Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Gesponsorde koppelingen

Tot de familie der krokodilachtigen behoren de Gavialen, de Onechte gavialen, de Alligators, de Kaaimannen en de Krokodillen. In dit artikel ga ik het echter specifiek hebben over de echte Krokodillen. De echte krokodillen zijn de Spitssnuitkrokodil, de Pantserkrokodil, de Orinocokrokodil, de Zoetwaterkrokodil, de Filipijnse krokodil, de Bultkrokodil, de Nijlkrokodil, de Nieuw-Guinese krokodil, de Moeraskrokodil, de Zeekrokodil, de Ruitkrokodil, de Siamese krokodil, de Crocodylus suchus en de Breedvoorhoofdkrokodil.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Prehistorie krokodil:
De Crocodylus hartii (synoniem Sarcosuchus imperator) is de waarschijnlijk oudste bekende echte krokodil en leefde ±110 miljoen jaar geleden. De Crocodylus hartii had een spitse snuit, werd zo’n twaalf meter lang en woog ongeveer 9 ton. Hij had een in verhouding kleine kop met een spitse snuiten een massieve afgeplatte romp. Hij was waarschijnlijk hoofdzakelijk een viseter maar zijn  bek was zo enorm breed uitgegroeid dat hij ook in staat was om een kleinere drinkende dinosauriër mee te sleuren.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Kenmerken krokodil:

Krokodillen zijn op de volgende manieren van Gavialen, Onechte gavialen, Alligators en Kaaimannen te onderscheiden. Aan de tanden kun je het beste zien dat je met een echte krokodil te maken hebt. Bij een krokodil steken, als de bek gesloten is, van voren alleen het vierde paar boventanden uit over de onderkaak. Bij alligators vallen alle tanden binnen de  kaken en bij gavialen steken alle tanden juist naar buiten over de onderkaak heen. Verder hebben krokodillen een schedel die vrij lang is en een naar verhouding normale breedte heeft. Tenslotte worden krokodillen gemiddeld groter* dan Gavialen, Onechte gavialen, Alligators en Kaaimannen en zijn ze daarom nog gevaarlijker. Vooral door de Nijlkrokodil en de zeekrokodil vallen er honderden doden per jaar.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

* De grootste soort is de zeekrokodil, waarvan het record staat op 8,25 meter.

Leefgebied krokodil:
Krokodillen hebben een groot verspreidingsgebied en komen voor in Afrika, Azië, Australië en Noord-en Zuid Amerika.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Leefwijze:
De meeste krokodillensoorten leven in zoet water maar een paar soorten kun je soms ook in zout water tegenkomen. De zeekrokodil vormt een uitzondering en leeft meestentijds in zout water. Krokodillen jagen door heel stil, meestal in het water, in een hinderlaag te wachten tot er een prooi voorbij komt. Als er een prooi voorbij komt valt hij razendsnel aan en verscheurd het met zijn krachtige, met vele rijen tanden bezette, kaken. Een krokodil is zowel in het water als op het land razendsnel en hij kan zelfs uit het water springen met behulp van zijn krachtige staart en de zwemvliezen tussen zijn tenen. Tot zijn prooien behoren daarom naast vissen, kleine zoogdieren en vogels zelfs leeuwen, haaien en grote hoefdieren.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Voortplanting van de krokodil:

Hoewel er tussen de verschillende krokodillensoorten onderling kleine verschillen zijn betreffende de voortplanting gaat het in het in grote lijnen op de volgende manier. Mannetjes krokodillen beginnen met paren als ze 7 jaar oud zijn, vrouwtjes krokodillen beginnen echter pas als ze 9 jaar oud zijn met paren. Een mannetjes krokodil moet, voordat hij aan het paringsritueel kan beginnen eerst, eerst een vrouwtjes krokodil voor zich zien te winnen. Hiervoor moet hij eerst de andere geïnteresseerde mannetjes verslaan. Als hij zijn concurrenten heeft verslagen kan de hofmakerij (balts) beginnen. Deze balts kan wel 2 uur duren en gaat gepaard met tedere wederzijdse aanrakingen van elkaars gevoelige delen rond de kop en de nek. Vervolgens vindt de paring onder water plaats waarbij het mannetje zijn staart om het vrouwtje heen slaat. De paring zelf duurt maar enkele minuten maar wordt wel een paar keer herhaald. De vouwtjes zullen ook proberen om met andere mannetjes te paren maar meestal jaagt een mannetje zijn concurrenten weg.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

Na de paring leggen de vrouwtjes 10 tot 100 eieren. De moederkrokodil bewaakt de eieren tegen de talloze zoogdieren, schildpadden en vogels die dol zijn op de eieren. De eieren komen na ongeveer 60 dagen uit waarbij de jongen met behulp van hun eitand de eierschaal openbreken en beginnen ze te kwaken. Direct na de geboorte brengt de moedere de baby-krokodillen naar het water. Daar worden ze vooral de eerste paar maanden goed door hun moeder in de gaten gehouden. Ondanks deze goede zorgen worden er heel veel door andere dieren opgegeten en worden slechts heel weinig jongen volwassen.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle