuw-Guinese krokodil, de Moeraskrokodil, de Zeekrokodil, de Ruitkrokodil, de Siamese krokodil, de Crocodylus suchus en de Breedvoorhoofdkrokodil.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Prehistorie krokodil:
De Crocodylus hartii (synoniem Sarcosuchus imperator) is de waarschijnlijk oudste bekende echte krokodil en leefde ±110 miljoen jaar geleden. De Crocodylus hartii had een spitse snuit, werd zo’n twaalf meter lang en woog ongeveer 9 ton. Hij had een in verhouding kleine kop met een spitse snuiten een massieve afgeplatte romp. Hij was waarschijnlijk hoofdzakelijk een viseter maar zijn  bek was zo enorm breed uitgegroeid dat hij ook in staat was om een kleinere drinkende dinosauriër mee te sleuren.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Kenmerken krokodil:

Krokodillen zijn op de volgende manieren van Gavialen, Onechte gavialen, Alligators en Kaaimannen te onderscheiden. Aan de tanden kun je het beste zien dat je met een echte krokodil te maken hebt. Bij een krokodil steken, als de bek gesloten is, van voren alleen het vierde paar boventanden uit over de onderkaak. Bij alligators vallen alle tanden binnen de  kaken en bij gavialen steken alle tanden juist naar buiten over de onderkaak heen. Verder hebben krokodillen een schedel die vrij lang is en een naar verhouding normale breedte heeft. Tenslotte worden krokodillen gemiddeld groter* dan Gavialen, Onechte gavialen, Alligators en Kaaimannen en zijn ze daarom nog gevaarlijker. Vooral door de Nijlkrokodil en de zeekrokodil vallen er honderden doden per jaar.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

* De grootste soort is de zeekrokodil, waarvan het record staat op 8,25 meter.

Leefgebied krokodil:
Krokodillen hebben een groot verspreidingsgebied en komen voor in Afrika, Azië, Australië en Noord-en Zuid Amerika.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Leefwijze:
De meeste krokodillensoorten leven in zoet water maar een paar soorten kun je soms ook in zout water tegenkomen. De zeekrokodil vormt een uitzondering en leeft meestentijds in zout water. Krokodillen jagen door heel stil, meestal in het water, in een hinderlaag te wachten tot er een prooi voorbij komt. Als er een prooi voorbij komt valt hij razendsnel aan en verscheurd het met zijn krachtige, met vele rijen tanden bezette, kaken. Een krokodil is zowel in het water als op het land razendsnel en hij kan zelfs uit het water springen met behulp van zijn krachtige staart en de zwemvliezen tussen zijn tenen. Tot zijn prooien behoren daarom naast vissen, kleine zoogdieren en vogels zelfs leeuwen, haaien en grote hoefdieren.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Voortplanting van de krokodil:

Hoewel er tussen de verschillende krokodillensoorten onderling kleine verschillen zijn betreffende de voortplanting gaat het in het in grote lijnen op de volgende manier. Mannetjes krokodillen beginnen met paren als ze 7 jaar oud zijn, vrouwtjes krokodillen beginnen echter pas als ze 9 jaar oud zijn met paren. Een mannetjes krokodil moet, voordat hij aan het paringsritueel kan beginnen eerst, eerst een vrouwtjes krokodil voor zich zien te winnen. Hiervoor moet hij eerst de andere geïnteresseerde mannetjes verslaan. Als hij zijn concurrenten heeft verslagen kan de hofmakerij (balts) beginnen. Deze balts kan wel 2 uur duren en gaat gepaard met tedere wederzijdse aanrakingen van elkaars gevoelige delen rond de kop en de nek. Vervolgens vindt de paring onder water plaats waarbij het mannetje zijn staart om het vrouwtje heen slaat. De paring zelf duurt maar enkele minuten maar wordt wel een paar keer herhaald. De vouwtjes zullen ook proberen om met andere mannetjes te paren maar meestal jaagt een mannetje zijn concurrenten weg.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Na de paring leggen de vrouwtjes 10 tot 100 eieren. De moederkrokodil bewaakt de eieren tegen de talloze zoogdieren, schildpadden en vogels die dol zijn op de eieren. De eieren komen na ongeveer 60 dagen uit waarbij de jongen met behulp van hun eitand de eierschaal openbreken en beginnen ze te kwaken. Direct na de geboorte brengt de moedere de baby-krokodillen naar het water. Daar worden ze vooral de eerste paar maanden goed door hun moeder in de gaten gehouden. Ondanks deze goede zorgen worden er heel veel door andere dieren opgegeten en worden slechts heel weinig jongen volwassen.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Geiten

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

De Zieke hond

De zieke hond

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

De koe

alles over de koe

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Katten en hun speelgoed

Waarom spelen katten,en waar spelen ze het liefst mee?

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter