Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Gesponsorde koppelingen

De neushoorn behoort tot de familie van de Rhinocerotidae*. De wetenschappelijke naam is een afgeleide van de Latijnse woorden Rhino (neus) en Cornu (hoorn). De oudste gevonden resten van de neushoorn zijn meer dan 60 miljoen jaar oud. In totaal zijn er, verspreid over de hele wereld, fossiele resten gevonden van zo’n 200 soorten neushoorns. Ze kwamen over de hele wereld voor, ook in Europa. Al deze soorten zijn, op de 5 nu nog levende soorten na, allang uitgestorven voordat de mens er was. De 5 soorten die nu nog leven zijn de witte neushoorn, de zwarte neushoorn, de Indische neushoorn en de Sumatraanse neushoorn. Het huidige verspreidingsgebied is van Afrika ten zuiden van de Sahara en Oost-Afrika, Nepal, Pakistan en Indonesië.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

*In de meeste talen, zoals Engels, Frans en Spaans, zal men je meteen begrijpen als je het over een Rhinocero hebt. In het Engels heet de neushoorn namelijk rhinoceros of rhino, in het Frans rhinocéros en in het Spaans rinoceronte.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

Kenmerken van de neushoorn:
Het meest opvallende kenmerk van de neushoorn is de grote hoorn (of twee hoorns) op zijn neus. Hier dankt hij ook zijn naam aan. De hoorn is van hetzelfde materiaal als onze nagels en groeit ieder jaar zo’n 7 centimeter. Natuurlijk slijt hij net als onze nagels ook continu maar toch kan hij bij sommige soorten tot wel 130 cm lang worden. Als de hoorn tijdens een gevecht afbreekt groeit hij, net als onze nagels, vanzelf weer aan. Het tweede zeer opvallende kenmerk is zijn zeer dikke gepantserde huid die, op sommige delen van zijn lichaam, tot wel 2,5 centimeter dik kan worden. Bij sommige soorten lijkt de huid zelfs op gepantserde platen. De neushoorn is het op één na (de olifant) grootste landzoogdier ter wereld en kan 200 cm hoog,  400 cm lang en zo’n 3000 kilo zwaar worden. Ondanks hun enorme omvang en gewicht zijn neushoorns bijzonder snel (op korte afstand tot 50 kilometer per uur!) en wendbaar. Neushoorns zien slecht. Op tien meter afstand ziet hij geen verschil tussen een mens en een boomstronk. Maar ze horen uitstekend en ruiken nog beter. Door hun goede zintuigen en snelheid zijn ze erg gevaarlijk en kunnen ze zelfs leeuwen doden.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

Leefwijze van de neushoorn:
De neushoorn leeft altijd in de buurt, in een straal van ongeveer 5 kilometer, van water omdat ze iedere dag zo’n 100 liter water moeten drinken. Ze lopen in dit gebied steeds over vaste, in de loop van de tijd door hen platgetreden, paden die goed te zien zijn in de hoge begroeiing. Neushoorns zijn vooral actief aan het einde van de dag, 's nachts en vroeg in de morgen, als het nog niet zo warm is. Overdag rusten ze in de schaduw of woelen ze in modderpoelen, om parasieten van hun lichaam te verwijderen en de modder beschermt ze ook tegen de zon. Ook vogels eten parasieten van de neushoorn. De neushoorn leeft van takjes, bladeren, fruit en gras en hij eet hier iedere dag tientallen kilo’s van. In dit voedsel zit niet genoeg zout daarom vult de neushoorn dit aan door het opnemen van zoute mineralen uit de bodem. De neushoorn leeft alleen en iedere neushoorn heeft een eigen territorium wat hij afbakent met grote hopen stront. De vrouwtjes laten wel andere neushoorns toe in hun territorium maar de mannetjes niet. Als er toch een andere neushoorn in zijn territorium komt zal hij hem de eerste keer waarschuwen maar de volgende keer zal hij hem, met behulp van zijn hoorn, uit zijn territorium verjagen.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

Voortplanting van de neushoorn:
De neushoorn wordt op een leeftijd van 4 à 6 jaar geslachtsrijp. De neushoorn heeft geen vaste bronsttijd het vrouwtje kan op ieder moment in het jaar bronstig worden. Als het vrouwtje bronstig is zal een mannetje haar trachten te imponeren. Als het vrouwtje daar voldoende van onder de indruk raakt zal ze hem accepteren en volgt de paring. Na de paring blijven ze vervolgens een maand of 4 bij elkaar. De draagtijd bedraagt 15 à 16 maanden waarna er één jong (kalf) wordt geboren. Het jong blijft zo’n 4 jaar bij zijn moeder die onderwijl om de paar jaar nog meer jongen ter wereld brengt.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

Potentieverhogende hoorn:
In veel culturen worden er aan de hoorn van de neushoorn magische en genezende krachten toegekend. Vooral in China is men er van overtuigd dat het poeder van een gemalen neushoorn potentie verhogend werkt. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat er in het gemalen neushoornpoeder precies dezelfde stoffen zitten als in onze nagels, je kunt dus net zo goed op je nagels bijten in plaats van het dure neushoornpoeder te kopen. Waarschijnlijk heeft het potentieverhogende effect van het neushoornpoeder een psychische oorzaak en wordt het veroorzaakt doordat de gebruiker opgewonden raakt door de gedachte aan de krachtige uitstraling van de neushoorn en de op een enorme erectie gelijkende hoorn van de neushoorn.

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Maatregelen tegen risicohonden, hoe zit dat?

Honden kunnen een gevaar zijn voor de omgeving. De staatssecretaris heeft daarom een lijst en een aantal maatregelen opgesteld voor risicohonden.

Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!